Rutes de senderisme

Ruta 11. Llançà a Colera i Portbou.

Plànol sortidaBreu introducció.

Travessa per la comarca de l´Alt Empordà, que de Llançà a Colera recorre la façana marítima, gaudint de platges com la de Gifreu i Garbet i el paratge de Cap Ras, i després assoleix la muntanya dels canons; de Colera a Portbou es un camí per l´interior, gaudint de bones vistes del litoral pel que hem passat. Podem fer la tornada a Llançà amb tren des de Portbou, amb bones combinacions de trajectes.

Dades tècniques:

  • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 3.15/3.30 hores.

  • Quilometratge.

Aproximadament uns 14 quilòmetres.

  • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim de pujada serien uns 200 metres, entre el punt mes baix a nivell de mar i el punt mes alt, fent el recorregut per l´interior camí de Colera a Portbou.

El desnivell acumulat serien 505 metres de pujada, i 488 de baixada. De Llançà a la platja de Garbet, es un camí poc irregular, molt planer. De Garbet fem la pujada fins la muntanya del canons, on tornem a baixar a nivell de mar, fins que tornem a fer la pujada per l´interior per arribar a Portbou.

  • Dificultats tècniques.

Cap. No recomanem fer aquesta sortida en dies de forta tramuntana. Per les persones amb molta aversió a les alçades, el corriol de baixada de la muntanya dels canons a Colera, te algun punt –pocs metres-, en que hi ha sensació d´alçada, tot i que no hi ha perill.

  • Tipus de senyalització.

Trobem diversitat de senyalitzacions: marques del GR92; grogues d´Itinerannia; verdes i vermelles del centre excursionista de Llançà(UELL), així com pals senyalitzadors en alguns llocs del camí. A la zona de Cap  Ras, està plena de corriols, però que acaben portant al mateix lloc, i els camins marcats no s´aproximen a les platges, sinó que les voregen. Podem arribar-nos i gaudir millor sense allargar gaire el recorregut.

  • Estat del terreny.

En bon estat. Només la baixada de Coll del Frare a Portbou, presenta cert problema ja que es molt directa i a la seva part final, amb risc de relliscada.

Època recomanada.

No recomanem l´estiu donat que es una sortida molt exposada al sol, i sobretot de Colera a Portbou, que es en pujada. Les platges de la zona de Cap Ras son nudistes.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Tot i que passem pel costat d´alguns búnquers, l´estat i abandonament que presenten no fa que siguin destacables. A Colera passarem per sota del pont del ferrocarril construït per la companyia Eiffel entre 1877 i 1884, i a Portbou podeu contemplar la seva gran estació, també dels Eiffel, ara sense gaire tràfic.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi?: Podem deixar el cotxe a l´estació de tren de Llançà, on trobarem espai per deixar uns quants vehicles. L´estació està fora del nucli urbà, i podem accedir just abans de l´entrada al poble, des de la carretera N-260.

01. Estació de tren de Llançà( 00.00 hores)( 00.00 qm).

Des de l´estació, hem de seguir el carrer avall, fins arribar al pas de zebra, que trobem a uns 150 metres, que creua la carretera N-260. Passem a l´altra banda, i seguim rectes, deixant una benzinera a la dreta, i mes tard, la rotonda d´accés al nucli històric del poble( 00,420 qm).

Seguirem ara per l´avinguda Europa, en direcció al port, passant pel costat de l´ajuntament de Llançà; arribem a una rotonda(0,920 qm), i seguim per l´esquerra, per l´avinguda Pau Casals. Veurem una pineda a l´altra banda i una església. Poc després arribem a una bifurcació i seguim per l´esquerra pel carrer Palandriu, rectes fins arribar al Passeig Marítim( 00.15 hores)( 1,41 qm).

Som a la platja del Port. Seguim el passeig per la nostra esquerra; passem pel pont que salva la Ribera del Llançà i seguim pel carrer Barcelona, resseguint el litoral, on veurem marques verdes i vermelles de la UELL, GR i Itinerànnia; mes endavant rodejem un moll o embarcador, pujem unes escales i seguim per un altre carrer fins on trobem el búnquer Argila( 2.28 qm), força descuidat; passem per un altre carrer, seguint les marques, fins enllaçar amb un camí de terra, a la vora de la platja Sant Jordi( 2.43 qm), on trobem bancs per poder seure. Poc després arribem a la petita platja Alguers( 2.73 qm), a la qual podem accedir per unes escales. Seguim pel camí a la vora de la carretera, fins que veiem la propera platja, a la que arribem seguint els senyals del GR, passant pel costat de l´hotel Gifreu.

