Notícies i Novetats

Els vaixells de Greenpeace

Acció a les zones polars contra el canvi climàtic

El passat mes de desembre del 2012, el vaixell Rainbow Warrior III, de l´organització mediambiental Greenpeace  va arribar al port de Barcelona. D´una banda, era una oportunitat per presentar aquest nou vaixell als seus socis i simpatitzants que havien col•laborat econòmicament en la seva construcció, i de l´altra banda, era una forma de celebrar els 40 anys de l´organització.
L´estada al port de Barcelona es va aprofitar per presentar el vaixell a escoles i als mitjans de comunicació, i també va servir perquè algun polític fes acte de presencia. Activitats com concerts, taller de pesca artesanal i jornades de portes obertes, han permès apropar la filosofia i les acciones de l´organització a la societat en general.
Els vaixells de Greenpeace.
Actualment disposa de tres vaixells, amb característiques tècniques molt diferenciades:
•    Artic Sunrise.
Batejat al 1975, va ser adquirir per l´organització al 1995. Abans havia sigut un vaixell pesquer que es va utilitzar per caçar foques i que va ser, fins i tot, perseguit per la pròpia organització. De bandera noruega, va ser adquirir al 1995 passant a estar matricular com la resta dels vaixells a Holanda.
Va ser utilitzat per primera vegada al Mar del Nord, en accions en contra de les plantes petrolíferes en alta mar. També ha estat utilitzat en accions a l´Antàrtida, per observar els efectes de l´escalfament climàtic. Està considerat com a un trenca gels

•    Esperanza.
Batejat al 1984, va ser utilitzat pel govern rus, com a vaixell de bombers, fins que va ser adquirir per Greenpeace al … Es el vaixell mes gran, ja que te una eslora de 72 mestres. El seu nom va ser escollir per votació popular dels socis de Greenpeace. També pot navegar per les regions polars.
Ha participat en accions en defensa dels boscos; l´impacte de les flotes pesqueres al llarg de la costa africana i en la defensa dels oceans.
•    Rainbow Warrior III.
Batejat al 2011, va ser construït a les drassanes Fassmer del port alemany de Berne, molt a prop de la ciutat de Bremen. El seu cost va ser sufragat en una gran part per les aportacions dels propis socis de l´organització, així com en accions solidàries d´artistes i esportistes, com Paul McCartney i Leo Messi, i en subhastes d´art_ La despesa de la seva construcció va ser  superior als 20 milions d´euros.
Com la resta de les embarcacions, està matriculada a Amsterdam, Holanda.
A diferencia de les altres embarcacions, que eren de segona mà, i varen ser adaptats, aquest va ser dissenyat i construït amb l´objectiu de fer servir el màxim la tecnologia verda, fins i tot, considerant el procés de desguàs en el futur.

La filosofia sostenible del vaixell es trasllada a que la navegació seria principalment a vela, tot i que disposarà de motor diesel-electric quan les condicions de la mar ho aconsellin; el calor general pel motor s´aprofitarà per a escalfar l´aigua del vaixell; sistemes per prevenir vessaments de lubricants i combustible; tractament biològic de les aigües residuals del vaixell i pintura lliure de tòxics.
El vaixell disposa d´una petita zona d´heliport.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.