Rutes de senderisme

Ruta 07. Molló a Coll d´Ares, un camí mes enllà de les muntanyes.

Breu introducció.

Ruta circular pel municipi de Molló al Ripollès, en que gaudirem de vistes esplèndides del Costabona, l´Alta Garrotxa, el Massís del Canigó i cims del Pirineu Oriental.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 4.00/4.15 hores per a gent acostumada a caminar, sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 16 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 510 metres, tot i que l´acumulat serien uns 735 metres. El perfil es una mica irregular. Al principi i final hi ha la baixada/pujada al Riberal, que potser es el tall mes accentuat. Del Riberal a les proximitats del coll dels Pixadors, es una pujada amb irregularitats; la resta de la sortida seria planera i en baixada mes accentuada que la pujada.

 • Dificultats tècniques.

Cap de destacable. A l´hivern aquesta zona pot estar nevada.

 • Tipus de senyalització.

La major part de la ruta està senyalitzada amb pals senyalitzadors d´Itinerannia i marques del GR-11, PRC-187 i també de ruta de BTT. També trobem senyalitzacions de senders de França( vermells i grocs). La part del coll de Pixadors, fins l´oratori de Sant Pere, no hi ha marques. A la part de la carena del Pla Jugador, per prats, la senyalització es molt espaiada i en punts concrets. Tot i així, es de bon seguir, encara que a l´hivern, pot ser mes complicat, si hi ha neu.

 • Estat del terreny.

En general en bon estat, excepte el tall de baixada/pujada de Molló al Riberal , que es un camí estret, pedregós i molt deixat. Cal anar amb atenció, sobretot, en dies humits o que hi hagi pluja.

Època recomanada.

Donat que es una sortida molt exposada al sol, no recomanaríem l´estiu. Es una ruta ideal per fer-la quan hi hagi neu als cims, ja que li dóna un atractiu especial.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

 

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem per la C-38 a la rotonda que dona entrada al poble. Entrem cap al centre del poble, pel passeig del Vallespir, on pocs metres enllà podem trobar una petita zona d´aparcament, davant unes cases unifamiliars.

 1. Molló-Passeig del Vallespir( 00.00 hores)( 00.00 qm)( 1.184 qm).

D´aquest aparcament, baixem uns metres fins trobar unes escales que baixen fins la carretera C-38. La creuem i arribem fins a un pal senyalitzador d´Itinerannia, el R86. On trobarem diferents opcions, i seguim en baixada, per un corriol en direcció al Riberal, seguint les marques del GR-11. Trobarem una bifurcació a l´esquerra, però seguim rectes. Passem pel darrera d´una casa, en que el camí es troba en mal estat, pedregós i enfangat i, posteriorment pel costat d´una altra, i ja sentim la remor del riu. De seguida arribem al paratge del Riberal.

 1. El Riberal( 00.10 hores)( 00,507 qm)( 1.079 metres).

Es un paratge força bonic, on trobarem el pont de can Fumat que creua el riu Ritort. Trobarem un pal senyalitzador, el R87. Per la nostra esquerra serà el camí de la nostra tornada, però ara hem d´anar per la nostra dreta per la pista cimentada, on veurem senys grocs d´Itinerannia. Tornarem a creuar un segon pont i passem pel costat de dues cases; mes enllà deixem una bifurcació que torna a Molló. Passem una central hidroelèctrica i passem un altre pont( 1.16 qm), la pista comença a fer pujada. En fer un revolt, deixa de ser asfaltada; la pista va fent lleçades per guanya alçada i mes endavant( 1.64 qm), deixem a l´esquerra l´accés al mas La Costa.

Ara gaudirem de bones vistes de la Serra Cavallera si girem la vista enrere, i aviat arribem a un petit coll.

 1. Collet de la Costa( 00.35 hores)( 2,25 qm)( 1.173 metres).

Es una cruïlla de camins important, on trobem el pal senyalitzador d´itinerannia R75. En aquest punt, deixem el GR11 que haviem seguit fins ara, i anirem per la nostra esquerra, per un camí que fa pujada, seguint el PRC-187. Poc després creuarem un torrent( 2,58 qm), i seguirem les marques d´Itinerannia i la ruta BTT 11.

