Rutes de senderisme

Ruta 26. Cala Montgó( L´Escala) al castell de Montgrí.

Plànol Cala Montgó a Castell de MontgríBreu introducció.

Ruta de travessa que enllaça l´Alt i Baix Empordà, mar i muntanya, en una sortida molt popular, que ens permet gaudir de esplèndides vistes tant al mirador de Punta Ventosa, com a la zona del Montplà, prop del castell de Montgrí.

Dades tècniques:

• Durada de la ruta.
Unes 4 hores, a ritme normal, sense comptar parades.
• Quilometratge.
Aproximadament uns 16 quilòmetres.
• Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).
El desnivell màxim serien uns 303 metres, al castell de Montgrí. El desnivell acumulat de pujada serien 546 metres i de baixada 499 metres.
El perfil de la sortida es irregular en el trajecte de cala Montgó, però mínim; el llarg camí de les Pedreres, que passa pel pla de Milà, es molt planer. Es en passar l´àrea recreativa del coll de Sorres, que el perfil es clarament en pujada, fins arribar al castell de Montgrí, després es baixada.
IMG_1928• Dificultats tècniques.
Al trajecte de cala Montgó, podem esmentar que per la gent amb aversió a les alçades, poden tenir problemes en algun tall del camí. L´altre lloc problemàtic seria el camí d´accés al castell de Montgrí, pel coll de Garrigars. Cal fer grimpada en alguns moments, i en dies humits, cal prestar atenció. Es mes problemàtic, al nostre parer, fer la baixada, ja que el perill de relliscada es mes notable.
• Tipus de senyalització.
Hem de seguir íntegrament part del GR92. Trobarem marques i pals indicadors. En general molt ben senyalitzat, però compte en algun lloc que hi ha canvis de sentit inesperat.
• Estat del terreny.
El terreny pedregós es una constant en aquesta ruta; només en algun trajecte transitarem per camins prou còmodes. Per tant, es pot fer pesada i cal anar ben equipat.

Època recomanada.

Donat que es una sortida molt exposada, l´estiu seria l´època menys recomanable, així com els dies de temporal de tramuntana.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

El castell de Montgrí en seria l´atractiu principal, en qual al lloc i la seva significació, no tant pel seu valor arquitectònic.

“ El castell del Montgrí (anomenat també de Torroella de Montgrí o de Santa Caterina) és una fortificació militar del municipi de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) declarada bé cultural d’interès nacional. Fou construïda entre 1294 i 1301 pel rei Jaume II, al cim del massís del Montgrí. Les obres es van interrompre el 1301 sense acabar-ne la construcció, degut a la consolidació del poder del comtat de Barcelona enfront del comtat d’Empúries. La pèrdua d’importància de la casa comtal emporitana va fer innecessari l’acabament de l’obra, encara que es coneix amb exactitud la data d’interrupció”( cortesia vikipèdia).

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi? El municipi de L´Escala es força extens en urbanitzacions, i l´accés a cala Montgó està força ben indicada, però cal prestar atenció als senyals. L´accés per la carretera GI632 està força ben indicat. A la cala, hi ha una àmplia zona d´aparcament, però a l´estiu pot ser problemàtic trobar espai. A Torroella el punt d´arribada/sortida seria a la ronda Pau Casals, es troba al costat d´una escola, a la zona alta del poble, on podem trobar fàcilment aparcament. Hem d´agafar la carretera direcció L´Estartit, per trobar el trencant per accedir en aquest lloc.

IMG_190601. Cala Montgó( 00.00 hores)( 00.00 qm).

