Incidències i accidents / Senderisme

Excursionista mort a la cresta del Ferran -Alta Garrotxa-

Cresta del Ferran -Alta Garrotxa-

La zona ferèstega de l´Alta Garrotxa, no es molt popular ni transitada pels senderistes.

Una orografia gens fàcil i sovint molt densa, però que amaga llocs esplèndids per compartir. No es una zona per trepitjar sol, almenys no les zones mes escarpades, on sempre hem de ser conscients de les nostres limitacions.

Aquesta vegada, un excursionista ha trobat la mort, als voltants del Ferran, sembla que fent via per la seva cresta. Per la crònica que hem vist, anava sol.

Us fem arribar la notícia publicada el 28/01/02013 al Diari de Girona.

MONTAGUT I OIX / ACN Un excursionista ha mort en caure accidentalment des d’una alçada de 80 metres mentre estava fent una ruta per la zona de la cresta del Ferran del municipi de Montagut i Oix (Garrotxa). L’excursionista, un veí de Girona de 48 anys, va sortir divendres passat a fer aquesta ruta i s’esperava que tornés ahir diumenge. En no arribar a casa, els familiars van donar l’avís de la seva desaparició als Mossos d’Esquadra. Al voltant de les tres de la matinada, efectius del GRAE han localitzat el cos sense vida de l’excursionista al fons d’un barranc. Està previst que a primera hora d’aquest matí, es procedeixi amb l’aixecament del cos.

En rebre l’avís, ahir diumenge a les sis de la tarda, es van activar efectius del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) i del Grup Caní de Recerca dels Bombers de la Generalitat, amb vuit dotacions terrestres. A més, també es van activar cinc patrulles dels Mossos d’Esquadra. L’han trobat sense vida de matinada.

Notícia apareguda al Diari de Girona el 29/01/2013:

Un veí de Girona mor en caure des de 80 metres en una muntanya a Montagut i Oix

Ramon Prat es va accidentar divendres quan feia l’itinerari de la Cresta del Ferran i el cos no va ser recuperat fins ahir

06:30

MONTAGUT I OIX | XAVIER VALERI Els Bombers de la Generalitat i la Unitat de Muntanya dels Mossos d’Esquadra, ahir, a les 13.15 hores van aconseguir descarregar de l’helicòpter el cos sense vida de Ramon Prat Esteba de 48 anys i veí de Girona. Ho van fer al centre d’operacions ubicat al camp de futbol d’Oix. L’operació culminava hores de difícils treballs per a la recuperació del cos de l’accidentat. Tot i que, segons fonts dels Bombers, l’excursionista va començar l’itinerari del Ferran d’Oix divendres, l’avís de desaparició els va arribar a les 18 hores de la tarda de diumenge, ja fosc. Al caspvespre, els equips de cerca van trobar el vehicle tot terreny de la persona desapareguda en un punt de la Vall d’Hormoier, sota del Ferran.

Durant tota la nit, els Bombers i els Mossos d’Esquadra van buscar l’accidentat. A les 3 del matí de la nit del diumenge al dilluns, unitats del Grup d’Operacions Especials (GRAE) van localitzar el cos sense vida en un punt de difícil accés. “S’ha pogut localitzar a través del mòbil, en el punt on havia quedat després d’una caiguda de 80 metres”, va explicar el cap de l’operatiu dels Bombers.

A primera hora del matí, un helicòpter de la Generalitat es va poder afegir al rescat. No obstant això, els forts corrents del vent provinent de les muntanyes del nord, on el cel estava tapat, impedien estabilitzar l’aparell per poder elevar el cos. Després de diversos intents, a les11 del matí, des de l’aparell es van despenjar dos bombers i un mosso d’esquadra, els quals van poder afermar el cos sobre la camilla. Tanmateix, l’helicòpter no podia enlairar el cos per culpa de les ventades. El vent feia tan difícils els treballs que van estar a punt de susprendre l’operatiu aeri i activar-ne un de terrestre que hagués sortit d’Escales per arribar a la fondalada situada a 80 metres del vèrtex de la segona punxa del Ferran. L’operatiu terrestre s’hauria dut a terme avui.

“Ha estat una feina sobretot del pilot i de l’operador”, va dir el portaveu. Va definir: “un treball difícil i molt tècnic”. A partir de les 12 del migdia els núvols situats sobre la zona de Vall Ter es van desfer. Amb un cel blau i amb bufades de vent menys intenses, l’aparell es va elevar des del Maranyó (805 metres) i es va situar sobre la vessant sud del Ferran (985 metres). El cap dels Bombers va indicar que “han aturat els motors per trobar el moment propici per poder entrar”.

Va fer definició de la cresta del Ferran pels muntanyistes: “és un itinerari que està a cavall entre l’excursionisme i l’escalada”. En tant que similars va enumerar les crestes de Salenques (Montanui-la Ribagorça) i la del Besiberris (Alta Ribagorça). Va precisar que “aquesta, la Cresta del Ferran, és un itinerari on qualsevol patinada pot tenir un resultat fatal”. Va afegir “és més que un senderisme per terreny difícil, perquè hi ha parts d’escalada”. El cap dels Bombers va precisar que es tracta d’un itinerari tècnic, pel qual fan falta cordes.

Famíliars de Ramon Prat, presents a l’operatiu, van assenyalar que la víctima era una persona experimentada que anava a la muntanya amb tot l’equipament necessari. Els familiars presents van demanar, expressament, que es donés constància del seu agraïment als Bombers i als Mossos d’Esquadra per l’interès posat en la recuperació del cos.

 

Incertesa i espera

Les dificultats en les feines per treure el cos de l’accidentat van mantenir en tensió les persones que ahir al matí estaven presents al camp de futbol d’Oix. Des d’aquest punt, Mossos d’Esquadra observaven amb prismàtics els moviments dels grups terrestres i de l’aparell. També rebien notícies i donaven instruccions a les unitats terrestres i aèries destinades a disminuir els riscos de l’operació.

Entre els presents, hi havia la regidora de l’Ajuntament de Montagut i Oix Marta Mateu. Va explicar que la cresta del Ferran sovint és escenari d’accidents. Va explicar que es tracta d’un itinerari molt apreciat pels aficionats a la muntanya. El va definir com un recorregut espectacular que s’ha popularitzat per causa de la difusió que ha tingut a Internet.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.