Rutes de senderisme

Ruta 29. Pals al Quermany Gros i les Mines d´en Bofill.

Pals-Quermany Gros-Mines BofillBreu introducció.

Sortida matinal per Pals( comarca del Baix Empordà), per gaudir de les vistes que es poden contemplar des del cim del Quermany Gros, així com conèixer el passat històric dels recursos que s´obtenien de la muntanya, com ara les mines d´en Bofill.

Pals-senyalsDades tècniques:

• Durada de la ruta.
Aproximadament unes 2.30 hores, sense comptar parades.
• Quilometratge.
Aproximadament uns 12,300 quilòmetres, depenent una mica del punt de sortida, i sense comptar una visita, abans o després, al centre històric de Pals.
• Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).
El desnivell màxim serien uns 200 metres, entre el punt mes baix al nucli de Pals i el cim del Quermany Gros, uns 214 metres. El desnivell acumulat de pujada i baixada serien molt similars, uns 282 metres. El perfil de la sortida es força clar: el primer quilòmetre es planer; després farem 2,50 quilòmetres de pujada, fins arribar al cim; desfem la pujada en un parell de quilòmetres, i la resta del recorregut es una mica irregular, però força suau.
• Dificultats tècniques.
Cap de destacable.
• Tipus de senyalització.
Es una sortida força ben indicada, amb pals senyalitzadors i marques del PRC-108, el GR-92 i un sender local( SL-C 22). El tram mes conflictiu es la ruta pel sender local, que a vegades planteja algun dubte. Hi ha moltes cruïlles, per la qual cosa, cal que tinguem una certa atenció per agafar el trencant correcte.
• Estat del terreny.
En general molt bo. Pistes cimentades i carrers asfaltats, i pista i camins de terra.

Època recomanada.

Donat que es una sortida matinal, recomanem qualsevol època, excepte l´estiu.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Podem visitar el nucli històric de Pals que es un recinte emmurallat, que conté estils arquitectònics com el romànic, gòtic i barroc.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi al lloc de sortida? Podem trobar una àmplia zona d´aparcament al Passeig d´ Europa, situada molt a prop del centre històric de Pals, on hi ha la llar de pensionistes.

01. Passeig d´Europa( 00.00 hores)( 00,00 qm).

Situats davant l´edifici on hi ha la llar de pensionistes, aniríem a la nostra esquerra, cap a la propera parada de taxis, fins arribar a l´encreuament amb el carrer Abeurador, on girem a la nostra esquerra, fins arribar a la cruïlla amb el carrer Enginyer Algarra, que es el carrer principal d´entrada al poble. Creuem el pas de zebra, i seguim rectes, ara ja pel carrer de Carmany, on ja veurem senyals de GR i de la xarxa cicloturística.
Creuem el carrer Samaria, passem pel davant d´una escola bressol i anem deixant enrere el nucli urbà fins que passem per sota del pont de l´autovia C-31. El camí asfaltat, deixarà a la nostra esquerra, els accessos a dos masos. Passat el segon, arribem a una cruïlla, amb una pista de terra a la nostra dreta –marques Itinerannia-. Seguim la marca del GR, rectes, pel camí asfaltat en direcció a l´hotel Mas Salvi( 0,922). Poc després trobem l´accés a un altre mas a la nostra esquerra; seguim la tanca que delimita el Mas Salvi, fins que la deixem i pocs metres enllà, trobem un pal senyalitzador.

02. Cruïlla pujada Quermany Gros( 00.20 hores)( 1,50 qm).

Rectes per l´asfalt aniríem pel GR a Begur; però seguirem per la dreta, en pujada per una pista ampla de terra, pel mig de la pineda, amb marques del PRC, on es van alternant petites pujades i baixades. Poc després, quan la pista s´eixampla arribem a una cruïlla( 1,88 qm), i seguim per la dreta, amb marques de PRC, que trobarem de tant en tant.
Al cap d´una estona, deixem un corriol a la nostra dreta en baixada( 2,26 qm), i el camí fa pujada fins que arribem a una cruïlla amb 4 camins.

