Rutes de senderisme

Ruta 30. Monells a l´ermita de Sant Joan Salelles i el Molí d´en Frigola.

Plànol Monells-Sadurní Heura-St Joan Salelles-Molí Frigola

Nota important: el dia 08/12/2020 fem revisió de la ruta i hem vist que en dos punts de la ruta, han quedat afectats per tanques que impedeixen l´accés. Hem detallat les incidències a cada lloc.

Breu introducció.

Ruta matinal per Monells( Baix Empordà), per conèixer la bonica església de Sant Joan de Salellas, el Molí d´en Frigola i el forn de calç de Puigmiquel així com conèixer el poble de Sant Sadurní de l´Heura.

IMG_4573Dades tècniques:

• Durada de la ruta.
Unes 2.30/2.45 hores, sense comptar parades.
• Quilometratge.
Aproximadament uns 14 quilòmetres.
• Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).
El desnivell màxim serien uns 95 metres, entre el desnivell mes petit poc mes de 40 metres i el màxim de 140 metres. El desnivell acumulat serien 137 metres de pujada i 170 de baixada. El perfil de la sortida es una mica irregular, però donat les petites diferències de desnivell que es donen, no es gaire important.
• Dificultats tècniques.
Cap. Es una sortida molt senzilla.
• Tipus de senyalització.
Molt ben senyalitzada, amb marques de PRC-99 i 100-1 i pals senyalitzadors en punts concrets de la ruta. El tall del forn de calç d´en Puigmiquel fins Sant Sadurní, no està senyalitzat, però no presenta gaires problemes per seguir el camí.
• Estat del terreny.
En general en força bon estat. Trobem pistes i camins de terra, i un tall de pista o carretera asfaltada, en sortir de Sant Sadurní de l´Heura, fins arribar a l’església de Sant Joan de Salellas.

Època recomanada.

En general recomanem la primavera i la tardor. L´estiu no seria recomanable donat que hi ha una part molt gran de la sortida exposada al sol.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

A Monells podem visitar el seu nucli històric: “El conjunt format per les seves places i carrers exemplifica l’evolució de l’arquitectura popular a través de diferents etapes històriques. Del temps del romànic, es conserven parts de les muralles i torres que encerclaven el poble i el castell. D’estil gòtic, la plaça de l’Oli, el carrer dels Arcs i alguns finestrals.
Molí d´en Frigola: “és un antic molí fariner que es troba als peus del riu Daró. Se’n té notícia des del s.XIII, però la construcció que avui es pot veure és dels segles XVII-XVIII i recentment ha estat restaurat. Molt a prop, fent una agradable passejada, podem aprofitar per visitar el Pont de les Dobles i la resclosa”.
Ermita Sant Joan de Salellas: “Sant Joan de Salellas és una de les esglésies del primer romànic que ha arribat en millor estat de conservació fins els nostres dies. Es troba a sota mateix del monestir de Sant Miquel, dins les propietats de mas Can Salellas. Va ser restaurada a finals del s.XX i cada mes de juny s’hi celebra un aplec per celebrar la festivitat del sant”.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi?: Arribem per la carretera local GIV-6701, un xic estreta. Hem de girar a l´esquerra i passar pel pont per sobre el riu Rissec, i a pocs metres trobem una zona d´aparcament a banda i banda de la carretera.

01. Aparcament costat hotel Arcs( 00.00 hores)( 00,00 qm).

Seguim el camí de terra, a la vora del riu Rissec, que deixa les instal.lacions de l´hotel Arcs a la nostra esquerra. Pocs metres enllà, deixarem a l´esquerra l´entrada al nucli històric de Monells i seguim rectes pel camí, ara empedrat, fins arribar a una cruïlla amb un pal senyalitzador( 0,310 qm). Anem rectes pel PRC-99, en direcció a Sant Sadurní de l´Heura, ara ja per una pista de terra, deixant el nucli del poble enrere.
Aquesta pista transita entre mig de prats a esquerra, i el riu i una mica de bosc a la dreta. Trobem un camí a l´esquerra( 0,660 qm), que deixem enrere, així com una pista a l´esquerra una mica mes endavant( 0,870 qm), fins que en un revolt de la pista, trobem una bifurcació a la nostra dreta.

PI de l´Aulet02.Drecera Pi de l´Aulet( 00.13 hores)( 1,04 m).

Agafem aquest camí que s´endinsa dintre del bosc, per veure el gegantí Pi de l´Aulet, hi arribem en pocs menys de 2 minuts, i el podem veure cap a la nostra dreta. Es digne d´admiració per la seva alçada. Tornem de nou a la pista; es camí molt planer. Mes endavant deixem a l´esquerra, l´accés a un mas, fins que arribem a una cruïlla.

02. Cruïlla 4 camins( 00.28 hores)( 2,44 qm).

Trobem un pal senyalitzador, amb les diferents opcions. Hem de seguir el PRC a la nostra esquerra, direcció Sant Sadurní. L´ample pista ens acompanyarà una estona, primer amb una suau baixada per anar fent una pujada suau fins arribar a les rodalies de Sant Sadurní. Poc després trobem una bifurcació a la dreta, però al deixem enrere( 2,69 qm). Trobarem dues cruïlles o bifurcacions mes, però seguirem per la pista principal, fins que arribem a les rodalies de Sant Sadurní. Agafem un carrer en pujada, fins que trobem un pal senyalitzador del PRC-100.1.

