Rutes de senderisme

Ruta 22. Fonteta a Fitor i la ruta dels Tres Peus.

mapa_capturaBreu introducció.

Ruta que surt del petit nucli de Fonteta, part del municipi de Forallac, a tocar de La Bisbal de l´Empordà, a la comarca del Baix Empordà, per gaudir de l´entorn de les Gavarres, visitant l’església romànica de Fitor i la ruta megalítica dels Treus Peus.

Dades tècniques:

Durada de la ruta.
A un ritme sostingut i sense parades, unes 3.15-3.30 hores.
• Quilometratge.
Aproximadament 16,13 qm. Hi ha possibilitat de variar la ruta, tot just abans d´iniciar la ruta dels dòlmens.
• Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).
El desnivell màxim serien uns 210-220 metres aproximadament. L´acumulat de pujada i baixada, serien el mateix, uns 354 metres. El perfil de la sortida es irregular, on s´alternen talls molt planers, amb una estona de pujada sostinguda, però en general, no es una ruta gaire exigent.
• Dificultats tècniques.
No hi ha cap dificultat remarcable en aquesta ruta. Cal anar en compte, en parts de la ruta, ja que conflueix amb la ruta 24 de BTT, i no sempre tots els ciclistes recorden que es un camí compartit.
IMG_2146• Tipus de senyalització.
Seguirem les marques de sender PRC 104 de Fonteta fins Fitor; de Fitor fins el conegut camp de la cadena, el PRC 105. Després hem de seguir una estona, per la serra de Cals, la ruta dels Treus Peus, de la qual podem trobar algun cercle en verd, pintat als pins. L´accés als dòlmens està ben senyalitzat. Una part de la ruta està sense senyalitzar. Seguint les indicacions d´aquesta guia es senzill completar la sortida.
• Estat del terreny.
El terreny està en força bon estat. La ruta segueix principalment pista de terra, camins prou amples, i a la sortida un tall de carretera local. Un cop passat el mas Cals, el camí es un xic pedregós, fins arribar a les envistes de Fitor.

Època recomanada.

La primavera i la tardor serien les millor èpoques per fer la ruta.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Podem guadir de l´entorn esplèndid al voltant de l´església romànica de Fitor, dedicada a Santa Coloma. Si tenim sort, podem trobar obert i accessible tant l´església com l´edifici annex, on podem trobar informació del massís.
A la ruta dels Tres Peus, podem veure diferents dòlmens, especialment interessants el de la Serra de Cals, pel seu entorn, i el Tres Peus, per les seves dimensions.
Al costat del Mas Cals, trobem el pou de glaç, d´unes considerables dimensions, i que conserva gran part de la seva estructura, però l´estat del seu entorn, podria estar millor.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: passem per La Bisbal, en direcció a Palamós; un cop deixat el municipi, a la primera rotonda que trobem, hi ha un trencant a Fonteta, que ens porta al centre del poble; si seguim per l´autovia C66, direcció Palamós, trobarem a un centenar de metres, un altre trencant, que ens porta al polígon industrial i a Fonteta, però ens fa passar per una carretera local que ens deixa mes a prop del lloc de sortida, però es mes complicat de trobar.
Podem deixar el cotxe a l´aparcament a l´entrada del poble, donat que els carrers son estrets.
El lloc de sortida seria la cruïlla entre el carrer Constitució i Fitor, just al costat de la nau de RECUITS FONTETA. Es troba al darrera de l’església del poble. Hi ha una font amb aigua potable.

01. Carrer Constitució( 00.00 hores)(00,00 qm).

Trobem un senyal indicatiu just al davant de la nau de RECUITS FONTETA. Seguim les marques del PRC que ens mana a Fitor, per una carretera asfaltada, que passa pel mig, d´algunes cases. Quan portem uns 0,650 metres, deixem el carrer es converteix en una pista de terra, i es fica per una zona boscosa, fins que arribem a una hípica.

02. Hípica( 00,10 hores)(0,770 qm).

La pista passa pel mig de les instal·lacions d´una hípica. Trobem una bifurcació, però seguim rectes, fins que una mica mes endavant, tornem a trobar una nova bifurcació, i aquesta vegada, agafem el camí a l´esquerra en una llarga pujada pel mig del bosc, fins que arribem a la Creu dels Frares.

