Incidències i accidents / Senderisme

Entitats socials de Palafrugell alerten d´un canvi al traçat del camí de ronda

IMG_3913Sembla que la redacció del POUM del municipi de Palafrugell, que està en tramitació actualment, ha alertat a les entitats Amics de l´Unesco de Palafrugell i Salvem El Crit, sobre canvis en el traçat que segueix l´actual camí de ronda.

Aquest canvi que ha estat posat en coneixement de la Dirección General de Costas, del Ministerio de Agricultura, evita passar per la platja del Golfet -de fet, arribar a la platja es opcional i suposa una petita desviació de pocs mes de 100 metres-, i en comptes de baixar arran de mar, per després pujar, aniria directament per la part superior al costat d´una finca.

Aquesta part del recorregut, ja ha donat problemes i accidents, i la platja del Golfet te coneguts problemes d´esllavissades de les parets que volten la platja, i poc abans d´arribar a la zona, hi ha rètols que adverteixen dels perills del recorregut.

Us fem arribar la notícia publicada al Diari de Girona, així com d´altre d´anterior a la qual l´ajuntament de Palafrugell demana a Costas que actuï per protegir l´entorn de la platja del Golfet.

Alerten Costes que Palafrugell vol canviar el traçat del camí de ronda. Amics de la Unesco i Salvem el Crit precisen que hi ha una fita mal grafiada en el POUM

07.12.2013 | 07:22

CALELLA | CARLES TORRAMADÉ Les entitats Associació d’Amics de la Unesco de Palafrugell i la Coordinadora Salvem el Crit han alertat al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, del qual depèn la Direcció General de Costes, d’un possible canvi de traçat del camí de ronda que discorre per la platja del Golfet, a Calella, passant del front litoral a la part posterior d’una finca. A més d’aquesta variació, les entitats també qüestionen que el POUM de Palafrugell grafia erròniament una fita de l’espai maritimoterrestre, cosa que permet que la citada finca quedi lliure de la servitud de pas que implica aquesta zona.

Les dues entitats van conèixer que el passat mes d’octubre l’Ajuntament de Palafrugell va aprovar defintivament el projecte de reparcel·lació de la finca número 1 del carrer dels Castellers. Amb la documentació que van consultar, les dues entitats apunten que la reparcel·lació situa la propietat privada fins al penyasegat, “eliminant el lloc per on ha de passar el futur camí de ronda del Golfet fins al Crit, seguint la costa”, apunta l’escrit que han enviat a Madrid.

Per contra, destaquen les dues associacions al Ministeri, a la part posterior de la finca, és a dir, a l’altre costat del penyasegat, s’habilita una franja d’espais lliures en què s’hi dibuixa el traçat del camí de ronda. “És evident que aquest canvi, que porta el camí del sector superior en direcció al Camí del Rús i molt lluny de la vora de la costa, no té res a veure amb un camí de ronda”, apunten els Amics de la Unesco i Salvem el Crit.

Per mostrar que efectivament s’està fent un canvi de traçat, les dues entitats aporten una resposta del Govern de Madrid del 21 de maig del 1998 a una pregunta de l’aleshores representant de CiU al Congrés dels Diputats, Josep López de Lerma, sobre els tràmits per enllaçar el camí de ronda del Golfet amb El Crit. En aquesta resposta, el Govern cita que un estudi efectuat per Costes l’any 1996 dibuixa “un itinerari poc consolidat que discorre des del Golfet fins la Cala d’en Massoni (…), discorrent el mateix per zona de servitud de protecció”.

I és aquí on sorgeix la segona problemàtica: la fita M-55 de la zona maritimoterrestre està mal grafiada en el planejament urbanístic de Palafrugell. En la documentació apareix localitzada a tocar de la platja, un error, consideren les entitats, ja que físicament es troba a tocar del mirador de la plaça Dorothy Webster. Una 30 de metres més amunt del que recull el POUM.

 La variació és important ja que amb la ubicació de la fita a tocar de la platja la citada finca del carrer dels Castellets es troba fora de la servitud de pas (la línia que la marca passa arran dels límits de la parcel·la). En canvi, amb el posicionament a l’alçada de la plaça Dorothy Webster, la finca privada es veu afectada per la servitud de pas que estableix la zona maritimoterrestre, afirmen les entitats. I és per aquest tram afectat de la finca privada per on hauria de circular el camí de ronda. Aquest no és l’únic error de posició de fites que les entitats han localitzat, si bé sí que és el que té més transcendència ja que implica la deformació del traçat del camí de ronda.

L’alcalde de Palafrugell, Juli Fernández (PSC), va manifestar ahir que existeix la possibilitat que hi hagi algun error de senyalització en els plànols del POUM, en referència a la ubicació de la fita, si bé va concretar que en aquest moment desconeixia aquesta situació.

En tot cas, va manifestar que si hi ha qualsevol error, es pot subsanar, ja que el planejament urbanístic s’ha aprovat inicialment i, malgrat que s’ha acabat el termini d’exposició pública, estudiran les al·legacions que entrin. Així, va animar les entitats a presentar aquesta al·legació i va dir que, si toca, es corregirà com ja s’ha fet amb d’altres errors.

Palafrugell reclama a Costes que actuï per assegurar la platja del Golfet

L’Ajuntament diu que en l’últim mes ha crescut el perill d’esllavissades dels talussos

Risc per a les persones
No obstant això, els problemes d’estabilitat en els talussos són freqüents cada any, i enguany s’han tornat a repetir. D’aquesta manera, i arran de l’informe municipal, l’Ajuntament torna a reclamar al Ministeri que actuï per restaurar la situació física deteriorada en un termini de 15 dies. Alhora, recorda que Calella és una destinació turística cosa que incrementa notablement la presència de persones a la platja i, per tant, també el risc que, si es produeix un despreniment de roques, pugui ferir algun dels usuaris de la platja.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.