Rutes de senderisme

Ruta 58. Hostalnou de Bianya a Sant Miquel del Mont.

Breu introducció.

Ruta per Hostalnou de Bianya( La Garrotxa), que arriba fins el cim de Sant Miquel del Mont, una atalaia esplèndida, amb unes vistes panoràmiques de l´Alta Garrotxa i del Pirineu. Abans podem gaudir d´una petita passejada per la magnífica Rourera de la Torre. Coneixerem també part del patrimoni arquitectònic com ara les esglésies de Sta Margarida i Sant Andreu.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 2.45/3.00 hores per a gent acostumada a caminar, sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 8,850 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien aproximadament uns 429 metres, entre el punt mes baix al poble d´Hostalnou de Bianya( 364 metres) i el mes alt, a Sant Miquel del Mont( 793 metres).  El desnivell acumulat seria aproximadament el mateix.

El perfil de la sortida es planer fins arribar a l´església de Sta. Margarida; de pujada molt constant fins arribar al cim de St.Miquel del Mont; la resta de la sortida seria de baixada, decidida al principi, i mes suau des de la meitat de la baixada.

 • Dificultats tècniques.

En general, cap. Per les persones amb molta aversió a les alçades, quan fem la baixada per  la carena de Sant Miquel del Mont, hi ha unes desenes de metres, que anem per un corriol estret, amb molta caiguda lliure a una banda del corriol, tot i que la vegetació, ens protegeix. No hi ha cap perill.

Recomanem fer la ruta en el sentit d´aquesta ruta, donat l´estat del terreny en alguna part del recorregut, sobretot, si el terreny està humit per pluja o humitat.

Tipus de senyalització.

Trobarem pals senyalitzadors i marques grogues d´Itinerannia. També indicacions d´Itineraris saludables del poble d´Hostalnou de Bianya

 • Estat del terreny.

A gran part de la ruta, en bon estat, però el recorregut de la font del cal Xec fins el coll de Bastons, es per un terreny molt a l´obaga i pot estar enfangat en dies de pluja o humits, i fer-ho de baixada, pot ser complicat.

Una part de la ruta de baixada de St.Miquel fins la font dels Saiols, es per un terreny abrupte, ple de sots, en que caldrà vigilar i ens farà anar una mica lents.

Època recomanada.

La primavera i la tardor -en aquest cas, en dies assolellats o en que no hagi plogut molt darrerament-.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Església Sta Margarida de Bianya: d´estil romànic, està datada a mitjans del segle IX, tot i que ha sigut objectes de restauració a l´any 1978.

Església de St. Miquel del Mont: d´estil romànic, està datada del segle XII.

Església de St. Andreu: està data del segle XII.

Castell de St. Andreu: fortificació medieval del segle X.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem a Hostalnou per la carretera N260. A peu de carretera i a prop d´un semàfor, trobarem una àmplia zona d´aparcament -a la nostra dreta si venim des d´Olot-. Hem de creuar el pas de zebra, i serem a la plaça Joaquim de Burch. Hi ha una font i també establiments comercials i de restauració al costat.

 1. Hostalnou de Bianya-Plaça Joaquim de Burch.(00.00 hores)( 00,00 qm)( alçada 363 metres).

De la zona d´aparcament, a l´altra banda de la carretera, trobarem un plafó informatiu d´Itinerannia. Creuem la carretera i som a la plaça Joaquim Burch; anem pel carrer de Sta. Margarida, en direcció S( sud), seguint un senyal groc. Deixem el poble enrere ràpidament.

Arribarem fins el pal VB12 Can Dolores i la ruta 4 de la Vall dels Sentits( 0,176 qm), i seguim per la dreta, per un camí que voreja una filera d´arbres.

Compte: en fer la tornada, passarem de nou per aquest lloc.

El camí enllaça amb una carretera asfaltada( 0,380 qm), i uns metres enllà deixem accés al mas El Prat. Trobarem dos cruïlles mes a la nostra dreta, que porten a dues finques; seguint rectes per la carretera, fins que arribem a l´església de Santa Margarida, que ja fa estona que la veiem.

