Rutes de senderisme

Ruta 50. Llafranc a Tamariu.

Breu introducció.

Ruta per la comarca del Baix Empordà, que surt de Llafranc per arribar a Tamariu per la costa i fa camí de tornada per l´interior. Una ruta esplèndida que es un bon resum del que ofereix la comarca.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Unes 2.45/3.00 hores aproximadament, sense comptar parades, per a gent acostumada a caminar.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 11,42 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 180 metres aproximadament entre el punt mes baix a nivell de mar i el far de Sant Sebastià. El desnivell acumulat serien uns 380 metres aproximadament. El perfil de la sortida seria de pujada sostinguda de Llafranc al far de Sant Sebastià; de baixada menys pronunciada fins arribar a cala Pedrosa, on farem un recorregut irregular fins Tamariu. De la platja fins l´encreuament amb una pista de tornada a Llafranc de pujada, i la resta de baixada irregular.

 • Dificultats tècniques.

En dies de temporal de mar, cal tenir en compte que el camí passa just arran de mar just abans d´arribar a Tamariu, per la qual cosa, ens podríem trobar amb problemes per continuar el camí. El camí de pujada de cala Pedrosa -direcció a Tamariu-, es un terreny relliscós i estret, que va molt arran de la façana, està protegit amb una barana de fusta, que dóna certa seguretat a les persones amb aversió a les alçades.

 • Tipus de senyalització.

Es una ruta molt ben senyalitzada. Trobarem pals senyalitzadors en punts concrets de la ruta, així com marques-vermella i blanca- del GR92 i del PRC-107 -groga i blanca-.

 • Estat del terreny.

En general en bon estat. A la façana marítima, passarem per zones on el terreny es una mica relliscós i on les esllavissades han obligat a reforçar el terreny. El corriol de pujada de cala Pedrosa, en direcció a Tamariu, es el tall mes complicat.

Època recomanada.

Qualsevol època es bona.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

 

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem per la carretera GI6546 a l´entrada de Llafranc, fins la rotonda de la Plaça del Doctor Trueta, on girant en baixada pel carrer Lluís Marqués, podrem accedir, seguint les indicacions a un parell de zones d´aparcament -de pagament a l´estiu-, molt a prop del passeig marítim de Llafranc.

 1. Llafranc-Passeig de Cipsela( 00.00 hores)( 00,00 qm).

Som al passeig marítim Cipsela, on trobem un pal senyalitzador del GR-92, davant l´hotel Terramar. Seguim el passeig restaurant recentment, en direcció est-sudest, cap al port nàutic, on arribarem ben aviat. A l´esquerra trobarem unes escales -marca GR-, i farem una pujada una mica esgotadora, però ens permetrà tenir una bonica vista de la platja de Llafranc, fins que enllacem amb la carretera que porta al far de Sant Sebastià( 0,414 qm).

Seguim la carretera amunt durant una bona estona, per l´avinguda Pau Casals, envoltada d´edificis d´apartaments. Tindrem una vista una mica parcial de la façana marítima. La pujada es farà mes intensa en una zona mes residencial, i arribem a l´encreuament amb el carrer Paraguay( 1,47 qm), però seguim rectes amunt. Ara ja no hi ha zona peatonal i anem per la carretera, fins que poc després arribem al far, que ara es un restaurant.

 1. Far Sant Sebastià( 00.24 hores)( 1,58 qm).

Davant el far, hi ha una petita esplanada, que es el mirador Joaquim Turró, amb unes vistes privilegiades de Llafranc. Pugem per unes escales per arribar a una esplanada, on hi ha el hotel restaurant del Far. Al seu costat hi ha la Torre Guaita i Santuari de Sant Sebastià de la Guarda( 1,74 qm), i el jaciment del poblat ibèric, que es troba molt ben condicionat, on podem fer una curta passejada. Tot i que hi ha plafons que expliquen molt bé les restes, el lloc no te massa atractiu, ja que les restes del jaciment son poc evidents. Fem una vola pel poblat, i enllacem amb un camí de terra, al costat de l´oratori de Sant Baldiri, al costat d´una tanca de fusta, amb una marca del GR. Tindrem vistes al mar.

