Rutes de senderisme

Ruta 27. Queralbs a Núria, pel GR-11.

mapa_captura(1)

Breu introducció.

Ruta per municipi de Queralbs, a la comarca del Ripollès, i una de les rutes mes populars que podem trobar a Catalunya.

Dades tècniques:

IMG_2380• Durada de la ruta.
Aproximadament mes de 3 hores, però dependrà del ritme que cadascú porti, ja que es una sortida pràcticament de pujada, i això condiciona molt la durada. També es pot fer de baixada que sempre ajuda a que sigui mes curt el trajecte.
• Quilometratge.
Aproximadament uns 8 quilòmetres.
• Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).
El desnivell màxim serien uns 770 metres aproximadament, entre l´alçada mínima a dintre de Queralbs i la màxima al mirador Creu de la Riba, davant el Santuari.
Respecte als acumulats, de pujada serien 811 metres i de baixada 76 metres.
Es un perfil clarament de pujada continua, amb molt pocs trams de baixada, i una mica mes de planer, però bàsicament de principi a final es una pujada constant.
• Dificultats tècniques.
A l´hivern, aquesta ruta està recomanada només per gent experta, per la seva gran dificultat quan hi ha neu. Sense aquest factor, no hi ha cap dificultat destacable. En algun tram molt concret, pot haver sensació aèria per gent amb molta aversió a les alçades, però no hi ha perill.
• Tipus de senyalització.
La ruta segueix íntegrament el GR11 i, per tant, es troba perfectament senyalitzada. En punts amb punts d´interès –balmes o coves, salts d´aigua, dreceres-, trobem pals senyalitzadors. També trobem marques d´Itinerannia –grogues-.
• Estat del terreny.
El terreny es força divers, majoritàriament per camí de terra, a vegades empedrat, amb algun tall cimentat.

Època recomanada.

Recomanaríem la primavera i finals d´estiu. Hem de tenir en compte que al mes de novembre el Santuari de Núria acostuma a tancar les portes, per condicionar el recinte per la temporada de neu.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

La petita ermita dedicada a Sant Gil, que segons la llegenda va ser qui va esculpir en fusta l´imatge venerada de la Mare de Déu de Núria, que es troba dins del Santuari, ara Basílica.
Podem visitar també el Santuari, i veure l´imatge de la Mare de Déu, fora dels horaris d´oficis religiosos.

Descripció de la ruta( especificar lloc de sortida).

Com arribar-hi? Podem accedir per una carretera a talls estreta que surt de Ribes de Freser, i trobar lloc a l´aparcament abans d´entrar al poble, o en alguna zona propera a la carretera de Fontalba. En dies de molta afluència turística, pot ser complicat de trobar aparcament. També podem accedir pel conegut tren cremallera, que surt de Ribes de Freser, amb una certa freqüència, mes notable el cap de setmana.

01. Queralbs( 00.00 hores)( 00,00 qm).

Sortim de la plaça que hi ha a l´entrada del centre del poble, on trobarem una font, i diversos plafons informatius de les rutes per la zona, i del camí de Núria. Seguim per la Pujada de cal Perico, empedrada, que ens portarà al carrer de la Font de Dalt, que seguirem a la nostra dreta, fins trobar una cruïlla, on seguirem per l´esquerra seguint les indicacions del camí de Núria, en pujada continua, per un carrer cimentat. Deixarem la zona urbana, per seguir a l´ombra dels arbres, fins arribar a la carretera de Fontalba( 00.10 hores)( 00,640 qm).
Travessem la carretera a l´altra banda, en lleugera baixada a la nostra dreta, per enllaçar amb una pista cimentada, i pocs metres desprès, agafem un corriol al costat d´una tanca, on veiem marques d´Itinerannia( grogues).
El camí fa pujada pel bosc, fins que arribem a una clariana –som al lloc conegut com el Ruira-, i mes endavant passarem per la font del Ruira, amb molt poc cabdal -1,16 qm-. Poc després creuarem un petit torrent, i aleshores el camí tornarà a enfilar-se, i on tindrem vistes d´alguns cims a la nostra dreta.
Mes endavant deixarem a la nostra esquerra la bauma del Ferrer, i poc després el camí salva petita una tartera, fins arribar a una nova tartera.

