Rutes de senderisme

Ruta 05. Mont-ras, platges i cales verges.

Plànol Montras, cales i platges vergesBreu introducció.

Ruta quasi circular que surt de Mont-ras, fins arribar a la platja verge de Castell, per fer el camí de ronda que ens permetrà conèixer tot un seguit de cales i platges allunyades de la massificació que afecta a llocs propers de la costa gironina, dintre de l´Espai d´Interés Natural de Castell-Cap Roig.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament entre 3.45 hores i 4 hores, sense comptar parades, i amb un ritme normal per a una persona acostumada a caminar.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 18,400 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 90 metres, entre el punt mes baix arran de mar, fins la pujada que fem en deixar cala El Crit. L´acumulat serien uns 295 metres, tant de pujada com de baixada. Es una ruta sense grans irregularitats, excepte al tall de la façana marítima. La resta es molt planer.

 • Dificultats tècniques.

Les dificultats les podem trobar en el tram del camí de ronda, que el terreny es mes relliscós. En cas de mala mar o temporal, no recomanem fer el recorregut, ja que a cala Estreta-Remendon el trajecte pot quedar tallat.

En alguns punts del recorregut les esllavissades han ocasionat danys al camí de ronda, per la qual cosa, podem trobar que s´han fet obres de reforçament i seguretat del camí.

En algunes cales hi ha advertències del risc d´esllavisades.

 • Tipus de senyalització.Pals senyalitzadors

Trobem pals senyalitzadors dels diferents PRC, de la xarxa cicloturística i de l´Espai Natural de Cap Roig. Les dificultats mes notables per seguir la ruta, serien pel camí de ronda, i sobretot en el trajecte en que deixem cala El Crit, i fem camí de tornada a Mont-ras, en que la senyalització no existeix o es poc visible en algun punt concret.

 • Estat del terreny.

En bon estat. Hi ha una part important de la ruta que utilitza pistes o carrers asfaltats. La part del camí del litoral es on el terreny es mes abrupte.

Època recomanada.

La tardor i l´hivern, en un dia solejat seria, pel nostre criteri, la millor època per poder gaudir del trajecte, ja que no hi ha massa gent al recorregut i es pot gaudir amb mes tranquil·litat al camí de ronda.

Poblat ibèric CastellAltres observacions( patrimoni arquitectònic).

Podem visitar les restes del poblat ibèric  de la Punta del Castell,” a Palamós, també conegut amb el nom de Castell de la Fosca, és un assentament dels indigets que data del segle VI aC fins a l’època romana i que va tenir la seva màxima esplendor durant els segles IV i III aC. Descobert per Lluís Barceló i Bou, conservador de l’arxiu històric de Palamós  i excavat el 1945-55 per M. Oliva, els materials que s’hi han trobat són, en una bona part, al Museu Arqueològic de Girona. El 1996 fou declarat bé d’interès nacional”( cortesia Viquipèdia).

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: deixem la C-31 per anar al centre del poble, pel carrer Torres Jonama, dalt del qual hi ha l´Ajuntament. Poc abans d´arribar, trobem dues àmplies zones d´aparcament lliure a la nostra esquerra.

 1. Ajuntament Mont-ras( 00.00 hores)( 00,00 qm).

Som davant la casa de la Vila. Just al costat, trobarem un lloc per seure i una font. Seguim per carrer de la Font, recte i en planer, que passarà pel mig d´una zona de cases. Deixarem un seguit de carrers a esquerra i dreta, seguint les marques del PRC-105. Arribarem a un pal senyalitzador( 0,562), on seguirem rectes direcció Platja Castell.  El carrer es farà mes estret, fins que una mica mes endavant deixem la zona urbana( 0,974 qm), i som al carrer Vall-llobrega. Veiem propera l´autovia. Arribarem a una cruïlla, i seguim rectes, fins passar pel mig d´un grup de cases. Passem pel costat del mas Canto i mes endavant deixem un corriol a la nostra dreta. El carrer es una carretera local oberta, que comunica diferents grups de cases. Trobem una cruïlla( 1.49 qm), i seguim rectes fins passar pel costat d´un club nocturn, i baixem per passar per sota del pont de l´autovia.

 1. Cruïlla rotonda(00.20 hores) ( 2,00 qm).

Arribem a una rotonda, passem por sota de l´autovia, i en pujada, arribem a una altra rotonda mes petita, on hi ha una parada de bus, on trobem un pal senyalitzador amb indicacions del PRC i la xarxa cicloturística. Anem per un carrer asfaltat a la dreta, en direcció a Torre Mirona, pel PRC 105. Mes endavant, deixem l´asfalt per continuar per un camí ja de terra que s´endinsa per una zona boscosa.

Un cop passat un mas, trobarem un senyal d´estop( 2.68 qm). Hem de girar a l´esquerra, seguint el senyal del PRC, per una pista asfaltada. A la nostra dreta, tindrem part del recorregut del Carrilet, trajecte que s´acostuma a fer en bici, i que transcorre de Girona a Sant Felíu de Guíxols, tot i que també hi ha gent que fa part del trajecte caminant.