Platja Gifreu

02. Platja Gifreu( 00.33 hores)( 2.97 qm).

Es una platja de sorra, prou gran i bonica, dintre de la zona urbana. Seguirem fins l´altra banda, on trobem unes escales, que puguem, i seguim pel voral de la carretera, fins enllaçar amb el carrer Sant Miquel, i farem baixada per les escales, per passar pel costat d´un seguit de petites cales, a la vora d´apartaments, fins arribar a la propera platja.

Platja Canyelles

03. Platja de Canyelles( 00.41 hores)( 3,71 qm).

Som a una platja de sorra, trobem senyals i mes endavant un corriol a la nostra esquerra, que deixem enrere, seguim per una zona arbrada, fins arribar a una clariana, on trobem un corriol a l´esquerra amb la marca del GR, però seguim rectes, ara seguint els senyals grocs.

Poc després arribem a una cruïlla, on trobem una plaça del camí de ronda, i una drecera a la dreta per arribar al búnquer de Cap Ras( 3.92 qm). Seguim aquest corriol, molt a la vora del litoral, fins que arribem al mateix( 4,01 qm). Està molt esfondrat, en molt mal estat, i no mereix la visita. Retornem al lloc anterior i seguim rectes amunt.

Som a la zona de Cap Ras. Es una zona verge, no tindrem cases a prop. La pràctica del nudisme es habitual en aquesta zona. Trobarem molts de caminets, encara que la majoria acaben portant al mateix lloc. Com a referència tindrem el senyal groc d´Itinerannia.

Arribem a Punta Canyelles, on hi ha una petita cala a sota- cala Bramant-. Seguim pel camí planer però un xic abrupte; deixem un corriol a l´esquerra, al costat d´un arbre, fins que arribem a una cruïlla, i anem per la dreta en baixada, passant per una pineda, i després arribem a una zona totalment oberta. Trobarem molts rastres de corriols. Ens poden acostar fins la Punta de Cap Ras, on s´entreveu les runes d´una antiga construcció.

Seguim pel camí que farà una mica de pujada, fins que arribem a un petit turonet( 4,75 qm), amb unes vistes magnífiques de tota la zona: la platja del Borró, de Garbet, i la muntanya del s canons on arribarem per baixa a Colera, i també mes al fons, una torre de telecomunicacions que està just adalt de Portbou.

Farem baixada, en direcció SO. Trobarem un petit corriol que ens portarà a una petita cala, però seguim rectes, fins arribar a la propera platja.

Platja del Borró

04. Platja del Borró( 1.00 hora)( 4,92 qm).

Ens podem acostar a platja a pocs metres o seguir pel corriol en pujada –trobarem diferents corriols-, fins arribar a l´alçada d´una petita construcció en runes, on trobarem marques d´Itinerannia i de la UELL, que seguirem a la nostra esquerra, en baixada, per arribar a una altra platja( 5,83 qm). A l´altra banda, trobarem un senyal indicatiu, en pujada. Es un camí força planer, proper a la façana litoral, que es fica per dintre d´una pineda, on veurem marques del GR, fins que fent pujada arribem a l´alçada de la carretera( 1.16 hores)( 6,00 qm); agafem un corriol a la dreta que ens portarà poc després a una altra platja.

Platja de Garbet

05. Platja de Garbet( 1.21 hores)( 6,24 qm).

Es una platja molt àmplia, de sorra, que haurem de creuar fins arribar a l´alçada d´un local, a l´altra banda. Veurem la riera eixuta que desemboca al mar. Anem per la nostra esquerra, seguim aquesta riera, passant per sota del pont de la carretera i del ferrocarril, fins trobar un senyal indicatiu( 6,80 qm), tot just passar un llarg túnel.  Haurem de seguir un corriol per la nostra dreta, fins arribar al coll de Sant Antoni, després d´una costeruda pujada.

06. Coll de Sant Antoni( 1.35 hores)( 7,30 qm).

Som a peu de carretera. A l´altra banda, hi ha un pal senyalitzador i marques del GR i Itinerannia. Seguim un camí que s´enfila pel costat de la tanca –marques grogues-, deixant a la nostra esquerra, el camí del GR que arriba a Colera. Enllacem amb un camí ample i passem per sota d´una línia elèctrica, fins que arribem a una cruïlla: anem pel camí que passa pel costat d´una vinya. Mes endavant veurem una bassa rodejada per una tanca, la rodejem per la nostra esquerra. Anem per la carena de la muntanya, i veiem un altre turonet que haurem de superar, seguint les marques grogues, per l´esquerra, i de seguit tornem a veure un altre, on tornem a trobar una altra bassa per recollir aigua( 8,22 qm); anem en direcció est, fins al final del turó: som dalt de la muntanya dels canons.

