Rutes de senderisme

Ruta 18. Palafrugell a Llafranc, Calella i Ermedàs.

Plànol Palafrugel

Plànol de la ruta

Breu introducció.

Sortida pel Baix Empordà, en que es combinen trams per l´interior de la plana empordanesa, amb trams de gran bellesa per la costa.

Dades tècniques:

• Durada de la ruta.
Aproximadament unes 3,15 hores. Es pot escurçar la sortida si decidim no arribar-nos fins el Far de Sant Sebastià, i anar directament a Llafranc.
Al seu torn, la podem allargar, si en sortir del nucli de Calella de Palafrugell, al carrer dels Ocells, ens volem acostar al jardí botànic de Cap Roig.

• Quilometratge.
Aproximadament uns 15 quilòmetres.

• Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).
El desnivell màxim serien 157 metres, en arribar al far de Sant Sebastià.
El desnivell acumulat serien uns 292 metres.
El perfil de la sortida es molt suau, excepte el que seria el tall de pujada fins el far de Sant Sebastià, així com la part de camí de platja El Golfet fins arribar a la cruïlla de Cap Roig.

• Dificultats tècniques.
No hi ha cap dificultat.

• Tipus de senyalització.
En general, molt ben senyalitzada, amb pals indicadors, i marques de sender local( SL) i de petit recorregut( PRC-106), i del GR-92. També trobem pals indicadors de la xarxa ciclo-turística.
En algun tall de la ruta, no hi ha senyalització però no plantegen problemes importants, per seguir la ruta.

• Estat del terreny.
En general, en bon estat. Al tram de camí de ronda de Calella, hem de passar per alguns túnels, en que no hi ha molta visibilitat. Cal vigilar ja el terra es una mica relliscós i no sempre planer.

Època recomanada.

Excepte els dies calorosos de l´estiu, qualsevol època de l´any seria bona.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

IMG_1646Podem visitar el conjunt monumental de Sant Sebastià de la Guarda que inclou les restes del poble ibèric de Sant Sebastià de la Guarda –molt ben conservades-, així la torre de guaita del segle XV, i el santuari –antiga capella de la torre-.

Descripció de la ruta.

Com arribar al lloc de sortida? Per accedir-hi, hem d´agafar la sortida Palafrugell Sud, i posteriorment la sortida Calella-Llafranc, per després agafar direcció Begur, fins que arribem a prop de la comissaria dels Mossos, que es troba a la Rambla Ramir Deulofeu. Pel darrera de la comissaria, hi ha una zona d´esbarjo –jocs i skate parc- on hi podeu trobar zona d´aparcament.

01. Sortida(00.00 hores)(00,00 qm) –marques sender local-.

Rotonda de Rambla Ramir Deulofeu i cruïlla amb el carrer Josep Vergés i Mata. Al costat d´aquesta rotonda, hi ha un pal senyalitzador del sender local que porta al Far de Sant Sebastià i de la xarxa cicló-turística. Agafem aquest carrer estret que surt al costat d´una casa, fins que trobem una pista de terra.
Passem pel costat d´una alzina, i pocs metres enllà, la pista es bifurca. Seguim la pista principal a la nostra dreta, pel que es coneix com a camí dels Plans, deixant a la nostra esquerra un dipòsit de rulots, una deixalleria.
Es una pista molt planera, que passa a la vora de camps; passem pel costat del mas de can Budeller, que te dues palmeres al seu jardí, fins que poc després la pista fa un revolt i veiem unes pistes de tennis a la nostra esquerra, i una pineda, amb un camí que fa pujada.

02. Cruïlla pineda( 00,16 hores)(1,50 qm).

Seguim a la nostra esquerra, per la tanca del club de tennis, i amb marques de sender local, fins que arribem a la carretera GIV-6591.

03. Cruïlla carretera( 00,20 hores)(1,86 qm).

Seguim aquesta carretera –avinguda Josep Serra Santamans-; passem per la vora del Club de Tennis Llafranc, fins que a l´altra costat de la carretera, veiem un pal senyalitzador, que ens marca un canvi de direcció. Travessem la carretera, i seguim per una pista de terra en baixada. Una mica mes enllà, trobem una cruïlla: un camí planer a la nostra esquerra, i la pista principal en baixada, a la dreta. Seguim en baixada, pel mig dels tancats, d´algunes finques d´aquest lloc –conegut com a paratge dels Torrents-, creuant un petit torrent, fins que el camí fa una sobtada i curta pujada, després de la qual arribem a un prat, el qual travessem, fins que arribem a una cruïlla al final del prat, on a la nostra dreta, hi ha un rètol que posa “Camí Particular” que duu a un mas proper. Nosaltres seguim rectes, fins que arribem a una nova cruïlla.

