Rutes de senderisme

Ruta 25. Santa Pau a Sant Vicenç de Sallent i Sta Maria dels Arcs.

PlànolBreu introducció.

Recorregut pel municipi de Santa Pau, a la comarca de La Garrotxa, per gaudir del paisatge –boscos, prats-, el salt de la Font Fresca o d´en Batlle, l´entorn de Sant Vicenç de Sallent i l´antiga hostatgeria de Santa Maria dels Arcs.

Dades tècniques:

• Durada de la ruta.
Aproximadament unes 3 hores.
• Quilometratge.
Aproximadament uns 12,70 quilòmetres.
• Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).
El desnivell màxim serien uns 190 metres. Sortim d´una alçada de 491 metres, i el punt mes baix estaria a uns 300 metres. El desnivell acumulat serien 342 metres tant de pujada com de baixada.
El perfil de la sortida planer i en baixada fins arribar a Sant Vicenç de Sallent, on es trobaria en creuar la riera, el punt mes baix. Mica a mica es recuperaria alçada, i un cop passat el mas d´Esparregueres, tindrem un tall de pujada molt directa, encara que curt, per recuperar alçada, fins arribar al collet de can Rosta. La resta del recorregut es una mica irregular.
• Dificultats tècniques.
En èpoques humides i fredes, com a l´hivern o la tardor, s´ha d´anar en compte al corriol que ens porta al davant del salt de la Font Fresca, ja que no està en bon estat.
• Tipus de senyalització.
Seguirem la ruta 14 del Parc Natural. Trobarem pals senyalitzadors en punts concrets del recorregut, que ens ajudaran molt a seguir el camí. També hi ha marques de GR i d´Itinerannia, en una part del recorregut.
• Estat del terreny.
El principal problema seria el camí proper al salt de la Font Fresca o d´en Batlle, ja que es ombrívol, i està empedrat, la qual cosa pot provocar relliscades; i el recorregut pels prats passat Sant Vicenç de Sallent, en que pot estar enfangat per la pluja.

Època recomanada.

La primavera i la tardor i finals d´estiu, quan es pot gaudir de l´espectable del salt de la Font Fresca o d´en Batlle, si hi ha cabdal d´aigua suficient.

Sta Maria dels ArcsAltres observacions( patrimoni arquitèctonic).

Al nucli de Sant Vicenç, hi podem trobar l´esglèsia del mateix nom, edificada al segle XII, però que va ser reformada al segle XVII. A Santa Maria dels Arcs podem visitar aquest recinte, església edificada al segle XII, i que va ser hostatgeria als segles XVII i XVIII. Es troba en bon estat i en un entorn molt agradable.

Descripció de la ruta( especificar lloc de sortida).

Com arribar-hi?: Arribem al poble per la carretera GI-524, que travessa el poble, i quan trobem el primer semàfor, podem girar a la nostra esquerra( si venim d´Olot), i ja serem al carrer de sortida. Podem trobar aparcament en aquest carrer, però també poc abans del semàfor, hi ha una zona habilitada d´aparcament.

01. Sortida( 00.00 hores)(00,00 qm).

Sortim des del carrer Sant Martí, on podem deixar el cotxe. Passem pel costat del restaurant alberg Bellavista, d´una torre de telefonia, i deixem enrere la darrera casa, fent camí per una carretera local, trobant marques de GR i Itinerannia-grogues-, que fa baixada, fins que passem pel costat d´un mas –compte amb els gossos-.

02. Cruïlla pista( 00.09 hores)(00,821 qm).

Trobem un pal senyalitzador –prop d´un petit nucli de cases-, i hem de seguir la ruta 14 a la nostra dreta, per una llarga i planera recta, amb pals de la línia elèctrica, a banda i banda. Quan som al final d´aquesta llarga recta, trobem una cruïlla( 1,30 qm), on a l´esquerra podem anar a l’església de Sant Martí Vell, però seguim rectes les marques del GR, direcció Sant Vicenç. Passem pel costat d´ una granja, i la pista asfaltada, es converteix en un camí de terra, que s´endinsa per dintre d´un bosc, fins que s´obre en arribar al costat d´un prat, i trobem un pal senyalitzador a la nostra dreta.

Pedra del Diable03. Drecera Font Fresca(00.24 hores)(2,10 qm).

