Rutes de senderisme

Ruta 49. Santa Fe Montseny al Turó de l´Home i les Agudes.

Breu introducció.

Ruta clàssica entre els afeccionats al senderisme a Catalunya que ens permet passejar per la fageda mes visitada del Parc Natural del Montseny, sobretot a la tardor, quan els arbres assoleixen les millors tonalitats. Vistes esplèndides des dels dos cims.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 4 hores per a gent acostumada a caminar, sense comptar parades a un ritme tranquil.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 11,600 quilòmetres, sortint des de la zona d´aparcament del restaurant l´Avet Blau que es troba just al costat de Santa Fe.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 570 metres, entre el punt mes baix a prop de Santa Fe i el cim del Turó de l´Home. El desnivell acumulat serien uns 615 metres acumulats. La ruta te un perfil suau de Santa Fe a la font de Passavets; des d´allà fins el Turó de l´Home es de pujada constant, a estones mes suau a estones mes marcada; del Turó agafem la carena de les Agudes, que es una mica irregular, però suau, fem una curta pujada a les Agudes. La resta de la ruta es de baixada, en algun tall una mica marcada, fins que creuem la carretera a prop de Passavets. La resta es molt planer.

 • Dificultats tècniques.

Cap de destacable. A l´hivern aquesta zona pot estar nevada.

 • Tipus de senyalització.

Molt ben senyalitzada, amb petits pals metàl·lics durant el recorregut que ens orienten molt bé durant el recorregut. Quan agafem la drecera del Pla de l´Espinal, trobarem marques vermelles als arbres. La darrera part, molt a prop de Santa Fe, no està senyalitzada, però no presenta cap complicació per seguir el camí.

 • Estat del terreny.

En general en bon estat, la major part per pista ampla. Cal vigilar amb el tram de la carena de les Agudes, ja que es un tall pedregós, i que amb dies humits, pot ser relliscós.

Època recomanada.

Qualsevol època de l´any pot ser agradable per anar-hi; es un dels grans atractius d´aquesta ruta. La primavera i la tardor serien les mes recomanables, de totes maneres.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Trobem poc abans a Rocs Cremats, i en una curta drecera, el pou de glaç del Comte, que havia estat el mes gran del Montseny. Va ser objecte d´una restauració no fa gaires anys. De totes maneres, cal anar en compte, perquè el terreny de baixada, es molt relliscós.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: per la carretera GIV5201( per Girona) o bé per la BV5114( per Barcelona), i poques desenes de metres abans( per la GIV5201) d´arribar o de passar( per la BV5114)a Santa Fe, trobarem una àmplia zona d´aparcament davant el restaurant l´Avet Blau. A Santa Fe, ens podrem trobar que, en ser una lloc molt transitat, sigui dificultós trobar aparcament.

 1. Aparcament l´Avet Blau( 00.00 hores)( 00,00 qm)( alçada 1.137 metres).

Just a l´entrada de l´aparcament, veurem un caminet ben condicionat, amb una fita del PRC 208. El seguim, en lleugera pujada, pel mig de la fageda. No hi ha massa pèrdua, hem de seguir el camí mes fressat, fins que creuem la carretera( 1,02 qm) a l´altra banda, on veurem una zona on es poden deixar alguns vehicles. Trobarem una plafó amb informació del Parc Natural del Montseny. Seguirem un camí principal que ben aviat arriba a una font.

 1. Font de Passavets( 00,25 hores)( 1,15 qm)( alçada 1.214 metres).

Es una font força àmplia de la qual hi ha tres brolladors. Molta gent acostumava a emplenar garrafes d´aigua en aquesta font, tot i que no està tractada. Seguim per la pista que es fica per dintre de la fageda. Hem de seguir les orientacions que ens donen les diferents fites clavades al terra, que ens orienten en algunes bifurcacions, respecte a la direcció per arribar al Turó de l´Home.

Es un camí molt ben indicat. La pista va guanyant alçada de manera decidida, fent lleçades. No hi ha gaires vistes, ja que anem per dintre del bosc, però es una fageda molt maca per on caminar.

 1. Drecera pou de glaç del Comte( 1.15 hores)( 3,85 qm)( 1.541 metres).

A la nostra dreta, veurem un corriol que baixa molt bruscament pel mig de la fageda. A uns 50 metres veurem el restaurat pou del glaç. Les dimensions son realment grans. Està voltat d´una petita barana, cal anar en compte, perquè l´alçada del pou es força gran per les dimensions habituals. Del pou( 3,90 qm) podem tornar pel mateix lloc -es un corriol molt relliscós-, o bé agafar un de mes suau cap a la nostra dreta, i tornem de nou a la pista, que seguim amunt. Ben aviat passem per una zona pedregosa, i ja tindrem vistes properes dels cims del Turó de l´Home i les Agudes. Deixem la fageda enrere i trobem a la dreta una formació de roques. Es la zona de Rocs Cremats( 4,42 qm), una bona talaia de la zona.

