Rutes de senderisme

Ruta 10. Pardines al Puig Estela.

Breu introducció.

Ruta pels voltants de Pardines que arriba al cim del Puig Estela, per gaudir d´esplèndides vistes del Pirineu, així com poder arribar fins al proper Taga.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 6 hores, per a gent acostumada a camnar, i sense comptar parades; tot i que podem escurçar una part, si sortim directament des de l´església de Santa Magdalena, quasi 75 minuts menys.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 20 quilòmetres, però podem escurçar el recorregut sortint directament des de l´església de Santa Magdalena, aproximadament uns 4,50 quilòmetres menys.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

Es una ruta amb un desnivell important, uns 840 metres, entre el punt mes baix i els mes alt( Puig Estela); el desnivell acumulat serien poc mes de 900 metres. Te un perfil de planer i una mica irregular fins arribar al pont Margó, aleshores comença una pujada força sostinguda fins Coll de Pal, on es torna a intensificar fins arribar a Puig Estela. La resta de la ruta es un perfil de baixada.

 • Dificultats tècniques.

Sense neu la sortida no te cap dificultat tècnica.

 • Tipus de senyalització.

Trobarem pals senyalitzadors i marques d´Itinerannia durant el recorregut, tot i que a la zona de la cabana de l´Orri fins el coll de Pal, costa de trobar-les, ja que anem pel mig dels prats. Es la zona de mes difícil seguiment. De coll de Pal a la portella d´Ogassa, seguirem el PRC-190, amb marques espaiades.

 • Estat del terreny.

La ruta combina talls per pista cimentada a la sortida de Pardines fins arribar a l´església de Santa Magdalena, pista de terra i corriols. Fent la baixada de la portella d´Ogassa, el terreny no es massa bó i cal anar en compte, ja que quan deixem la zona dels prats, es un terreny una mica relliscós i pedregós.

Època recomanada.

La primavera seria una època ideal. Al estar molt al descobert caldria evitar els dies molt assolellats o els dies humits.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

L´església de Santa Magdalena de Puigsac es d´origen romànic del segle XII, tot i que va ser molt reformada al segle XVIII.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem a l´entrada de Pardines pel carrer de Ribes. Podem trobar un lloc d´aparcament just a la primera cruïlla a l´esquerra, al camp del Pedró, tot i que en cap de setmana, a mig matí pot ser complicat.

 1. Pardines-Carrer de Ribes( 00.00 hores)( 00,00 qm)( 1.228 metres).

Sortim de la plaça o camp del Pedró, i seguim per carrer de Ribes, on hi ha l´ajuntament, i seguim rectes direcció a l´església de Sant Esteve, on trobem la font del Carol. Arribem a una cruïlla de carrers, i seguim per la dreta en baixada pel carrer de Camprodon, on hi ha un senyal indicatiu. Seguirem una pista cimentada que segueix el camí ral.

Gaudirem de bones vistes de la carena del Taga i el Puig Estela. Trobarem una cruïlla amb una pista cimentada que per la dreta baixa a Llavanera. Hem de seguir rectes, direcció Collada Verda i Sta. Magdalena( 00,617 qm). Poc després arribem a una nova cruïlla, i seguim per la pista cimentada, per l´esquerra, en direcció a Sta Magdalena( 00,954 qm).

La pista s´aproparà al riu Segadell fins arribar a l´alçada del pont Margó( 1,34 qm), on la pista començarà fer pujada.  Una mica mes enllà, trobarem un corriol a la nostra esquerra( 2,00 qm), assenyalat com a camí vell, i l´agafem per estalviar anar per la pista, tot i que tornem amb enllaçar de nou, fins que arribem a l´esglèsia.

 1. Santa Magdalena del Puigsac( 00.35 hores)( 2,25 qm)( 1.266,70 metres).

Podem pujar les escales i fer una petita volta per l´esglèsia. Es un bon mirador encarat cap als cims dels mes propers. Hem de seguir la pista cimentada amunt, passant pel costat de Can Roca, i posteriorment arribem a una cruïlla en planer, on hi ha un pal senyalitzador.

 1. Cruïlla camí Puig Estela i Taga( 00.40 hores)( 2,62 qm)( 1.305 metres).

Aquesta cruïlla es molt important. Ja que a la tornada, baixant del Puig Estela, tornarem a passar per aquí, per la nostra dreta. Per tant, aquesta part de camí la repetirem a la tornada. Seguim recte en planer per l´esquerra.

Abans de passar un pont que salva un torrent, agafarem un corriol a la nostra dreta que s endinsa pel bosc, i on veurem marques grogues d´Itinerannia que haurem de seguir. El corriol va fent pujada fins enllaçar de nou amb una pista de terra.

