Rutes de senderisme

Ruta 03. Begur, per Sa Riera, Aiguafreda, Sa Tuna i Ses Negres

Begur plànol

Breu introducció.

Ruta pel municipi de Begur –Baix Empordà-, que recorre una part del seu litoral: les platges de Sa Riera i Sa Tuna, la cala d´Aiguafreda, visitant el mirador de la Creu.
També passem per la reserva marina de Ses Negres, zona protegida per la fauna marina.
Hi han vistes panoràmiques de tota la plana del Baix Empordà, el Montgrí, el Cap de Creus, la serra de l´Albera, el Canigó, el Pirineu Oriental gironí…

Dades tècniques:

• Durada de la ruta.
Unes 3 hores aproximadament, sense comptar parades.
• Quilometratge.
Serien uns 11,80 quilòmetres. La ruta permet algunes opcions per reduir el quilometratge, com no anar fins al mirador o a cala Aiguafreda, podem agafar un sender local que va directament a Begur.
• Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).
El desnivell màxim serien uns 214 metres aproximadament.
El desnivell acumulat tant de pujada com de baixada, serien el mateix, uns 414 metres aproximadament.
El perfil de la sortida seria de baixada fins arribar a Sa Riera, excepte el tall d´anar fins al mirador, de lleugera pujada; el front marítim irregular, amb alguna pujada sobtada, en deixar la reserva marina de Ses Negres, i de baixada fins Sa Tuna. D´aqui fins Begur, es una pujada molt sostinguda.
• Dificultats tècniques.
Les podem trobar en el tall de camí per la façana del litoral, que transcorre per la roca, seguint les fites de color blanc i, sobretot, en un curt tall del camí –que expliquem mes endavant-, en que el camí es molt estret, i passa molt arran del límit amb el mar, i hi ha molta sensació aèria, i pot donar problemes a la gent amb sensació de vertigen.
De totes maneres, just abans d´arribar en aquest punt, hi ha camí que ens fa d´escapatòria, i ens permet retornar al camí, pocs metres enllà.

Tall complicat

Tall complicat del camí, per la gent amb molta sensació de vertígen.

• Tipus de senyalització.
La ruta està senyalitzada parcialment. Podem trobar marques de sender local –verdes i blanques-, del GR-92 –vermelles i blanques-, i pals senyalitzadors en algunes cruïlles. A la façana marítima, quan abandonem el camí de ronda clàssic, hem de seguir unes fites de color blanc.
• Estat del terreny.
En general no presenta cap problema, excepte el tall del front marítim, en que el camí, en cas de pluja o temporal, pot estar humit.
Època recomanada.
Qualsevol època seria bona, tot i que a l´estiu o amb dies calorosos, podem aprofitar per remullar-nos a les platges de Sa Riera i Sa Tuna. No es aconsellable amb temporal de vent o de mar, a la part del camí de ronda que va de Sa Riera fins l´inici de la reserva marina Ses Negres.

Altres observacions( patrimoni arquitèctonic).

Carmen Amaya

Carmen Amaya

Aquesta ruta comença al passeig Carmen Amaya, en honor a la “bailaora” de flamenc, que nascuda a Barcelona, al 1913, va morir a Begur, al 1963, un 19 de novembre, a causa d´una malaltia renal, a la finca Mas d´en Pinc.
Aquesta finca, conserva una torre de defensa del segle XVI-XVII, que s’utilitzaven contra la pirateria morisca d’aquells temps. Actualment aquest mas, serveix pels fins mediambientals de la Fundació Nereo , tot i que la propietat de la finca, es de l’ajuntament de Begur.
Just a la part inferior d’aquest mas, hi ha una zona mediambiental –Es Quinze-, en que podem gaudir i apreciar tota la riquesa de l’entorn. Reproduïm aquí les dades que facilita Nereo:
“el visitant podrà realitzar un agradable i didàctic itinerari que li informa sobre el medi, la flora, la fauna i el patrimoni etnològic d’aquest entorn privilegiat.
Al Parc podem veure grups de plantes i comunitats adaptades a unes mateixes condicions ambientals. El llistonar, la timoneda, la bardissa, la garriga, l’alzinar, etc., són totes elles comunitats pròpies dels ambients mediterranis; que juntament amb les espècies dels conreus de secà com són l’olivera, l’ametller, la figuera, en són els elements característics del PAM.
La col•lecció de plantes aromàtiques faran gaudir al visitant dels aromes del paisatge, així com conèixer els usos ancestrals que aquestes plantes han tingut al llarg de la història.
La forma i ordenació de la terra dona un paisatge reflex dels homes i dones que l’han treballat; al Parc Ambiental Mediterrani podrem entendre els usos tradicionals que se li donava al sòl representats pel conjunt de terrasses de pedra seca, el pou, el trull, la carbonera i els ruscs d’abelles, entre d’altres elements d’interès etnològic”.