El camí va fent pujada i en un revolt, tenim vistes esplèndides del Costabona, Serra Cavallera i Vallter. Serem amb una zona ja molt al descobert; trobarem una línia d´alta tensió i arribarem a la collada del Llaurer( 3,26 qm), on la pista fa una curta baixada, però de seguida torna a fer pujada. Arribarem al peu d´una línia elèctrica( 3,56 qm) i la passem per sota. En aquest lloc les vistes son espectaculars. No hi ha un camí molt definit i seguim les marques de roderes, passem un petit amuntegament de pedres que trobem a l´esquerra. Som al pla Jugador i ben aviat veurem les runes d´una construcció.

 1. Casilla Carrabiners( 1.15 hores)( 4,46 qm)( 1.322 metres).

La trobem a la nostra dreta, es troba força malmesa. Aquest punt forma part de la ruta coneguda com el “Camí de la Retirada”, vinculat amb la Guerra Civil a Espanya, i que fou un dels camins de l´exili a França de la forces republicanes.

Seguim per la pista ja ben definida, en pujada, i on podrem veure la carretera que creua el coll d´Ares, ja a prop nostre. Creuem una portella, i ens apropem al turó de Roca del Gall, que deixem a l´esquerra. Passem per sota la línia elèctrica dues vegades ( 5,58 qm i 5,92 qm), la segona vegada trobem un pal senyalitzador, i hem de seguir en direcció sud-est( SE).

El camí fa baixada per una zona arbrada fins que arribem a un clar dintre del bosc.

 1. Coll Prugent( 1.50 hores)( 6.57 qm)( 1.317 metres).

En aquest lloc comença una pujada sostinguda fins que arribem al coll d´Ares. Cal mirar enrere de tant en tant per gaudir de les vistes.

 1. Coll d´Ares( 2.10 hores)( 8,11 qm)( 1.505 metres).

Trobem una zona d´aparcament i de pícnic, així com un bar( que sempre hem vist tancat). Podem aturar-nos una estona i gaudir de les vistes. Hem de creuar la carretera per veure un pal senyalitzador. Al seu costat, surt un corriol en pujada.

Hi ha marques del camí de Sant Jaume així com de senders de França( groc i taronja); seguint aquest corriol que s´endinsa per dintre del bosc, fins que arribem a la carena, ja fora del bosc.

 1. Coll de Pixadors( 2.20 hores)( 8,76 qm)( 1.526 metres).

Les vistes en aquest lloc -i en aquesta carena-, son impressionants dels massís del Canigó. Hi ha un filat, al qual veurem marques vermella i groga, i que delimita la frontera. Al damunt de la carena, veurem el Puig de les Forques, al qual no pujarem.  Seguim la carena en direcció oest( O). Ens apropem a una zona d´avets, fem una curta baixada i de seguida tornem a pujar.

A mitja pujada( 9,24 qm), veurem al filat( dreta) un pal amb una X i un senyal groc i vermell; i a la nostra esquerra, veurem l´inici d´un camí, on hi ha un senyal de BTT.

Deixem la carena, i ens desviem per l´esquerra per anar per aquest camí ample, sense gaires vistes i molt planer, que enllaçarà amb una pista, en un revolt. Seguim per la nostra dreta, en pujada( 10,08 qm) fins que trobem una cruïlla, amb un senyal de circulació.

 1. Bifurcació i senyal trànsit( 2.50 hores)( 10,85 qm)( 1.575 metres).

Veurem un senyal de trànsit de prohibit accés vehicles, excepte autoritzats i una pista a la nostra esquerra, en baixada, que seguirem. Passarem una tanca, i seguim en direcció sud-oest( SO), per un camí ample. Tenim vistes esplèndides, i tornarem a passar per una altra tanca, seguint el rastres de roderes en direcció sud( S)( 11.88 qm).

