Rutes de senderisme

Ruta 37. Vulpellac a Clots de Sant Julià, Canapost i Peratallada.

PLànolBreu introducció.

Sortida matinal pel Baix Empordà, que surt del poble de Vulpellac que ens permet conèixer en una agradable passejada el singular paratge dels Clots de Sant Julià i passar pels pobles de Canapost i Peratallada, amb un patrimoni arquitectònic molt interessant.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 2.30 hores, sense comptar parades, per gent acostumada a caminar.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 11,06 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

Es una sortida molt planera. El desnivell màxim entre el punt mes baix i alt serien uns 45 metres. El desnivell acumulat de pujada serien uns 94 metres. El perfil es una ruta irregular, tot i que, al ser una ruta de poc desnivell, no es fa notar.

 • Dificultats tècniques.

No hi ha cap dificultat.

 • Tipus de senyalització.

De Vulpellac fins l´entrada de Peratallada, trobem pals senyalitzadors, marques de GR i de la xarxa cicloturística. De Peratallada fins la cruïlla de la pista amb Canapost, no hi ha marques. Per major tranquil·litat seria millor disposar d´un GPS.

Al paratge dels Clots de Sant Julià no hi ha cap ruta senyalitzada. Alguna placa blanca i fites en algun lloc concret. Pot ser una mica perdedor, tot i que es un lloc relativament petit.

 • Estat del terreny.

Es una ruta en bon estat que combina talls per carretera, pista i camins.

Època recomanada.

La primavera i tardor, amb preferència. A l´estiu es una ruta molt exposada al sol.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Església St EsteveA Canapost podem trobar l´església de Sant Esteve d´estil romànic, amb una necròpolis medieval que es al darrera. Peratallada, per la seva banda, es considerada una de les viles mes importants en quan a la seva arquitectura medieval a Catalunya. Es un conjunt considerat bé cultural d´interés nacional. Conserva la fisonomia d´una vila medieval amb carrers estrets i empedrats, i es un poble que rep molta afluència turística. Podem veure o visitar la Torre de l´Homenatge i el Palau, dels segles XI a XIV, les muralles dels segles XII-XIII i la seva església romànica de primers del segle XIII. Hi podem dedicar una estona a recórrer el poble. Hi val la pena.

Els Clots de Sant Julià son “unes antigues pedreres formades per un magnífic complexe de cavitats, algunes de fins a 10 m de fondària, excavades a la roca. Es troba situat en uns turons que hi ha a llevant del mas Puig-sec, en el mateix paratge que antigament havia ocupat el menhir del mas Gros i la sepultura del mas Puig-sec, enmig d’un frondós bosc de pins i alzines.

El seu origen sembla ésser molt antic, ja que s’han fet troballes romanes i preromanes, per bé que encara no s’ha fet cap intervenció arqueològica en pronfunditat que ajudi a determinar amb certesa quina és la seva història.S’ha especulat, fins i tot, que les muralles de la ciutat preromana del Puig de Sant Andreu d’Ullastret o Empuries podrien haver estat bastides amb la pedra dels clots. També es creu que amb aquesta pedra es va construir el poble de Peratallada”-cortesia ajuntament Forallac-.

Descripció de la ruta.

Cóm arribar-hi?: Sortint de La Bisbal, per la carretera C66, direcció a Pals/Palafrugell, trobarem una rotonda molt a prop d´una benzinera, i el desviament cap a Vulpellac. Just al costat de la rotonda, hi ha una àmplia zona d´aparcament de terra, on podem deixar el vehicle.

 1. Aparcament rotonda( 00.00 hores)( 00,00 qm).

Sortim de l´aparcament, on veurem un pal senyalitzador, i seguim en direcció al nucli de Vulpellac, que el veurem a prop. Anem pel carrer Unió i passem pel davant de la seu de l´ajuntament, fins arribar a una cruïlla, amb el carrer Nou. El seguim a la dreta, on veurem marques del GR-92.1, fins que arribem a l´encreuament amb la carretera GI-644( 00.08 hores)( 00,50 qm).

Creuem la carretera i seguim recte per una carretera local en direcció als Clots de Sant Julià. Durant una estona haurem de seguir aquesta carretera, anant en compte, ja que no hi ha voral pels vianants.

Plafó Clots

 1. Cruïlla carretera( 00.25 hores)( 1,95 qm).

Trobem en un revolt de la carretera un pal senyalitzador i un plafó informatiu dels Clots de Sant Julià. Hem de seguir la pista de terra a la nostra esquerra, seguint el GR-92.1; passarem pel costat d´un parell de cases, i la pista s´endinsa pel bosc, fins que poc després arribem a una cruïlla, on veurem un plafó.Clots Sant Julià

 1. Cruïlla Clots de Sant Julià( 00.27 hores)( 2,23 qm).

Veurem tres camins diferents: a la nostra dreta -i el mes proper-, hi ha el camí que porta als Clots; al centre hi ha un accés a una propietat privada i a l´esquerra, un camí pel qual segueix el GR. Anem per la dreta -veurem un plafó informatiu-, en direcció als Clots, i arribem en pocs metres a una cruïlla de corriols. En aquesta cruïlla el mes recomanable es anar per l´esquerra i després anar descobrint les diferents cavitats del lloc.

Senyalització ClotsEls Clots de Sant Julià no tenen un recorregut gaire senyalitzat ni recomanat. Alguna fita de pedra i plaques de color blanc, merament orientatives. Tot i que podria ser una mica perdedor, donat que es un paratge de petites dimensions i atapeït de vegetació, no hi ha un perill important de desorientar-nos dintre del bosc, encara que sí que ens podem equivocar de corriol i haver de tornar enrere. Precaució amb alguna de les cavitats, sobretot en dies humits.

