Rutes de senderisme

Ruta 08. Ribes de Freser pels veïnats de l´Alt Freser.

Plànol Ribes de Freser ruta pels veïnats Alt Freser

Breu introducció.

Ruta circular que transcorre per municipis i veïnats de l´Alt Freser, a la Vall de Ribes, comarca del Ripollès, per gaudir dels paisatges omnipresents dels cims de les muntanyes de Núria, els cims del Puig Cerverís i l´Estremera, i per visitar els petits veïnats, que gaudeixen de fabuloses panoràmiques, tot l´any.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament 3.30/4.00 hores, per a gent acostumada a caminar, sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 15,40 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 450 metres aproximadament; el desnivell acumulat de pujada i baixada serien uns 600 metres. De Ribes de Freser fins al poble de Serrat, es un perfil força marcat de pujada, tot i que hi ha un tall força planer abans d´agafar la drecera per creuar el riu Maçanell. De Serrat fins enllaçar amb la carretera de Ribes a Queralbs, es de baixada; d´allà fins la collada de Segura es de pujada, encara que suau, i després de baixada fins arribar a Ribes.

 • Dificultats tècniques.

No hi ha cap de destacable. A l´hivern podem trobar el recorregut o part d´ell amb neu. La part mes complicada es el trànsit durant uns centenars de metres per la carretera GIV-5217, a l´alçada de Rialb, ja que no hi ha massa espai pels vianants, i hem de prendre precaucació respecte als vehicles.

Pal Itinerannia

 • Tipus de senyalització.

Força ben senyalitzat, amb pals d´Itinerannia en punts concrets, així com marques grogues d´Itinerannia. També trobarem algunes marques vermelles.  Nomes a la sortida de Batet es la que presenta una senyalització deficient, i cal estar una mica atent a les explicacions de la guia.

 • Estat del terreny.

Ruta per camins, corriols i pistes en bon estat. Una part també per pista cimentada i un tall per carretera a prop de Rialb.

Època recomanada.

Un dia clar amb els cims nevats seria el millor dia.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Castell de Sant de Ribes:” el Castell de Ribes “Castell de Sant Pere” surt citat sovint a partir de l’any 1.069 (…) situat a la part alta de la vila, entre el Freser i el Segadell, resten encara drets una torre mig enrunada i sense els elements arquitectònics de les finestres, uns robusts llenços de murs amb arcs de descàrrega i algunes naus soterrades. De totes maneres, el Castell de Ribes és una fita important en la història d’aquestes contrades, sobretot des que el 1.276 passà a pertànyer, amb el comtat de Cerdanya, al Regne de Mallorca, i esdevingué per tant un punt fronterer amb els estats del rei de la corona catalano-aragonesa. El 1.344 fou assetjat, sense èxit, pel rei de Mallorca”( cortesia ajuntament de Ribes de Freser).

Església Fustanyà

Església de Sant Sadurní de Fustanyà:  “Edifici d’una sola nau, coberta amb volta de canó lleugerament apuntada i capçada amb un absis semicircular. Per les seves característiques es poden datar els seus orígens cap al segle XII, fruit de la reedificació sobre la primitiva església consagrada l’any 978”( cortesía Ajuntament de Queralbs).

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem al nucli de Ribes i hem de seguir les indicacions per arribar a l´estació de cremallera Ribes, situada al centre del poble. Just abans d´arribar a l´estació, i a l´alçada del bar restaurant El Sol, trobarem indicacions per anar a l´esquerra a una propera zona d´aparcament lliure, a tocar de la línia del cremallera, on deixarem el vehicle. A peu podem tornar fins aquest lloc, i seguir rectes pel carrer Ntra.Sra. de Gràcia, fins que creuem la via del cremallera.

 1. Encreuament via cremallera-pal senyalitzador R123( 00.00 hores)( 00,00 qm)(alçada 928 metres).

Som al carrer Ntra.Sra. de Gràcia, a tocar de la via del cremallera. A la nostra esquerra, trobem el pal senyalitzador R123 d´Itinerannia. Som amb un carrer asfaltat. El seguim amunt fins arribar poc després a les runes del castell de Sant Pere. Trobem unes escales a peu de carrer, i pugem per arribar a una zona superior de les runes, on trobarem unes altres escales que baixen i ens deixen de nou, al mateix carrer d´abans. Seguim recte amunt, deixant mica a mica enrere el poble; la zona d´aparcament on hem deixat el vehicle. Trobarem marques grogues d´Itinerannia i de sender local -verdes/blanques-. No agafem cap bifurcació. Mes endavant, les vistes es faran mes àmplies, passem pel costat de l´hotel Resguard dels Vents( 0,585 qm) i una mica mes enllà del mas Ventaiola.

