Rutes de senderisme

Ruta 36. Oix a Sant Andreu i Puig de Bestracà.

planol-oix-st-andreu-puig-bestraca-costojaBreu introducció.

Ruta pels voltants d´Oix, a l´Alta Garrotxa, amb vistes esplèndides, sobretot la primera part en pujada fins Sant Julià de Bestracà, recomanable a la primavera i la tardor.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Unes 3.45/4.00 hores per a persones acostumades a caminar, sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 14.40 quilometres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim son uns 645 metres aproximadament; un desnivell acumulat de 662 metres aprox., en pujada i baixada. El perfil es clarament de pujada des d´Oix fins el cim del puig de Bestracà, amb alguna zona planera. La resta del recorregut -les dues terceres parts-, son en baixada menys accentuada que la pujada.

Carena Puig Bestracà

 • Dificultats tècniques.

El trajecte de pujada de Sant Andreu a Sant Julià o Puig de Bestracà, es la part mes complicada de la ruta. Sobretot el camí per la carena, ja que es una zona pedregosa, i la baixada, ja que es un terreny propici a una relliscada.

 • Tipus de senyalització.

Pals senyalitzadors en llocs concrets; marques grogues d´Itinerannia i marques vermelles i blaves al trajecte de pujada al Puig de Bestracà.

 • Estat del terreny.

En general en bon estat, però des del coll de Bestracà fins enllaçar amb la collada de Rabassa, prop de la carretera d´Oix a Beget, es una pista a l´obaga, humida i que pot estar enfangada en alguns talls concrets, tot i que hi ha punts d´escapatòria.

Època recomanada.

Sense dubte la primavera i la tardor serien les millors èpoques.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Trobem l´església romànica de Sant Andreu de Bestracà, de la qual no sembla que hi hagi una data segura, ja que es considera que es del segle XII, però apareix documentada al testament del comte de Besalú a l´any 977( cortesia Vikipèdia). Edifici de planta rectangular, absis semicircular a l’est i campanar d’espadanya no acabat. La seva porta està sobre la façana sud. L’edifici té 4 obertures, una a la façana oest, dues a la sud i una darrera l’absis a l’est.

Al petit nucli de Sant Miquel de Pera, trobem una petita església d´origen romànic, que apareix documentada a l´any 1228.

Descripció de la ruta.

Cóm arribar-hi: Arribem per la carretera comarcal GIV5221 a Oix. Just passat el pont sobre el riu Llierca, trobem a la dreta una àmplia zona de terra per poder aparcar el cotxe, tot i que es troba a un centenar de metres del poble. Podem seguir fins arribar a l´alçada de l´església de Sant Llorenç -Plaça Major-, on hi trobarem una zona d´aparcament amb places limitades.

 1. Carrer Major( 00.00 hores)( 00,00 qm)( alçada 413 metres).

Som al davant de l´església de Sant Llorenç, on trobem un pal senyalitzador d´Itinerannia, el G10. Hem de seguir el carrer empedrat en pujada; poc després( 0,094 qm) trobem una font. Seguirem ara el carrer Nou, que es cimentat, fins que trobem un altre pal senyalitzador d´Itinerannia, en una cruïlla( 0,187 qm): per l´esquerra, hi ha el GR-1, per on farem el camí de tornada; seguim per la nostra dreta, seguint el carrer en pujada, on trobarem les marques grogues d´Itinerannia, fins que trobem un trencant a la nostra esquerra( 0,358 qm) i deixem el carrer cimentat, per seguir per un camí de terra.

Continuem en pujada, gaudint cada vegada més de millors vistes de tota la zona, i en un revolt hi ha una cruïlla( 0,748 qm), i anem pel mig, on veurem una fita de pedra i un senyal groc. El corriol puja de valent, fins que tornem a enllaçar amb la pista que hem deixat abans( 0,920 qm), i tornem a creuar la pista, seguint el senyal groc, fins que tornem una tercera vegada a enllaçar amb la pista( 1,34 qm), i la seguim per la dreta, per un terreny pedregós, fins arribar a peu de la carretera GIV-5221.

