Rutes de senderisme

Ruta 56. Cruïlles, volta pels veïnats de Rabioses i Pastells.

Breu introducció.

Ruta circular pels veïnats propers a Cruïlles( Baix Empordà), que ens permet conèixer racons poc coneguts d´aquesta zona de les Gavarres. A destacar la visita al priorat de Sant Miquel de Cruïlles.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 3 hores per a gent acostumada a caminar, sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Uns 11,46 quilometres aproximadament.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 87  metres, entre el punt mes baix, fent camí de tornada a Cruïlles( 42 metres), i el mes alt, uns 129 metres, fent una petita volta pel bosc, una mica abans d´arribar al molí de can Coia

El desnivell acumulat de pujada de la sortida serien uns 150 metres. Es una ruta una mica irregular, sobretot la primera part, fins arribar a les restes del molí de can Coia.

 • Dificultats tècniques.

Cap ni una.

 • Tipus de senyalització.

Trobarem marques del PRC 100 i d´altres rutes, però la ruta en si mateixa no segueix un recorregut marcat. Per tant, necessitarem d´aquesta guia o bé el track al GPS.

 • Estat del terreny.

En general en bon estat. Combinem pista de terra, camins i alguns talls per carreteres locals.

Època recomanada.

En general qualsevol època, excepte l´estiu, ja que es una sortida molt exposada al sol.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Sant Miquel de Cruïlles: Monestir benedictí, d´origen romànic, que es bastir sobre un temple consagrat al 904 i del qual l´església es del segle XI. Ha sigut objecte de diferents treballs de restauració.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: si arribem per la carretera GI-664, la seguirem fins que fa un revolt, trobarem l´escola infantil Les Gavarres, i girem per entrar dintre del poble. A pocs metres, hi ha una petita zona d´aparcament.

 1. Cruïlles-Escola Les Gavarres( 00.00 hores)( 00,00 qm)( alçada 67 metres).

Des de la zona d´aparcament que trobem al davant de l´escola de les Gavarres, anem per una carretera local que passa pel darrera de l´escola, en direcció a un pont proper. Passem per sota del pont de la carretera GI-664, i seguim en pujada( direcció SO-O). Som en una zona de granjes i cases aïllades. Seguirem rectes per la carretera fins arribar a Sant Miquel.

 1. Monestir de Sant Miquel( 00.10 hores)( 0,620 qm)( alçada 90 metres).

El monestir es troba al damunt del turonet, envoltat de cases de construcció de pedra. Es un entorn molt agradable. Donem una volta pel monestir, ja que es prou ampli, i disposa de bones vistes. Hem de seguir una pista en baixada, que passa per davant de la façana del monestir. Es una pista ampla, que seguirem fins enllaçar amb una carretera( 1,26 qm), on trobem un senyal. Seguim el senyal del PRC 100.

Trobarem una altra cruïlla( 1,35 qm), i anem en direcció Rabioses/PRC 100. Trobarem una pista a la nostra dreta( 1,60 qm), però seguim la pista principal( a pocs metres hi ha una casa a l´esquerra), fins que arribem a les envistes de la palanca de Cruïlles. Podem seguir per la pista i creuar el riu, si no porta aigua, o bé passar per aquest pont que, creua a una certa alçada el riu Daró, agafant un corriol.

Un cop passat el riu, retornem a la pista principal. Ara passem per una zona on tindrem unes granjes a la nostra esquerra. Seguim la pista, que comença a fer pujada, i les marques del PRC. En passar pel costat d´una casa -a la dreta-, la pujada s´acaba i arribem a una nova cruïlla, al costat d´una curiosa bola que posa Cal Andrich.

En aquesta cruïlla, hem de girar a la nostra esquerra, seguint les marques del PRC, en lleugera baixada, entre prats i amb vistes molt maques, fins que arribem a una nova cruïlla.

 1. Cruïlla pistes( 00.50 hores)( 3,24 qm)(alçada 60 metres).

Cal parar atenció, ja que tornarem a passar per a aquesta cruïlla.

Seguirem per la nostra dreta, ja que anem a fer una petita volta circular, que ens permetrà passar pel pont de les Dobles, les restes del molí de can Coia i el mas Coia. Seguim la pista en lleugera pujada, i trobem un camí a la dreta, però seguim per la pista, fins que tornem a trobar una nova cruïlla.