Descripció de la ruta.

01. Sortida-aparcament(00.00 hores)(00,00 qm)(altitud 178 m.)
Sortim de l´aparcament públic Sot del Ferrer, que es troba a la carretera que circumval•la el centre del poble. Aquest aparcament es de pagament a l´estiu. Puguem per les escales que hi ha al fons de l´aparcament i que porten al carrer de Sant Antoni, on girem a l´esquerra, direcció al centre de la vila. Pel carrer podem veure tot un seguit de cases amb un passat arquitectònic i que tenen a veure amb la història del poble.
Quan som davant l´església, girem a la dreta pel carrer Pi i Rajó, en pujada, passant pel costat de la Torre Ramon. El carrer esdevé estret, fins que arribem a la plaça de Sant Ramon, on hi ha l´ermita del mateix nom i una zona de mirador.
Agafem el carrer de baixada i que porta el nom de Passeig Carmen Amaya, fins que arribem a la carretera, on creuem pel pas de peatons, i agafem el carrer davant nostre, on hi ha un rètol que diu deixalleria. El seguim en pujada girant a la dreta, fins arribar a l´entrada del Mas Pinc, on hi ha la seu d´una entitat ambiental.

02. Mas Pinc(00.15 hores)(1,01 qm).
Aquest mas havia estat propietat de la “bailaora” de flamenc, Carmen Amaya, i avui es la seu de l´entitat mediambiental NEREO. A la part del darrera del mas, hi ha una zona on es poden veure diferents tipus d´arbres i plantes, coneguda com a Es Quinze.
Trobem un pal senyalitzador, uns metres mes avall de l´entrada. A la dreta aniríem a Es Quinze. El nostre camí segueix recte i en baixada, pel carrer asfaltat.
Uns quants metres enllà, deixem la drecera a la deixalleria a la nostra dreta.
Veiem marques de sender local, i el carrer es converteix en una pista de terra, que planeja suament, fins que poc després trobem una pista asfaltada a la nostra dreta que porta a una propera torre de telecomunicacions, que no seguim.
La pista passa pel mig d´una pineda, i fa una baixada molt evident, deixant una mica mes endavant, una pista ala nostra dreta que porta a la cantera Miramar.

03. Cruïlla clariana bosc(00.24 hores)(1,88 qm).
Arribem a una clariana dintre del bosc, on hi ha una cruïlla de tres camins. A l´esquerra, un camí barrat amb una cadena. Davant nostre, un camí que fa baixada, i a la nostra dreta, un altre camí planer amb la marca de sender local, que seguirem, fins que vagi fent baixada i trobem un camí a la nostra dreta.

04. Drecera al mirador de la Creu(00.28 hores)(2,24 qm).
Hi ha una marca de sender local al terra, però no gens visible, i aquest camí fa mica de pujada i s´endinsa dintre del bosc, fins que enllacem amb el carrer d´una urbanització, on hi ha un pal senyalitzador. Hi ha corda que ens ajudarà per superar un petit desnivell, per si ho necessitem.
Girem a la dreta, pel carrer asfaltat, i poc després arribem a l´esplanada on tenim una vista de 360 graus, amb vistes de la platja de Pals, la Gola del Ter, el Montgrí, les Illes Medes, el golf de Roses, el Pirineu gironí, …