El camí de terra fa davallada, per una pineda, fins que trobem un pal senyalitzador( 1,98 qm). A l´esquerra, hi ha un corriol del sender local que va a Palafrugell. Seguim rectes avall, pel GR92, en direcció a Cala Pedrosa, per un camí abrupte. Trobarem esglaons de fusta, que ens donen una certa seguretat. La baixada es va fent mes planera, trobem una drecera a la dreta, però seguim rectes en pujada, i el camí es fa mes ample uns metres, fins que enllacem amb una pista( 2,37 qm), i la seguim a la dreta en baixada. Anem pel mig d´una pineda; el camí fa un gir sobtat a l´esquerra i anem en planer.

Poc després el camí es fa corriol( 2,73 qm), i passem pel costat d´un prat, per una zona atapeïda de vegetació baixada. El corriol fa baixada fins arribar a una cruïlla de camins, al costat d´una torre elèctrica( 00,45 hores)( 3,03 qm). Seguim rectes, per un camí que fa baixada, on veurem una marca del GR, fins que arribem a una altra cruïlla, al costat d´uns xiprers.

 1. Cruïlla Cala Pedrosa( 00.47 hores)( 3,26 qm).

Trobem un pal senyalitzador, al costat d´una tanca. Seguim per la nostra dreta, en baixada, en direcció a cala Pedrosa. El camí es una mica pedregós. Es una zona boscosa. El camí es fa estret. Es un lloc tranquil i alhora solitari. En algun tall, trobem una barana de fusta, que ens dona una seguretat, ja que el camí passa per una zona estreta, amb un cert desnivell. La baixada es lenta, ja que el camí demana una certa atenció. Quan som a prop de la cala, veurem una petita caseta, girem a la dreta i en pocs metres, arribem a la cala.

Cala Pedrosa

 1. Cala Pedrosa( 00.55 hores)( 3,81 qm).

Anem a l´altra banda de la cala, on veiem unes baranes de fusta. La pujada serà decidida, per un terreny abrupte, guanyant alçada ràpidament. Quan ja hem fet la major part de la pujada, passem per algun tall, en que les persones amb aversió a les alçades, podrien patir una mica, però la barana de fusta, ens dóna seguretat. El camí es farà i arribem a una cruïlla de camins( 4,13 qm), on agafem el camí de la dreta en baixada, fins que arribem a una esplanada, amb una filera de xiprers, on veurem una barraca a prop del mar.

Seguim el GR per un camí ample, que passa pel mig d´una pineda, que es va acostant a la façana marítima. Ens podem acostar -si volem- a una zona rocosa que s´allarga per la façana marítima, coneguda com la Musclera.

Anem en planer en direcció nord-est però poc després la camí es torna una mica irregular i abrupte; trobem parts del camí afectades per esllavissades que s´han condicionat per poder passar sense cap problema. El camí torna a fer baixada, i arribem a una zona rocosa arran de mar.

 1. Sa Perica-roques( 1.20 hores)( 5,21 qm).

Es una zona rocosa, arran de mar, que haurem de creuar. Veurem alguna marca espaiada. No hi ha cap perill. Hem d´arribar al final de la zona rocosa, on hi ha una petita caseta( Porxo d´en Borell), on continua el camí de terra. Quan hi ha arribem al peu de la caseta, tindrem esplèndides vistes de la platja de Tamariu. Seguim el camí, planer i una mica empedrat, fins que arribem arran de mar, i seguim per la sorra fins arribar a la platja. Hem d´anar en compte en dies de mala mar, ja que hi ha un  petit tall, que està just arran de mar, i en cas d´onades, pot ser complicat de passar-hi.

Badia Tamariu

 1. Tamariu( 1.35 hores)( 5,83 qm).

Arribem a la platja i al passeig. Trobem bancs on podem asseure i una petita font. Just al costat del passeig, trobem una marca del GR. Seguim del Passeig del Mar, en direcció nord-oest( NO) fins que trobem un pal senyalitzador al carrer de la Riera. Hem de seguir rectes, però ara deixarem el GR i seguirem el PRC-107( marques blanques i grogues).