03. Cruïlla Creu dels Frares( 00,24 hores)(2,03 qm).

Trobem un pal senyalitzador i una petita creu metàl·lica que substitueix una de fusta, que molt precàriament, havia senyalitzat el lloc, en el punt culminant de la pujada. Seguim la pista per la nostra dreta en suau baixada, que mes endavant es farà pronunciada.
Quan portem una mica mes de 30 minuts( 2.69 qm), trobem dues sortides a la nostra esquerra, que deixem enrere, i seguim per la pista.

04. Camins costat de la pista( 00.40 hores)(3,29 qm).

Molt de compte: Tornem a trobar a la nostra esquerra dos camins que s´enfilen cap al bosc en pujada. La primera que trobem, serà per on tornarem a enllaçar amb aquesta pista, quan fem la tornada. Per tant, el camí que hem fet fins ara, el tornarem a repetir a l´anada. Seguim recte, deixant enrere aquests dos camins.

05. Pujada rossa( 00.43 hores)(3,68 qm).

Trobem un pal senyalitzador, amb una cruïlla de camins, però seguim en lleugera baixada, per la pista ampla, que no hem deixat des de la creu dels Frares. No tenim grans vistes, es una mica enclotat entre les boscoses muntanyes.
Mes endavant( 00.48 hores)(4,14 qm) trobem un pal senyalitzador i una drecera que porta al mas Sant Pol, però seguim rectes.

06. Riera de Fitor( 00.50 hores)(4,36 qm).

La pista creua la riera, sovint eixuta, que deixem a la nostra esquerra, i la seva remor ens acompanyarà una estona, fins que arribem al mas Cals. La pista fa pujada, per després fer una nova baixada, per tornar a coincidir amb la riera, en una zona planera i rodejada d´arbres.

07. Drecera pista( 00.54 hores)(4,72 qm).

El PRC deixa la pista que seguíem –i que comença a fer pujada-, i agafa un corriol que a l´esquerra, segueix la vora de la riera. Es un tall curt però agradable, fins que tornem a coincidir amb la pista.

pou glaç08. Mas Cals-Pou de glaç( 1.02 hores)(5,47 qm).

Trobem un pal senyalitzador, i podem contemplar les restes de l´antic pou de glaç, que es troba en un cert estat d´abandonament. El nostre camí segueix recte, passant pel costat de la riera, que haurem de creuar uns metres enllà, però trobarem dos camins, i hem d´agafar el que quedi a la nostra esquerra –hi ha marques del PRC-. Aquest camí es pedregós, es poden veure rastres de roderes, quan antigament era un camí de transit, i en clara pujada, durant una estona.
Quan deixem enrrera la part mes pedregosa de la pujada, trobem un corriol a la dreta( 6,09 qm), que no agafem. Seguim pujant fins arribar a una clariana.

09. Cruïlla clariana bosc( 1.12 hores)(6,20 qm).

En aquest clariana, enllacem amb una pista, que seguirem a la nostra dreta, i mes endavant trobarem dues cruïlles mes, però seguim les marques del PRC. Una mica mes endavant, enllacem amb un camí i seguim a l´esquerra(1.18 hores)(6,60 qm).
Poc després, arribem a l´alçada del Mas Marinas, en runes, on hi ha un pal senyalitzador, i seguidament passem per sota una línia elèctrica, i agafem el primer camí a la nostra dreta, amb senyal del PRC.

Fitor10. Fitor( 1.25 hores)(7,25 qm).

Arribem a una gran esplanada, on hi ha l’església romànica de Fitor, així com una zona preparada per fer pícnic, amb taules i seients. En certes ocasions, l’església i el recinte annex es obert. Es un lloc ideal per fer una aturada.
Des del costat de l’església, agafem el PRC-105, per la pista ampla i planera, que mes endavant ens fica per dintre del bosc, fins que arribem a un revolt a la pista, amb un senyal, i anem per l´esquerra(1.28 hores)(7,62 qm).
El camí fa baixada, per un terreny pedregós i molt irregular, fins que trobem una cruïlla i girem a l´esquerra. Estem dintre del bosc, i enllacem amb una pista; girem a la dreta, seguint la marca del PRC, fins enllaçar amb una nova pista a l´esquerra en baixada. Poc després creuem un rierol i girem a l´esquerra per arribar a un mas.

11. Mas Plaja( 1.40 hores)(8,43 qm). Compte: camí no senyalitzat.

Passem pel davant del portal del mas, i hem de parar compte, ja que el camí no seguirà la ruta del PRC –que surt per un camí a la dreta-, sinó que seguim la pista per la que anem, que fa un revolt al cap d´un centenars de metres, i deixa enrrera el mas. Es una pista planera, que passa pel mig dels camps, i de zona boscosa, deixant de costat, totes sortides que trobem al costat de la pista, fins que arribem al final del Camp de la cadena, on veiem un pal senyalitzador i un dipòsit d´aigua.

