Rutes de senderisme

Ruta 28. Coll de Bordoriol al Matagalls i per les fonts Llops i Mosquits.

Plànol Coll Bordoriol al Matagall i ruta fontsBreu introducció.

Ruta clàssica i molt popular del senderisme a Catalunya, dintre del Parc Natural del Montseny -tot i que menys concorregut que la ruta que surt de sant Marçal del Montseny-, i que assoleix el cim del Matagalls, amb unes vistes panoràmiques realment excel·lents, cas de trobar-nos un dia clar.

Dades tècniques:

Pal• Durada de la ruta.
Aproximadament unes 3 hores de recorregut, per gent acostumada a caminar, i sense comptar les parades.
• Quilometratge.
Aproximadament uns 11 quilòmetres. Es pot allargar una mica mes cas que vulguem anar a veure alguna font, com la dels Pastors, que està molt a prop del camí.
• Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).
L´alçada mínima son 1.089 metres al coll de Bordoriol i la màxima al Matagalls, amb 1.696 metres. Hi ha un desnivell màxim de poc més de 600 metres. El desnivell acumulat, tant de pujada i baixada, seria molt similar, uns 612 metres.
• Dificultats tècniques.
A l´hivern aquesta zona pot estar nevada; cal anar en compte en zones a l´obaga, ja que ens podem trobar amb plaques de gel i si no anem ben equipats ens pot ser complicat de seguir el camí.
• Tipus de senyalització.
El camí de coll de Bordoriol al Matagalls està força ben senyalitzat amb uns petits pals –que acostuma a utilitzar el Parc Natural del Montseny-, i que formen part del sender local 82(SLC-82), i del GR 5.2 de coll Pregon al Matagalls. Aquesta senyalització la trobarem només al camí d´anada; a la tornada, per arribar a les fonts de Llops i Mosquits, només trobem un parell de cartells senyalitzadors i marques vermelles als arbres, però de manera molt discontinua i no gaire visible.
• Estat del terreny.
La pista que surt de coll de Bordoriol fins coll Pregon no presenta cap problema; ara bé, el camí per la fageda, des de Coll Pregon fins poc abans d´arribar a la carena que porta al Matagalls, es pedregós i amb molta fullaraca, i pot donar lloc a relliscades o ensopegades en fer la baixada. El camí de tornada, per la ruta de les fonts, en algun tram concret te molta pendent i el terreny es força pedregós. Cal anar amb compte.

Època recomanada.

Recomanem la tardor i la primavera, pels colors. A l´hivern, la neu pot fer acte de presència a la part superior, però el recorregut pel bosc ja no hi té massa atractiu.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

No hi ha res a destacar.

Descripció de la ruta( especificar lloc de sortida).

Com arribar-hi? Trobarem a peu de carretera del coll Bordoriol,  una esplanada, condicionada per l´aparcament de vehicles i un punt d´informació del Parc. Pels voltants de l´esplanada, també podem deixar el cotxe al costat de la carretera en un dels laterals. Compte els dies de tardor, ja que pot estar molt concorregut aquest lloc per la presència de boletaires.

01. Colll de Bordoriol( 00.00 hores)( 00,00 qm).

Sortim de l´esplanada, just al costat de la caseta d´informació, on trobem un senyal indicatiu, i seguim una pista de terra que surt en lleugera pujada.
Podem veure la carena del Matagalls i, si ens fixem bé, la creu que corona el cim.
Pel camí trobem uns pals indicadors petits, que pertanyen al SLC-82, i que trobarem durant el camí fins coll Pregon.
La pista puja suau; quan portem uns 200 metres, trobem una indicació a la nostra dreta, que assenyala, la drecera a la font dels Pastors. Seguim recte per la pista, i en fer un revolt, la pujada es fa mes suau, fins que passem pel costat del corral de la Vila( 500 metres). Seguim fins que arribem poc després a un coll.

02. Coll de Joan i oratori( 00.10 hores)( 0,740 qm).

A la dreta trobem un petit oratori, i un xic mes endavant, una cruïlla: a la dreta, podem anar a la font dels Mosquits i al Matagalls,  però seguim rectes per la pista i en pujada.
Mes endavant trobarem una pista a la nostra dreta( 1,10 qm), però seguim per la mateixa pista; i poc després un corriol a la nostra esquerra en planer, que també deixem. La pista fa pujada continua i sense canvi d´orientació, que ens permet tenir una certa panoràmica de les Agudes, fins que fem un revolt i anem en direcció contrària a la que veníem( 1,57 qm), fins trobar un altre revolt, i passarem a l´altra banda de la muntanya, i poc després arribem al coll de Sabènia de Baix.

Carena Matagalls03. Coll de Sabènia de Baix( 00.28 hores)( 1,88 qm).

Ens trobem en una zona planera, amb unes esplèndides vistes des d´una banda de la muntanya. Seguim per la pista en pujada, fins que arribem a un nou coll.

Coll Sabènia de Dalt04. Coll de Sabènia de Dalt(00.30 hores)( 2,15 qm).

