Rutes de senderisme

Ruta 35. Port de la Selva a cala Tamariua i cala Fornells.

Plànol Port de la Selva a cala FornellsBreu introducció.

Ruta pel municipi de Port de la Selva, que surt del centre del poble i passa per les cales Tamariua, Cativa i Fornells, en un recorregut vistós i poc complicat. La tornada es fa per l´interior, que exigeix una cert esforç.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Unes 3 hores sense comptar parades, per gent acostumada a caminar.

 • Quilometratge.

Uns 12 quilòmetres aproximadament. A cala Fornells, podem fer camí de tornada per la mateixa ruta per la que hem vingut, que es l´opció majoritària de molta gent que fa aquest trajecte. Això permet escurçar el quilometratge.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim de la ruta serien uns 190 metres, l´acumulat serien uns 360 metres. El recorregut per la façana marítima no presenta massa desnivell, però quan fem el camí de tornada per l´interior es quan hi ha una costeruda pujada.

 • Dificultats tècniques.

Cap de destacable.

 • Tipus de senyalització.

Trobarem marques grogues i pals d´Itinerannia, fites de pedra al recorregut per l´interior i del GR-11, a una part del camí d´arribada a Port de la Selva.

 • Estat del terreny.

En general en bon estat, majoritàriament per camins o corriols per la façana marítima; per pista de terra pel camí de tornada i per carrers per dintre del nucli urbà de Port de la Selva.

Època recomanada.

Qualsevol temporada seria bona, excepte l´estiu si fem el camí de tornada per l´interior, ja que està molt exposat al sol, i es pot fer pesat. En dies de tramuntana, no ho recomanem, ja que pot ser molt molest.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Res a destacar en aquesta ruta.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: Entrem a Port de la Selva per la carretera GI-612, anem cap al centre, vorejant la platja de la Ribera, i el passeig marítim, fins que poc després trobem una petita zona d´aparcament a la nostra dreta: es el carrer de la Platja. En temporada turística o cap de setmana, es millor deixar el cotxe en altres zones d´aparcament que trobem abans. Podem deixar el cotxe aquí, o bé continuar una mica mes enllà prop de la Confraria de Pescadors.

 1. Carrer de la Platja( 00.00 hores)( 00,00 qm).

Des d´aquesta petit carrer, seguim recte en direcció al centre i pocs metres enllà, arribem a la plaça del Doctor Oriol i a l´avinguda Josep Vicenç Foix, on trobarem un seguit de restaurants. Un centenar de metres enllà veurem l´edifici de la Confraria de Pescadors, i l´Hotel Cap de Creus. Anem direcció a l´hotel i passem pel carrer Illa, per seguir per carrer del Mar, que ressegueix la costa, passant pel costat de la zona d’embarcadors. Trobem senyals d´Itinerannia. Mica a mica ens allunyem del centre turístic, fins arribar a l´alçada de l´escola Les Clisques, on hi ha un cruïlla de carrers( 0,700 qm).

Hem de seguir rectes, per un carrer asfaltat, que deixa la zona edificada, i ressegueix la costa, amb esplèndides vistes de tota la badia. Veiem marques d´Itinerannia i del GR.

En una pujada que fa un revolt, arribarem a una urbanització, on trobarem un pal senyalitzador( 00.15 hores)( 1,41 qm). Seguim rectes i en baixadaen direcció a cala Tamariua, on ben aviat arribarem a una zona d´aparcament( 1,68 qm). Ja tenim la cala a la vista. Només hem de seguir un camí empedrat. Deixem la zona asfaltada, i comencem la ruta per camí de terra.

Cala Tamariua

 1. Cala Tamariua( 00.21 hores)( 1,89 qm).

Es una cala àmplia, de pedra petita. Veurem una senyalització de camí de ronda; anem a l´altra banda de la cala, i ens enfilem per la muntanya. Hi ha rastre de diferents corriols, agafem el mes fressat. Trobarem fites blanques, que delimiten la façana marítima, i que les veurem en el trajecte del camí de ronda, però també trobarem marques grogues d´Itinerannia.

Passem pel costat d´una pineda( 2.38 qm), i ens allunyem una mica del mar, i el camí te un perfil irregular. Travessem un rec( 2,68 qm), i el camí es ara un corriol estret i pedregós.

Cala Cativa

 1. Cala Cativa( 00.38 hores)( 2,91 qm).

El corriol passa pel costat de la cala que es troba una mica amagada; hi ha un petit corriol que en pocs metres arriba a la cala, però es molt petita, tancada i sense gaire interès. Poc després passem pel davant del turonet del Cap de la Cativa, i el camí comença a enfilar-se amunt –marques grogues-, fins que arribem a una pineda, on hi ha una petita zona per asseure´s( 3,43 qm).

El camí s´obre de nou, i en fer un revolt, trobem una cruïlla: seguim per un camí empedrat en curta pujada, amb marques grogues. Ja veiem molt a prop cala Fornells. El camí fa un revolt, i fa una baixada directa fins arribar  a la cala.

Cala Fornells

 1. Cala Fornells( 1.00 hores)( 3,95 qm).

Es una cala pedregosa, verge i tancada. Els voltants fa evident una certa brutícia, de gent que hi fa estada en travesses. En aquest punt, molta gent fa mitja volta, ja que no hi ha un camí evident que permeti seguir. A l´altra banda de la cala, veurem un petit arbre, ens hem d´enfilar pel seu darrera, fins localitzar una fita de pedra –d´ençà aquest moment, seran la nostra senyalització-, que ens indicarà la pujada i l´orientació que hem de fer. El nostre camí s´enfila cap a la nostra esquerra, en direcció N, fins que veurem rastre d´un corriol, i de mes fites.