 1. Pista Les Foranques( 00.55 hores)( 3,20 qm)( 1.380 metres).

Arribem a una zona planera, ja al descobert, on veurem un pal senyalitzador i un plafó informatiu de la zona. La pista començarà una lleugera pujada, ara amb vistes de primera mà de la carena del Puig Estela a la nostra dreta. La pista farà baixada durant una estona, fins arribar a una cruïlla al Pla de l´Estany, on seguirem rectes. Quan creuem un torrent, la pista s´enfilarà fins arribar a un collet.

 1. Collet de Puigllangord( 1.25 hores)( 4,70 qm)( 1.525 metres).

Tenim molt bones vistes en aquest lloc. Hem de seguir la pista i ben aviat passem pel costat de la cabana de l´Orri Vell( 5,39 qm). Anem pujant, encara lleugerament.

 1. Bassa Estany del Tarter( 1.40 hores)( 5,79 qm)( 1.588 metres).

Trobem una gran bassa al costat dret de la pista, on acostumen a ser-hi ramats de vaques. Un cop passat aquesta bassa, haurem de deixar la pista de terra, i seguir cap a la nostra dreta, ja pel mig del prat, en direcció sud-est( SE). Haurem de mirar de trobar els senyals grocs d´Itinerannia. Haurem de creuar un filat o tanca, on veurem un senyal en una pedra.

Es una zona na mica humida. El nostre camí va pujant; mes endavant ja es farà mes evident i arribarem al que es coneix com a la font de la Baga, on realment només hi ha dos contenidors metal.lics( 7.81 qm); el camí planer fins arribar a un altre coll.

 1. Coll de Pal( 2.30 hores)( 8,92 qm) ( 1.779 metres).

Es una cruïlla de camins. Trobem el pal senyalitzador R43 d´Itinerannia. Hem de seguir carena amunt per la nostra, creuant un filat/tanca. La pujada serà intensa i sense descans. Potser la part mes feixuga de tota la ruta, fins que assolim la part superior la carena, i veurem un petit monticle dalt de la mateixa. Trobarem marques grogues i del PRC-190.

 1. Puig Estela( 3.30 hores)( 10,35 qm)( 2.013 metres).

Les vistes son impressionats: de la carena del Taga, els cims Pirineu gironí i, ja mes lluny, del Canigó. Podem aturar-nos una estona per descansar. Hem fet la part mes exigent, i pràcticament la resta de la ruta es de baixada.

Hem de seguir la carena en baixada suau. El corriol en algun moment, sembla deixar la carena, i baixa per un terreny pedregós i poc agraït per caminar. Arribem a una zona planera, però haurem de fer una petita pujada per arribar a un petit turonet.

 1. Puig de l´Olla( 4.00 hores)( 1177 qm)( 1.938 metres).

Hi ha un petit refugi per protegir-se del vent. Seguim la carena, ara amb una baixada molt mes directa, fins arribar a la portella d´Ogassa.

 1. Portella d´Ogassa( 4.25 hores)( 12,92 qm)( 1.797 metres).

Trobem un pal senyalitzador d´Itinerannia, el R41. Veurem tot un seguit de corriols, però hem de seguir pel mig del prat, en direcció nord( N). Al final del prat, ja podem entreveure Pardines; arribarem a una fondalada, on un corriol va fent baixada pel costat dret.

Hem d´anar en compte amb aquest tall, ja que es terra es una mica relliscós. Passem pel costat d´uns abeuradors( Pleta de les Noufonts), i finalment arribem a una tanca, on ja seguirem una pista ampla, amb una baixada suau. La pista fa lleçades, es fica per una zona arbrada, i arribem a una cruïlla amb un torrent.

 1. Cruïlla torrent Vilaró( 5.15 hores)( 15,56 qm).

A la nostra esquerra tenim aquest torrent, i un senyal d´Itinerannia, però hem de seguir per la pista en baixada.

 1. Cruïlla punt 03( 5,40 hores)( 17,01 qm).

Ara només resta desfer el camí que haviem fet al principi.

 1. Pardines-entrada poble( 6.30 hores)( 20,03 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida molt maca amb vistes esplèndides, tot i que requereix un cert esforç. Es recomanable sortir directament des de les proximitats de Santa Magdalena, ja que el recorregut de Pardines a Santa Magdalena no aporta molt a la sortida.

Anècdotes.

Data de la sortida.

28/05/2017.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Pardines.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/pardines-coll-de-pal-puig-estela-18853645

Cartografia:Taga Serra Cavallera, Editorial Alpina, 1:25.000.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.