Si ens fixem bé, podrem veure una mica tapats pels pins, els dos canons a que fa referència la muntanya. Hem de seguir un corriol no massa evident, en baixada; quan arribem a al costat d´una zona rocosa, el corriol es desvia per l´esquerra i ja hi som davant una bonica esplanada, on al mig, hi ha dos canons encarats a mar.

Muntanya dels canons

07. Canons( 1.55 hores)( 8,57 qm).

Es un lloc esplèndid per descansar una mica, tot i que ja tenim a tocar Colera. Just abans d arribar als dos canons, podem veure un corriol que baixa decidit. L´agafarem per fer arribar al poble de Colera: en un corriol molt estret i amb terreny molt irregular, i en algun moment puntual, amb certa sensació aèria.

Arribem al port de Colera, creuem per un pont metal.lic per arribar al passeig marítim, fins que som al final del passeig, en una zona ja turística.

08. Colera( 2.05 hores)( 9,29 qm).

Davant un restaurant, seguim el carrer del Mar, que el seguirem recte una bona estona –veurem marques grogues-, passant per sota del conegut pont del ferrocarril, obra d´Eiffel, fins que passem pel costat de l´escola Puig d´Esquers i trobem una torre elèctrica, en una cruïlla de carrers( 9,65 qm). Hem de girar per la dreta, seguint la marca del GR, i en pujada uns metres, fins trobar unes escales a l´esquerra, que ens porten just al costat de l´esglèsia, on surt un corriol que ens porta fins la carretera, que haurem de creuar a l´altra banda, on al costat d´un pal de la línia elèctrica, veiem la marca del GR92, que ens indica anar per la dreta.

Iniciem ara la part mes feixuga de la sortida. Pujada pel mig de la muntanya, amb un terreny abrupte i pedregós. Fem pujada i veurem una mica llunyana una torre de telecomunicacions, on hi ha el coll del Frare, punt de baixada a Portbou.

Passem pel costat d´una edificació en runes. Veurem tant marques d´Itinerannia com del GR en aquesta part de la ruta. Es una zona molt exposada, amb vegetació baixa, i que va alternant trams de pujada decidida amb altres de planers. Passarem tres vegades pel costat de monticles de pedra; quan arribem al tercer, que es com una mena de cabanya( 2.35 hores)( 10,97 qm), serem a una cruïlla: hem de girar a la dreta, per les marques del GR i grogues. El camí es farà molt planer, deixem la carena de la muntanya, per rodejar-la, fins que arribem al coll del Frare.

Portbou

09. Coll del Frare( 3.00 hores)( 12,35 qm).

Som a tocar de l´antiga carretera d´accès al poble. Tenim a la vista el poble de Portbou amb la seva estació com a punt final. La seguim a la nostra esquerra en direcció a Portbou, fins que trobem un senyal, i seguim un corriol que baixa molt decidit.

Tornarem a sortir a la carretera, i la seguim una estona, en baixada, fins arribar a l´alçada d´una casa, on veiem marques del GR i Itinerannia( 3.05 hores)( 13,05 qm). Seguim per un corriol al seu costat, i farem una baixada molt directa, per un terreny relliscós, fins enllaçar amb un carreró amb unes escales, i creuem un carrer. Som al carrer de la Muntanya.

Agafem unes altres escales i arribem a la plaça Enric Granados, on tenim una petita zona d´esbarjo i locals d´hostaleria. D´allà, seguim rectes en pujada en direcció a l´estació de RENFE, passant pel costat del mercat municipal. Agafem unes escales per  arribar a dintre de l´estació.

10. Estació RENFE( 3.20 hores)( 14 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida en únic sentit molt agraïda en quan als paisatges que podem admirar; si no tenim molta pressa, podem aprofitar per visitar el poble de Portbou, mentre esperem el tren de tornada.

Anècdotes.

Els canons que trobem a la muntanya del mateix nom, no tenen una procedència certa.

Data de la sortida.

29/11/2015.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Llançà-Turisme.

Ajuntament de Colera.

Ajuntament de Portbou.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/llanca-colera-portbou-pel-gr92-i-costa-3356666

Bibliografia: Costa Brava, de Portbou a Blanes, Guia Alpina.

Cartografia: Alt Empordà, Editorial Alpina, 1:50.000.

Nota: la durada de la ruta es orientativa i es vàlida per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.