Vista Mirador de la Creu
05. Mirador de la Creu(00.33 hores)(2,72 qm).
Si anem fins dalt del turonet, i seguim la petita carena en baixada, arribarem fins una petita escultura, dintre de la pineda, amb el gravat “Tu cor que pots parlar amb sospirs”. Des d´aquest lloc, surt un corriol que en pocs segons ens deixa a peu del carrer per on havíem arribat al mirador, i de seguida som de nou al pal senyalitzador que havíem trobat abans.
Alternativa: podem seguir baixant pel carrer, i per dintre de l´urbanització, i arribarem al proper punt( 06), però es un tros de camí exclusivament pels carrers asfaltats i mes llarg.
Refem el camí fins la drecera que hem agafat al punt 04( 00.40 hores)(3,11 qm), i seguim el camí de baixada, on no agafarem alguna pista a la dreta que trobem, fins que enllacem amb el carrer Santiga, on trobem marques de sender local.

06. Pal senyalitzador Sa Riera(00.50 hores)(3,96 qm).
Seguim aquest carrer on trobem aquest pal senyalitzador que ens assenyala la proximitat de la platja de Sa Riera. Ara només hem de seguir aquest carrer, sense vorera per vianants, fins que arribem per unes escales a Sa Riera.

Platja Sa Riera

Platja Sa Riera

07. Sa Riera( 01.01 hores)(4,87 qm).
Arribem a la platja de Sa Riera, on trobem una zona de descans amb seients i establiments d´hostaleria –tancats a la temporada baixa-. Davant nostre, tenim una visió de les Illes Medes. Hem de seguir ara per la dreta de la platja al fons, per una zona cimentada que ens porta a un camí empedrat i amb murs de pedra, que ens farà resseguir la façana marítima.
Seguim el camí empedrat, fins que en un punt del camí (1.12 hores)(5.35 qm) la marca del sender local ens faria anar cap amunt, a trobar el carrer per on havíem arribat a Sa Riera, i hem de seguir la façana marítima, però ara tindrem unes fites blanques a les roques, com a senyal de la ruta.

Camí façana marítima: seguim les fites blanques

Camí façana marítima: seguim les fites blanques

El nostre camí ara passa arran del mur de les cases, trepitjant la roca, i quan passem pel costat d´una porta d´embarcament d´una casa, i mes endavant voltem la seva piscina, haurem arribat a un punt problemàtic de la ruta.
Superada la piscina, el camí baixa i tornar a pujar, seguint la direcció de les balises blanques. A la meitat de la pujada, podem trobar dos caminets, i tindrem una opció:
per l´esquerra, voltem aquesta roca, i el caminet es fa estret, i passa molt arran del buit. No te cap problema per gent que no tingui aversió a les alçades. Es un tall curt de pocs metres, que ens porta a
per la dreta, hi ha un caminet –semblaria que amb una marca verda-, que passa pel costat d´uns pins, i ens fa arribar al carrer per on hem arribat a Sa Riera. Si el seguim uns pocs metres mes enllà, trobem un pal senyalitzador, i unes escales que haurem de baixar, per tornar a coincidir amb la primera opció.

08. Reserva Marina Ses Negres( 1.22 hores)(5,64 qm).
El camí segueix allà on coincideix les dues opcions, i hem de continuar per la façana litoral, pujant per un camí empedrat, que ens acompanya en el recorregut d´aquest espai protegit, un xic ombrívol, on veurem marques de sender local.

09. Final Reserva Marina( 1.33 hores)(6,17 qm).
Veiem el tancat metàl•lic d´una casa, i el passeig per aquesta reserva arriba a la seva fi. Hi ha unes escales de pedra que porten amunt, amb senyal indicatiu adalt de tot, amb el que seguiríem el sender local, que ens portaria a una carretera, que hauríem de seguir a l´esquerra.
Si volem evitar-la, hem d´agafar el corriol que surt just al costat –aquest tall no està senyalitzat, només amb fites blanques-, que passa pel costat d´un reixat, fins que arribem a una pineda, i seguim un caminet planer que, en direcció est-sudest, farà baixada per finalment encarar una pujada curta però molt decidida, i ficar-se pel mig del bosc, per arribar a una pineda, on fent una curta pujada en direcció sudest-sud, fins arribar a la carretera que està just a tocar.

