Rutes de senderisme

Ruta 01. Setcases a Tregurà i el Catllar

Plànol Setcases a Tregurà i CatllarBreu introducció.

Ruta circular de Setcases a Tregurà, que ens permet gaudir dels seus boscos i racons amagats, amb vistes als cims propers del Costabona, Puig de les Borregues i de la Coma, així com visitar l´entorn del Catllar.

Riera CatllarDades tècniques:

• Durada de la ruta.
Unes 4.45 hores aproximadament.
• Quilometratge.
Uns 14 quilòmetres.
• Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).
El desnivell màxim serien uns 260 metres, entre el mínim al poble de Setcases( 1.180 aproximadament) i prop de la cabanya del Catllar( 1.440 metres aproximadament). El desnivell acumulat de pujades i baixades seria de 398 metres, ja que es un perfil irregular, no gaire marcat, però sí constant durant tota la sortida.
• Dificultats tècniques.
La dificultat mes notable seria travessar la Riera del Catllar, molt a prop de l’església. No per la seva perillositat, sinó perquè el cabdal i la manca d´un pont o passera, ens obliga a passar per una mena de pont, molt precari amb les restes del tronc de tres arbres, o fer algun equilibri. En tot cas, ens podem descalçar i creuar-lo sense cap dificultat.
També pot ser complicat el pas pel costat del riu Ter, en dies de males previsions per pluja, en algun punt concret.
• Tipus de senyalització.
Trobem alguns pals senyalitzadors d´Itinerannia així com marques de PRC, grogues i vermelles.
• Estat del terreny.
En general en bon estat.

Època recomanada.

La primavera i la tardor, sense dubte.

Església CatllarAltres observacions( patrimoni arquitèctonic).

“És una senzilla església d’una sola nau i volta de canó seguit, un xic apuntada i capaçada a llevant per un absis semicircular tapat pel retaule de l’altar i tancat amb una reixa de forja molt treballada. L’edifici és arrebossat per dins i per fora i no és possible esbrinar la forma de l’aparell constructiu. Sembla que tingué una ampliació vers ponent, La porta d’entrada, d’arc de mig punt, és sobremuntada per un ull de bou i al cim una espadanya de dos ulls que agafa tota l’amplada de la façana.
D’acord amb l’estructura de l’absis, l’edifici es dataria vers el segle XI. Ja avançada l’època romànica, devia sofrir una ampliació doncs la forma de la volta de la nau, un xic apuntada la situaria en un moment posterior al de la construcció de l’absis”( cortesía de Vikipèdia).

Descripció de la ruta( especificar lloc de sortida).

Com arribar-hi: sortim just al costat de la rotonda d´entrada al poble de Setcases, al davant de l´hotel cafeteria La Farga. Molt a prop, podem trobar una zona d´aparcament.

01. Rotonda accés a Setcases( 00.00 hores)( 00,00 qm).

Trobem un pal informatiu al costat de l´hotel La Farga. Agafem el petit carrer que s´endinsa dintre del poble, per agafar el carrer Vilallonga, a la nostra dreta, i pocs metres enllà, agafar un carreró que s´enfila, fins enllaçar amb el carrer de la Font, que seguim a l´esquerra, fins que trobem un pal senyalitzador, que està just darrera de l´hotel La Coma, i a l´inici d´un camí de terra, amb un mur de pedra seca.
Seguim rectes per aquest camí, amb marques del PRC i grogues, en pujada, fins que en fer un revolt, comença a fer baixada, per creuar un torrent amb un xic de cabdal( 1,38 qm)., per després tornar a fer pujada. Tornarem a creuar dos petits torrents, i en fer un revolt, creuem un tancat, i el camí farà una decidida baixada pel bosc, fins enllaçar amb una pista, on trobem un senyal.

02. Pista Tregurà( 00.50 hores)( 3,02 qm).

El senyal ens marca anar en pujada per la pista, que seguirem una bona estona, on a vegades tindrem bones vistes dels cims que coronen aquesta petita vall del Catllar.

03. Cabanya del Ras( 1.12 hores)( 3,93 qm).

Trobem aquesta cabanya a peu de pista, però seguim recte amunt.
Opció: Del darrera de la cabanya, surt un camí que fa baixada i que ens portaria a veure el salt del Quer Roig. Aquesta variació implica uns 25 minuts de trajecte. Des del salt, podem enllaçar amb un camí, amb el qual arribaríem a Tregurà, en uns 30 minuts.

Cabanya Catllar04. Cabanya del Catllar( 1.25 hores)( 4,98 qm).

Trobem aquesta cabanya, força gran, al costat de la pista. Deixem la pista, i creuem una tanca al costat de la cabanya força gran, i uns metres enllà, una altra, per agafar un camí en baixada, que ens farà planer i arribarem a la resclosa al mig del bosc.

Resclosa Catllar05. Resclosa de la canal de Tregurà( 1.35 hores)( 5,48 qm).

