Rutes de senderisme

Ruta 23. Setcases, volta al riu Carboner.

Setcases, volta al riu CarbonerBreu introducció.

Sortida per la comarca del Ripollès, que es pot fer com a una matinal, per fer un recorregut vora el riu Carboner, amb salts d´aigua, i pels boscos dels voltants.

Dades tècniques:

• Durada de la ruta.
Aproximadament unes 2.05 hores, sense comptar parades.
• Quilometratge.
Aproximadament uns 8 quilòmetres.
• Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).
Aproximadament uns 350 metres de desnivell màxim. Els acumulats serien pràcticament el mateix, donat que es un recorregut molt simètric. De la sortida fins arribar a la pista de Setcases, es un recorregut en pujada, i des d´aquest punt fins la tornada, es en baixada suau.
• Dificultats tècniques.
Cap de destacable.
• Tipus de senyalització.
Una part de la ruta està senyalitzada amb les marques de PRC(blanques i grogues) i les taronges( itineraris de Setcases). No hi ha senyalització quan deixem la pista de terra de Setcases a Espinavell. Es un tall en que seguirem un corriol que passa per bosc i prats, sense massa problema.
• Estat del terreny.
Hem de tenir cura a la primera part, quan anem a tocar del riu, en dies humits, ja que es una zona ombrívola, i podem tenir alguna relliscada. A la part final, quan deixem la pista de terra, el camí pel corriol pot estar molt atapeït de vegetació, i cal vigilar amb algun sot o pedra amagada amb la vegetació.

Època recomanada.

No recomanem l´hivern i els dies freds i humits, ja que la meitat del recorregut, es força ombrívol, i s´agraeix mes a l´estiu i a la primavera.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Cap de destacable.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi? El lloc de sortida es troba a la carretera de Setcases a Vallter 2000. A un quilòmetre aproximadament del nucli, a la dreta de la carretera trobem al costat de la tanca d´una casa, un pal senyalitzador. Hi ha espai per un parell de vehicles, tot i que si seguim per la carretera trobarem llocs per aparcar mes endavant, a la nostra esquerra.

IMG_217701. Sortida( 00.00 hores)( 0,00 qm).

Sortim pel camí del costat de la casa, en pujada, fins que la deixem enrere; veiem marques de PRC i taronja. El camí es va fent ombrívol i estret, i segueix per la vora del riu Carboner. Quan portem 10 minuts passem per un pont de pedra, i som a l´altra banda del riu, amb un camí que comença a fer pujada.

IMG_218202. Mirador i salt del Cossí d´en Batlló( 00.15 hores)( 0,817 qm).

Arribem en aquest lloc, on podem contemplar aquest salt d´aigua. Hi ha un banc de pedra, on podem seure i descansar si volem. El salt, amb una caiguda de 4 metres, està un xic lluny. Un corriol surt uns metres enllà per la dreta, i ens apropa al salt.
Seguim el camí, que portàvem en pujada, que poc després es farà planer i mes ombrívol.

IMG_218603. Pont metal-lic( 00.18 hores)( 1.09 qm).

Arribem fins aquest pont, que creua el riu a una certa alçada. Les travesses del terra del pont son de fusta, però les baranes formen part de l´estructura de ferro, amb el que dóna una certa seguretat.
Un cop som a l´altra banda, hem de seguir en pujada per l´esquerra. Mes endavant veurem a una certa distància un altre salt d´aigua, i el camí es torna humit, per la proximitat d´un petit torrent, i arribem a aquest salt d´aigua, al que podem accedir a peu de camí, i podem refrescar-nos si volem.

IMG_219004. Salt aigua( 00,25 hores)( 1,32 qm).