Tartera Corbell02. Tartera del Corbell( 00.35 hores)( 2,10 qm).

Trobem una drecera per anar a Núria pel roc del Dui. Superem un petit tram de camí empedrat, que baixa, i torna a passar pel mig d´una tartera, ara una mica mes llarga, i després el camí es fica per un bosc de pi, ara ja mes planer. Es un corriol estret, protegit a la dreta per una xarxa de filferro, donat que hi ha una certa alçada de caiguda lliure.

03. Escales de Corbell( 00.45 hores)( 2,50 qm).

Trobem una drecera per anar a Núria pel roc del Dui. Seguirem rectes, per un camí una mica empedrat. Pocs metres enllà, en fer un revolt, trobem a l´obaga la balma de Sant Pau. Seguim en baixada; escoltem la remor del riu Núria, mentres el camí es fica mes endintre de la vall.

Pont Cremal04. Pont del Cremal( 1.00 hores)( 3,50 qm).

Aquest pont de pedra, salva el riu, i es un bon lloc per fer una aturada. El camí segueix ja en pujada, i uns centenars de metres endavant, comença a fer llaçades per guanyar alçada ràpidament; passem pel costat del refugi de Sant Rafel( 4,25 qm); una mica mes endavant, trobem una drecera per anar a Queralbs pel roc del Dui( 4,67 qm); el camí es va separant del riu, i arribem a les marrades del salt del Sastre, on l´esforç serà exigent, fins que veurem un petit mur de pedra a l´esquerra el camí, que poc després arribarà al salt del Sastre, on davant nostre, tenim una bona vista del salt d´aigua de Fontalba, un xic lluny, i mirador on podem fer un descans. El nostre camí, empedrat continua en pujada, fins que en refer un revolt, es fa planer i després una baixada accentuada, passem per una zona arbrada, i creuem una tartera, on després tornarem a pujar.

Salt Cua de Cavall05. Salt Cua de Cavall-Balma de Sant Pere( 1.25 hores)( 6,21 qm)( alçada 1.735 metres).

Davant nostre tenim aquest espectacular salt d´aigua, per la força i el cabdal que acostuma a tenir. Es un lloc molt fresc, i on podem gaudir una estona del soroll. El camí continua fent pujada, encara que cada vegada menys accentuada, i tornem a tenir el riu al nostre costat, on podem veure diferents cascades.

06. Pont de Sallent( 1.50 hores)( 6,47 qm).

Creuem el riu per aquest pont de fusta, que passa per sota de la línia del cremallera, en una part de la ruta en que el camí es planer, però ben aviat tornarà a fer pujada.
El camí s´allunya del riu, i va guanyant alçada, fent lleçades, per un camí pedregós ja pel mig del bosc; tindrem a la vista la via del cremallera a la nostra dreta, i una mica mes lluny, un petit turó, que es el mirador creu d´en Riba.

Santuari de Núria07. Mirador Creu d´en Riba( 2.30 hores)( 8,30 qm).

Després de superar un curt tram de pujada empedrada, ja tenim davant nostre el Santuari, i al costat del camí, el mirador Creu d´en Riba, on podem acostar-nos per tenir una millor vista panoràmica de tota la zona. L´espectacle es magnífic, i només resta seguir el camí de baixada.

Ermita Sant Gil08. Ermita de Sant Gil( 2.35)( 8,82 qm).

Arribem en aquesta ermita, on podem entrar. Al costat podrem trobar fonts i zona de pícnic.

09. Santuari de Núria( 2.40)( 8,95 qm).

Valoració de la sortida.

Ruta molt popular i on sempre acostumarem a trobar gent al camí, la qual cosa sempre ens garanteix una certa companyia en aquesta dura pujada.

Anècdotes.

Data de la sortida.

11/10/2015.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Queralbs.
Ajuntament de Ribes de Freser.
Vall de Núria.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/queralbs-a-nuria-11070385

Cartografia: Puigmal-Vall de Núria-Ulldeter, Editorial Alpina, 1:25.000.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.