Trobem aquesta instal·lació al mig del bosc, en una petita clariana. Hem de seguir per l´altr banda, seguint un caminet un xic ombrívol. Creuarem un torrent, i seguirem per una pista planera.
Quan portem uns 6,98 qm, la pista està cimentada en coincidir amb un petit torrent. Mes endavant, passem per sobre d´un parell mes de petits torrents. La pista va vorejant la falda de la muntanya, amb grans vistes de la vall del Catllar i dels cims propers, i es va obrint cada vegada mes, tot i que estem a l´obaga. Creuem un altre torrent, i a la nostra esquerra mes endavant trobem un mur de pedra, que acull la canalització de la resclosa. La pista fa pujada fins arribar a una tanca. Aprofitem per mirar enrere i gaudir de les vistes panoràmiques de l´entorn.
Ja estem al costat del petit embassament de Tregurà, i sortim a una pista asfaltada, que seguim avall, fins arribar a Tregurà de Dalt.

IMG_248206. Tregurà de Dalt( 2.55 hores)( 9,92 qm).

Arribem al centre del poble, i seguim la carretera en baixada, just al costat de la Fonda Rigà. Uns metres enllà, a l´esquerra, trobem un pal senyalitzador, que assenyala el camí que porta al salt del Quer Roig i a la cabanya del Ras, però seguirem recte avall per la carretera, fins trobar un senyal indicatiu a un centenar de metres a l´esquerra. Agafem el corriol en baixada, i mes endavant, en una cruïlla, seguim per l´esquerra. No trobem gaires senyals durant una estona. Seguirem per un camí no especialment atractiu, passant per sobre de la canonada de la canal. El camí es va fent mes ombrívol i en baixada mes accentuada, per arribar al clot de les estallades.

07. Clot de les Estallades( 3.30 hores)( 12,16 qm).

En una clariana del bosc, trobem una casa, a tocar d´un torrent, i una pista a la nostra dreta que fa lleugera pujada. Creuem el torrent a l´altra banda i seguim la pista, per trobar a pocs metres unes runes. Mes endavant i seguint la pista, trobem a la nostra dreta, un corriol en baixada.

08. Drecera al Catllar( 3.35 hores)( 12,26 qm).

Compte amb aquest corriol que pot passar inadvertit( la pista que seguíem continua en pujada). Baixem seguint les marques del PRC, que trobem en una pedra. Un cop passada aquesta, trobem una cruïlla de camins: hem de seguir per la nostra esquerra, per seguir per un camí ombrívol entremig del bosc, que anirà fent baixada, fins que arribem a la riera del Catllar, que haurem de travessar.

09. Riera del Catllar( 3.45 hores)( 12,93 qm).

El cabdal de la riera pot ser diferent de la temporada que fem la ruta. No hi ha cap pont o passera, només trobem uns troncs a mena de pont. Tot i que no hi ha cap perill, sí que requereix una certa atenció, si no ens volem mullar les botes. En qualsevol cas, podem descalçar-nos i travessar-la, sense cap problema.
Un cop a l´altra banda, pugem el marge fins arribar a una pista que seguim a la nostra esquerra, fins passar per davant d´una casa. A l´altra banda, tenim l’església romànica del Catllar.

10. Església del Catllar( 4.25 hores)( 15,12 qm).

Es un lloc francament idíl·lic quan el bosc està al seu millor moment. Ens arribem fins allà a pocs metres, passant per una tanca, i on podem aturar-nos una bona estona a la gespa per gaudir del lloc. Retornem a la casa que hem passat abans, on hi ha les marques del PRC, i seguim recte avall per seguir per un camí que s´apropa al riu Ter. Es un camí que es farà planer i ombrívol, on veurem marques vermelles, i estarà a una certa distància del riu Ter. El camí es va apropant mes al riu, creuant un torrent; veurem un senyal vermell en un arbre al fons d´un prat, i d´ençà aquest moment, el camí s´apropa al cost del riu –de vegades, quasi a tocar de l´aigua-, fins que poc després ens tornem a distanciar, fins que deixem enrere el riu, i arribem a la rotonda d´entrada al poble.

11. Arribada( 4.40 hores)( 15,84 qm).

Valoració de la sortida.

Ruta molt agraïda a la primavera i a la tardor pels seus paisatges i racons, amb diferents punts d´interès.

Anècdotes.

Data de la sortida.

08/11/2015.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Municipi Setcases: http://www.setcases.info/

Nucli Tregurà: http://www.vilallongadeter.cat/  (depèn del municipi de Vilallonga de Ter).

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r1-setcases-a-tregura-i-el-catllar-7660612

Cartografia: Ripollès, Guia Itinerannia, Editorial Alpina 1:50.000( millorable).

 

3 thoughts on “Ruta 01. Setcases a Tregurà i el Catllar

  1. Bona nit, el dia 10 desembre volem fer aquesta caminada per la Marató de tv3 organitzada juntament amb la l’ajuntament de Setcases i el Club Excta. Madteam. Us voliem demana permis (indicant la font) per agafar un parell de imatges per utilitzar-les al cartell de la caminada. Quedem a la espera de la vostra resposta. Moltes gràcies
    Jordi Mir (info@madteam.org)
    https://www.madteam.org/activitats/caminada-popular-per-la-marato-de-tv3

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.