A cala Montgó, trobem una aglomeració d´edificis força densa. Un càmping força gran, i una urbanització. A peu de la cala, trobem diferents establiments de restauració. Passem pel costat de l´hotel restaurant Can Miquel, i continuem pel passeig de la Platja, en lleugera pujada just al costat de la cala.
El camí es va endinsant per la pineda, ja fora del nucli urbà. Aquest camí i, fins que arribem a Punta Ventosa, serà pedregós, irregular, que ens farà anar una mica lents. Trobarem marques del GR, però també veurem fites de color blanc; cadascuna assenyala un caminet diferent, però molt aprop, però el camí de les fites, passa arran de la façana, per la qual cosa, pot ser problemàtic per les persones amb aversió a les alçades.
Quan portem 1,09 qm., arribem a una petita caleta. Pujarem pel mig d´una pineda; el camí es farà molt estret i rodejats ara de vegetació baixa, haurem de passar molt arran de la façana un parell de metres, i en fer un revolt en baixada, trobarem una cruïlla: dos a la nostra esquerra, i un a la dreta en pujada. Seguim a l´esquerra en lleugera baixada i agafem el corriol que quedaria a la nostra dreta. Tota aquesta zona està plena de corriols; hem de vigilar en trobar les marques del GR.
Una mica després tornarem a trobar una altra cruïlla: si seguim recte, el camí passa molt arran de la façana –potser uns 3 metres- i pot ser problemàtic per la gent amb aversió a les alçades; per la dreta surt un corriol en pujada, que evita aquest tram, però ens obliga a fer una mica mes de camí. Seguim recte per arribar a un petit entrant del mar a la façana, on destaca un pedregot aïllat. El camí s´enfila novament, i pocs després arribem a la zona de la Caleta, al costat d´una antiga cova( 00,45 hores)(1,79 qm). El GR s´enfila pel mig del bosc; trobem una cruïlla i anem per l´esquerra, seguint les marques.

IMG_193202. Punta Ventosa( 00.55 hores)(2,22 qm).

Arribem en aquest mirador, amb excel·lents vistes de la cala així com del litoral de l´Alt Empordà. Hi ha restes d´antigues instal·lacions militars. Hem de seguir ara, una pista de terra ample i planera, que surt d´aquesta zona arbrada. La seguirem una bona estona.

03. Cruïlla Camí de les Pedreres( 1.05 hores)( 3,11 qm).

Hem de girar a la nostra esquerra, on seguim una altra pista, planera i oberta i també pedregosa, envoltats de pins a banda i banda. Serà un tall força monòton. Una mica mes endavant, la pista fa un revolt a l´esquerra, passa pel mig de dos columnes que eren l´entrada a un recinte militar, al que arribem pocs després, quan veiem unes edificacions abandonades a la nostra dreta( 1.10 hores)( 3,73 qm). Podem visitar el que queda d´un antic búnquer, que queda una mica a la nostra esquerra. Seguim per la pista; trobem una cruïlla, però seguim rectes a l´esquerra, i el camí tornar a ser planer i pedregós.
Mes endavant trobarem a prop d´una clariana, un pal senyalitzador.

04. Drecera cala Ferriol( 1.30 hores)( 5,16 qm).

A la nostra esquerra, i enmig del bosc, surt un corriol, marcat com a sender local, que permet arribar a cala Ferriol. Seguim rectes pel GR.

05. Drecera cala Pedrosa( 1.40 hores)(6,20 qm).

Hem seguit el camí planer i pedregós fins arribar en aquesta cruïlla, on hi ha un pal senyalitzador. Seguim a la dreta, direcció castell de Montgrí. El camí mes endavant farà una mica de baixada; trobarem un pal senyalitzador del GR, i arribem a una pista que travessem en baixada i uns metres enllà, tornem a travessar una altra pista.
A la nostra esquerra, hi ha pilones de ciment, que delimiten un camp; veiem marques del GR i verdes i taronges.

06. Cruïlla pineda( 1.53 hores)( 7,52 qm).

Hem d´anar molt en compte: aquest canvi de sentit no es gaire visible. Al costat d´una petita pineda, el GR es desvia a la dreta, mentre la pista que seguíem, segueix recte. El camí ara serà estret i una mica ombrívol.
Mes endavant enllacem amb un camí( 2.00 hores)( 7,94 qm), on hi el senyal de ruta BTT 42/43, i seguim el gr per l´esquerra; passem per una zona aclarida del bosc, on sembla que es fan piles amb les estelles de la fusta, i això ens pot fer creure que s´ha acabat la pista, però aquesta continua recte –veurem una marca del gr-, i en baixada.
Trobarem rètols de la Ruta del Vent, fins que arribem a una cruïlla(2.08 hores)( 9,05 qm), on girem a l´esquerra, fent pujada, amb marques de sender local( verdes i blanques), mes endavant trobarem una cruïlla i girem a la dreta( GR/sender local), per arribar a una urbanització, on seguirem pel nostre camí, fins el final de la urbanització. Trobarem a la dreta un pal senyalitzador, però hem de seguir a l´esquerra( GR), per un corriol que passa tot just pel darrera de les cases, fins que enllacem amb una carretera asfaltada.
Trobem un pal senyalitzador( 2.25 hores)( 10,87 qm), i seguim a la dreta i amunt per la carretera.