En aquesta ruta, considerem que hem estat uns 17 minuts i uns 700 metres de recorregut, per dintre del lloc.

Un cop fet el recorregut o visita, hem de tornar a la cruïlla de corriols, i d´allà a la cruïlla del punt 03. Seguim per la pista del GR-92, que passarà pel costat d´uns prats, fins que arribem a un revolt de la pista, on trobarem una pista a la nostra dreta i en pujada -al costat d´una casa-, per on seguirem, i on veurem marques del GR. El camí es fa mes estret, i arribem a una cruïlla de pistes.

 1. Cruïlla pista Canapost( 00.51 hores)( 3,37 qm).

Haurem de seguir la pista planera de la nostra esquerra, que segueix el GR-92, però quan fem la tornada per Peratallada, tornarem a passar per aquesta cruïlla.

Seguim la pista, en lleugera baixada, deixant camins a esquerra i dreta, i en direcció a Canapost, on trobarem de tant en tant, les marques del GR, fins que veiem uns cases i poc després les instal.lacions d´una granja, i un pal senyalitzador.

 1. Canapost( 1.02 hores)( 4,37 qm).

Arribem a l´entrada del poble, que es molt petit. Hem de seguir les indicacions i marques del GR. Hem de passar per davant de l´església de Sant Esteve, amb la seva coneguda necròpolis, just al darrera. Seguim el carrer avall on es troba l´església, fins que trobem un pal senyalitzador del GR, just a tocar d´una pista de terra a la nostra dreta, que seguirem en direcció a Peratallada.

Seguim aquesta pista, una mica irregular i que transita entremig de prats, fins que arribem a tocar d´una carretera local. Pocs metres enllà ja veiem el nucli medieval de Peratallada. La seguim en lleugera baixada fins arribar a l´entrada del poble.

Peratallada

 1. Peratallada( 1.25 hores)( 6,20 qm).

Som a la cruïlla amb el carrer La Bisbal. A la dreta tenim una àmplia zona d´aparcament, que a la primavera i estiu, es de pagament. Aqui deixarem per una estona el GR, i anem pel carrer empedrat de La Bisbal. Arribarem a una cruïlla, i anem per la dreta, passant per sota d´un arc, i a una nova cruïlla de carrers: a l´esquerra, hi ha el carrer Hospital, però seguim rectes per un carrer estret -carrer La Roca-, fins que arribem a la Plaça Esquiladors.

Allà hem de girar a l´esquerra per carrer de la Torre, passant pel costat de la Torre de l´Homenatge; farem baixada per creuar per sota la volta d´una casa, i arribar a l´àmplia Plaça Major i la seguim rectes, fins enllaçar per la dreta amb el carrer del Forn. Al final d´aquest carrer, girem a l´esquerra pel carrer d´en Vas, i arribem uns metres enllà al carrer Mas Bou , i el seguim a la nostra dreta.

Som ja quasi a les afores del nucli històric, i anem pel carrer uns metres, fins que trobem un camí a la nostra esquerra.

 1. Cruïlla camí( 1.30 hores)( 6,76 qm).

Deixem el carrer ara asfaltat, per agafar aquest camí, a la nostra esquerra, que s´endinsa dintre del bosc. La ruta ara no segueix cap ruta marcada. Com a referència haurem de seguir sempre la pista principal. El camí passa per sobre d´una zona pedregosa, i comença a fer una lleugera pujada.

Durant aquest trajecte pel bosc, el camí trobarà diverses dreceres o camins alternatius, que no agafarem, però el camí enllaçarà amb altres camins, que haurà de seguir majoritàriament a l´esquerra.

Enllacem amb un camí, i anem per l´esquerra en pujada( 7,15 qm.); deixem dreceres; no agafem un camí a l´esquerra que fa baixada; el camí fa una mica de pujada.

Enllacem amb un altre camí, i anem per l´esquerra( 7,56 qm.); trobem una cruïlla, i seguim rectes; poc després una altra cruïlla, i anem per l´esquerra, per una pista ample i planera.

Deixarem a la dreta l´accés a una finca, i la pista fa baixada fins que arribem a una cruïlla de pistes.

 1. Cruïlla pistes punt 04( 1.50 hores)( 8,40 qm).

Hem arribat a la cruïlla per la que ja havíem passat per anar a Canapost. Ara hem de refer el camí que havíem fet anteriorment. Anirem en direcció a la cruïlla dels Clots de Sant Julià.

 1. Cruïlla Clots de Sant Julià( 1.55 hores)( 8,85 qm).
 2. Cruïlla carretera punt 02( 2.10 hores)( 10,54 qm).
 3. Aparcament Vulpellac( 2.18 hores)( 11,06 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida molt agradable, que podem ampliar fent un recorregut a fons pel poble de Peratallada. A la tardor i l´hivern, no obstant, molts locals d´hostaleria acostumen a estar tancats.

Anècdotes.

Data de la sortida.

27/11/2016.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament Forallac -al que pertany Vulpellac-.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/vulpellac-clots-st-julia-canapost-peratallada-15713264

Bibliografia: 20 itineraris de senderisme entre garbí i tramuntana, Cossetània Edicions i Consell Comarcal del Baix Empordà.

Cartografia: Mapes topogràfics Empordà Costa Brava 1:30.000, Editorial Piolet i Consell Comarcal del Baix Empordà.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.