Rutes de senderisme

Ruta 57. Oix a Santa Bàrbara de Pruneres.

Breu introducció.

Ruta circular pels voltants d´Oix, per arribar a l´església de Santa Bàrbara de Pruneres, que ens permet gaudir d´esplèndides vistes d´aquest entorn de l´Alta Garrotxa.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Unes 3 hores aproximadament, per a gent acostumada a caminar, sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 8,95 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim de pujada serien uns 320 metres, entre el punt mes baix, al pont de la carretera a l´entrada a Oix( 402 metres) i el punt mes alt, a Sta. Bàrbara de Pruneres, uns 722 metres. El desnivell acumulat de pujada serien uns 353 metres. El perfil de la sortida seria fins passat el pont d´entrada al poble, planer; des d´allà de pujada força constant fins el collet del Teula; planer fins el coll de Palomeres, i novament de pujada fins Sta. Bàrbara; la resta seria de baixada.

 • Dificultats tècniques.

Cap ni una.

 • Tipus de senyalització.

Trobarem pals senyalitzadors d´Itinerannia a la major part del recorregut; marques del GR 1 i marques taronges i blaves en alguns talls concrets de la ruta. En general està ben senyalitzat en el trajecte de pujada a Sta. Bàrbara, però hi ha una mica de dificultat a la zona del Pla d´en Pei, ja que es una zona de prats, amb herbes.

 • Estat del terreny.

En general en bon estat, excepte el tall a la zona del Pla d´en Pei, que es troba molt a l´obaga, i sovint està enfangat o molt enfangat. Cal anar equipat adequadament.

Època recomanada.

La primavera seria la millor època i la tardor.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Església de Santa Bárbara de Pruneres: es una església d´origen romànic, datada del segle XII o principis del XIII, tot i que sembla que ja hi havia alguna edificació anteriorment, al mateix lloc. Ha sigut objecte d´una restauració als darrers anys.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem a Oix per la carretera GIV-5221, i just a l´entrada al nucli, davant l´església de Sant Llorenç, trobem una petita zona d´aparcament. També podem deixar el cotxe, en un zona d´aparcament de terra, poc abans d´arribar a l´entrada del poble i al costat d´un camp de futbol.

 1. Oix-Plaça Major( 00.00 hores)( 00,00 qm)( alçada 410 metres).

Veurem un pal senyalitzador d´Itinerannia. Hem de seguir la carretera per on hem arribat al poble. Veurem marques del GR1 i grogues d´Itinerannia. Tenim vistes dels cims del Montpetit i Montmajor a una banda, i del Bassegoda a l´altra. Deixem a la nostra esquerra, una zona d´aparcament de terra, al costat d´un petit camp de futbol de gespa.

Passem pel pont que salva la riera d´Oix, i seguim la carretera amunt. Deixem a la nostra esquerra, un trencant al pont romà d´Oix i a una granja.

Compte: a la tornada, tornarem a enllaçar amb la carretera en aquest apunt.

De seguida trobem un corriol a l´esquerra( 0,706 qm) amb marques de GR i Itinerannia, i deixem la carretera i seguim el corriol, que passa a tocar d´una granja, on trobarem un pal senyalitzador d´Itinerannia, el G38, on veurem dos corriols, i anem per la nostra esquerra, direcció Montagut.

Creuem un torrent, i el camí empedrat comença a pujar pel bosc. Una mica mes endavant trobem un corriol al costat d´un pal de la línia elèctrica( 0,925 qm), i deixem el camí que seguíem fins ara.

Guanyem alçada ràpidament, i tenim vistes esplèndides d´Oix. Veurem marques del GR i grogues, així com vermelles, fins que enllacem amb una pista ampla, on trobarem un rètol de TREPITJA GARROTXA, d´Itinerannia i del GR( 00.40 hores)( 1,87 qm).

Tenim unes vistes esplèndides i podem veure la muntanya de Santa Bàrbara. Seguim per la pista en pujada.

 1. Oratori Sant Agustí( 00.45 hores)( 2,02 qm)( alçada 603 metres).

Trobem el petit oratori a la nostra esquerra. La pista continua fent pujada, encara que suau. Passem una tanca metàl·lica, i en baixada arribem a una cruïlla de camins.

 1. Collet del Teula( 00.50 hores)( 2,48 qm)( alçada 599 metres).

Trobem un camí a la nostra esquerra, amb una tanca metàl·lica. seguim rectes per la pista. Una mica mes endavant, trobem una altra cruïlla( 2,57 qm), amb una pista a la dreta, però seguim rectes amunt, i tornem a trobar una altra cruïlla, amb un camí a la dreta( 2,81 qm), que tampoc agafem.