Vall de Ribes

Quan deixem aquest mas, la pista cimentada s´acaba, i seguirem per un camí a la nostra dreta. Pocs metres enllà, arribem a una cruïlla, i seguim a la dreta( veurem un senyal groc en una pedra). El camí farà un seguit de lleçades, guanyat alçada, i canviant d´orientació( podrem veure el cim del Balandrau a la llunyania), fins que arribem a una cruïlla amb una pista cimentada.

 1. Collada de can Nadal( 00.30 hores)( 1,96 qm)( alçada 1.109 metres).

Trobem un pal senyalitzador i marques Itinerannia. Seguirem per l´esquerra per una pista cimentada en pujada, durant una bona estona. Uns metres enllà trobarem una drecera a la nostra dreta, per anar al refugi Pla d´Erola, que no seguim. La pista va reseguint la falda de la muntanya, en direcció nord.  Mes endavant tindrem vistes al poble de Queralbs, i la pista es va endinsant per una zona boscosa. Poc després en un revolt, trobem una bifurcació amb un camí de terra a la nostra esquerra, on trobarem un pal senyalitzador.

 1. Bifurcació pista( 1.00 hores)( 4,19 qm)( 1.261 metres).

A la nostra esquerra hi ha una pista de terra planera, que s´endinsa dintre del bosc. Deixem la pista cimentada i anem per l´esquerra. Ens endisem per dintre del bosc d´avets, on veurem alguna marca vermella. Una mica després trobem un camí a l´esquerra( 4,36 qm) que fa baixada, però seguim rectes. No tenim vistes, encara que podem entreveure el poble de Serrat a l´altra banda de la muntanya, una mica enlairat. La pista segueix la falda de la muntanya; sentirem mes present la remor del riu Maçanell, passem per sobre d´un torrent( 5,30 qm), i poc després per un tall amb una paret de roca. Uns 600 metres després, veurem un corriol a la nostra esquerra.

Riu Maçanell

 1. Drecera riu Maçanell( 1.15 hores)( 5,89 qm).

Veurem una marca d´Itinerannia, que ens marca anar per l´esquerra, per un corriol empedrat en baixada, fins arribar a trobar el riu Maçanell( 5.97 qm). Veurem dos petits ponts de fusta, una mica precaris; quan creuem el segon pont, hem de seguir a la nostra esquerra, en lleugera baixada, fins que enllacem amb un camí en direcció NO( nord-oest), on tornarem a trobar senyals grocs. Creuarem dos torrents en poc temps, per un camí empedrat i en lleugera pujada. Quan creuem un tercer torrent, la pujada es fa mes suau, i ja veiem a prop SERRAT. Tenim unes vistes mes obertes, i ja veiem les primeres edificacions del poble, a on arribem poc després.

SERRAT

 1. Serrat( 1.30 hores)( 6,96 qm)( alçada 1.319).

Es un poble amb carrers estrets i cases de pedra. Passem pel costat de la petita església, i en una bifurcació, seguim en pujada fins arribar a una plaça, que creuem seguint el senyal groc, fins que arribem a una petita placeta, on trobem el pal R117( alçada 1.361 metres) d´Itinerannia. Per la nostra esquerra agafem un petit corriol que passa entre dues cases, girem a la dreta i passem pel costat d´una canonada, i després per davant d´unes cases. El camí fa baixada directa, fins que trobem una cruïlla, on hi ha un petit oratori.

 1. Oratori de Sant Antoni( 1.40 hores)( 7,65 qm)( alçada 1.295).

Seguim per l´esquerra en baixada, pel costat de l´oratori, amb bones vistes de la zona. Veurem un petit nucli, Fustanyà, ja ben a prop; en un revolt, passem pel costat d´un torrent, on acostuma a estar molt enfangat el terreny, i poc després arribem a la carretera que porta al poble( 8,21 qm). Podem seguir per la carretera en baixada, o bé creuar la carretera per trobar un corriol, al costat d´un pal de la línia elèctrica, que ens porta fins a l´entrada al petit nucli de Fustanyà. Es un corriol que pot estar una mica atapeït de vegetació. Tindrem una bona vista de Queralbs.

