Rutes de senderisme

Ruta 55. Les fonts de Sant Gregori.

Breu introducció.

Ruta matinal per Sant Gregori, a la comarca del Gironès, que ens permet conèixer les diferents fonts del municipi.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Unes 2.45/3.00 hores per a gent acostumada a caminar, sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 11,20 qm.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim de la ruta serien uns 100 metres, entre el punt mes baix, arran del lloc conegut com l´Aiguabarreig, i una cruïlla a prop de la font de can Verdaguer. El desnivell acumulat  serien uns 120 metres. Es una ruta força planera; la pujada es concentra en el darrer quilòmetre abans d´arribar a la font de can Coromines.

 • Dificultats tècniques.

Cap ni una.

 • Tipus de senyalització.

Trobarem pals senyalitzadors de la Ruta de les Fonts número 11, així com senyals de PRC, fins la darrera font de can Verdaguer. El tall mes complicat es seguir el camí pels horts del Llémena, ja que es una zona plena de barraques, i hi ha alguns trencants.

 • Estat del terreny.

Majoritàriament per camins i pistes de terra amples, en bon estat. Alguna zona pot estar enfangada en dies de pluja, com la zona propera a l´aiguabarreig.

Època recomanada.

Qualsevol època, excepte a l´estiu, ja que es una sortida força exposada al sol.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Castell de Sant Gregori: el casal dels Margarit, com a altre nom conegut, es va construir al segle XII, i te trets del gòtic català amb modificacions que es varen fer posteriorment, al segles XIV, XVI i XVII.De planta quadrada, aquest tipus d’edificació es caracteritza per la torre angular, el mur de defensa i les dependències al voltant del pati interior, construccions típiques de les residències senyorials del segle XII”( cortesia Natura Local).

Església Vella de Sant Gregori: es d´origen romànic, construïda al segle XI. Hi ha una creu de terme al costat, que va ser destruïda al 1936, però reconstruïda posteriorment.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribarem a Sant Gregori, per la carretera GI-531. Anem pel carrer principal que travessa el poble, l´avinguda de Girona, fins que trobem la desviació( està senyalitzada) per a anar al camp de futbol/zona esportiva( carrer d´Argelaguet), que quedaria a la nostra esquerra( si venim des de Girona ciutat). Al costat del recinte, trobarem una àmplia zona d´aparcament.

 1. Sant Gregori-Camp de futbol( 00.00 hores)( 00,00 qm)( alçada 91 metres).

Des de la pineda, on hi ha la zona d´aparcament, trobarem un pal senyalitzador a peu de carretera, i seguirem la ruta de les Fonts, número 11. Passem pel pont d´Argelaguet, que tenim a un centenar de metres davant nostre, fins que trobem un altre senyal indicatiu( 0,290 metres)a la nostra esquerra, que agafem en direcció al lloc conegut com a Aiguabarreig.

Anem per una àmplia pista de terra, a la vora de la riera de Llémena, fins que arribem a l´Aiguabarreig, on veurem una barana, que està a uns metres de la pista. Podem contemplar com conflueixen la riera Llémena i el Ter.

Fins arribar a la font d´en Coromines, hem de seguir la ruta 11, en aquesta pista ampla i planera, que es va allunyat del riu Ter. A la nostra dreta tindrem vistes dels prats i les muntanyes properes.

Trobem una bifurcació a la dreta( 2,09 qm), però seguim rectes. Passem a prop de torres elèctriques. Al costat d´una torre, veurem rastres de camí a l´esquerra, però seguim per la pista( 2,23 qm). En una cruïlla( 3,69 qm), seguim rectes, deixant una pista a l´esquerra.

Arribem a una cruïlla amb la carretera( 4,03 qm). Seguim per la carretera amunt en direcció a la font d´en Coromines, i deixem a esquerra, una pista de terra que es la ruta 12. En una nova cruïlla( 4,32 qm), anem per la dreta per un camí de terra, deixant a l´esquerra la pujada a Sant Grau. Anem per un bosc d´alzines, fins que trobem una cruïlla( 4,75 qm), i anem per la dreta en baixada( marca de PRC). En un revolt, veiem una edificació.

 1. Font can Coromines( 1.10 hores)( 4,94 m)( alçada 127 metres).

L´edificació albergava antigament una planta embotelladora d´aigua, i ara només es conserven, molt precàriament, les parets de l´edifici. La font es a dintre de l´edifici, de la qual surt aigua ferruginosa i picant, motiu pel qual surt una aigua vermellosa.

Val la pena aturar-se una estona.

