Incidències i accidents / Notícies i Novetats / Senderisme

Dia de les muntanyes 2011

L´assamblea General de les Nacions Unides va designar l´11 de desembre de cada any, com el Dia Internacional de les Muntanyes. Es celebra des del 2003 de manera continuada, gràcies a l´èxit que va tenir al 2002, amb una gran acollida internacional per part d´organitzacions i estats membres de l´ONU.

Des d´aleshores, es la FAO qui s´encarrega de coordinar aquesta diada, així com les accions pertinents per prendre consciencia dels objectius que es volen transmetre.

Al 2011, els boscos de muntanya son el motiu d´interès.

Aquest any seran els boscos de muntanya els que centraran l´atenció, com a elements clau d´una economia verda i també les mesures d´adaptació al canvi climàtic, que s´està produint.

Aquest tipus d´ecosistema, representa el 28% de la superfície total del bosc mundial, aproximadament uns 9.000 milions de quilòmetres quadrats, però estan seriosament en perill, degut a les accions humanes, ja sigui de forma directa –per l´expansió de l´agricultura o de tala indiscriminada-, o de forma indirecta –el canvi climàtic-.

Que els boscos de muntanya estiguin en bon estat depèn, segons la FAO, per la seva densitat, i per una combinació de les diferents espècies pròpies de la zona, de diferents edats i alçades, la qual cosa, li dóna una protecció major contra diferents perills com ara plagues i malalties.

En els llocs que els boscos de muntanya estan molt lligats a les comunitats dels voltants, perquè els hi proporcionen els seus recursos naturals –fustes, combustible, medicines,…-, aquestes son conscients de la importància de tenir cura dels boscos, de tenir sistemes de producció i conreu sostenibles.

Tot al contrari dels boscos de muntanya que s´exploten per empreses en règim de monocultiu –explotació forestal-, en que només hi compta treure el màxim interès econòmic.

Degradació dels diferents tipus de boscos de muntanya.

S´estan produint una degradació molt accelerada a nivell mundial. Aquí us detallem algunes de les problemàtiques conegudes per la FAO:

“Situados en climas húmedos y fríos, donde el aire marino choca con montañas costeras, los bosques húmedos templados producen más materia viva que ningún otro ecosistema. Los bosques húmedos templados costeros, que en otros tiempos crecían en todo el mundo, cubren ahora tan solo de 30 a 40 millones de hectáreas, sobre todo en Chile y el Pacífico noroccidental de América del Norte.

• Los bosques higrofíticos nubosos, casi permanentemente envueltos en niebla ynubes, proporcionan alimentos y refugio a miles de personas y a innumerables plantas y animales. Casi el 90 % de los bosques higrofíticos nubosos de los Andes septentrionales ha desaparecido.

• En los Andes se ha deforestado el 98 % dela superficie anteriormente cubierta por el queñual (Polylepis spp.), el árbol que crece a mayor altura del mundo.”

Quina es la situació a Espanya?

Segons el darrer informe anual “Sostenibilidad en España 2011”, publicat per l´Observatorio de la Sostenibilidad en España(OSE), la superfície forestal a Espanya representa 27,5 milions d´hectàrees , aproximadament la meitat del territori, siguent l´estat amb mes superfície d´aquest tipus a Europa, amb un gran creixement entre 1990 i 2005. El gran problema es la manca de plans de sostenibilitat dels boscos, ja que únicament poc mes del 12% de la superfície, està gestionada d´aquesta manera.

Brasil i la desforestació.

Acció Greenpeace

Des de ja fa uns quants anys, el país pateix les accions dels grups empresarials agropecuaris, que defensen els latifundis i explotacions agressives amb els boscos de l’Amazona. Cada vegada més, s´han desforestat extensions de boscos per convertir-les en pastures per produir carn. En els darrers anys, han desaparegut i han sigut assassinats diferents militants d´organitzacions contràries a aquests grups empresarials.

El creixement de l´economia del país i la seva importància cada vegada mes rellevant en l´ordre mundial, l´han obligat a prendre mesures per eradicar certes situacions. Aquest mes de desembre, el Senat del Brasil ha aprovat una reforma del Codi Forestal, que tot i ser reconeguda i necessària per totes les parts, significa un pas enrere pels defensors del creixement sostenible. D´una banda, es flexibilitzen les condicions per protegir la vegetació, per no “entorpir” el creixement, i de l´altra banda, es possibilita una amnistia per tots aquells condemnats per delictes de desforestació. Aquests canvis son una victòria del sector ruralista, que defensa els interessos dels grups latifundistes i agropecuaris del país.

Coincidint amb aquesta debat parlamentari, l´Institut d´Investigacions Espacials, va fer pública que la desforestació en el darrer any –mesurat d´agost del 2010 fins juliol del 2011-, va reduir-se un 11%, es a dir, que es la superfície desforestada varen ser 6.2380 quilòmetres quadrats de selva.

Una veritable bestiesa!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.