Rutes de senderisme

Ruta 53. Besalú a Beuda, per Palera.

Breu introducció.

Ruta pels voltants de Besalú, que ens permet conèixer el patrimoni arquitectònic de Sta.Maria de Palera i el Sepulcre de Palera i el poble de Beuda. Es una caminada senzilla i agradable de fer.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 3.30 hores per a una persona acostumada a caminar, i sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 14,50 qm.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 250 metres, entre el punt mes baix a Besalú, i el mes alt, a les rodalies de Beuda. El desnivell acumulat de pujada serien uns 370 metres aproximadament, ja que es un recorregut una mica irregular, sense fer-se cansat. El perfil es de pujada sostinguda, amb alguna baixada, de Besalú fins que fem camí de sortida de Beuda. Des d´allà, el camí es de baixada fins Besalú.

 • Dificultats tècniques.

Cap ni una.

 • Tipus de senyalització.

En general ben senyalitzada de Besalú a Beuda, on trobarem marques del GR-2 i d´Itinerannia i pals senyalitzadors en cruïlles. De Beuda fins el trencant de Can Nierga, no hi ha, tot i que no hi ha problema, si ens segueixen les instruccions d´aquesta guia.

 • Estat del terreny.

En general en bon estat, excepte un petit tall, en que el terreny es molt relliscós, i cal parar atenció en fer la baixada per enllaçar amb la carretera que porta a Beuda.

Època recomanada.

La primavera i la tardor.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Església de Santa Maria de Palera, a Beuda:  d´estil romànic, va ser construïda al segle XI.

Monestir del Sant Sepulcre de Palera, a Beuda: d´estil romànic, va ser construïda al segle XI,és de tipus basilical amb tres naus, amb capçalera de tres absis semicirculars, llisos i sense creuer. A la nau central, la volta és de canó i en les laterals de quart de cercle, separades per dos pilars de planta rectangular per banda. Cada un dels absis té una finestra central de doble esqueixada i cornisa”( cortesia Vikipèdia). Era un centre de pelegrinatge, ja que es podien obtenir indulgències, tal i com si s hagués anat a Terra Santa.

Església de Sant Esteve, a Beuda: “Construcció romànica del segle XII, de planta irregular, més estreta en la part davantera que en la del darrere. Al costat sud s’hi va annexionar posteriorment la sagristia. La part més destacable del temple és a ponent, on hi ha la porta d’entrada i tres finestres simètricament situades, una damunt la porta i les altres, menys enlairades, a cada un dels extrems i a l’alçada de les naus laterals. El campanar era originàriament una espadanya de doble obertura, convertit en torre sobrealçada i amb teulat a dues vessants”( cortesia vikipèdia).

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: el lloc de sortida es troba davant la fonda Siqués, a l´avinguda Lluís Companys, davant la parada del bus. Aquesta avinguda es el carrer principal del poble, pel que s´arriba de diferents contrades. Molt a prop, cap a la zona del Pont Nou, que salva el riu Fluvià, trobarem zona d´aparcament, amb certa facilitat, tot i que al migdia en cap de setmana, acostuma a estar ple força ple.

 1. Parada bus-fonda Siqués( 00.00 hores)( 00,00 qm)( alçada 154 metres).

Som davant la parada del bus, que es troba a l´avinguda Lluís Companys. Hi ha un pas de zebra, que creuem i som davant la fonda Siqués. Al costat de l´edifici, hi ha unes escales, amb un senyal del GR-2 i d´Itinerànnia( groga), que pugem pel mig dels edificis, enllaçant amb un camí de terra, que arriba a una rotonda. Travessem la rotonda, i seguim un carrer per una zona urbana, fins arribar a un pal senyalitzador del GR/Itinerannia( 0,400 metres).

Seguim un camí en baixada per la dreta, que es finca per dintre d´una zona boscosa. Creuem un pont sobre la riera. Estem en una zona ben cuidada, i trobarem un espai de pícnic. Creuarem dues vegades la riera. Passem per sota del pont de l´autovia A-26, i girem a l´esquerra, seguint la marca del GR. Mes endavant, tornem a passar per sota del pont, i arribem a una pista cimentada, que seguim en pujada.

Una mica mes endavant trobem un rètol a Salt de Palera/Beuda( 1.64 qm); la seguim a la dreta; arribem al costat d´una torre elèctrica, girem a la dreta, en direcció can Hospitalet.

