Rutes de senderisme

Ruta 34. Camprodon per la carena de Serra Cavallera.

PlànolBreu introducció.

Sortida per la comarca del Ripollès, apte només per a gent acostumada a caminar, i que des de Camprodon assoleix la carena de la Serra Cavallera, i que ens permet grans panoràmiques de tota la vall i dels cims del Pirineu mes propers, fent camí de tornada per La Roca i Llanars.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Unes 6 hores, sense comptar parades, per a gent acostumada a caminar. Es pot escurçar la sortida, deixant un vehicle a La Roca o a Llanars.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 22,500 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim son uns 950 metres aproximadament, entre el punt mes baix a 942 metres i el mes alt a la carena, de 1.891 metres.

L´acumulat son uns 1.036 metres, tant de pujada com de baixada, donat que es un perfil força simètric. De Camprodon al cim de la carena es de pujada molt continuada i després es un perfil de baixada, però mes accentuat que la pujada.

 • Dificultats tècniques.

En general cap, però a l´hivern aquest recorregut acostuma a estar nevat a tota la carena.

Itinerannia

 • Tipus de senyalització.

Hi ha pal senyalitzadors, així com marques del PRC 190 del camí de les Marrades al coll de Pal, i del PRC 189 del Coll de Pal a Camprodon, i d´Itinerànnia. En algun punt concret, no es gaire fàcil localitzar les marques, bàsicament en fer la baixada del coll de Pal –fent camí de baixada al poble d´Abella-, i arribar a un gran pla, on els rastres de diferents caminets poden confondre en quina direcció seguir.

 • Estat del terreny.

En general en bon estat.

Època recomanada.

A la primavera i finals d´estiu.

Altres observacions( patrimoni arquitèctonic).

Podem gaudir fent una volta pel nucli de La Roca, assentant sobre les restes de l´antiga fortalesa de Pelançà, i on podem gaudir de bones vistes des de dalt del penyal.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi? Quan arribem a la primera rotonda a l´entrada de Camprodon –per la C-38-, anem en direcció a Setcases, i pocs metres després trobem a la nostra esquerra una drecera per anar a una zona d´aparcament, Mas Ventós, on podem deixar el vehicle, poc abans de passar per un túnel. Per trobar el punt de sortida, hem de baixar en direcció a la rotonda que hem fet abans, fins que, poc abans d´arribar, a la dreta trobem un pal senyalitzador d´Itinerannia.

 1. Senyal Itinerannia rotonda( 00.00 hores)(00.00 qm).

Des d´aquest senyal, surt un caminet en pujada pel mig de la vegetació, amb marques grogues d´Itinerannia, passant pel costa d´algunes torres de la línia elèctrica, fins que passant per la darrera, arribem a una cruïlla( 00,213 qm) i agafem el camí que fa pujada, amb marca groga. Ens fiquem pel dintre del bosc, i travessem un petit torrent( 00,395 qm), i el camí es va enfilant fort fent llaçades, per guanyar alçada. Veurem marques de PRC i arribem a una cruïlla al mig del camí estret.

 1. Drecera camí de les Marrades( 00,11 hores)( 00,634 qm).

Si seguim rectes, seguiríem el camí amb marques de PRC 189 i Itinerannia, que fa la volta a la Serra Cavallera per sota; hem d´agafar el corriol que a la nostra dreta, s´enfila per la muntanya. Nomes trobarem marques del PRC 190. Es un camí molt ombrívol, gens atractiu de fer; uns minuts després arribarem a un prat per tornar entrar al bosc fins que arribem a una cruïlla amb un senyal.

 1. Collet Gener( 00,20 hores)( 00,981).

Dintre del bosc, el nostre camí coincideix amb el Meridià Verd –marques verdes i vermelles-, i a la nostra dreta trobem una variant d´Itinerannia. Seguim rectes amunt, fins que arribem una zona mes descoberta, on podrem gaudir de bones vistes del Costabona i el massís del Canigó( 2,15 qm). Mes endavant el camí s´obre totalment i enfilem ja per la carena de la Serra Cavallera( 2,38 qm), i la pujada no es fa tant intensa.

