Rutes de senderisme

Ruta 24. Hostalets d´en Bas a Falgars pel camí ral.

Plànol Els Hostalets a FalgarsBreu introducció.

Ruta circular pels voltants del municipi d´Els Hostalets d´en Bas( La Garrotxa), que ens permet gaudir dels seus boscos, així com d´espectaculars panoràmiques des de l´atalaia del pla de Falgars, i des de l´ermita de Sant Miquel, de la comarca així com del Pirineu gironí. També podem veure el conegut salt de la Coromina.

Dades tècniques:

• Durada de la ruta.
Aproximadament unes 3.30/4 hores, sense comptar parades, per gent acostumada a caminar.
• Quilometratge.
Aproximadament uns 13,400 quilòmetres.
• Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).
El desnivell màxim serien uns 480 metres aproximadament, entre el punt mes alt i el mes baix. El desnivell acumulat de pujada i baixada serien el mateix, uns 650 metres.
El perfil de la sortida seria planer els primers 2 quilòmetres; després una pujada clara i decidida fins l´Hostal del Grau; d´aqui fins l´ermita/refugi de Sant Miquel, es un perfil irregular però amb poc desnivell; i de l´ermita fins Hostalets, de baixada molt decidida.
• Dificultats tècniques.
No hi ha cap de destacable.

IMG_1272
• Tipus de senyalització.
Trobem pals senyalitzadors en punts estratègics del camí i marques grogues de la xarxa Itinerannia.
• Estat del terreny.
La ruta combina talls per asfalt, camins i corriols en bon estat. El lloc mes complicat seria les marrades del Grau d´Olot, que va arranjar amb lloses de pedra, un camí abrupte pel mig d´una fageda, molt ombrívola. En dies humits i freds el terreny pot ser propici per relliscades. Cal anar molt en compte, ja que en aquest tall es varen disposar, de manera regular durant el trajecte, una filera de pedres en vertical, que sobresurt del terreny, i que pot donar lloc a trompades, si no vigilem.

Època recomanada.

Dies solejats a la primavera i tardor.

Sant Pere FalgarsAltres observacions( patrimoni arquitèctonic).

Podem visitar al nucli de Falgars, l´esglèsia de Sant Pere:
“L’església de Sant Pere de Falgars, que aglutinà aquest petit terme, és prop de la cinglera i el veïnatge del mas de la Coromina; ja és esmentada com a parròquia del bisbat del Vic en les més antigues llistes parroquials del segle XII.
La base de l’edifici és romànica, de la fi del segle XI, amb un absis ornat de lesenes llombardes, però truncat per sota dels arquets cegats. Sofrí molt en els terratrèmols del 1428.
Deixà de tenir culte regular el 1974”( cortesia http://www.rostoll.cat).
I també l´ermita i refugi de Sant Miquel:
“Aquesta esglesiola havia estat la capella del castell dels vescomtes de Bas però, malgrat que la fortalesa apareix esmentada documentalment des del segle XI, no es disposa encara de cap notícia que refereixi el passat històric de la seva església; de fet, una única menció ens la proporcionen els nomenclàtors diocesans de la darreria del segle XIV on figura la «Capella Sancti Michaelis de Castilione in parrochia sancti Stephani de Occulo»
Des del 1974 l’edifici està habilitat com a refugi de muntanya amb capacitat per a 20 persones, depenent del Grup Excursionista i Esportiu Gironí (GEIEG).”( cortesía vikipèdia).

Descripció de la ruta( especificar lloc de sortida).

Com arribar-hi? Accedim al municipi per la carretera C-153, i després per la GIP-5272, i just a l´entrada trobem una gran zona d´aparcament a la nostra dreta.

01. Aparcament entrada Hostalets(00.00 hores)(00,00 qm).

Sortim de l´aparcament on trobem un pal senyalitzador d´Itinerannia. Seguim cap al centre del poble, fins que arribem davant l´Ajuntament i el punt d´informació, i aleshores girem a l´esquerra pel carrer Josep Legares, i tornem a girar poc després, fins que al final de carrer trobem una senyalització. Seguim a l´esquerra per una carretera asfaltada, fins trobar un altre pal senyalitzador d´Itinerannia.

IMG_125502. Cruïlla camí de les Tres Creus( 00.05 hores)( 00,375 qm).

Es un encreuament de carreteres locals: a l´esquerra, seria el camí ral de Vic a Olot i recte, aniríem a enllaçar després de pasar per alguns masos, al camí de les Tres Creus que ens portaria a prop de Falgars. Es una opció si volem fer una sortida mes curta.
Seguim a l´esquerra, per aquesta carretera planera, que passa entre correus i poc després deixa a la dreta, tot un petit nucli d´habitatges.
Mes endavant deixarem enrere el Mas La Coromina, i poc després el mas Els Bertrans. Tot seguit, passarem per un pont, i en fer un revolt, trobem un pal senyalitzador a la nostra dreta( 1,01 qm). Deixem la carretera, i agafem un corriol que travessa un prat; s´endinsa pel mig del bosc, fins que arribem a les rodalies del Molí Vell, just al costat d´una passera de fusta sobre el riu.

03. Molí Vell( 00.20 hores)( 1,63 qm).

Trobem senyalització del camí ral. Enllacem amb una pista ample que seguim a la nostra dreta, i que no deixarem durant una estona, fins passar per davant del mas L´Esquirol, on a la dreta de la pista, trobem una senyalització del camí ral( 00.25 hores)( 1,99 qm). Seguirem en corriol ja en pujada per una zona ombrívola, mes endavant es farà mes planer fins que arribem a una cruïlla.