Ens queda una darrera pujada. El camí s’estreny  una mica, i la pujada s´intensifica, fins que arribem als peus del Turó de l´Home.

Som al coll Pregon( 1.40 hores)( 4,88 qm). La carretera asfaltada arriba en aquest lloc. Podem pujar fins el Turó per l´esquerra o per la dreta. Acostuma a bufar en aquest lloc. Anem per l´esquerra passant pel costat d´un tancat, i ben aviat arribem dalt de tot.

Si no volem fer el Turó seguim la carretera per la nostra dreta i a un centenar de metres, arribem al coll de Sesbasses, on hi ha un pal senyalitzador del GR5.2, on s´inicia el camí de la carena que porta a les Agudes.

 1. Turó de l´Home( 1.50 hores)( 5,28 qm)( alçada 1.707 metres).

Si anem en un dia clar, les vistes son esplèndides a banda i banda. A prop del cim hi ha una edificació, on abans hi havia servei de bar. Del cim, agafem alguns del corriols que baixen per anar a l´altra banda de la carretera( coll de Sesbasses).

Aquest corriol es força pedregós, i haurem d´anar en compte de no ensopegar amb alguna pedra. El camí se´ns farà una mica lent. Poc després trobarem una bifurcació: a la dreta, surt el PRC208 a Santa Fe, però seguim per l´esquerra.

El camí comença a fer pujada, i enllaça amb la carena, i tenim boniques vistes. Voltem un pedregot per la nostra esquerra i mes endavant passarem per una tartera, fins que arribem a la collada de Sesagudes.

 1. Collada Sesagudes( 2.35 hores)( 7,06 qm)( alçada 1.643 metres).

Arribem a una zona planera, on ja veiem molt a prop el cim de les Agudes. Trobem un pal senyalitzador. A la nostra esquerra, hi ha el camí de baixada a Sant Marçal, i a la nostra dreta el PRC208, amb el camí de tornada a Santa Fe. Després de la pujada al cim, hem de tornar en aquest punt.

Seguim rectes, i ja en una pujada, per un camí molt pedregós. De fet, veurem rastres de diferents camins. En pocs minuts som dalt del cim.

 1. Les Agudes( 2.45 hores)( 7,31 qm)( alçada 1.705 metres).

Les vistes son esplèndides davant nostre, i tenim una bona perspectiva de la ruta que hem fet fins ara. La baixada ens farà anar en compte amb les pedres. Retornem a la collada i agafem el PRC208 a la nostra esquerra, que fa una decidida baixada, dintre del bosc.

Veurem marques vermelles en un camí estret, que una mica mes endavant enllaça amb un camí ample. El terreny es una mica relliscós i arribem a la font de Briançò, en una zona planera( 8,42 qm). Hi ha una mica d´espai per seure i reposar una estona, tot i que el lloc, està una mica descuidat.

Seguim camí de baixada per la fageda, fins que arribem a una cruïlla de camins, on veurem una fita de pedres a la nostra dreta, i davant nostre una pal senyalitzador.

 1. Cruïlla Pla Espinal( 3.35 hores)( 9,57 qm)( alçada 1.400 metres).

La senyalització davant nostre posa Pla d´Espinal. Si girem a la dreta, anem en direcció a la font de Passavets. Si seguim rectes, farem baixada per un altre lloc i fem la ruta circular.

Seguim rectes, en baixada pel mig del bosc, en direcció est- sud-est. Trobarem senyals vermells, que ens orienten, tot i que no hi ha massa problema per seguir el camí, fins que arribem a la carretera( 10,01 qm). Creuem la carretera i agafem una pista, que es troba a pocs metres, i on veurem un rètol que posa Coll de Te. Passem pel costat d´una casa, que sembla abandonada, fins que arribem poc després a una cruïlla. Seguim rectes, ja que a l´esquerra va al restaurant Coll de Te. Trobarem una nova cruïlla, amb una pista a l´esquerra, però seguim rectes, en lleugera baixada.

Deixarem la fageda; anem per un camí ample, planer; a la nostra esquerra deixarem un camí particular, i una mica mes enllà, enllacem amb una pista que seguim a la nostra dreta en baixada, fins que creuem un pont i arribem poc després a l´alçada del restaurant l´Avet Blau.

 1. Aparcament Avet Blau( 4.05 hores)( 11,54 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida entretinguda i amb vistes esplèndides.

Anècdotes.

Data de la sortida.

22/10/2016.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Parc Natural del Montseny.

Restaurant l´Avet Blau.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/santa-fe-passavets-turo-de-lhome-les-agudes-pla-espinal-20849858

Cartografia: Montseny, Editorial Alpina, 1:25.000.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.