03. Petit coll( 00.30 hores)(2,52 qm).

En aquest coll, entre el Quermany Gros i Petit, anirem rectes pel camí en pujada, al costat d´un pi, on hi ha la marca del PRC. Es un camí obert i pedregós, i que ens permet gaudir de grans vistes de la plana baix empordanesa, pujant per la falda de la muntanya. Fa pista farà dos revolts en poca distància, fins que amb el tercer passem a l´altra banda de la muntanya, on veurem una urbanització propera. La pista es fa planera fins que arribem a una cruïlla.

04. Cruïlla al Quermany Gros( 00.45 hores)( 3,38 qm).

Trobem un pal senyalitzador. Seguim a la nostra dreta, en direcció al Quermany Gros, on arribarem ben aviat.

IMG_258705. Quermany Gros( 00.47 hores)( 3,54 qm).

Som al cim, on trobem una caseta de vigilància forestal, amb unes vistes panoràmiques completes de la plana. Del cim, refem el camí fins la cruïlla anterior, i seguim en lleugera baixada, en direcció a les Mines d´en Bofill. Fem un revolt, passem a l´altra banda de la muntanya, i la pista fa una baixada decidida. En un revolt trobem dos corriols que s´endinsen a la pineda, però seguim la pista, amb les marques del PRC. La pista es va endinsant per la pineda, en una zona a l´obaga. Es un recorregut molt monòton. Mes endavant trobarem una cruïlla( 4,96 qm), on seguirem recte i poc després la pista farà un revolt, per baixar de manera sobtada, per arribar a les restes de les mines.

Mines Bofill06. Mines d´en Bofill( 1.05 hores)( 5,20 qm).

Al costat de la pista, trobem la senyalització de les mines, en un evident estat de deixadesa. Continuem per la pista uns metres, fins que arribem a una cruïlla, on seguim per la dreta –marques PRC-. Durant una estona trobarem unes quantes cruïlles, en que hem d´estar atents a seguir les marques del PRC.
Trobarem tres cruïlles en pocs temps( primer a l´esquerra; després rectes i finalment a la dreta), fins que arribarem a l´alçada d´un prat, envoltat de bosc( 6,25 qm), que queda a la nostra dreta. La pista continua en pujada, fins que enllacem amb una altra pista, que seguirem per l´esquerra, que volta la tanca d´un mas –els gossos son molt sorollosos-, fins que sortim de la zona boscosa, per arribar a una petita clariana on sembla que el camí es bifurqui, on uns metres enllà, trobarem un senyal indicatiu –a la nostra esquerra, una mica tapat per la vegetació-.

Ses Garites07. Cruïlla Ses Garites( 1.28 hores)( 7,19 qm).

Situats davant aquest senyal, si anem per la nostra esquerra, pel PRC-108, arribaríem a Pals en poca estona; però anirem a la dreta, seguint el GR, direcció a Begur. Voltarem la tanca del mas i quan arribem al final de la mateixa, trobarem un altre senyal( 7.55 qm).
Hem d´anar per l´esquerra, seguin el sender local a la font de Can Pou, per un camí entre la vegetació i en pujada, molt a prop d´una urbanització. El camí es suavitza, passa pel mig d´una pineda, i torna a fer una petita pujada, on trobarem un senyal indicatiu, fins arribar poc després al costat d´un petit turó, on trobem una plafó informatiu d´aigua no potable. Som a la font de can Pou. El lloc està totalment deixat, entre la vegetació.
Seguim el sender local que fa baixada entre la pineda. Hem de seguir els senyals verdes i blancs una estona. Es una agradable passejada per la pineda, fins que arribem a l´entrada de la urbanització que havíem vist anteriorment.

08. Enllaç urbanització( 1.48 hores)( 8,85 qm).

Seguim el carrer en lleugera baixada, i després girem a l´esquerra, on pocs metres enllà, deixem l´asfalt per continuar ruta per un camí de terra, que mes endavant voreja una casa per la nostra dreta, i s´endinsa per dintre del bosc, per sortir, de nou, al carrer de la urbanització, que seguirem amunt, amb les marques de SL, fins arribar a l´alçada d´una torre elèctrica, on trobem senyals.