04. Cruïlla bosc( 00.40 hores)( 2,83 qm).

Trobem un senyal, i anem per l´esquerra, novament en pujada i per zona ombrívola, guanyant alçada en llacades per dintre del bosc.
Mes endavant trobarem una senyal, inici de les marrades del Grau d´Olot, on el camí es ficarà per dintre d´una fageda, en un camí empedrat, que es va executar al segle XVIII. Cal anar en compte en aquest tall. Mes endavant arribarem a la font de les Marrades( 1.05 hores)(4,11 qm), al costat del camí empedrat, on podem descansar una mica, si volem. Encara ens queda una mica de tall de pujada, però ja podem albirar la propera sortida d´aquesta fageda. Cal anar en compte, ja que trobarem de tant en tant, una filera de pedres en vertical, que sobresurt una mica del terreny, i podríem ensopegar sense adonar-nos.

05. Drecera mina dels bandolers( 1.10 hores)( 4,54 qm).

A la nostra esquerra trobem un corriol que ens portaria a aquesta mina. Es una opció si la volem visitar. Seguim la pujada i el camí ja es fa mes estret i mes lluminós, fins que arribem a l´alçada de l´Hostal del Grau.

06. Hostal del Grau( 1.13 hores)( 4,67 qm).

Trobem una placa identificativa, i seguidament una portella que creuem, que dóna accés a una prat. Seguim pel tancat del prat, fins uns quants metres enllà, arribem a una altra portella, i fem camí de baixada fins arribar a l´alçada de la porta d´entrada a l´Hostal.
Es una zona força maca, on podem aprofitar per descansar en dies solejats. Trobem un senyal d´Itinerannia que seguim en baixada fins una cruïlla, on seguirem en direcció Sant Esteve-Hostalets, en direcció O-NO. Mes endavant el camí passa per una altra portella, fins que creuem un torrent. El camí s´enfila un xic, trobem marques d´Itinerannia, que seguirem fins arribar a un prat, que creuarem fins l´altra banda, on hi ha un torrent, que travessem. Tot seguit, hem de superar el desnivell del marge –no hi ha un camí clar-, per arribar a una pista asfaltada que es troba a pocs metres de nosaltres. Seguirem la pista a la dreta, i passarem pel costat del mas Pujolriu. La pista va guanyant alçada, fins que arribem un senyal amb marques del GR. Seguim la carretera en pujada, i ja veiem a el mas La Coromina a prop. A la nostra dreta, podem anar a veure el salt de La Coromina, tot i que no hi ha un senyal visible.

IMG_127507. Església de Sant Pere de Falgars( 2.00 hores)( 7,93 qm).

Passem pel costat del mas, i seguim un camí que a pocs metres ens porta al davant de l’església. Hi ha lloc per deixar vehicles, cas que volguéssim aprofitar per fer altres rutes es d´aquest lloc. Tornem a la carretera, i la seguim avall fins arribar a un senyal, on trobem diferents opcions( 2.05 hores)( 8,23 qm). Si seguim recte avall, podríem tornar a Els Hostalets pel Camí dels Tres Peus. Anirem a la nostra esquerra, pel GR, per arribar a l´ermita de Sant Miquel.
Davant nostre ja tenim una vista esplèndida del Pirineu gironí, de La Garrotxa. Seguim per una pista ample, totalment al descobert, amb un perfil una mica irregular.

Sant Miquel Falgars08. Ermita/refugi Sant Miquel( 2.30 hores)( 10,13 qm).

La pista en arribar un gran pedregot es torna estreta. Per poder visitar l´ermita, agafem un corriol a la nostra dreta i poc després arribem al lloc, amb unes vistes espectaculars de tota la zona. Podem aturar-nos i aprofitar per descansar. Tornem una altra vegada a la pista, fins arribar poc després a una cruïlla senyalitzada. Hem de seguir en baixada per un corriol a la nostra dreta. Aquest camí, conegut com les Marrades, ens aproparà en uns 45 minuts al lloc de sortida. No tindrem problemes en seguir el corriol, tot i que no hi hagi gaires marques. Quan arribem a un bosc d´alzina, trobarem fites, que ens assenyalaran el camí.
Quan portem 12,14 qm., el camí ja es molt suau, i passa pel costat d´unes cases i ja veiem molt a prop el poble.
Mes endavant enllacem amb una carretera asfaltada, i la seguim avall( 12,22 qm). Arribarem a l´entrada del poble pel carrer de Vic, fins que arribem a la Plaça Major, i agafem un carrer que passa pel costa de l´ajuntament i pocs mes enllà arribem al lloc de sortida.

09. Aparcament( 3.30 hores)( 13,40 qm).

IMG_1269Valoració de la sortida.

Sortida mes exigent del que sembla, però que es veu recompensat amb les vistes panoràmiques que podem gaudir a la zona de Falgars.

Anècdotes.

Data de la sortida.20/09/2015.
Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament Els Hostalets d´en Bas.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/els-hostalets-den-bas-a-falgars-pel-cami-ral-11019903

Cartografia:
La Vall d´en Bas i les Preses 1:15.000. Editorial Alpina.
Garrotxa Zona Volcànica 1:25.000. Editorial Alpina.
Itinerannia La Garrotxa 1:50.000. Editorial Alpina.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.