Carena Serra CavalleraArribem al Pla de la Pica( 1.10 hores)( 2,77 qm), on veurem un turonet que haurem de superar. Passem per la tanca d´un filat amb marques del PRC( 2,93 qm), i seguim pel prat, en direcció sud-est, acostant-nos a un filat a la nostra esquerra, que ens servirà de guia per fer la carena. Trobarem marques del PRC, i la pujada es tornarà a fer sostinguda. Es un camí pedregós. A banda i banda tenim àmplies perspectives de tota la zona. Superem un turonet( 1.32 hores)( 3,77 qm), fem baixada, i superem un altre turó per un camí que el rodeja per la dreta. Mes endavant trobem una tanca i una fita al mig de la carena, i ja veiem un altre turó que no ens deixarà descansar.

Trobem un punt geodèsic( 2.05 hores)( 5,38 qm). Des de la carena, tenim vistes a la nostra esquerra de la pista i el camí que porten al coll de Pal, voltant la carena per sota( PRC 189); a la dreta, podem veure el pla de la Jaçà, per on farem el camí de tornada.

IMG_2102 editatEl camí per la carena, molt evident i a vegades estret, alterna pujades i baixades, totalment al descobert. Trobem marques del PRC, fites i alguna marca vermella.

Després d´un tall de pujada i baixada per un terreny pedregós, fem una pujada directa per fer-se mes suau posteriorment, i on tindrem vistes del Taga i el Puig Estela, fins arribar a una fita( 2.15 hores)( 5,86 qm)( 1.781 metres).

Mes endavant arribem a un altre punt geodèsic en una zona pedregosa( 2.35 hores)( 7,12 qm); el camí es irregular però suau; hem de seguir les marques del PRC i vermelles.

Veurem un monticle de pedres al costat de la carena( 2.45 hores)( 7.78 qm); el camí  passa pel mig d´un prat, fins arribar a un tancat, on seguim en baixada pel costat del filat, fins que arribem al coll de Pal.

 1. Coll de Pal( 3.06 hores)( 8,78 qm)( 1.776,7 metres).

Cruïlla de diferents camins, on trobem un pal senyalitzador, on podem  fer una aturada, tot i que es un lloc on acostumar a bufar el vent. Davant nostre una llunyana vista d´alguns cims del Pirineu Oriental.  Des d´aquest coll, fem camí de baixada en direcció O-NO; hi ha rastre de diferents caminets, fem ull a que passem pel costat d´un petit búnquer fins arribar a una zona molt extensa de prats.

IMG_2128No hi ha un camí molt clar, ja que hi ha rastres d´uns quants; podem trobar algunes marques del PRC, en algunes pedres. A la nostra dreta tenim la cara nord de la Serra Cavallera; hem de seguir en direcció E-SE; arribarem davant un tancat, on hi ha una portella que creuem –de fet, hi ha dues, però en diferents punts de la tanca-. Hem de localitzat uns abeuradors, on tornarem a trobar marques d´Itinerannia i del PRC, i on seguirem una pista de terra( 3.37 hores)( 10,51 qm), en baixada, direcció est, marcat per les roderes. Trobarem rastres d´algun altre camí a la nostra dreta que s´enfila, però hem de seguir el camí en tendència a fer baixada. El camí cada vegada es mes evident.

AbeuradorsEns trobem uns altres abeuradors al mig d´un prat( 3.50 hores)( 11,25 qm), que deixem a la nostra esquerra, i seguim en baixada, fins enllaçar amb una pista, on tindrem unes vistes esplèndides, així com de tota la carena que hem fet abans. Hem de traspassar un parell de tanques pel bestiar.

 1. Les Dous( 4.20 hores)( 13,50qm).

Arribem a una cruïlla, on trobem un senyal d´Itinerannia( R98). Per la dreta, el camí passaria per la font de les Dous, i ens estalvia passar pels nuclis d´Abella i La Roca, per arribar a Llanars, però no suposa un estalvi de distància.

