Rutes de senderisme

Ruta 31. Besalú al Puig Cornador i el Santuari de Sant Ferriol.

mapa_captura(1)Breu introducció.

Ruta per les rodalies de Besalú, a la comarca de La Garrotxa, en que podem arribar-nos fins l´ermita del Sagrat Cor i el Santuari de Sant Ferriol i de pas una oportunitat per fer una passejada per la vila de Besalú.

Itinerannia palsDades tècniques:

• Durada de la ruta.
Aproximadament 3.15-3.30 hores, per gent acostumada a caminar, i sense comptar parades.
• Quilometratge.
Uns 13,84 quilòmetres aproximadament.
• Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).
El desnivell màxim serien uns 350 metres aproximadament( entre el punt mes baix a Besalú i la font de Planells, de 150 metres a 500 metres). L´acumulat serien 425 metres, tant de baixada com de pujada. Es una ruta sense grans irregularitats.
El perfil es marcat de pujada de Besalú a font de Planells, i des d´allà es de baixada fins que enllacem a la pista que ens porta a Besalú, que es molt planera.
• Dificultats tècniques.
Cap ni una.
• Tipus de senyalització.
La ruta combina pals senyalitzadors d´Itinerannia, així com marques del GR-2, i grogues d´Itinerannia. En general està força ben senyalitzat, tot i que cal prestar atenció en algun lloc.
• Estat del terreny.
En general, en bon estat.

Època recomanada.

L´estiu seria la temporada menys indicada per fer la ruta.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Besalú:” El patrimoni de Besalú es basa, en un percentatge altíssim, en els monuments que configuren la Vila Medieval. Es fa difícil trobar una vila amb tant patrimoni per metre quadrat. Els edificis que configuren el nostre patrimoni van des dels temples religiosos, fins edificis civils de gran interès. Evidentment , és destacable el patrimoni que ens ha restat de la comunitat jueva que visqué a Besalú des del segle IX fins el 1436. Besalú és un dels conjunts medievals més ben conservats de Catalunya. La seva situació geogràfica va afavorir que s’hi instal·lés poblament ja en temps reculats i que hagi estat un lloc de trobada de diverses cultures, que han enriquit el patrimoni monumental de la vila. Podeu fer un recorregut ordenat per la vila mentre passegeu pels carrers i places, que mantenen un fort sabor medieval, conèixer i visitar els edificis romànics tot llegint la senyalització informativa específica de patrimoni”( cortesia web Ajuntament de Besalú).
Santuari Sant Ferriol: “El santuari ha donat nom, des del 1930, a un extens municipi (41,8 km2 de superfície), de paisatge feréstec i boscos densos, on resten dempeus vells casalots i capelles d’origen romànic, com Sant Miquel de la Miana, Sant Silvestre del Mor i Santa Maria de Fares. El santuari no es troba en gaire bon estat. El conjunt va ser edificat pels volts del segle XVII en un estil gòtic tardà modificat i ampliat posteriorment amb una gran hostatgeria. Té encara un aspecte bastant imponent. Davant del santuari hi ha un entorn molt agradable que deixa pas a una excel·lent panoràmica de l’Alta Garrotxa.”( cortesia Consell Comarcal La Garrotxa).

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi?: Ens hem de situar a la zona d´aparcament i de restauració, a prop del pont medieval de Besalú. Aquest lloc està molt a prop de la rotonda, que es troba a la C-66, just a l´entrada del poble, si venim de Girona. Trobem dos restaurants P4 i Ca la Nidia.

01. Aparcament pont medieval( 00.00 hores)( 00,00 qm).

Just darrera d´aquesta zona d´aparcament, i dels restaurants esmentats anteriorment, surt una carretera local, a la vora d´un prat, que s´enfila per la muntanya. Seguim aquesta carretera que deixa un aparcament de terra, a la dreta. En un pal de la línia elèctrica, trobem un senyal que ens indica Càmping Besalú, i trobem les marques del GR-2 i d´Itinerannia. Trobem un camí a la dreta que deixem(0,194 qm), i poc desprès trobem la Creu del Candell a l´esquerra de la carretera, que va pujant. Es estreta i cal anar en compte amb el trànsit, ja que no hi ha espai pels vianants.
Deixem un mas a l´esquerra, i quan la carretera acaba la pujada, trobem una cruïlla.

IMG_268102. Cruïlla Itinerannia( 00.08 hores)( 0,662 qm).

Trobem un pal senyalitzador d´Itinerannia. Anem rectes per una carretera per l´esquerra, i deixem la carretera per la que anàvem. Poc després arribarem a l´entrada del Mas Pitre. La ruta senyalitzada passa just pel davant de la casa, i d´un cobert que queda al darrera.

No obstant, abans d´arribar al mas, veurem un camí –no senyalitzat-, que voreja la finca, que no agafem.
Passem pel davant del mas, i pocs metres enllà, al costat d´un cobert, veurem un corriol que s´enfila pel mig del bosc –veurem marques del GR-; una mica endavant, trobem una font, en un entorn molt descuidat, a la nostra esquerra( 1,22 qm); a pocs metres, el camí fa un revolt i trobem un camí a la dreta, però seguim en pujada a l´esquerra.

Trobarem mes corriols, però el camí correcte es troba ben indicat. Mes endavant trobarem un corriol que s´apropa al mas Ametller, però seguim rectes fins enllaçar amb una pista( 1,48 qm).
A la nostra dreta, veiem un petit oratori. La pista s´apropa al mas l´Ametller, però la ruta continua per dintre del bosc, un xic a la nostra esquerra. Hem de creuar la pista, i seguim les marques que veiem, fins tornar a enllaçar amb una pista( 1,59 qm), on seguim a la dreta i en pujada, però aviat es fa planer i gaudim de bones vistes de l´Alta Garrotxa.