 1. Cruïlla petita ruta circular( 00.55 hores)( 3,49 qm)( alçada 76 metres).

Podem anar tant  per l´esquerra, en baixada i amb marca del PRC, o bé per la dreta, en pujada i sense marca, ja que hi tornarem a passar, de tornada de fer una petita ruta circular. En aquest cas, anem per l´esquerra.

Trobarem una cruïlla a l´esquerra( 3,78 qm), però seguim per la dreta -marca PRC-. El camí guanya alçada fins que arribem al Pont de les Dobles.

 1. Pont de les Dobles( 1.05 hores)( 3,96 qm).

Aquest pont, que va ser construït cap al 1740, era un punt important de trànsit el en seu moment, entre els diferents masos de la zona, que va ser objecte d´un plet, ja que va ser construït per un dels masos, que volien restringir el seu ús com a camí carreter.

D´aquest petit pont, en un estat molt precari, uns metres enllà passem un petit torrent, i seguim el camí principal, en pujada. No tenim vistes.

Creuarem la riera de Mas Mates, i a pocs metres trobem un corriol que porta a les restes del molí de can Coia. Agafem aquest corriol, i arribem de seguida a les restes del molí, que esta molt abandonat, tot i que es pot entrar, però cal anar amb una certa cura.

Retornem al torrent, i seguim el camí que seguíem, fins que trobem un corriol a la nostra esquerra( 5,03 qm), però seguim rectes en planer.

Arribem a una nova cruïlla( 5,29 qm): a l´esquerra, continua el PRC, que no seguirem; anirem per la dreta, per un camí pedregós en pujada. Unes desenes de metres enllà, tornarem a trobar una pista a l´esquerra, però seguim rectes, i aviat arribem a les restes d´un mas.

 1. Mas Coia( 1.35 hores)( 6,06 qm)( alçada 115 metres).

Aquest mas, de grans dimensions, es troba en un estat d´abandonament. De totes maneres, podem fer una volta pel seu interior per fer-nos una idea de com era. Cal anar en compte.

Seguim la pista, en baixada fins que arribem a la cruïlla del punt 04( 7,27 qm), i una mica mes enllà, a la cruïlla del punt 03( 7,54 qm), i girem a la dreta, fins que poc després arribem a Can Molines, una finca esplèndida amb una hípica al seu costat.

Passem pel davant de la casa, i seguim el camí principal. Passem pel pont de la Sagristana, i quan arribem a una cruïlla, seguim a la nostra esquerra. Passarem pel costat d´unes granjes, i arribem a una finca, on veurem una pineda molt ben cuidada, delimitada per una tanca. Quan arribem al final de la tanca, enllacem amb una pista molt ampla i seguim per l´esquerra( rectes).

Posteriorment enllaçarem amb una carretera asfaltada, fins que -molt a prop de la Palanca del riu Daró-, veurem un camí de terra, al costat d´un pi on veurem marques de PRC. Seguim aquest camí ample, pel mig del bosc, molt planer, i a la vora del riu, fins que arribem amb una cruïlla.

 1. Drecera tornada a Cruïlles( 2.50 hores)( 10,41 qm)( alçada 43 metres).

El PRC segueix recte; veurem un senyal de prohibit BTT. Hem de girar a la nostra esquerra, passant pel riu Daró. El camí enllaça amb una pista i anem a l´esquerra. Veurem senyals de la xarxa cicloturística. Seguirem aquesta pista, que no deixarem fins que trobem un pal senyalitzador de la xarxa cicloturística, i una carretera asfaltada, a la nostra dreta, per on seguirem per arribar a la carretera GI-664.

Nomes caldrà trobar el pas de zebra fins arribar al col.legi de Les Gavarres.

 1. Cruïlles( 3.00 hores)( 11,46 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida suau i entretinguda per fer una matinal. Recomanem fer-la a la primavera i a la tardor.

Anècdotes.

Data de la sortida.

07/04/2018.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament Cruïlles, Monells i Sant Salvador de l´Heura.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/cruilles-a-sant-miquel-rabioses-i-pastells-23821654

 

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.