La ruta segueix ara per un camí estret, que fa pujada suau però constant, per dintre del bosc, fins que arribem a una cruïlla( 5,61 qm) amb una pista. Creuem la pista i seguim per un camí en baixada, seguint la senyalització de la ruta 11. Deixem dreceres durant la baixada.

 1. Font del Raig( 1.32 hores)( 6,40 qm)( alçada 115 metres).

Enmig del bosc trobem aquesta font, es un lloc una mica deixat. També es coneguda com a Font de la Virobella, es l´única font d´aigua dolça de la serra de Sant Grau. Just al davant de la font, trobem el Pollancre de la Font del Raig, amb una alçada que quasi arriba als 30 metres d´alçada.

Sortim de la font, seguim el camí de baixada, fins enllaçar amb una carretera asfaltada, i girem a l´esquerra. Durant una estona i fins arribar a l´església vella de Sant Gregori, anirem per aquesta carretera al descobert. Durant el trajecte, passem pel davant del castell de Sant Gregori, que es una finca privada i, per tant, no s´hi pot entrar.

 1. Església vella de Sant Gregori( 1.50 hores)( 7.68 qm)( alçada 107 metres).

En arribar podem contemplar aquesta església i fins i tot, fer una mica de parada en aquest agradable entorn. Veurem un senyal de la ruta 11 i de PRC.

Continuem el camí, passant pel costat del cementiri, i anem per un camí asfaltat, on veurem una marca del PRC, fins que arribem a un trencant a la dreta. Seguim rectes, però, per la carretera, fins que trobem un senyal que mena a la Font de can Verdaguer( 8,13 qm), al final del carrer asfaltat, i girem a la dreta, en baixada.

 1. Font Can Verdaguer( 2.00 hores)( 8,29 qm)( alçada 120 metres).

La trobem enmig d´una clariana al bosc. L´aigua d´aquesta font te una elevada concentració de sals, de ferro i bicarbonats i CO2. Seria una font d´aigua bicarbonatada sòdica. Es precisament l´alta concentració en ferro que li dona el color tant característic tant al voltant de la font, com al rierol que seguirem en baixada, fins que arribem a una pista de terra( 8,42 qm), i anem a la nostra esquerra.

 1. Resclosa del Molí de Sant Gregori(2.05 hores)( 8,52 qm)( alçada 107 metres).

Trobarem un pal senyalitzador de les rutes 1 i 2, i girem a la dreta, deixant la pista, i en una desenes de metres, arribem a la resclosa de la riera Llémena, que va ser construïda al segle XVIII.

Dels voltants de la resclosa, seguirem un caminet que ressegueix la riera, en direcció Est(E), vorejant uns prats. El caminet es fa mes ample i arribem a una zona de barraques, coneguda com els horts del Llémena. Arribarem a una cruïlla( 9,05 qm), on veurem un senyal de PRC a la nostra dreta, però seguim rectes, en direcció a la zona de barraques.

Anem en direcció est sud-est(E-SE); trobem una cruïlla però seguim rectes, acostant-nos a una altra zona de barraques. Girem a l´esquerra( 9,27 qm), i mes endavant, tornem a girar a l´esquerra, al costat d´una casa, seguint per camí ample.

Enllacem amb una pista de terra ampla, i girem a la dreta( 9,40 qm), i anem deixant enrere els horts, fins que enllacem amb una carretera asfaltada( 9,59 qm), i girem esquerra i creuem el pont sobre la riera del Llémena.

Una mica mes endavant trobem un pal senyalitzador de la ruta 5 de BTT( 9,68 qm). Girem a la dreta, fins que trobem un altre pal d´aquesta ruta( 10,52 qm).

 1. Cruïlla camins-riera( 2.35 hores)( 10,52 qm)( alçada 95 metres).

Ens trobem amb diferents camins. A la nostra dreta, tenim un caminet, que porta a creuar la riera del Llémena( hi ha un pas de pedres). Davant nostre, i mes al centre, hi ha el camí ral( que queda al descobert) i mes a l´esquerra, hi ha dos caminets, que s´acosten mes a una pineda. Podem agafar qualsevol, ja que acaben coincidint tots tres mes endavant( 10,97 qm).

Ens acostem a una pineda, ja molt a prop del camp de futbol. Un cop estem a la pineda, seguirem un caminet a la nostra esquerra, que ens porta a la zona d´aparcament, d´on hem sortit.

 1. Aparcament camp de futbol( 2.40 hores)( 11,21 qm)( 91 metres).

Valoració de la sortida.

Ruta molt planera, on podem passar per diverses fonts. Molt agradable de fer com a una matinal.

Anècdotes.

Data de la sortida.

28/01/2018.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Sant Gregori.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/sant-gregori-ruta-de-les-fonts-27678627

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.