Quan arribem a l´alçada d´un mas a la nostra esquerra, hem de girar a la nostra dreta, per una altra pista asfaltada, en lleugera pujada, que creua uns metres enllà, la pista del Carrilet i la riera de l´Aubi, fins arribar a una cruïlla on hi ha un pal senyalitzador.

 1. Cruïlla can Corredor( 00.35 hores)( 3,50 qm).

Just al costat del tancat d´aquesta casa, can Corredor, hi ha el pal senyalitzador; hem de seguir per la dreta en pujada, pel PRC-105 i 106, en direcció Platja Castell, per la pista asfaltada que pocs metres enllà, veurem que es convertirà en una llarga recta. Passem pel costat del tancat de dues finques –Can Casildo i can Mont-, fins que trobem una rotonda, i anem avall fins trobar un proper pal senyalitzador

 1. Cruïlles PRC( 00.45 hores)( 4,35 qm).

Per aquesta cruïlla, hi tornarem a passar quan fem el camí de tornada. Per tant, repetirem aquesta part de la ruta.

Som a una cruïlla de camins. Per l´esquerra, aniríem pel PRC-106 a Palafrugell, però anem per la dreta, pel PRC-105, direcció Torre Mirona. Seguim el tancat d´un mas, fins que uns 200 metres enllà( 4,61 qm), la pista es de terra.

Trobarem una cruïlla dintre del bosc, amb dues tanques, a l´alçada del mas Gorgoll. Per l´esquerra aniríem al mirador de Cap Roig; anem per la dreta, en direcció a Platja Castell, en suau pujada pel mig de la pineda, fins que arribem a una cruïlla dintre del bosc( 4,99 qm); hem d´anar per la dreta, per un caminet que s´acostarà a la tanca d´un mas. El caminet farà pujada, fins que en acabar-se el tancat, fa baixada, per mes endavant enllaçar amb un camí ample, prop d´una línia elèctrica( 00.58 hores)( 5,53 qm).

PlatanerGirem a la nostra dreta, seguint la marca del PRC, per arribar poc després a tocar d´un gran plataner, on hi ha una cruïlla de camins. Hem d´anar per l´esquerra, passant pel costat d´un petita construcció. El camí acaba rodejant el camp, fins arribar a l´altra banda, a prop d´un petita finca, amb gossos molt cridaners; seguim camí pel mig del bosc, fins que es torna a obrir, a prop de la ruta del Tren Petit, fins que arribem a un transformador de la línia elèctrica.

 1. Torre Mirona( 1.05 hores)( 6,38 qm).

Trobem un pal senyalitzador. Hem de seguir a la nostra esquerra, en direcció a Platja Castell. Poc després passarem pel davant de l´hotel Malcontenta, i una mica mes endavant arribem al càmping Benelux. Veiem cap a la nostra dreta un pal senyalitzador, de la xarxa cicloturística i del PRC( 6,73 qm), i seguim un camí pel costat de la pineda, fins que trobem un altre pal senyalitzador( 7.38 qm): per l´esquerra en baixada, pel GR-92 aniríem a Cap Roig i Calella de Palafrugell, però anirem per la nostra dreta, pasant un petit pont, en direcció al Platja Castell. El camí segueix ara el GR-92; està molt ben senyalitzat, es un lloc atapeït de vegetació amb diferents corriols.

Platja de Castell

 1. Platja de Castell( 1.22 hores)( 8,00 qm).

Hem arribat al mig de la platja. Es de sorra i força gran. Darrera de la platja, i a una certa distància, hi ha una zona d´aparcament, que acostuma a estar limitada a l´estiu.

De la platja anem per la nostra esquerra, per arribar al promontori on trobarem les restes del poblat ibèric( 8,49 qm). Val la pena arribar-s´hi per contemplar les vistes de la platja. Un cop visitades les restes, fem camí de retorn a la platja, però a mig camí i per la nostra dreta, un pal senyalitzador ens indica el camí a Cala Estreta.

Seguim un camí de terra a estones pedregós que guanya alçada. Trobem corriols per la nostra esquerra, però seguim mes aviat per la dreta, fins que passem pel Puig del Roure –senyalitzat-. Poc després trobarem una cruïlla( 9,06 qm), anem per l´esquerra planer; per la dreta fa baixada, fins que enllacem amb una pista( 9,16 qm), on anem per la dreta –per l´esquerra faríem camí de tornada a platja Castell-. Al costat del camí, trobem un refugi o cova( 9,28 qm). Mes endavant quan veiem Illes Formigues, el camí fa una baixada abrupta, que acaba en arribar a prop d´una casa, on trobem un pal senyalitzador de l´Espai d´Interés de Cap Roig( 9,55 qm). Es una zona força atapeïda. Hem de girar a la nostra dreta, en direcció a la propera cala Canyers.