Seguim un corriol, que ens porta a la Font Fresca. Trobem una font amb 5 sortidors, però no acostuma a tenir massa cabdal, i al seu costat una petita zona de pícnic amb barbacoa. El lloc envoltat de roures i pollancres –i al costat del càmping El Patxet-, ofereix un aspecte molt diferent, segons l´època de l´any. Tornem de nou al punt anterior.
Seguim la pista fins passar pel costat d´una casa, i poc després travessem la riera de Sant Martí per un petita passera( 2,64 qm), i la pista –ara asfaltada-, fa una pujada i trobem un pal senyalitzador. Seguirem un camí a la nostra esquerra(GR i ruta 14), fins que enllacem amb un camí asfaltat, molt a prop de la carretera. Aquest camí ens porta fins les proximitats del mas Can Formiga, on al mig d´un prat, hi ha el menhir conegut com a Pedra del Diable. Podem accedir per un camí particular( 00.39 hores)(3,45 qm).
Seguim pel camí asfaltat, i quan hem deixat enrere les darrers cases, fins que en trobar un revolt, trobem un pal senyalitzador, al costat d´un camí i d´un transformador elèctric.

04. Drecera salt de la Font Fresca o d´en Batlle( 00.46 hores)(4,00 qm).

Deixem el camí asfaltat, i seguim a la nostra dreta per un camí empedrat, ombrívol i en baixada. Haurem d´anar en compte en dies humits. Sentim la remor ja propera de la riera, fins que en un revolt, arribem a un pont que passa per sobre la riera de Sant Martí; a l´esquerra del camí, hi ha un corriol que ens porta al salt.

Salt d´en Batlló05. Salt de la Font Fresca o d´en Batlle( 00.55 hores)( 4,54 qm).

Agafem un corriol, en estat molt precari, que a pocs metres, ens porta just davant del salt. Es un dels atractius de la ruta, però sobretot en èpoques en que hi ha força cabdal i la vegetació està florida, i on podem fer un bany, si ens ve de gust.
Tornem al camí, i creuem el pont –des d´on podem veure una panoràmica de tot el salt-; el camí ample, ens porta fins la tanca d´entrada al mas Batlle; al costat de la qual, hi ha un corriol, amb un curiós pal senyalitzador. Agafem aquest corriol, amb marques de GR i Itinerannia( grogues), una mica ombrívol, però agradable en dies de temperatura suau i assolellada( 1.00 hores)(4,81 qm).
El corriol ens porta fins una pista asfaltada, que creua un pont per sobre de la riera, a la nostra dreta( trobem un pal senyalitzador); seguim la pista en pujada fins que arribem a enllaçar amb la carretera GI524, i on ja veiem el nucli de Sant Vicenç del Sallent.
Agafem el camí rural que surt al costat de la carretera i que ens deixa poc després a l´entrada del poble.

Església St Vicenç Sallent06. Sant Vicenç del Sallent( 1.10 hores)( 5,66 qm).

Passem pel davant de l´església, on trobem una font. Donem la volta a l´església, seguint les marques del GR, fins que trobem un corriol que baixa entre els horts. Sentim la remor de la riera, fins arribar a la riera de Samartu, que creuem per una mena de pas un xic deteriorat( 1.15 hores)(5,97 qm). Una mica després, enllacem amb una carretera, que seguim a la nostra dreta i en pujada, fins que arribem al costat d´un pont.
Hi ha un pal senyalitzador de la ruta 14, que mena a Santa Maria dels Arcs( 1.20 hores)(6,32 qm). Seguim el corriol, per dintre del bosc, i arribem a una clariana, on veurem de manera molt seguida dos pals senyalitzadors; seguirem les marques grogues d´Itinerannia, que passen pel costat dels camps de Mainau que tenim a la nostra dreta. El nostre camí es una pista pedregosa, irregular