Mentres fem la baixada, veurem un turonet davant nostre, on dalt hi ha el petit oratori de Sant Pere. Arribem a una nova tanca, on hi ha marques vermelles i blaves a la nostra dreta. Rodegem el turonet on hi ha l´oratori, pel caminet que hi ha a la dreta, amb un filat a la dreta. El camí va fent baixada fins trobar una nova tanca, on veurem marques d´Itinerannia, i seguirem en baixada en direcció sud( S). A la dreta veurem marques, que van en direcció al poble de Fabert.

Som al pla de Sant Pere, on comencem a trobar marques del PRC, i ja veiem a prop Molló. Creuem una altra tanca, la baixada es fa mes pronunciada. Passats uns prats, trobarem un dipòsit d´aigua, i la pista es farà pedregosa. En un revolt de la pista, i molt a prop d´un mas, trobarem un corriol.

 1. Corriol mas Ca n´Illa( 3.35 hores)( 13,90 qm)( 1.294 metres).

La pista continua per arribar a un mas, però es un camí privat. En aquest revolt, veurem un corriol a la nostra esquerra, no gaire definit, que passa pel costat d´uns abeuradors. Trobarem marques que ens portaran a enllaçar amb una pista cimentada i poc després amb la carretera C-38, que haurem de travessar.

Un cop travessada la carretera -veurem a pocs metres una benzinera a la nostra dreta-, seguirem per una pista cimentada que fa baixada, que després es un camí de terra.

Una mica mes endavant( 14,36 qm), enllacem amb una pista cimentanda que seguirem per la dreta en baixada marcada fins que arribem al Riberal per on ja havíem passat.

 1. El Riberal( 3.50 hores)( 15.57 qm)( 1.064 qm).

Només resta refer el camí fins el punt de sortida.

 1. Molló-carretera C-38( 4.10 hores)( 16,03 qm)( 1.064 metres).

Valoració de la sortida.

Sortida per gaudir d´esplèndides vistes dels cims del Costabona, Vallter, Alta Garrotxa i dels Massís del Canigó, sobretot, si podem fer-ho en una dia assolellat i amb neu als cims.

Anècdotes.

A banda de l´interès paisatgístic o de ser un lloc de pas de diferents rutes senderistes, te també altres punts d’interès: polític i cultural.

En aquest coll, transitat per la carretera C-38 o per la D-115 del costat francès, que ens porta a Prats de Molló, es un nus estratègic de les comunicacions entre ambdós territoris.

Feia de punt fronterer entre els estats espanyols i francès. A la part espanyola estava custodiat per dos guàrdies civils i dos policies nacionals, i a la part francesa, per quatre gendarmes.

Va ser el primer punt fronterer a Espanya que va ser suprimit en entrar en funcionament l´espai Schengen, a l´1 de gener del 1993, tot i que abans d´aquesta data, ja va ser suprimit.

També cal tenir present altres fites històriques, com el seu paper en el camí a l´exili de milers i milers de ciutadans espanyols, després de la derrota de les forces republicanes a la Guerra Civil Espanyola.

Anys enrere, també està vinculat amb els fets històrics de l´anomenat “complot de Prats de Molló”, on Francesc Macià, juntament amb partidaris seus, varen intentar des de territori francès, fer una acció armada en contra de la dictadura del general Primo de Rivera, al 1926.

Les forces de seguretat franceses varen intervenir per evitar que l´escamot armat entrés pel coll d´Ares, des de Prats de Molló.

I també el seu paper cultural, en la tradició de les fogueres de Sant Joan, ja que es punt de trobada en que la flama del Canigó, es transportada des de del cim de la muntanya, fins aquest coll, per encendre les flames de les diferents entitats culturals o excursionistes catalanes, que després la portaran al seu lloc d´origen.

Data de la sortida.

26/03/2017.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Molló.

Museu de l´exili.

Tancament del punt fronterer de Coll d´Ares.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/mollo-a-coll-dares-coll-pixadors-mollo-16989566

Cartografia: Costabona Alta Vall del Ter 1:25.000 i Itinerannia Ripollès 1:50.000, ambdues d´Editorial Alpina.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

2 thoughts on “Ruta 07. Molló a Coll d´Ares, un camí mes enllà de les muntanyes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.