12. Camp de la Cadena( 1.47 hores)( 9,10 qm).

Hi ha una cruïlla de camins. Hem d´anar a la nostra esquerra, direcció a la serra de Cals; a pocs metres, trobem que la pista es bifurca, i hem de seguir el camí que a la nostra dreta, al qual trobem una pedra amb una marca d´un dolmen. Estem a l´inici de la ruta dels Tres Peus. Deixem les marques del PRC, i seguim per aquesta pista, on trobarem de tant en tant, marques en color verd als arbres.
La pista fa pujada ben aviat, fins assolim un camí carener planer, amb bones vistes de Les Gavarres. Una mica mes endavant el camí comença a fer pujada i trobem el primer dolmen, que es poc rellevant.

13. Dolmen Tres Maries( 1.57 hores)( 9,86 qm).

dolmen serra cals14. Dolmen Tres Caires i Serra d´en Cals( 2.02 hores)( 10,17 qm).

Poc després, i en acabar la pujada, trobem un pal senyalitzador, on a pocs metres trobem el dolmen dels Tres Caires. Tornem a la pista, i uns metres enllà, trobem el següent dolmen a la nostra esquerra: dolmen Serra d´en Cals, on podem gaudir de les vistes del Montgrí, les Illes Medes, i el mar. Tornem a la pista, i seguim amunt.

Dolmen Tres Peus15. Dolmen Tres Peus( 2.04 hores)(10.19 qm).

Trobem la senyalització del dolmen que es troba a pocs metres. Es molt impactant, per les seves grans mides. Tornem a la pista. Pocs minuts després, trobem un camí a la nostra dreta que fa baixada amb una marca de dolmen, però seguim recte i deixem enrrera aquest camí( 2.06 hores)( 10.45), fins enllacem amb una pista.

16. Drecera Cista del Clot del Llorer( 2.14 hores)(10,99 qm).

En aquest punt, podem seguir la pista a la nostra dreta, que fa baixada, o bé arribar-nos a un altre monument megalític: la cista del Clot del Llorer, que surt al costat de la pista, per un corriol, al costat d´un senyal indicatiu. Es troba a unes desenes de metres, i es podem tenir bones vistes de Les Gavarres, i alhora un lloc on podem descansar una mica.
Tornem a la pista, que fa baixada, pel bosc, fins que arribem a una cruïlla.

17. Cruïlla retorn( 2.21 hores)( 11,58 qm).

En aquesta cruïlla, la pista segueix recte, i al cap de pocs metres, hi ha una tanca metàl·lica, d´una finca. Agafem el camí que fa baixada sobtada. Pocs metres enllà, hi ha un corriol a la dreta que deixem enrrera. Seguim la pista que mica a mica es fa planera, fins que torna a baixar.

18. Confluència amb el punt 4( 2.35 hores)( 12.68 qm).

Tornem al lloc per on havíem passat ja fa una estona, i ara, tornarem a refer el camí que havíem fet a l´anada, passant de nou per la creu dels Frares, la hípica, i finalment Fonteta.

19. Fonteta( 3.15 hores)( 16.13 qm).

Valoració de la sortida.

Ruta quasi circular, ja que tornarem a refer una mica mes dels primers 3 quilòmetres; amb punts d´interès com Fitor i la ruta dels Treus Peus. No te vistes panoràmiques destacables, excepte en algun punt de la ruta dels dòlmens.

Anècdotes.

De camí a Fitor, trobem el mas, ara runes, de can Marines. Sobre ell, hi ha una llegenda d´una màquina de falsificar monedes.
De la Creu dels Frares, h ha la llegenda que diu que “Abans de la guerra, els frares franciscans de la Bisbal hi anaven cada dijous a berenar. En una pedra, hi havia tot de creus. Fa uns anys, una màquina va trencar-la. Deien que antigament hi havia mort un frare.”
Font: Mercè Teixidor i Josep Sabenya de cal Ferrer de Fonteta( web Festa.cat).

Data de la sortida. 23/08/2015.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Forallac
Megalitisme a Les Gavarres

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/fonteta-a-fitor-i-ruta-dels-tres-peus-10587786

Editorial Piolet: Mapa topogràfic senderisme 1:30.000 Empordà Costa Brava.
Cossetània Edicions: A peu pel Baix Empordà.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.