El camí fa un gir a la dreta, i es fica dintre del bosc, fins que arribem a una cruïlla, en una clariana del bosc( 1,38 qm). A l´esquerra podem anar a veure una font, però el nostre camí segueix per la dreta, entremig dels arbres, i es va separant del riu, fins que ens endinsem per un bosc de pi negre, fent una llarga pujada, en llaçades, molt ben senyalitzada, amb marques del PRC, fins que arribem a una pista de terra molt ample. Es un bosc on podem trobar bolets –si els sabem trobar-.

IMG_220105. Pista Setcases-Espinavell( 00.50 hores)( 2,54 qm).

Trobem un pal senyalitzador. El nostre camí segueix cap avall, gaudint d´alguna vista dels cims de Vallter. Es una pista molt ample, i es habitual veure vehicle tot terreny. Descartem tot un seguit de corriols que per la dreta es fiquen en pujada per dintre del bosc.
La pista fa un revolt, creuant el riu Carboner, i continuem fent camí de baixada. Pocs metres enllà, hi ha un corriol a la nostra dreta, que porta a una cabanya en runes properes, però seguim la pista en baixada.

06. Cabanya del Flare( 1.00 hores)( 3,44 qm).

A l´esquerra de la pista, tenim la cabanya. Seguim per la pista.

07. Cabanya del Lladre( 1.15 hores)(4,66 qm).

Després de pasar un pas canadenc trobem aquesta cabanya; d´aquest lloc surt un camí que ens portaria de nou, a les rodalies del salt d´en Cossi d´en Batlló. Seguim per la pista.

08. Corriol a la dreta( 1.17 hores)( 4,76 qm).

A la dreta de la pista hi ha un tancat, del qual surt un corriol, que s´enfila uns metres per sobre la pista. Girem a l´esquerra –per la dreta hi ha un altre corriol-., i passem per sobre d´una cabanya metàl·lica. Pocs després passarem pel costat d´un abeurador, i haurem de seguir el rastre del corriol, que es fica per dintre d´una zona arbrada. En algun moment, podem trobar-nos en que el corriol es bifurca momentàniament –portar la ruta amb el GPS, ens ajudaria a estar mes tranquils-.
Nota: Aquí el camí deixa d´estar senyalitzat. Si volem retallar un xic la sortida, podem seguir la pista avall, i arribarem a la carretera de Vallter.

IMG_221209. Cabanya( 1.28 hores)( 5,38 qm).

Es troba en runes. A l´estiu es una zona amb molta vegetació, que cobreix el terra, i cal anar en compte amb algun sot o pedra. Hem de seguir un xic avall, on veurem rastres de mur de pedra, i en direcció S-SO, i pocs metres després, a la nostra dreta podem veure una pista, que agafem en direcció O-NO, que s´encara davant els cims dels Gra de Fajol, que veiem davant nostre.
Arribem a una tanca pel bestiar, que passem, i creuem un prat, i ja podem veure una altra cabanya, mes avall, per on passarem poc després.

10. Cabanya La Plana( 1.40 hores)( 6,02 qm).

Passem just pel costat del tancat de la cabanya, i agafem un camí en baixada que hi ha just davant. La carretera de Vallter ja la tenim molt a prop.

11. Carretera a Vallter( 1.45 hores)( 6,39 qm).

Seguim la carretera en baixada a la nostra esquerra.

12. Arribada( 2.05 hores)( 7,98 qm). Arribem al lloc de sortida
Valoració de la sortida.

Ruta amb molt de contrast: primer seguim el riu Carboner; després un camí per dintre del bosc, on podem trobar bolets; una pista ample i en baixada, i posteriorment, un corriol que ens fa pasar pel mig del bosc i els prats. Llàstima que la darrera part, sigui un tall per carretera per tornar al vehicle.

Anècdotes.
Data de la sortida. 30/08/2015.
Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Setcases.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/setcases-volta-al-riu-carboner-10707391

Cartografia. Editorial Alpina: Vall de Camprodon, Vall de Ribes(1:50.000); Ripollès Xarxa Itinerannia( 1.50.000).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.