 1. Cruïlla Salt de Palera( 2,13 qm)(alçada 210 metres).

Trobem pal senyalitzador d´Itinerannia G104 del Salt de Palera. Es una cruïlla de camins. Seguim per la nostra dreta, en direcció al mas Aulet. A la tornada hi tornarem a passar per aquí. Passem pel costat d´un mas, i el camí es fa asfaltat; passem per un pont, i comença a pujar, per una zona boscosa, sense vistes.

Mes endavant( 2,78 qm) deixem la pista, i anem per un corriol a la nostra( marques gr/itinerannia); arribem a una nova cruïlla i seguim rectes per una pista. Trobarem pistes a la nostra esquerra que no agafem.

La pista va pujant; en un revolt creuem un prat i veurem una església i una casa.

 1. Santa Maria de Palera( 00.50 hores)( 3,91 qm)( alçada 263 metres).

Arribem a una edificació, on hi ha un mas particular i l’església de Sta. Maria de Palera. Seguim pel costat de la façana de l´edifici, fins arribar a una pista, on hi ha un senyal d´Itinerannia, la G107. Seguim per una pista ampla a la nostra esquerra, en direcció al Sepulcre de Palera, fins que trobem un pal senyalitzador( 4,10 qm), i girem a la dreta. Uns metres enllà trobem una cruïlla i girem a la dreta, i arribem de seguida al Sepulcre.

 1. Sant Sepulcre de Palera( 1.02 hores)( 4,32 qm)( alçada 299 metres).

Podem aprofitar per fer una petita volta pels voltants. Del Sepulcre surt una pista ampla de terra, que seguim una estona, fins que quan comença a estar asfaltada, trobem un camí a la nostra esquerra, que seguim. Creuarem una carretera, seguint les marques d´Itinerannia, en baixada per una torrentera. En una cruïlla, girem a l´esquerra( 4,97 qm), i el camí acaba fent una baixada molt directa, i per un terreny molt relliscós, per enllaçar amb una carretera local( 5,88 qm).

Cal anar en compte en aquest petit tall.

Seguim per la carretera en baixada, i poc després, enllacem amb la carretera GIV-5234 -que arriba a Beuda-, on trobarem el pal senyalitzador G182. Ja veiem el poble de Beuda a la nostra esquerra. Pugem per la carretera, fins que veurem un caminet a la nostra dreta, que ens porta al centre del poble.

 1. Beuda( 1.40 hores)( 6,66 qm)( alçada 339 metres).

Arribem a la plaça Major del poble, davant l´església de Sant Feliu. Es un poble ben petit i ben cuidat. A la Plaça trobem una font, on ens podem refrescar.

Voltem la plaça per la nostra esquerra, passem pel costat d´una pista esportiva, fins arribar a la carretera que puja al Santuari de la Mare de Deu del Mont. Girem a l´esquerra, per un carrer al costat d´una urbanització. Passem pel mig de l´aparcament a l´entrada del poble i baixem fins a la carretera. Anem per la dreta en baixada, fins que trobem una cruïlla amb una carretera local, a la dreta, que seguim( 6,99 qm). Una mica mes enllà, deixarem una zona d´esbarjo a la dreta( 7,15 qm).

Durant una bona estona seguirem per aquesta carretera local, deixant de banda algunes cruïlles que porten a masos. Estarem al descobert tota l´estona.

Passem pel davant del castell de Beuda -a una certa distància-; deixem una pista a l´esquerra; en una cruïlla, seguim per l´esquerra en baixada.

Passem pel davant de l´entrada del mas de Can Nierga. La carretera fa una lleugera davallada i en revolt, agafem una pista a l´esquerra, on veurem senyals de PRC i en direcció a Besalú( 9,12 qm)( 2.10 hores). Trobarem el pany senyalitzador G180( 10,11 qm), i seguim rectes per la pista, deixant un camí a l´esquerra. La pista fa pujada, fins que arribem a una nova cruïlla, i seguim rectes en baixada( marca groga).

 1. Cruïlla camins( 2.35 hores)( 10,93 qm)( alçada 266 metres).

Seguim pel mig, en lleugera baixada, seguint la marca groga. El camí es fa planer. Trobarem un mas abandonat a la nostra esquerra.

 1. Cruïlla del punt 02( 2.55 hores)( 12,39 qm).

Es la cruïlla per la que havíem passat al punt 02.

Ara ja només cal desfer el camí fet al començament.

 1. Besalú( 3.20 hores)( 14,52 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida senzilla i distreta, sense grans atractius, però ideal per fer una matinal.

Anècdotes.

Data de la sortida.

31/03/2018.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Besalú.

Ajuntament de Beuda.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/besalu-palera-beuda-23635659

Cartografia: La Garrotxa, Guia Itinerànnia, Editorial Alpina, 1:50.000.

 

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.