Seguim recte en baixada durant una estona per la pista, que a l´entrada del poble de l´Abella es cimentada, que travessa la riera d´Abella, i fem una pujada molt costeruda fins que arribem al poble.

 1. Abella( 4.50 hores)( 16,25 qm).

Fem entrada pel carrer Font de les Dous; mes endavant trobarem un altre senyal d´Itinerannia, amb una cruïlla de rutes. Hem de seguir pel carrer de la Collada Verda, que fa pujada, fins que arribem a una pista de terra, on trobem una marca groga; mes endavant trobarem un altre senyal d´Itinerannia, i poc després un altre( 4.58 hores)( 16,86 qm), on hem de girar a la dreta en baixada, fem camí al poble de La Roca. Serà un camí un xic pedregós, on trobarem marques d´Itinerannia i PRC.

Enllaçarem a una carretera asfaltada fns que poc després som a l´entrada del poble La Roca.

La Roca

 1. La Roca( 5.12 hores)( 18,04 qm).

Seguim rectes en lleugera baixada, fins arribar a una plaça, i seguim les marques de GR i PRC, passem per un carrer empedrat i mes endavant per un carrer estret i en baixada. Podem fer una petita volta per aquest curiós nucli, ja que es tracta d´un seguit de petites cases de pedra, a sobre d´un enorme pedregot.

Per seguir la ruta, hem de seguir les marques, que en diferents cruïlles, en fan agafar el carrer que fa baixada, fins que passem pel mig d´una porta amb un arc mig desfet. Seguim per un corriol estret, amb un mur de pedra seca al nostre costat i anem deixant enrere el poble, fins que arribem a una pista de terra, on trobem un senyal i girem a la dreta.

Una mica mes endavant passem per un pont metàl·lic per sobre del riu Ter, i seguim per una pista recta i planera. Deixarem a la nostra dreta una central hidroelèctrica, i enllacem amb un carrer cimentat.

 1. Llanars( 5.30 hores)( 19,16 qm).

Hem arribar al poble de Llanars. Trobem un senyal al pont del Molí, just a tocar del riu Ter. Seguim per la carretera que va a Espinelva, i pocs metres enllà, a tocar de la primera casa que trobem a la nostra esquerra, seguim un camí cimentat vora el riu, que enllaça amb una pista de terra planera.

El camí ara serà molt planer, anirem per corriols, vorejant prats o vora el riu.

Arribem a un prat, girem a la dreta i passem una tanca; poc després trobem una passera sobre el riu, i passem vora un prat, enllacem amb una pista cimentada, i després seguirem per un corriol que voreja un prat, per creuar un torrent, i vorejar un altre prat. Tornem a creuar una passera i vorejar un altre prat, fins que arribem a una zona empedrada.

 1. Font( 5.53 hores)( 21,06 qm).

En aquesta zona empedrada, trobem una font. Es una zona ombrívola, on podem fer una aturada, però ja tenim molt a prop l´arribada. Pocs metres enllà, arribem a una zona residencial de Camprodon, i poc després a una rotonda, i seguim ja per zona asfaltada. Podem veure la zona d´aparcament de Mas Ventós molt a prop. Passem per sota d´un túnel, i un cop passat, agafem un caminet per anar a l´aparcament.

 1. Aparcament Mas Ventós( 6.00 hores)( 22,52 qm).

Arribada.

Valoració de la sortida.

Sortida molt exigent que implica estar amb un mínim de forma física, així com de disposar d´un temps de marge per completar la sortida. Les vistes des de la carena son esplèndides.

Anècdotes.

Data de la sortida.

17/05/2015

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Camprodon.

Ajuntament de Llanars.

Vall de Camprodon.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/camprodon-ruta-per-la-carena-de-serra-cavallera-abella-la-roca-i-llanars-9731546

Cartografia: Costabona Alta Vall del Ter, Editorial Alpina 1:25.000; Itinerannia Ripollès, Editorial Alpina 1:50.000.

2 thoughts on “Ruta 34. Camprodon per la carena de Serra Cavallera.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.