 1. Coll de Palomeres( 1.05 hores)( 3,30 qm)( alçada 617).

Trobem pal senyalitzador d´Itinerannia G31. Seguim rectes, deixant un camí a la dreta, en direcció N-NE. El camí es planer i arribem a la zona del Mirador de Palomeres( 3,85 qm).

Veurem el pal senyalitzador G186. A l´esquerra de la pista, veurem les runes d´un mas, si caminem una mica pel prat, tindrem una vista esplèndida dels cims de la Garrotxa. Hi ha una cruïlla de pistes, i seguim per l´esquerra, direcció Santa Bàrbara

Una mica mes enllà, trobem una tanca( 4,05 qm), amb un plafó metàl.lic molt deteriotat a la nostra dreta, del qual surt un corriol. Per pujar a Santa Bàrbara, podem seguir per la pista o bé agafar aquest corriol, que puja pel mig de la muntanya.

Recomanem agafar aquest corriol, on no trobarem marques, però es pot seguir molt bé, ja que trobarem fites. Anem en direcció N. Es un camí pedregós, que va fent zizazagues, fins que arribem al peu d´un petit oratori, molt a prop d´una edificació propera( 4.45 qm).

Seguim el camí fins aquesta casa, i passant pel costat, arribem a l´església de Santa Bárbara.

 1. Església Santa Bárbara de Pruneres( 1.30 hores)( 4,57 qm)( alçada 722 metres).

Si tenim un dia clar i assolellat, tindrem unes vistes esplèndides del Bassegoda, el Ferran,…

Podem veure si es oberta l´església. La casa del costat tenen encarregada la seva cura. Es un lloc ampli, on podem descansar una estona si volem.

Hem de fer el camí de tornada a Oix. De l´església, seguim una pista ampla en baixada -la que hem deixat abans-, en direcció NE( nord-est); després d´un revolt de la pista, arribarem al senyal AG15 Mirador de la Sala, d´Itinerannia, i deixem la pista, i anem per un caminet per la nostra dreta. Anem per uns prats; trobarem alguna marca groga i també blaves. Anem en direcció NE.

El camí es finca en zona boscosa, sense vistes. Es un terreny pedregós, i cal vigilar una mica. Arribarem a una zona al descobert, i ja veiem aprop Oix; el camí es fa mes suau i ens apropem a un mas enrunat.

 1. Pla d´en Pei( 2.30 hores)( 7,02 qm)( alçada 390 metres).

Trobem el senyal AG14 Pla d´en Pei, d´Itinerannia. Anem per l´esquerra, en baixada, i una mica després arribem a les restes d´un mas. Veurem a la seva façana el nom de “Cuartel del Este Sur”. Quan al final del mas, no hi ha un camí molt definit -es una zona amb herba-. Hem de seguir en direcció S-SO, rodejant una tanca, fins que localitzem una marca groga en un pal i, de seguida, ja veiem rastres del camí.

Ens apropem molt a la riera d´Oix, fins que haurem de travessar el torrent d´Aiguabella, i de seguida, el camí fa un gir i seguim per un prat, en pujada, fins acostar-nos a una zona boscosa i enfangada, on girem a la dreta -senyal groga-, i anem per un corriol, molt a l´obaga, i vorejant un prat.

Es un terreny complicat i relliscós, sobretot en dies humits.

A l´alçada d´un tancat, el corriol fa un gir, baixa a la dreta i anem per un prat. Després passem per un pont, i girem a la nostra dreta, i arribem al pont romà.

 1. Pont d´Oix o Pont Romà( 2.50 hores)( 8,16 qm)( alçada 400 metres).

Arribem en aquest pont, d´una notable alçada Veurem marques del GR i Itinerannia. Passem per sota del pont -tot i que sembla que es pot passar per dalt-, i seguim les marques del GR, per un corriol una mica brut i deixat per la vegetació.

Sortim a un camí mes ample i en millor estat, passem pel costat d´una granja, fins que enllacem amb la carretera asfaltada GIV-5221( 8,56 qm). Ara només resta desfer el camí fins arribar de nou a Oix.

 1. Oix-Plaça Major( 3.00 hores)( 8,95 qm)( alçada 410 metres).

Valoració de la sortida.

Ruta amb esplèndides vistes de l´Alta Garrotxa, i sense cap dificultat especial. Ideal a la primavera.

Anècdotes.

Data de la sortida.

02/06/2018.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament d´Oix.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/oix-a-sta-barbara-de-pruneres-27872165

Cartografia: Itinerannia La Garrotxa, Editorial Alpina; 1:50.000.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.