Activitats populars

Cinema de muntanya: Cornellà de Terri 2012

Des de fa poques setmana, s´ha encetat una nova edició del cicle de Cinema de Muntanya de Cornellà de Terri, organitzat pel Centre Excursionista de la Vall de Terri.

El passat 19 de gener, es va projectar el film “Mes enllà del cims”, de Remy Tezier, rodada al 2009, i de producció francesa, centrada en la figura de l´escaladora francesa Catherine Destivelle.

Per aquest proper dia 16 de febrer, hi ha previst la difusió de dos films, un de polonès i un altre britànic, centrats ambdós amb la cara no amable de la muntanya, quan l´aventura es pot transformar en risc i, per tant, en patir el dolor de perdre amics, familiars, …

Us fem el detall d´aquests dos films, segons les dades de la web del festival

ODWROT (RETIRADA)
Polònia 1968. 20’
Director: Jerzy Surdel
 
ODWROT va irrompre per sorpresa al festival de cinema de muntanya de Banff de l’any 2004 amb l’obtenció del gran premi del jurat, trenta-vuit anys més tard de la creació d’aquest magnífic film que originalment va ser un projecte cinematogràfic de l’escola de cinema de Lodz.
Surdel, alpinista i director de llarga trajectòria, relata magistralment el desesperat descens d’un jove escalador a la recerca d’ajuda per al seu company.
Filmat en blanc i negre a les muntanyes poloneses del Tatras, ODWROT és una lliçó única de cinema a partir d’imatges tècnicament impecables i una sorprenent i intensa banda sonora.
 
THE BECKONING SILENCE (LA CRIDA DEL SILENCI)
Gran Bretanya. 2007. 72’
Director: Louise Olmond.
                                          
JOE SIMPSON va publicar l’any 2003 THE BECKONING SILENCE. En aquest llibre reflexiona sobre el sentit de la seva dedicació a l’alpinisme i l’acceptació del risc i del perill; també, parla en profunditat del dolor per la pèrdua de persones estimades en accidents d’escalada, de com la seva motivació es veu pertorbada pels dubtes i de quina forma el dolor per les tragèdies sofertes està canviat el seu punt de vista sobre la dedicació al muntanyisme d’alt nivell.
 
SIMPSON, mentre escriu THE BECKONING SILENCE reviu, als peus de la cara nord de l’EIGER, la història del mític intent de l’any 1936 en què Kurz, Hinterstoisser, Angerer i Rainer van traçar un del moments més èpics de l’alpinisme, una història que enllaça directament amb les seves reflexions.

LOUISE OLMOND, l’any 2007, trasllada l’obra literària al cinema en forma d’un dels millors documentals de muntanya de tots els temps, un film profund i brillant, guiat pel mateix JOE SIMPSON, en el qual es recrea amb fidelitat i emoció l’ascensió i retirada de la cara nord de l’EIGER dels quatre joves bàvars, interpretats per alguns del millors escaladors del moment.

 

One thought on “Cinema de muntanya: Cornellà de Terri 2012

 1. Aquest proper 16/03/2012, podreu veure aquests films:
  OPERA VERTICAL. (França, 1982) 27’
  Director: Jean-Paul Janssen

  SOL A LA PARET. (USA, 2010) 26’
  Producció: Sender Films

  Patrick Edlinger i Alex Honold són respectivament els protagonistes dels dos films dedicats íntegrament a l’escalada. Patrick en el moment de filmar la pel·lícula era molt jove i Alex ho es avui en dia. Són escaladors virtuosos, els seus moviments son àgils i tenen l’harmonia reservada als escollits del món vertical.

  Els podem contemplar en els seus entorns preferits: El Verdon pel francès i Yosemite per l’americà, uns espais únics i impressionants, on expressen el que significa l’escalada per a ells i la importància que aquesta té en les seves joves i intenses vides.

  Patrick i Alex tenen en comú la pràctica de l’escalada en solitari i sense corda, el màxim compromís per a un escalador i on no es permet el mínim error. OPERA VERTICAL i SOL A LA PARET mostren la capacitat tècnica i mental de tots dos per superar el repte que cadascú d’ells es planteja a si mateix, amb les seves certeses i els seus dubtes.

  OPERA VERTICAL va ser un gran èxit de públic a França quan es va estrenar en paral·lel amb “La Vie au Bout des Doigts” i continua essent un referent en les filmacions d’escalada en paret. SOL A LA PARET és una magistral producció de la prestigiosa productora Sender Films per a National Geographic amb el rigor i magnífica factura de sempre.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.