Pal senyalitzador Far04. Doble cruïlla costat casa( 00,31 hores)(2,91 qm).

A la vora d´una casa, trobem primer un pal senyalitzador del PRC-107 –a la dreta anem a LLafranc-. Pocs metres després, trobem un altre pal, on amb pintura, ens assenyalen la drecera per anar al Far de Sant Sebastià, a la nostra esquerra, i a la vora d´un prat amb un tancat –si seguim la pista anem directament a Llafranc-.
Agafem aquest corriol, que passa per la vora d´un prat, fins que al final del mateix, arribem a una zona boscosa, amb un cruïlla de corriols. Veiem marques de sender local, en el corriol que fa pujada pel mig del bosc, davant nostre, fins que arribem a una clariana dintre del bosc, a prop d´una altra casa, i on veurem un pi amb marques de sender local.

05. Cruïlla carrer Filipines.(00.40 hores)(3,53 qm). Marques sender local i GR.

Hem d´anar a la nostra dreta, com si anéssim a aquesta casa, fins arribar al que seria el carrer Filipines, on hi ha un pal senyalitzador. Aqui seguim la direcció que ens assenyala.
Som dintre d´una urbanització, on haurem de seguir les indicacions del sender local. Del carrer Filipines –pista de terra-, arribem a la cruïlla amb el carrer Cristofol Colom, on hi ha un altre pal senyalitzador, i seguim recte amunt, fins arribar al carrer Argentina, que seguim per passar pel costat d´uns apartaments, i una mica mes enllà i en pujada, trobem una drecera que, pel mig del bosc, ens apropa al far de Sant Sebastià.
Trobem un pal senyalitzador del GR-92, que ens pocs minuts en deixarà al Far, seguint el corriol en pujada a la nostra dreta.

06. Far de Sant Sebastià.(00,54 hores)(4,28 qm).

Arribem a les restes del poblat ibèric, perfectament condicionades, per fer una visita i conèixer el seu passat. Just al costat, tenim el Santuari i el Far, on hi ha un restaurant.
Marxem de l´esplanada, seguint les marques del GR, per arribar al mirador que tenim a sota, amb unes bones vistes del poble de Llafranc. (4,68 qm).
Del mirador, seguim en baixada el Passeig Pau Casals, que haurem de seguir una estona, fins que trobem uns seients de pedra a prop de la zona del port, a l´esquerra del carrer. Just uns metres enllà, hi ha unes escales que ens apropen al port nàutic, i que es fa una mica esgotadores de baixar.

Llafranc07. Passeig Marítim de Llafranc.(1,14 hores)(6,20 qm).

Arribem al port i de seguida ja som al passeig principal del poble, on trobem la platja i molts locals de restauració. Aquí podem aturar-nos i seure en algun dels bancs que trobem al passeig. Al mig del passeig, trobem un pal senyalitzador del GR-92, que ens marca la direcció per anar a Calella de Palafrugell. Seguim en pujada, pel carrer escales de Garbí, fins trobar un rètol que ens indica el camí de ronda.

Calella
Seguim pel Passeig Xavier Miserachs i Ribalta, de terra i força planer, que després de fer un revolt, ens deixa a tocar del mirador Carles Sentís i de la platja de Canadell, ja a Calella, a la qual baixem, fins que trobem unes escales al mig que ens portaran a una cruïlla de carrers: podem seguir rectes pel carrer Bofill i Codina, o bé a la nostra esquerra, per una carrer que fa baixada i que, al costat de la darrera casa, surt un corriol que ressegueix una curta estona el litoral a peu de mar( no recomanable en dia de mala mar). Si anem per aquí, al cap de pocs metres, arribem a una petita caleta, i després al carrer Miramar, on farem la part mes coneguda de Calella, on les seves conegudes cases amb voltes es la zona mes turística i fotografiada de Calella. Passem per la Plaça del Port Bo, fins enllaçar amb el carrers Calau, on podem aturar-nos en un mirador -que sobresurt en l´anomenada Punta dels Burricaires- i Francesc Estrabau, ja en pujada, passant pel davant de l´Hotel Mediterrani.

08. Cruïlla carrer Canyers.(1.50 hores)(8,30 qm).

Trobem unes escales que baixem pel carrer Canyers, i les seguim, en direcció a la platja de Port Pelegrí. Passem una placeta i pugem unes escales, i seguim el carrer de la Marina a la nostra esquerra, vorejant l´hotel Sant Roc, i recuperem el camí de ronda, fins que tornem a enllaçar amb el Passeig dels Forcats, que seguirem a l´esquerra. Baixa de manera sobtada, per un esglaons empedrats, i es un camí irregular, fins que tornem a enllaçar amb un altre carrer que seguim a l´esquerra, fins arribar a la plaça Joan Granés, on el camí de ronda, continua per l´esquerra.
Haurem de passar per dos passadissos excavats a la roca.