 1. Carretera d´Oix a Beget( 00.30 hores)( 1,52 qm).

Som al punt quilomètric 13. Hem de creuar la carretera i seguir el rastre d´una pista que podem veure. Va fent una lleugera pujada, fins que arribem a una zona descoberta on, enlairat, veurem el proper mas del Peirer, força gran encara que en un estat precari. Veurem rastre de caminets, però seguim per la pista, fins que en una bifurcació, girem a la dreta -marques Itinerannia-, i ens acostarem cada vegada mes al mas. Girem la vista enrere i tindrem unes vistes esplèndides.

Mas Peirer

 1. Mas del Peirer( 00.40 hores)( 2,25 qm)(alçada 730 metres).

Arribem a l´alçada del mas. Des d’aquí tenim una vista esplèndida dels cims escarpats de l´Alta Garrotxa. Seguim per la pista en pujada, i a la nostra dreta podem veure la carena de la serra del Bestracà, que serà el nostre proper destí; a mitja alçada, podem arribar a veure l’església de Sant Andreu. Veurem marques d´Itinerannia.

La pista es fa una mica ombrívola; trobem un corriol a la nostra dreta, que no agafem, i la pista fa una pujada, i de sobte tindrem una vista molt ample, on veurem un mas proper  a la nostra dreta, i un xic mes adalt Sant Andreu. Pocs metres enllà arribem a un pal senyalitzador.

Coll Bestracà

 1. Coll Bestracà( 00.55 hores)( 3,29 qm)( alçada 860 metres).

En aquest coll, trobem una bifurcació. Ara anirem per la nostra dreta, en baixada, direcció a Sant Andreu, però hi tornarem en aquest punt, després de fer el cim del Puig Bestracà. Així doncs, seguim per la pista avall, passant pel costat d´una edificació enrunada, on tindrem vistes del Pirineu proper, fins que arribem a una cruïlla, on deixarem a l´esquerra el camí que va a Beget, amb marques d´Itinerannia, i seguim  pel camí que fa pujada. En un revolt, trobarem un parell de corriols, però seguim la pista en pujada.

Deixarem a la nostra esquerra el camí d’accés a un mas que tenim molt proper, i arribem ben aviat a Sant Andreu de Bestracà.

Sant Andreu Bestracà

 1. Església de Sant Andreu( 1.05 hores)( 3,93 qm)( alçada 908 metres).

Podem descansar una mica en aquest lloc, ja que ara haurem de fer una pujada curta però intensa per arribar al Puig de Bestracà. Just al costat del tronc d´un arbre caigut, surt un corriol on veurem un senyal vermell. Mes endavant trobarem fites i senyals blaus que ens orientaran, per seguir el camí dintre d´un bosc molt tancat. Quan passem pel mig d´una llosa de pedra, ja serem a prop del cim. El corriol s´apropa molt a la carena; farem una curta grimpada, sense dificultat,  per superar un tram de pedra, i serem ja a la carena, pedregosa i amb molta bona vista dels cims propers com el Bassegoda, el Comanegra, etc.

Trobem senyals vermells, que ens ajudaran a arribar fins el cim. Es un lloc molt atapeït de vegetació i cal vigilar una mica. Trobarem una zona enrunada, i arribem a les restes del castell de Sant Julià, o trobem un punt geodèsic.

Puig Bestracà-Vistes

 1. Puig de Bestracà( 1.35 hores)( 4,88 qm)( 1.056 metres alçada).

Les vistes des del puig son l’únic destacable. Del castell només queden pedres, pràcticament no es conserva cap estructura. Ara ens tocarà refer el camí fins el coll de Bestracà.

Haurem de vigilar ja que el terreny de baixada es relliscós. Cal tenir-ho en compte en dies humits i de poca visibilitat.

 1. Coll d Bestracà( 2.00 hores)( 6,05 qm).

Som al mateix lloc del punt 04, i seguim ara rectes, en direcció a coll Sagordi, per un camí molt suau, per una zona arbrada, mes ombrívola. Aquest camí es una mica irregular, i en alguns llocs acostuma a estar enfangat.