Fem una marcada baixada, fins que enllacem amb una àmplia pista( 9,64 qm)( 1.50 hores), que seguim per la nostra dreta, fins que en arribar a un tancat d´una casa, anem per la dreta( 9,76 qm), fins arribar una pineda on trobem un pal senyalitzador on trobem a la dreta, l´accés a cala Canyers. Però seguim rectes, per començar a fer el camí de ronda.

Poc després trobem al costat del camí, un promontori, Punta Canyers, on hi ha una mena de mirador ben condicionat on podem observar Ses Formigues i les cales Canyers i Corbs( 1.55 hores)( 10,01 qm). Tornem al camí, empedrat, per trobar al costat del camí unes escales, que ens porten a cala Corbs.

Seguim pel camí i trobem un sortint al camí, que al costat d´un pi, ens permet vistes de cala Corbs. El camí es torna mes abrupte, i cada vegada mes a prop de nivell de mar, fins que fa una petita pujada i ja veiem molt a prop les properes cales.

Cala Estreta-Remendon

 1. Cala Estreta i d´en Remendon( 2.10 hores)( 10,67 qm).

Arribem a aquestes dues cales, enllaçades, de sorra fina, i que tenen molta afluència de gent, de vegades a qualsevol època de l´any. La segona acostuma a ser reconeguda com a cala nudista.

Cal tenir en compte que en cas de mala mar, la ruta pot quedar tallada en aquest lloc.

Fem un revolt i tornem a enllaçar dues cales seguides, Roca Bena i Cap de Planes, al final de la qual, hi ha una petita caseta( 2.20 hores)( 11,25 qm). Puguem per unes escales i el camí fa un revolt, i segueix ara mes allunyat de primera línia de mar. El camí es torna mes abrupte, i trobem escales i baranes, donat que l´estat del terreny es precari. Baixem fins una cala molt pedregosa, i passem pel forat obert a la roca –permet el pas de persones, sense cap problema-, i ja som a cala El Crit.

Cala Crit

 1. Cala El Crit( 2.25 hores)( 11,67 qm).

En aquesta cala s´acaba el camí de ronda. Es una cala pedregosa, i sense gaire atractiu. Hem de seguir camí, pujant per unes escales amb baranes, al costat d´una petita caseta, donat que es un lloc on s´han produït diverses esllavissades. Arribarem a un replà, on no trobem cap senyal. A la dreta, hi ha un camí, però hem seguir rectes per una pista, que seguirem en pujada decidida, que guanyarà alçada, fins que enllacem amb una pista.

 1. Cruïlla pistes( 2.40 hores)( 12,43 qm).

Just al costat de dos pilars, trobem la pista del GR-92, que per l´esquerra ens portaria a platja Castell i per la dreta a Cap Roig. Hem de seguir rectes, uns metres enllà, fins trobar una altra cruïlla, on trobem un pal senyalitzador. Aqui seguirem rectes per una àmplia pista planera, on ja no trobarem marques durant una estona.

Compte! No estarem seguint cap PRC per aquesta pista.

 1. Cruïlla pista( 12,86 qm).

Compte! No ens saltem aquesta cruïlla, on veurem un pi gran a la nostra dreta. No hi ha cap marca. Hem de seguir per la pista a la nostra dreta, en suau baixada. Es un trajecte monòton; trobarem el tancat de la finca Mas Gall, el camí es farà mes estret, i trobarem una cruïlla, però anirem per la nostra esquerra, rectes, en direcció NE, fins creuar per sota la línia elèctrica( 13,57 qm).

Mes endavant el camí conflueix amb un altre que ens ve per l´esquerra.

 1. Pal senyalitzador( 2.55 hores)( 13,71 qm).

Trobem un pal senyalitzador del PRC-106, i anem en direcció a Torre Mirona, per la nostra esquerra( per la dreta, aniríem a Ermedàs-Palafrugell); tornarem a veure les marques del PRC, i deixarem a esquerra i dreta, accessos als masos propers, fins que arribem a un lloc pel qual ja havíem passat abans.

 1. Pal senyalitzador punt 04( 3.00 hores)( 14,15 qm).

Som de nou al punt 04, a tocar del tancat d´un mas. Ara només resta repetir el camí que havíem fet al principi fins arribar de nou a Mont-ras.

 1. Mont-ras, casa de la Vila.( 3.40 hores)( 18,46 qm).

Valoració de la sortida.

Ruta amb un atractiu molt centrat al recorregut per la façana marítima, on haurem de saber encertar el dia, ja que alguna de les cales –cala Estreta-, te molt de renom i en dies de sol i de bona temperatura pot estar plena de gent –es una cala nudista-.

Anècdotes.

Les cales Estreta i Remendón tenen molta afluència de gent, encara que sigui a l´hivern, sempre i quan faci bon dia.

Data de la sortida.

20/03/2016.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament Mont-ras.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/mont-ras-cales-i-platges-verges-6252391

Cartografia/Bibliografia: “20 itineraris de senderisme entre garbí tramuntana”, Cossetània Edicions; “Mapes topogràfics senderisme 1:30.000 Empordà Costa Blava”, Editorial Piolet.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.