El Feliuet, protagonista dels 150 anys de tren a Girona.
Ja s´han complert mes d´un segle i mig, de l´arribada del tren a les comarques de Girona.
Concretament un 3 de març de 1862, que Girona va rebre oficialment el primer tren a les seves contrades, i que les institucions gironines han volgut commemorar amb una exposició a la Casa de Cultura de Girona, fins el dia 30 de març, on es podrà contemplar una maqueta de 30 metres d´amplada, amb trens en miniatura i la reproducció de dues estacions gironines: Girona i la de Sant Jordi Desvalls.
Aquesta exposició es pot visitar de dimarts a dissabtes de les 13 a 21 hores, excepte dies festius, i es pot veure objectes relacionats amb el ferrocarril històrics i material audiovisual divers.
L´Associació d´Amics del Ferrocarril de Girona ha tingut una notable participació en aquests actes.
Un dels protagonistes d´aquesta celebració es el tren Feliuet, conegut popularment així, i que feia el trajecte Sant Felíu de Guíxols a Girona, per una via estreta, i actualment reutilitzada com a Via Verda, utilitzada tant per practicants del ciclisme com del senderisme.
La historia del Feliuet.
Va ser al 1888, quan Joan Cases i Arxer va obtenir la concessió per explotar una línia de ferrocarril entre les localitats de Sant Felíu de Guíxols i Girona.
La comarca vivia l´expansió de l´economia vinculada amb el suro i cada vegada més interessada a visitar la costa. La zona també comptava amb algunes fonts mineromedicinals, que atreien un públic interessat en gaudir de les seves propietats.
Un any després es va constituir la societat de que devia tirar endavant aquest projecte, anomenada Compañía Anónima del Ferrocarril de Sant Feliu de Guíxols a Gerona.
El projecte de la línia, de 75 cm., no va estar lliure de critiques, però finalment el 1892, un 29 de juny va ser inaugurada, amb locomotores fabricades a Alemania per la Lokomotivfabrik Krauss & Cie.
Amb l´entrada en funcionament del port marítim de Sant Feliu de Guíxols, aquesta línia de tren agafa una nova embranzida, i s´amplien els vagons en funcionament i la xarxa amb el port, al 1924.
Aquest tren de via estreta, va superar la Guerra Civil espanyola, però la motorització progressiva de la societat, va anar fent perdent el seu atractiu i importància.
Al 1963 va passar a dependre de FEVE( Ferrocarriles de Via Estrecha), que va ampliar la via, fins fer-la de 100 cm., i pocs anys després, un 10 d´abril del 1969, quan va fer el seu darrer trajecte, amb un minut de silenci dels ciutadans de Sant Feliu de Guíxols.
Conegut popularment per tots els usuaris com el Feliuet, les locomotores i algunes vagons es varen conservar, i una de les locomotores estava exposada a la zona verda, davant l´estació de tren de Girona, fins que dos incendis i les obres del tren d´alta velocitat –TAV-, varen obligar a emmagatzemar-la.
Coincidint amb els 150 anys del tren a Girona, s´ha restaurat i estarà exposada indefinidament en un lloc entre l´antiga seu d´Hisenda i la seu de la Generalitat a Girona.
El Feliuet i la Via Verda.
A l´any 2000, el recorregut va ser condicionat per forma part de les Vies Verdes, i es avui un recorregut que recorda el passat que el ferrocarril ha tingut en aquest via, que ara serveix per a la pràctica del ciclisme i el senderisme.
Es conegut com el Carrilet II, ja que la seva entrada en funcionament va ser posterior a l´altra gran Via Verda de les comarques de Girona, la d´Olot a Girona.