Pocs minuts després, quan la pista fa un revolt, podem veure rastre d´un corriol (6,50 qm)( 2.05 hores), a la nostra dreta -aniríem rectes-, que podem seguir per evitar seguir la pista, a la que tornarem a enllaçar mes endavant. Tornarem a trobar senyals d´Itinerannia.

Després de seguir el camí per un trajecte ombrívol, arribarem a una zona de prats oberta -collada de Rabassa-, on veurem a la nostra esquerra una carretera. Seguim el camí ample, que arriba en una suau baixada a peu de carretera.

 1. Carretera GIV-5221( 2.30 hores)( 8,32 qm).

Seguim la carretera a la nostra esquerra en lleugera pujada fins arribar al punt quilomètric 17( 2.33 hores)( 8,74 qm), on trobem un plafó informatiu, i una desviació al petit nucli de Sant Andreu de Pera, per una pista cimentada que trobem a la nostra dreta.

Pocs després trobarem a la dreta el mas el Castell, i uns metres abans i a l´esquerra una pista, que serà per on farem el camí de tornada a Oix, quan tornem de Sant Miquel de Pera.

Església Sant Miquel de Pera

 1. Església de Sant Miquel de Pera( 2.40 hores)( 9,26 qm).

La pista ha fet una lleugera baixada, fins arribar al costat de l’església de Sant Miquel, on podem una curta visita al seu exterior i podem aprofitar per trobar un lloc per descansar una mica. Hem de fer camí de retorn, fins trobar el camí ample a la nostra dreta -que havíem trobat a la baixada-, que seguirem. No trobarem marques. Es un camí al principi planer, on trobarem algunes dreceres que porten a algun mas aïllat a la nostra esquerra. La pista comença a fer baixada. Trobarem una cruïlla i seguim rectes avall – a la dreta, hi ha el Mas Galli-( 2.55 hores)( 10,42 qm).

La pista es fa pedregosa i estreta. Ja no tenim gaires vistes. Es una part del recorregut amb molta sensació de solitud. Trobarem restes de camí cimentat; mes endavant, passarem un pas canadenc, i algunes pistes  a la nostra dreta, però seguim sempre per la pista principal, rectes fins arribar a les proximitats del nucli de Costejà, on trobarem una altra tanca.

Passem pel costat de la finca Costejà( 3.20 hores)( 12,48 qm). En aquest lloc i quan passem pel costat del mas, hi trobarem una caseta del gos, amb una certa proximitat. Cal anar amb una certa precaució. Aquí deixem el camí de terra per anar per una pista cimentada.

Arribarem a una cruïlla, on trobem un  pal senyalitzador( 3.22 hores)( 13,12 qm): per la dreta, hi ha un camí de terra, amb marques d´Itinerannia i GR, però seguim rectes per la carretera asfaltada. Trobarem marques verdes i taronges. Arribarem a l´alçada d´una casa d´un càmping, on hi ha una cruïlla. Hem d´anar per l´esquerra per un camí de terra. Ara seguirem pel costat d´un tancat que delimita el càmping, on veurem marques d´Itinerannia i GR.

Arribem a una zona de prats, i ja veiem OIX molt a prop nostre.

 1. Pal senyalitzador( 3.40 hores)( 14.20 qm).

Som al pal senyalitzador que havíem trobat al punt 01. Ara ja només resta fer el camí d´arribada a la Plaça Major d´Oix.

 1. Plaça Major( 3.45 hores)( 14,38 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida distreta amb dues parts molt diferenciades i d´interès molt contrastat.

Anècdotes.

Data de la sortida.

18/09/2016.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Montagut-Oix.

Consorci Alta Garrotxa.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/oix-sant-andreu-i-puig-de-bestraca-15368086

Bibliografia: Excursions per l´Alta Garrotxa Oix, d´en Joaquim Agustí, Editorial Guies dels Llibres de Batet.

Cartografia: Alta Garrotxa, Editorial Alpina 1:25.000. Molt adequada; Itinerannia Garrotxa, Editorial Alpina 1:50.000, molt bàsica.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.