09. Torre elèctrica( 1.55 hores)( 9,27 qm).

Al costat de la torre, trobem el senyal, que ens fa deixar l´asfalt del carrer, i seguir per un corriol, que seguiria, mes o menys, el traçat de la xarxa elèctrica, un centenar de mestres, fins que gira a l´esquerra, per endinsar-se dintre del bosc, i poc després a un camp, que el voregem, fins arribar a una zona boscosa on seguim el camí, deixant de banda algun corriol, i de nou enllacem a un carrer d´una urbanització. El seguim a la nostra dreta, en lleugera pujada, fins que coincidir amb una carretera local – a pocs metres-, on girem a l´esquerra seguint el senyal del GR i la xarxa cicloturística, per aquesta carretera –a la dreta, deixem l´accés al mas Floris-.

10. Cruïlla carretera( 2.10 hores)( 10,66 qm).

Hem seguit la carretera fins arribar a un pal senyalitzador, on girem a la dreta, seguint el GR, direcció a Pals –rectes aniríem a Begur-. La carretera passa pel mig d´una pineda, i en passar per sota la línia elèctrica, comença a fer pujada i deixem enrere una pista a la nostra esquerra, fins que arribem a la cruïlla del punt 2.

11. Cruïlla pujada Quermany Gros( 2.15 hores)( 10,89 qm).

Trobem el pal senyalitzador del punt 2. Ara només resta tornar a refer el camí que havíem fet a l´inici.

12. Arribada( 2.30 hores)( 12,38 qm).

PalsValoració de la sortida.

Sortida matinal que te com a punt interessant les vistes des del Quermany Gros i aprofitar per visitar, fora de ruta, el centre històric de Pals. La ruta es una excusa per a això.
A destacar l´estat d´abandonament de les mines d´en Bofill, i de la font de can Pou.
El trajecte per pujar –i també a part de la baixada- al Quermany Gros es fa per una pista, en que els responsables forestals, s´han excedit en quan al treball de les màquines per condicionar la pista. Aquesta desmesura ha fet que el trajecte es faci monòton, i que sembla que només falti una capa d´asfalt per anar per una carretera local.

Anècdotes.

En aquesta muntanya, acostuma a haver la presència de batudes de caçadors. No es un lloc per anar vestits de camuflatge, ni per cercar bolets quan hi ha batudes.

Data de la sortida.

13/12/2015.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Pals

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/pals-a-quermany-gros-i-mines-den-bofill-11673886

Bibliografia: “20 itineraris de senderisme entre garbí i tramuntana”, Edicions Cossetània.
Cartografia: “Mapes topogràfics senderisme 1:30.000 Les Gavarres…”, Editorial Piolet.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

4 thoughts on “Ruta 29. Pals al Quermany Gros i les Mines d´en Bofill.

 1. Hola Carles. Gràcies pel teu comentari.He vist a Natura Local que n´hi ha la Ruta dels Masos, i la del Quermany Petit. Suposo que et deus referir a la primera; que seria el mateix recorregut que el que vaig fer des de la cruïlla de Ses Garites, fins tornar de nou a Pals. No vaig trobar massa sentit a l´agressió que estan fent a la muntanya, amb tanta màquina “retro” ampliant la pista forestal. Salutacions

  M'agrada

  • Sí, ja és això que comentes… Però els dos itineraris per la zona de Pals que hi ha a Natura Local estan bé…
   No sé a què et refereixes amb ho de les màquines… Ara fa temps que no vaig per allà…
   Salut!

   M'agrada

   • Poc després del passar el tancat del Mas Salvi, hi ha la cruïlla per fer la pujada al Quermany Gros. Quan vaig fer la ruta, la muntanya estava plena de maquinària, condicionant la pista forestal, que francament no estava en mal estat. Semblava que anava per una autovia. No entenc perquè tanta “obra”.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.