Incidències i accidents

Un gironí mor en un allau a prop del Mont Blanc

Nova tragèdia en alta muntanya, amb nou morts a la zona del Mont Blanc. Sembla que les condicions del terreny, de manera sobtada, varen propiciar un allau a les proximitats del Coll Maudit, punt clau en moltes ascensions per assolir el cim molt proper del Mont Blanc.

Un dels morts, era un experimentat alpinista de Sant Joan de les Abadesses. Us fem esment de la notícia publicada al diari EL PUNT  Enllaç notícia

L’alpinista Esteve Martínez, de 38 anys, és una de les nou víctimes mortals d’una allau que es va produir al coll del Mont Maudit

Dos ripollesos més sobreviuen a la tragèdia més important que s’ha produït en aquest massís

13/07/12 02:00 – sant joan de les abadesses – Jordi Casas / Òscar Pinilla

L’ascens que tres grups d’alpinistes va començar ahir a primera hora per conquerir el cim del Mont Blanc (4.810 metres), conegut com el cim d’Europa, va acabar en una tragèdia, amb nou morts confirmades, quinze ferits i quatre desapareguts, la recerca dels quals es reprendrà avui. Entre els morts hi ha l’alpinista de Sant Joan de les Abadesses Esteve Martínez, de 38 anys; el bomber madrileny Joaquín Aguado, tres alemanys, un suís i tres britànics. A l’escalada també hi participaven dos veïns més de Sant Joan de les Abadesses: Guillem Ferrer, de 35 anys, que està hospitalitzat però el seu estat no és greu, i Toni Trilla, que no va començar l’escalada i s’havia quedat al refugi perquè tenia problemes en una cama. Els serveis d’emergència que van treballar ahir a la zona van reconèixer que les condicionis al massís en el moment del rescat eren extremes, amb temperatures sota zero, i que malauradament hi ha poques esperances de trobar supervivents.

Els fets van tenir lloc pels volts de les cinc del matí, quan un total de 28 alpinistes van decidir fer l’ascensió, ja que les previsions meteorològiques no donaven cap alerta sobre allaus. Però poques hores després, a 4.345 metres d’altura i quan estaven lligats els uns amb els altres amb cordes, es va produir una immensa allau que els va arrossegar. La majoria de les víctimes mortals formaven part del grup que anava a davant. A l’espera de les conclusions de l’informe pericial, tot indica que una placa de neu de 40 centímetres de gruix, que es va desprendre de la part alta del vessant nord del Mont Maudit de Tacul, va ser la culpable d’aquest desastre. L’alarma la va donar un dels ferits.

L’accident més greu

L’accident més greu fins ara va passar el 24 d’agost del 2008, quan vuit alpinistes –tres suïssos, un austríac i quatre alemanys– van ser arrossegats per una allau al mateix massís. Fa menys d’un mes, l’alpinista gal·lès Stéphane Brosse també hi va perdre la vida.

Les claus

Esteve Martínez, funcionari de 38 anys, nascut a Sant Vicenç dels Horts però que vivia a Sant Joan, era un excursionista experimentat. Tenia el títol de monitor d’alpinisme. Feia vuit anys que formava part de la junta de la Unió Excursionista de Sant Joan, quatre n’havia estat el vicepresident i havia dirigit la cursa de muntanya Taga 2040. Ara era el vocal de formació i també estava en el club de triatló local. El president de la Unió, Jordi Miguel, explicava que la causa de l’allau va ser una placa de gel, de les que es formen amb el fred de l’hivern. La neu que hi ha al damunt, quan puja la temperatura, es desprèn. Martínez va sortir dissabte cap als Alps amb Guillem Ferrer i Toni Trillo. Aquest es va ressentir d’una lesió al peu de l’ascensió fins al refugi de Cosmiques (3.613 metres) i va decidir no pujar al Mont Blanc. Ferrer sí que anava amb Martínez i també va ser arrossegat per l’allau, tot i que va quedar a la part superior amb el cap a fora i un braç. Ha estat en observació i avui tindrà l’alta. Els familiars es van desplaçar ahir mateix fins a la zona. La Unió Excursionista va treballar en les tasques de repatriació. L’Ajuntament fa avui un dia de dol, suspèn els actes públics i convoca a les vuit del vespre una concentració a la plaça Major.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.