Anem per aquest carrer planer i molt ample; deixarem una zona de pícnic mes endavant, i seguirem rectes i en pujada molt decidida una estona, ara per la carretera, sense voral pels vianants. Arribarem a la cruïlla amb el carrer Costa Rica, i anem per l´esquerra pel carrer Perú, en una pujada mes suau, pel mig d´una urbanització, fins que arribem al final del carrer, on trobarem un pal senyalitzador, just al costat del bosc( 1.50 hores)( 7,17 qm).

Seguirem el corriol que voreja el tancat d´una casa, en baixada. Una mica mes endavant trobem una cruïlla, i seguim per la dreta, en pujada, la marca del PRC. Som al mig d´una zona molt atapeïda de vegetació. El corriol fa un gir molt brusc i fa una pujada molt accentuada, durant un centenar de metres, fins que es torna a fer planer i trobem un camí a la nostra dreta que no agafem, i uns metres enllà enllacem amb una pista.

 1. Enllaç pista( 2.00 hores)( 7,77 qm).

Seguim per l´esquerra, en planer, per una pista ampla, que passa pel mig d´un bosc de pi i alzina, fins que arribem a una nova cruïlla de pistes( 7,94 qm). Anirem per l´esquerra en lleugera pujada, seguim les marques del PRC. La pista de seguida comença a fer baixada, deixarem la zona boscosa, i arribem ja en planer a peu de la carretera GIV6542( 8,92 qm). Anirem a la nostra dreta, en direcció SO( sud-oest) durant uns metres fins arribar a una altra cruïlla de la carretera.

 1. Enllaç PRC 107( 2.15 hores)( 9,06 qm).

En aquesta cruïlla, veurem un pal senyalitzador, just a l´inici d´una pista de terra, i enllacem amb el PRC-107. Seguim aquesta pista, ample i planera, en direcció oest, pel mig dels camps. El camí ressegueix la tanca d´una finca molt gran, fins que arribem amb una cruïlla, on trobem un pal senyalitzador del PRC i del sender local a Palafrugell a la nostra dreta. Seguim rectes i uns metres enllà, trobem a la nostra esquerra, un camí que es un sender local que porta al Far de Sant Sebastià. Seguim rectes per la pista que voreja el tancat d´una finca, fins que a l´alçada de la porta d´entrada a aquesta finca, trobem un corriol a la nostra dreta, que porta al dolmen de Can Torrents( 9,92 qm).

Dolmen Can Torrents

Seguim aquest corriol, sense marques, però senzill de seguir, fins trobem el dolmen de Can Torrents, al cap de uns pocs minuts. Refem el camí fins la pista, i la seguim ara en lleugera pujada, passant pel costat d´un parell d´edificacions. Uns metres enllà, tornem a trobar un altre corriol d´accés al dolmen a la nostra dreta, però seguim rectes fins que arribem a la part del darrera d´una finca. Ja veiem el mar i Llafranc molt a prop. Enllacem amb un carrer asfaltat que seguim en baixada. Veurem algun senyal del PRC.

Som al carrer Amadeu Vives. Arribem amb una cruïlla amb un altre carrer, i seguim rectes en baixada fins que arribem al davant de l’església de Llafranc( 11,36 qm). Baixem pel carrer Santa Rosa, fins que poc després arribem al punt d´inici de la sortida.

09.Llafranc( 2.40 hores)( 11,42 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida que combina el trajecte per la costa i per l´interior, en una ruta senzilla, sense gaires complicacions. Ideal per fer un matí.

Anècdotes.

Data de la sortida.

06/10/2017.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Oficina Turisme Llafranc

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/llafranc-a-tamariu-20765568

Bibliografia: 20 itineraris de senderisme entre garbí i tramuntana, Cossetània Edicions.

Cartografia: Empordà Costa Brava, Mapes topogràfics 1:30.000, Editorial Piolet.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

 

 

One thought on “Ruta 50. Llafranc a Tamariu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.