Mes endavant trobem una mena de cova( 4,12 qm), al costat del corriol, i la rodegem per l´esquerra, seguint les fites. Per un terreny escarpat, poc després arribarem a una altra cala.

Cala Torta

 1. Cala Torta( 1.10 hores)( 4,42 qm).

Es una cala molt petita i sense cap interès. Passem a l´altra banda, i veurem fites blanques a l´esquerra que segueixen la façana i altres per la dreta. Seguim per la dreta per un corriol, i arribem a una altra cala.

Cala Corquell

 1. Cala Corquell( 1.15 hores)( 4,61 qm).

Es una altra cala petita i sense cap interès. El corriol es bifurca quan som relativament a prop de la cala. Per l´esquerra baixa per arribar a prop de la cala, però seguim per la dreta que s´enfila davant un pedregot pel que passem per l´esquerra, fins que arribem a una cruïlla i seguim per l´esquerra, on veiem fites de pedra, en pujada.

Tornem a trobar una altra bifurcació i anem per l´esquerra. Anem força arran de mar, fins que trobem una placa commemorativa d´un accident que va tenir lloc a cala d´Aiguadolç que estaria davant nostre a una certa distància i no accessible per terra. Davant aquest lloc, el nostre camí s´enfila muntanya amunt, seguint les fites de pedra, i abandonant ja el camí per la façana marítima.

Es una pujada intensa; va girant a esquerra i es fa planer uns metres, per tornar a pujar de nou, fins que poc després ja intuïm el final d´aquesta pujada; la pujada es va fent mes suau, passem pel mig d´una pineda, pedregosa, on no hi ha rastre de corriol evident, però s´endevina, fins que arribem a una zona planera, on veurem fites. Seguirem en direcció SE( sud-est), fins que enllacem amb una pista de terra.

 1. Pista de terra( 1.35 hores)( 5,71 qm).

Seguirem per la dreta, i fem ja el camí de tornada. Davant nostre podem veure la muntanya del Paní. Aquesta pista es planera, monòtona en quan al paisatge, molt exposada al sol i, per tant, es un canvi total a la ruta. No veiem marques.

Mes endavant arribem a una pineda, i el trajecte es fa ombrívol. La pista fa una lleugera pujada, i arribem a una bifurcació que porta a cala Galera( 7,71 qm). Hem de seguir per la pista, ja que aquesta cala està un xic lluny, i hauríem de repetir el camí de tornada. Des d´aquest lloc, tenim una vista de tota la zona i veurem que mes endavant hi ha un sobtat canvi d´arbrat.

 Els Llaures

 1. Bifurcació Els Llaures( 2.02 hores)( 8,06 qm).

Arribem a una cruïlla, en una zona boscosa amb una sorprenent vegetació d´avets, enmig de la pineda de la zona. Trobem un senyal indicatiu: per la nostra dreta, se´n va a Els Llaures, però seguim rectes per la pista principal; poc després trobem una nova bifurcació a la dreta, però seguim per la pista. Uns 500 metres després passem per una mena de búnquer a peu de pista, i mes endavant veurem a la dreta les restes del mas Puignau, fins que arribem a una cruïlla de camins.

 1. Cruïlla Sant Baldiri( 2.12 hores)( 8,84 hores).

Trobem un pal senyalitzador on podem anar per la nostra esquerra a Sant Baldiri i a cala Taballera. Seguim per la dreta, per la pista ample, pel mig de la pineda, amb marques d´Itinerannia i GR, en direcció de tornada a Port de la Selva. La pista es a estones planera i altres fa baixada. Podem trobar trànsit de vehicles i molta mes gent, ja que està molt a prop del poble i molta gent fa el camí a cala Taballera.

Mes endavant trobarem un pal senyalitzador d´una ruta del Parc Natural del Cap de Creus, la 6( 10,18 qm), a la nostra dreta, que no seguim. Tenim ja  a la vista la urbanització propera a cala Tamariua i la mateixa cala, fins que arribem a una mena de coll, on trobem un plafó informatiu de les rutes del P.N.de Cap de Creus. La pista de terra finalitza aquí. El nostre camí segueix ara pel carrer Empordà, asfaltat i en baixada, per l´esquerra.

Tenim una vista magnífica de tota la badia.

Deixarem el carrer Empordà, quan arribem a la cruïlla amb el carrer Frederic Marès, i seguirem per aquest carrer, per la nostra esquerra, per després seguir per carrer Església Vella i tornem a coincidir amb el carrer Empordà que seguirem fins arribar a una rotonda, amb una olivera al mig, just al davant d´un hotel. Passem pel costat de l´hotel, seguim per carrer de la Font i seguidament per carrer cantó de l´Horta, fins arribar a un senyal de trànsit i per un corriol arribem al carrer de la Platja.

 1. Arribada( 2.45 hores)( 11,95 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida matinal que combina dos parts molt diferents: la que transita per la façana marítima, amb vistes espectaculars, i la tornada per l´interior, amb mes exigència física.

Anècdotes.

Data de la sortida.

25/03/2016.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Port de la Selva.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/port-de-la-selva-a-cala-tamariua-i-cala-fornells-tornada-per-interior-12690026

Cartografia: Cap de Creus, 1:25.000, i Alt Empordà, 1:50.000, ambdues d´Editorial Alpina. La primera recull molt millor aquesta ruta.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.