07. Àrea recreativa Coll de Sorres( 2.30 hores)( 11,28 qm).

Arribem en aquesta zona de pícnic, on trobem una font i taules de pedra on podrem seure i reposar una mica. Si seguim pel camí, que voreja aquesta zona, a la meitat trobem un pal senyalitzador que a l´esquerra porta al castell de Montgrí. Passem per una pineda, i després per sota d´una línia elèctrica i aquí comença una dura i llarga pujada, per un terreny pedregós, que ens farà suar de valent. A mida que guanyem alçada convé girar la vista enrere per poder apreciar les magnífiques vistes. Quan el camí fa un revolt i canvi de sentit a la dreta, la pujada es farà mes suau, fins que arribem a una cruïlla al mig de la carena.

08. Cruïlla carena( 2.50 hores)( 12.19 qm).

A la dreta, un corriol segueix per la carena. Podríem enllaçar amb altres corriols, i arribar per una altra banda al castell o a l´església de Santa Caterina. Anem per l´esquerra, en pujada novament, pel mig de la vegetació baixa, fins que assolim la part superior d´aquesta zona, el Montplà, i pocs després assolirem el Puig Rodó( 2.58 hores)( 12,72 qm), sense cap problema. Les vistes son magnífiques. Tenim ja molt a prop el castell, i la pujada que haurem de fer per la muntanya.
Hem de fer baixada pel corriol fins arribar al coll de Carrigars, just al peu la muntanya.

09. Coll d´en Garrigars( 3.10 hores)( 13,30 qm).

La pujada, ben indicada amb marques del GR, ens farà anar en llaçades, per superar el desnivell, i haurem de recórrer a peus i mans per superar alguns trams. No hi ha cap perill evident, però en dies humits i mullats, s´ha d´assegurar en certs llocs, pel risc de relliscada.

IMG_424610. Castell de Montgrí( 3.20 hores)( 13,70 qm).

Arribem finalment a la porta d´entrada al castell. Podem entrar i pujar per unes escales metal.liques fins a la part superior, on podrem gaudir de les vistes panoràmiques de la plana empordanesa.
Situats a la porta d´entrada al castell, trobem a prop la marca del gr, i seguim per un camí –novament empedrat-, que en llaçades per la muntanya, ens farà arribar al coll de la Creu( 3.35 hores)( 14,61 hores), del qual farem camí de baixada a la nostra esquerra, seguint les marques del GR. Passarem 3 petites capelles que son a tocar del camí. Tot just passat la tercera, el camí suavitza la seva baixada i el camí deixa de ser empedrat.

11. Arribada-Avinguda Pau Casals( 4.00 hores)( 16,03 qm).

El camí es converteix en una ampla pista per arribar finalment a l´avinguda Pau Casals, al costat d´una escola i una urbanització, on donem per acabada la ruta.

Valoració de la sortida.

La sortida es pot fer en ambdós sentits. Es qüestió valorar si preferim fer la pujada a l´inici o bé deixar-ho pel final. S´ha de tenir en compte que la pujada al castell es mes fàcil que la baixada, segons el nostre criteri, i pel lloc que es fa en aquesta ruta.

Anècdotes.

Una mica abans d´arribar al Puig Rodó una colla de cabirols apareixen al nostre camí.

Data de la sortida.

04/10/2015

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament L´Escala TURISME
Ajuntament Torroella de Montgrí.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/cala-montgo-lescala-a-castell-de-montgri-torroella-de-montgri-10995954

Cartografia/Bibliografia: Guia Empordà Costa Brava Mapa topogràfic 1:30.000, Editorial Pioleta/Consell Comarcal Baix Empordà.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.