 1. Fustanyà( 1.55 hores)( 8,53 qm)( alçada 1.176).

Trobem un pal senyalitzador de la Ruta de Transhumància. Seguim per la carretera asfaltada en lleugera baixada, que passa pel costat de les cases, fins que es converteix en una pista cimentada. Just a la dreta veurem un pal senyalitzador d´Itinerannia. Seguim per la pista, passant pel costa de l´església romànica de Fustanyà( 8,71 qm). Podrem veure el recorregut que farem, en baixada, durant els propers minuts. A l´altra banda de la vall, veurem el nucli de Batet. La pista va fent baixada, fins que arribem a una bifurcació al costat d´un mas( 9,01 qm), i seguim rectes per la dreta en baixada. Passem per sota d´un viaducte( 9,86 qm), i arribem a peu de la carretera.

 1. Carretera Queralbs( 2.08 hores)( 10,12 qm).

Hem de girar a l´esquerra, veurem un senyal groc, i haurem d´anar per la carretera uns 500 metres. Es un tall una mica problemàtic perquè en una part, no hi ha espai pels vianants, i hem de vigilar molt amb el trànsit. Passem un pont que creua el riu Freser i la via del cremallera. Passem pel davant d´una edificació que es diu Rialb, i pocs metres enllà, trobem un senyal per creuar la carretera a la dreta, i seguirem per un corriol en pujada que s´enfila per la muntanya( 10,63 qm).

Trobarem marques d´Itinerannia. El corriol es va distanciant de la carretera; es una mica atapeït de vegetació. El camí es va obrint, amb bones vistes; passem pel costat del mur d´una casa i poc després son a l´entrada de nucli de BATET. Arribem a una cruïlla i girem a la dreta en pujada.

Batet

 1. Batet( 2.30 hores)( 11,66 qm)( alçada 1.115).

Trobem pal senyalitzador en una cruïlla. Seguim en direcció a Ribes, per una carretera asfaltada en baixada. Hem de parar atenció: quan portem uns 200 metres, trobem un corriol a la dreta( 11,92 qm), i deixem la carretera. No hi ha cap senyalització ni marca de la desviació. El corriol creua un prat, i enllaça amb un camí en direcció sud. Es un corriol no massa definit, i en algun moment, podem tenir dubtes, però ben aviat tornem a trobar senyals grogues. El corriol planer i estret passa pel mig del bosc, en direcció S-SO( sud-sudoest). Quan veiem dos masos a prop, fem un gir a oest. Sentim la remor d´un torrent, que creuarem mes endavant, al costat d´unes runes. Seguim el corriol per la dreta en pujada, fins que trobem al costat l´entrada a una mina abandonada( 12,89 qm).

Enllacem amb una pista asfaltada i la seguim en pujada per passar pel costat de dos massos, fins arribar a la collada Segura, on tindrem esplèndides vistes.

 1. Collada Segura( 2.55 hores)( 13,46 qm)( alçada 1.109).

Trobarem el pal senyalitzador R120 d´Itinerannia. Per fer camí de baixada a Ribes, hem de creuar un prat en direcció S-SO(sud-sudoest). Veurem un parells d´arbres aïllats, on veurem alguna marca groga. Ens aproper a un bosc, i ja trobem rastre clar d´un camí. Es un terreny abrupte, pedregós i la baixada es farà un xic lenta.

 1. Oratori de Sant Cristòfol( 3.10 hores)( 14,44 qm)( alçada 934).

Al costat del camí trobem aquest petit oratori. Ja tenim a pocs metres la zona urbana de Ribes. Fem camí de baixada pel carrer Cerdanya. Quan som al final del carrer, girem a l´esquerra, passem davant l´església de Santa Maria, i seguim les indicacions en direcció a l´estació del Cremallera de Ribes. A l´alçada del bar Sol, anem per l´esquerra, passant pel costat de l´hotel Els Caçadors. Farem un revolt, fins arribar a la zona d´aparcament on havíem deixat el vehicle.

 1. Aparcament( 3.20 hores)( 15,40 qm).

Valoració de la sortida.

Ruta que ens permet vistes sobre alguns dels cims que envolten la vall i conèixer racons pocs coneguts. Hem de trobar el dia adequat que ens permet gaudir de les vistes.

Anècdotes.

Data de la sortida.

12/03/2017.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Ribes de Freser.

Vall de Ribes

Vall de Núria

Ruta de les Mines

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/ribes-de-freser-serrat-fustanya-batet-16759563

Cartografia: Guia Itinerannia Ripollès, Editorial Alpina, 1:50.000.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.