10. Cruïlla carretera (1.45 hores)(6,64 qm.).
Hem de seguir la carretera a la nostra esquerra, direcció Aiguafreda. Trobarem de tant e tant, marques de sender local. Uns pocs minuts després, arribem al carrer Santiga, i veiem algunes edificacions, fins que arribem a una cruïlla amb un pal senyalitzador.

11. Cruïlla carrers( 1.53 hores)(7.38 qm.).
Hem d´agafar direcció a Aiguafreda, per tant, seguim recte i en baixada, fins que un parell de minuts mes tard, arribem a una altra cruïlla, al peu d´una altra carretera, i la seguim a la nostra esquerra, seguint les marques del sender local, fins que arribem a una zona d´aparcament –Cap Sa Sal-, on al peu d´unes escales, a la nostra esquerra, hi ha un senyal indicatiu, ens assenyala que les hem de baixar.
Passarem pel costat i amb vistes a una urbanització residencial de dubtós gust, i aleshores iniciem un camí empedrat molt agradable que volta la costa, fins arribar a aquesta cala, on hi ha un centre de submarinisme.

Cala Aiguafreda

Cala Aiguafreda

 

12. Cala Aiguafreda( 2.07 hores)(8,32 qm).
No es cala pels banyistes. Hi ha una petita zona de pícnic amb taules i cadires de pedra. Continuem el nostre camí, ara per l´altra banda de la cala, seguint el camí empedrat. El camí molt suau, baixarà de manera sobtada en algun moment, i poc després arribem a la platja de Sa Tuna.
Alternativa: just davant d´una petita edificació al costat de la cala, s´inicia el sender local que ens porta a Begur, sense passar per Sa Tuna, amb la qual cosa podem estalviar una mica de temps.

Platja Sa Tuna

Platja Sa Tuna

13. Platja Sa Tuna( 2,19 hores)(9,14 qm).
La platja protegida d´inclemències, per la Punta des Plom, està envoltada d´edificacions, que li donen un aire de poble de mar. Sortim a peu de platja, agafant la via principal, Avinguda Garbí, fins arribar a una rotonda propera, on girem a la nostra dreta, i agafem un carrer Passeig del coll dels ocells, que no deixarem fins arribar a una cruïlla amb la carretera.

14. Cruïlla carretera-Camí vell Sa Tuna/Begur (2.28 hores)(9,79 qm).
Som a la cruïlla, i ja hem vist els senyals del GR, que recuperarem fins arribar de nou a Begur. Davant nostre, hi un senyal indicatiu i un caminet que seguim en pujada, que esdevindrà asfaltat, en passar per una urbanització, fins que arribem a una cruïlla.
Seguim rectes en pujada, fins que creuem la carretera, i seguim els senyals de CAMÍ VELL SA TUNA, fins que tornem a creuar la carretera de nou, per agafar un caminet a la nostra dreta( 2.35)(10,28 qm).
Ens fiquem per dintre d´una part boscosa, i arribem a una pista que haurem de seguir a la nostra esquerra( 2.43 hores)(10,91 qm).
Passem pel costat d´un transformador i després per davant d´una petita urbanització d bungalows, per arribar de nou a la carretera, que seguim a l´esquerra, fins que veiem un senyal indicatiu a l´altra banda de la carretera.

15. Cruïlla entrada Begur( 2.45 hores)(11,19 qm).
En aquesta cruïlla, agafem el camí amb les marques del GR, a la nostra esquerra, que ens portarà directament a l´aparcament on hem començat la ruta.

16. Arribada Begur( 3.00 hores)( 11,84 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida molt completa, per gaudir-la en dies assolellats i amb una temperatura agradable, que es pot completar amb una volta pel poble de Begur, per descobrir els seus racons.
Anècdotes.

Data de la sortida.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Begur

Fundació Nereo

Track Wikiloc:

Cartografia/Bibliografia:
A peu pel Baix Empordà, Cossetània Edicions.
Guia Alpina Costa Brava, de Portbou a Blanes, Editorial Alpina.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.