09. Passadís llarg.(2.05 hores)(9,24 qm).

Passarem per aquest passadís que es el mes llarg dels que trobarem, i amb el que no hi ha gaire visibilitat ni llum natural. Cal una certa atenció amb el terra i el sostre –les persones altes-.
Creuarem dos passadissos curts.
Trobem un altre passadís prou llarg, però on podem veure el final, però mes baix( 2.08 hores)(9,55 qm), i després passem un altre de molt curt, fins que trobem una cruïlla.

Platja Golfet10. Cruïlla platja del Golfet( 2.11 hores)(9,79 qm).

Davant nostre agafem el camí que en poc temps, ens deixa a la platja, on hi ha evidents problemes d’esllavissades, per això veurem moltes reixes anclades a la roca, per evitar la caiguda de pedres. Una platja àmplia, protegida un xic del sol, i a on a la seva entrada, destaca una enorme roca punxeguda.
Tornem a la cruïlla, i agafem les escales que pugem fins trobar un pal senyalitzador, que seguim recte amunt, en direcció al Jardí Botànic. Estem dintre d´una urbanització, i passem pel carrer Cant dels Ocells, i mes endavant dels Castellets, on agafem unes escales, que ens porten a un altre carrer que, en pujada, en porta a una cruïlla davant la carretera.

11. Cruïlla Jardí Botànic.(2.22 hores)(10,03 qm).

Estem a dalt del carrer, i ja hem deixat enrrera la façana marítima. Ja som fent la tornada, i només ens quedarà un recorregut un xic monòton i planer per pista de terra. Trobem un pal senyalitzador. A la nostra esquerra, ens porta al proper Jardí Botànic de Cap Roig. Davant nostre veiem una pista planera, entre mig de prats, que seguim, i en direcció O-NO.
Un parell de minuts mes tard, trobarem una cruïlla a la nostra esquerra, que deixem enrrera, i trobem marques de PRC( grogues i blanques). El camí passa per sota d´una línia elèctrica, i després entra en una zona boscosa, deixant un camí a la nostra esquerra.
La pista de terra es converteix en una torrentera, i es va tancant entre mig dels arbres, fins que tornem a trobar un camí a la nostra esquerra, amb marques de PRC. Seguim rectes, per un camí atapeït, fins veure el tancat d´una finca, que anem vorejant, fins que el camí torna a ser novament una pista de terra, i trobem marques de PRC.
Passem pel costat d´un transformador (2.43 hores)(12,24 qm), i la pista ja es un carrer cimentat, on trobem cases a banda i banda del carrer.

Ermedàs12. Ermita Ermedàs( 2.45 hores)(12,44 qm).

Som al mig del veïnat d´Ermedàs, i ja veiem al fons Palafrugell. Davant l´ermita, veiem un plafó i pal senyalitzador amb marques de PRC i GR.
Seguim aquest carrer, ja una carretera quan deixem les cases enrrera, que seguirem una bona estona, fins que arribem una cruïlla, on podem anar a visitar Torre Roja(2.59 hores)(13,75 qm). Seguim rectes, passant pel costat d´una granja i després un mas.
Mes endavant veurem a la nostra esquerra una casa molt gran, el mas Vilà, amb un centre de jardineria al costat.

13. Centre Jardineria( 3.04 hores)(14,12 qm).

Passem per sobre d´un pont per salvar una riera, i seguim el camí de terra que passa pel vostat d´aquest centre de jardineria, per arribar a una esplanada que s´utilitza com a aparcament. La creuem en perpendicular fins arribar a la rotonda de l´Avinguda d´Espanya, i agafem direcció Begur Tamariu( per aquí ja haurem passat abans amb el cotxe), pel carrer Josep Vergés i Matas.
Seguim per aquest carrer, que no disposa de zona de vianants, pel voral, amb precaucació, fins que al cap d´un centener de metres, ja som a la rotonda on vam començar la nostra ruta.

14. Arribada( 3.13 hores) (15,07 qm).

Valoració de la sortida.

Ruta que es pot plantejar com a matinal però també es pot aprofitar per gaudir del paisatge de la costa, de manera pausada. Es una sortida apte per a tothom.

Anècdotes.

Data de la sortida.

Aquesta ruta es va fer el dia 11/01/2015.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Palafrugell.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/palafrugell-a-llafranc-calella-platja-del-golfet-i-ermedas-9249791

Cartografia/Bibilografia: Costa Brava de Portbou a Blanes, Editorial Alpina.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.