07. Cruïlla pista camps Mainau( 1.28 hores)( 6,89 qm).

Hi ha un pal senyalitzador de la ruta 14-Santa Maria dels Arcs. A l´esquerra i en pujada continua la ruta d´Itinerannia; seguim per la dreta, direcció Sta.Maria dels Arcs, en baixada, i poc després, sortim al mig de la clariana del bosc, just a sota de la línia elèctrica. No hi ha un camí clar; anem per la nostra dreta, on endevinem un corriol que travessa un petit desnivell i arriba a un prat; ens apropem al filat, fins trobar un lloc on podem creuar el filat i trobem un pal senyalitzador de la ruta.
Ens endinsem dintre del bosc, fins que trobem un altre pal, i ens desviem a la dreta, i anem per un corriol fins arribar a la carretera, que seguim a la nostra dreta, fins creuar un pont. Pocs metres enllà, agafem la carretera asfaltada que surt a la nostra esquerra, en direcció al mas Esparregueres, per on passarem una estona després( 1.45 hores)(8, 25 qm.). Compte amb els gossos! Seguim per carretera fins que poc després de passar pel mas, i quan comença a fer pujada, trobem a la dreta un pal senyalitzador.

08. Drecera bosc( 1.50 hores)( 8,65 qm).

Fem una pujada molt decidida per dintre del bosc; molt atapeït de vegetació; no tindrem gaire respir, fins que trobem unes marques, i aleshores al camí es va suavitzant.

09. Collet de la Rosta( 1.55 hores)( 9,10 qm.).

Trobem un pal senyalitzador, un xic amagat entre la vegetació. El corriol ara davalla clarament fins que arribem a un mas, La Casanova, sembla que abandonat. Si mirem mes enllà, ja veurem Santa Maria dels Arcs molt proper. Veiem un pal senyalitzador, i el seguim a la nostra dreta, voltant aquest mas, fins que sortim a una pista cimentada, que mes endavant serà asfaltada, i girem a l´esquerra. Mes endavant trobem el mas La Canova, a la nostra dreta, i un altre mas mes endavant. El camí es de terra, i arribem a una pista amb un pal senyalitzador. Girem a la nostra esquerra, i ja arribem a un prat davant Santa Maria, que creuem i arribem a l´entrada de Santa Maria dels Arcs.

Santa Maria dels Arcs10. Santa Maria dels Arcs( 2.20 hores)( 10,45 qm).

Antiga església i posteriorment hostatgeria, ha esdevingut casa de colònies actualment. Sovint està buida. Podem voltar pel recinte, on tenim accés a una zona de pícnic, amb taules i a cobert. Es un lloc que val la pena de visitar. Quan estem al pati interior del recinte, sortim per l´entrada principal. Uns metres enllà veurem una rètol que posa “Bon Viatge”; a la nostra esquerra, hi ha un corriol que s´enfila per la muntanya, al costat d´un pal senyalitzador, que ens assenyala el camí de tornada a Santa Pau.
El corriol fa pujada, fins que arribem a l´alçada d´un mas, i girem a la dreta, per fer baixada, i arribar a la porta d´entrada al mas. Seguim per la pista de terra a la nostra esquerra.

11. Drecera a Santa Pau( 2.30 hores)( 11,10 qm).

A la dreta de la pista, trobem un corriol que seguirem, i ja podem veure Santa Pau molt a prop. Seguim pel mig dels prats, passarem pel Pont dels Instints, que creua la riera( 11.53 qm), fins quer arribem a l´entrada del poble. Seguim recte pel carrer de Cases Noves, passem pel costat de l´hotel Cal Sastre, i arribem a la plaça de Baix. Seguim rectes en baixada, creuem el pont, i fem pujada pel mig del poble, fins arribar a la carretera que travessa el poble. Davant nostre, ja tenim el carrer Sant Martí.

12. Arribada( 2.50 hores)(12,70 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida molt agradable, sense gaires dificultats, que ens permet aprofitar el matí per fer senderisme, i podem aprofitar per visitar el poble de Santa Pau després, i podem arrodonir el dia.

Anècdotes.

Ens hem trobat amb alguns gossos amb actitud agressiva en passar pel costat d´un parell de masos. Concretament en el primer mas a la sortida de Sant Pau; i l´altre punt problemàtic, seria a l´alçada del mas Esparregueres.
Millor anar poc a poc, a pas decidit.

Data de la sortida.27/09/2015.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Santa Pau.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/santa-pau-a-salt-den-batllo-st-vicenc-sallent-sta-ma-arcs-10928584

Cartografia: Garrotxa-Zona Volcànica Parc Natural, 1:25.000. Editorial Alpina.

Bibliografia: Sortides amb família La Garrotxa i el Pla de l´Estany. Pòrtic Guies.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.