Hi ha una cruïlla de pistes, però seguim rectes per l´esquerra, en pujada, i ficant-nos ja per dintre de la fageda. El recorregut serà ara atapeït a estones per l´arbrada; la pista fa un revolt, d´on surt un camí a la dreta que no seguim( 2,57 qm). Poc després, la pista fa una pujada molt directa, i en un revolt, hi ha un petit sortint, al costat d´uns faigs. Es un lloc conegut com La Trona( 2,77 qm), on podem fer un descans si volem.
La pista segueix pujant, fa un altre revolt, i ens endinsem per dintre d´una altra fageda, sense vistes, i mes endavant la fageda s´omple amb uns quants grans avets a banda i banda de la pista. En aquest moment, la pujada es fa mes i mes intensa, fins que passat aquest lloc, es va suavitzant; podem veure la creu del Matagalls, i el camí comença una baixada fins arribar a una fondalada.

05.Cruïlla camins i drecera font de Llops( 1.00 hores)( 4,22 hores)(alçada 1.476).

Arribem a aquesta cruïlla, enmig de la fageda: a la nostra dreta, trobem un pal senyalitzador a Fonts de Llops, que assenyala el corriol que baixa pel mig de la fageda; a l´esquerra segueix la pista, i pel mig, amb una fita de pedres, hi ha un camí, que puja pel mig de la fageda, que seguiríem, en una curta però costeruda pujada, fins arribar al proper coll.

Nota: en baixar del Matagalls, farem el camí de tornada, per aquí.

Coll Pregon06. Coll Pregon( 1.03 hores)( 4.40 qm)( alçada 1.532).

Al mig de la fageda, trobem una gran esplanada de gespa, amb un monòlit al mig. A la nostra dreta, i a tocar del bosc, surt un camí en pujada, amb el pal senyalitzador del SL-C; es un camí pedregós, ple de fullaraca, en que caldrà vigilar, sobretot a la baixada. El camí guanya alçada, fent llaçades, i sense tenir gaires vistes ni llocs per aturar-nos.
La pujada es va suavitzant, la vegetació baixa comença a fer-se present, fins que deixem la fageda, i el camí s´obre, i veiem un petit turó que haurem de superar. Ja som a la carena que ens portarà al Matagalls que ja veiem a prop. Es un camí pedregós, irregular fins que arribem a la creu.

Carena Matagalls07. Matagalls( 1.25 hores)( 5,57 qm)( alçada 1696 metres).

Som al cim, i les vistes son esplèndides a banda i banda, si escollim el dia adequat. Ara sí que podem gaudir d´un repós merescut. Hem de refer el camí, fins el punt 05.

08. Cruïlla camins punt 05( 1.50 hores)( 6,88 qm).

Hem d´agafar el corriol que assenyala Font de Llops, que baixa decididament pel mig de la fageda. Es una baixada molt decidida i quasi recta. Hem de seguir el camí mes evident, i vigilar amb les marques vermelles que trobarem de tant en tant.
Quan ja portem una mica de camí, aquest va fent petites lleçades, orientades cap a est sud-est. Mes endavant, al costat d´un avet( 7,23 qm), el camí fa un revolt, i gira a la dreta, i comença a fer baixar de manera decidida, en direcció sud-est.
La fageda es va obrint; trobem unes fites de pedra que ens orienten el camí a seguir fins que enllacem amb un camí.

09. Cruïlla Font dels Mosquits( 2.05 hores)( 7,50 qm).

Hi ha un rètol que indica el temps d´arribada al Matagalls. A la nostra esquerra, a uns 15 metres, trobem en una zona arbrada, la Font dels Mosquits. Tornem a la cruïlla, i el seguim a la dreta pel camí, fins que poc després trobem un corriol a l´esquerra del camí( 7,64 qm), que seguirem en una baixada complicada. Es un terreny amb molta fullaraca, pedra petita i una baixada molt marcada, que pot provocar relliscades. Trobarem alguna marca vermella, i mica a mica la baixada es va suavitzant, fins que tornem a estar al mig d´una fageda, i veiem ja una pista, a la que arribem al costat d´una pal senyalitzador. Anem per la nostra dreta, per una pista planera i suau, fins que arribem a la propera font.

10. Font de Llops( 2.40 hores)( 8,95 qm).

Trobem la font a peu de la pista. Continuem per la mateixa, ara en pujada, fins que arribem al coll de Joan, que seria el punt 02, pel que havíem passat anteriorment.

11. Coll de Juan( 2.50 hores)( 9,83 qm).

Només hem de refer el camí de tornada a coll de Bordoriol.

12. Coll de Bordoriol( 3 hores)( 10,59 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida exigent en quan a l´esforç, però recompensat amb les gran vistes i la passejada per la fageda. El retorn per la ruta de les fonts, es un recorregut mes aviat solitari i poc transitat, i podem valorar si refem el mateix camí de l´anada.

Anècdotes.

Data de la sortida.

25/10/2015.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Parc Natural del Montseny.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/coll-de-bordoriol-a-matagalls-i-per-les-fonts-mosquits-llops-11200462

Cartografia: Montseny Parc Natural, mapa excursionista d´Editorial Alpina 1:25.000.

2 thoughts on “Ruta 28. Coll de Bordoriol al Matagalls i per les fonts Llops i Mosquits.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.