03. Sant Sadurní de l´Heura( 00.42 hores)( 3,84 qm).

Seguim rectes cap al centre del poble, pel carrer del Portal, on trobarem marca del PRC, fins arribar a la Plaça de la Font, on trobarem l´església. Seguim pel carrer Major, on veiem marques de la xarxa cicloturística, fins que sortim a tocar de la carretera GI-664. Creuem la carretera, i seguim pel carrer Cases Noves, on veiem un parell de restaurants( Can Met I Cal Carreter); seguim fins el final el carrer, i en una cruïlla, seguim per l´esquerra, i durant una llarga estona seguirem una carretera local. Deixarem a la nostra esquerra una granja( 4,80 qm); poc després passarem per sota d´una línia elèctrica i trobarem un senyal indicatiu, al costat d´una casa que deixem a l´esquerra. La carretera fa baixada, i ja veiem una pollancreda, i ja tenim a la vista l´ermita de Sant Joan.

Ermita Sant Joan Salellas04. Ermita de Sant Joan de Salelles( 1.00 hores)( 5,25 qm).

Tenim l´ermita a peu de carretera. Podem gaudir del seu entorn una estona. Seguim per la carretera uns quants metres, fins que després passa a ser una pista de terra( 5,35 qm).
Durant una estona gaudirem d´un camí molt agradable, fins que passem pel costat d´un mas( 5.61 qm), i arribem a un senyal d´estop i un pal senyalitzador( 5,75 qm).
Girem a la dreta, direcció al Molí d´en Frigola, per una carretera asfaltada i passem pel davant del mas Salellas, amb un jardí espectacular, i del mas Gras. La pista passa a ser de terra, per trobar un altre mas –compte amb els gossos-, i arribem a una cruïlla prop del bosc( 6,09 qm). Anem rectes i en pujada pel mig del bosc. Deixem alguna cruïlla enrere, seguim la pista principal, fins que la pista voreja un prat i passa pel costat del tancat d´uns masos, fins que arribem a una cruïlla en un revolt, fent baixada, a prop d´un mas.

05. Senyal indicatiu Molí d´en Frigola( 1.18 hores)( 6,90 qm).

Deixem la pista, per agafar un camí ample de pujada que, per la dreta, es fica per dintre del bosc. Passem per la vora d´una granja, i arribem al peu d´una tanca. No podem seguir recte, i hem d´agafar un camí a la dreta, que voreja el tancat.
El camí es va fent mes estret, fins que en ser un corriol, trobem un senyal indicatiu( 7,37 qm), per anar al Molí d´en Frigola, per un corriol que baixa de forma decidida uns quants metres –deixem el PRC-, fins enllaçar amb el revolt d´una pista. Tornarem a aquest lloc, quan visitem el molí. Seguim la pista avall, fins tornar a trobar una altra senyalització. Ja veiem a la nostra esquerra el Molí, i creuem una zona herbrada fins arribar-hi.

Molí d´en Frigola06. Molí d´en Frigola( 1.30 hores)( 7,81 qm).

(Atenció: el 08/12/2020 vam comprovar que l´accés a aquest molí no es possible perquè hi han diverses tanques, suposem que posades pels propietaris).

Trobem el molí i alguns plafons informatius de la seva història, però hi ha un cert estat d´abandonament. Hem de refer el camí, fins trobar de nou, el lloc on el corriol ha enllaçat amb la pista de baixada al molí. Seguim per la pista en pujada, fins que poc després trobem un senyal indicatiu( 8,39 qm), amb el que tornem a coincidir amb el PRC, que vam deixar en baixar pel corriol anterior. Una mica més enllà, arribem al forn de calç.

Forn de calç Puigmiquel07. Forn de calç d´en Puigmiquel( 1.40 hores)( 8,52 qm).

Trobem el forn a tocar de la pista, on veurem plafons informatius del seu funcionament i història. Seguim per la pista en pujada, passant per sota la línia elèctrica, fins que arribem a una cruïlla, en una zona planera( 1.45 hores)( 9,08 qm).
A l´esquerra el camí fa baixada, però seguim per la dreta, en planer, per passar per sota d´un parell de torres de la xarxa elèctrica; el camí farà baixada, deixant algunes cruïlles a banda i banda, i un parell de masos, fins que arribem a la carretera que havíem travessat anteriorment.

08. Carretera Sant Sadurní( 1.55 hores)( 10,10 qm).

Agafem un camí de terra que voreja un prat i la carretera, que ens porta al carrer Mossen Josep Rovira. Podem agafar aquest carrer en baixada fins enllaçar amb el carrer que havíem fet d´entrada al poble, o bé podem continuar pel carrer Major, i refer el camí que ja coneixem.
La resta del recorregut ja el coneixem, per tornar de nou a Monells.

09. Monells( 2.35 hores)( 14,11 qm).

Vista planaValoració de la sortida.

Sortida distreta, apte per a tothom, i que ens permet gaudir del paisatge de la plana del Baix Empordà, que podem completar amb una visita al nucli històric de Monells.

Anècdotes.

Molt de compte amb els gossos d´un mas, que ens trobem passat l’església de Sant Joan de Salelles. Es varen apropar amb actitud agressiva, malgrat estar en una pista prou allunyada del mas.

Data de la sortida.

27/12/2015.Revisada 08/12/2020.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l´Heura.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/monells-a-sant-sadurni-de-lheura-i-st-joan-salelles-no-circular-5609078

Cartografia: Mapa topogràfic 1:30.000 Les Gavarres-el Montgri-l´Ardenya. Editorial Piolet.
Bibliografia: 20 itineraris de senderisme entre garbí i tramuntana, Cossetània Edicions.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.