03. Cruilla pista vora prat( 00,28 hores)( 1,81 qm).

Fins ara la pista era planera, i anava vora el prat, i veiem a la nostra dreta, al fons, el mas Ametller, però trobem una cruïlla, i hem de girar a l´esquerra, per una pista que en pujada, anirà guanyant alçada i es farà corriol. Es un terreny pedregós i sortim a una pista.

04. Pista Puig Cornador( 00,35 hores)( 2,14 qm)( alçada 330 metres).

Som en una pista ampla, on trobem un pal senyalitzador d´Itinerannia( G100). Per l´esquerra, seguiríem el GR fins Santa Pau, però anem per la dreta, amb el senyals d´Itinerannia. Perdrem les vistes, i es un recorregut monòton. Quan trobem un senyal en una pedra, la pista es va enfilant mes.

Collet de Serra05. Collet de la Serra( 00.50 hores)( 3,41 qm)( alçada 400 metres).

A la dreta de la pista, trobem un corriol amb una senyalització, que s´enfila per la muntanya en direcció a l´ermita de SAGRAT COR, que seguim amunt fins que hi arribem.

Ermita Sagrat Cor06. Ermita del SAGRAT COR-Puig Cornador( 00.55 hores)( 3,67 qm)(451 metres).

Som al davant de l´ermita, i just darrera hi ha el vèrtex geodèsic del Puig Cornador.

L´ermita es força lletja, però les vistes compensen la pujada que hem fet. La zona està condicionada per descansar una estona. Darrera de l´ermita, la pista continua el seu camí, en baixada, pel mig de l´alzinar, fins que tornem a enllaçar amb la pista que vam deixar al collet de la Serra( 4.03 qm). Seguirem a la dreta en lleugera baixada.

07. Coll de Bruc( 1.05 hores)( 4,42 qm).

Hem arribat a una cruïlla, i seguim rectes, seguint la marca d´Itinerannia, deixant camins a esquerra i dreta. Després de passar per un curt tall cimentat, la pista fa pujada. El camí es farà monòton; tornem a trobar un altre curt tall cimentat, a tocar d´un revolt, amb un camí a l´esquerra, però seguim rectes.

08. Coll de Bet( 1.20 hores)( 5,78 qm).

La pista es bifurca. No es veuen senyals clars; anem per la dreta. El camí serà un xic irregular fins que arribem a una cruïlla amb un pal senyalitzador.

09. Turó de les Ofrenes( 1.25 hores)( 6,33 qm)( alçada 480 metres).

Trobem el pal senyalitzador G137 d´Itinerannia. Per l´esquerra i en pujada, podem anar a Santa Pau, i per la dreta a Besalú. Opcionalment, podem anar a visitar la font d´en Planells, per l´esquerra.

Seguim la pista cimentada uns pocs minuts i arribem a la font d´en Planells, on hi ha una taula i seients de pedra, just al costat d´una petita cova( 1.28 hores)( 6,51 qm).
El lloc es a l´ombra i no es massa atractiu. Trobem un monòlit en record a persones caigudes en lluita amb la dictadura franquista. Retornem al punt anterior.
Anem per la dreta direcció a Besalú. Arribarem a una clariana del bosc( 6,90 qm); anem cap a la nostra dreta; el camí obert, es farà pedregós, i s´anirà ficant per dintre del bosc.
Trobarem un corriol a la dreta del camí( 7,79 qm), que seguim uns metres fins que sortim a un camí i anem per la dreta. Passem pel costat de les runes de l´Om( 7,96 qm), fins que trobem una nova cruïlla( 7,98 qm), i seguim un corriol per la dreta, que travessarà un camí i farà una baixada decidida pel mig del bosc, fins sortir a una pista, amb una vista esplèndida dels cims propers, i molt a proper del santuari del Ferriol( 1.50 hores)( 8,08 qm). Seguim la pista fins arribar al santuari.

Santuari Sant Ferriol interior10. Santuari de Sant Ferriol( 1.55 hores)( 8,37 qm).

Arribem a la part posterior del santuari, i fem una volta per les seves instal.lacions. Trobem una font, i una petita plaça amb seients. Es una zona condicionada per esbarjo de mainada, i on es pot anar de pícnic. Just al costat de la placeta, surt un camí en baixada, entre murs de pedra seca, que agafarem per iniciar el camí de tornada a Besalú. Trobarem marques d´Itinerannia i PRC.
Aquest camí creuarà diverses vegades la pista que porta al santuari: es una baixada a l´ombra i decidida, fins que enllacem de nou amb una pista, i trobem un pal senyalitzador G136 d´Itinerannia( 2.20 hores)( 9,63 qm).
Ara només caldrà seguir durant una llarga estona una pista a estona cimentada a estones de terra, molt planera; passem pel costat del mas Costa i del càmping Besalú, fins que tornem a coincidir amb la cruïlla del punt 02.

11. Cruïlla carretera( 3.05 hores)( 13,19 qm).

Ja hem passat abans per aquí, només resta desfer el camí de l´inici.

12. Besalú( 3.15 hores)( 13,84 qm).

IMG_2691Valoració de la sortida.

Sortida matinal amb grans vistes des de l´atalaia del Sagrat Cor dels cims de l´Alta Garrotxa. Mereix l´esforça acostar-se fins el santuari de Sant Ferriol.

Anècdotes.

Data de la sortida.

21/02/2016.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Besalú.
Santuari de Sant Ferriol.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/besalu-sagrat-cor-i-puig-cornador-sant-ferriol-12343796

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.