 1. Església de Santa Margarida( 00.15 hores)( 1,00 qm)( alçada 400 metres).

Està en un entorn molt ben cuidat i agradable; trobem una font, al peu de les escales. Trobarem un plafó informatiu VB13 Santa Margarida, d´Itinerannia, i de la ruta 4. Seguim pel darrera de l´església, fins arribar a una zona on hi ha plataners, on veurem marques grogues. Anem direcció SE(sudest), per dintre d´una zona arbrada.

Creuem un torrent, i seguim un camí molt marcat, a la nostra dreta, en direcció SO(sudoest). Tornarem a creuar un altre torrent. Es un camí ample, amb marques de roderes.

 1. Roureda de la Torre( 00.30 hores)( 1,79 qm)( alçada 394 metres).

Arribem en aquesta cruïlla, on hi ha el senyal VB14 d´Itinerannia. Hem transitat durant una estona per un bosc de roure pènol, amb arbres monumentals, francament esplèndid. A la dreta, hi ha un camí en baixada que torna a Sta. Margarida de Bianya. Hem de seguim rectes, en direcció a St. Miquel, per un camí ample.

El camí fa pujada decidida i arribem a la font de la Torre( 2,06 qm), on hi ha una petita zona per descansar. Passada la font, deixem el camí i seguim un corriol a l´esquerra, que es fica mes dintre del bosc. Anem molt a l´obaga, i a la nostra dreta, tindrem un torrent. El camí es fent mes pedregós i brut per la vegetació. La pujada es va intensificant.

A mitja pujada, trobarem un senyal de fusta que diu “Riu”, cap a la nostra dreta, però seguim amunt. El corriol es separa del torrent, i arribem a una cruïlla de camins( 2,53 qm), i anem en direcció Sant Miquel( hi ha un rètol). Una mica mes enllà, trobarem un corriol a la dreta, però seguim rectes amunt. La pujada es torna a fer mes intensa, per un terreny mes pedregós i sense cap vista.

Trobarem alguna marca groga de tant en tant. Es un camí molt solitari i tris, fins que en un revolt, al costat d´un arbre gran, arribem a una clariana dintre del bosc.

 1. Collada de Bastons( 1.05 hores)( 3,68 qm)( alçada 667 metres).

Enllacem amb una pista ampla, que seguim a la nostra esquerra, en pujada, fins que poc després( 3,75 qm), deixem la pista i agafem un corriol a la nostra dreta( veurem marca groga), que puja fort, fins que arribem a la carena de la muntanya, i passem pel costat d´un mas enrunat, cal Menut( 4,21 qm), i el camí es fa planer.

Poc després, enllacem amb la pista que havíem deixat abans, en un revolt( 4,26 qm). Veurem un senyal groc al peu d´una torre elèctrica, i seguim el camí que hi ha al costat en pujada, i deixem la pista.

Aviat veurem el cim de Sant Miquel. Enllacem amb una pista de terra, seguim el senyal groc, que ens porta adalt de tot.

 1. Església de Sant Miquel del Mont( 1.25 hores)( 4,45 qm)( alçada 793 metres).

Es una petita església, molt ben conservada, però el veritable atractiu es troba amb la vista esplèndida, es miri a on es miri, amb vistes als cims de l´Alta Garrotxa i el Pirineu. Es una sortida en que cal triar un dia assolellat, i amb cel clar.

Es un lloc on podrem aturar-nos una estona. Del punt geodèsic que trobarem, seguirem el camí en baixada, en direcció SE(sudest), seguint el senyal groc. El camí inicialment fa una baixada molt decidida, però mica a mica es va suavitzant. Trobarem un corriol a esquerra, però seguim rectes.

El corriol va seguint la carena. En un moment determinat, passarem per una zona, en que les persones amb molta aversió a les alçades, poder agafar certa prevenció, ja que hi ha sensació de caiguda en una banda del camí, tot i que no hi ha perill, ja que la vegetació ens dona una certa protecció.

Veurem senyals vermelles. Comencem a perdre alçada. El terreny comença a estar mes complicat, ja que hi ha sots, i la baixada es fa lenta i cansada. En una cruïlla camins( 5,17 qm), trobarem un rètol a Sant Miquel, seguim pel camí que anem. Uns metres enllà, i girem esquerra. Cal vigilar, el camí esta ple de sots.

Enllacem amb un altre camí mes ample, i anem a l´esquerra en baixada. Just a la vora del camí trobem l´antiga pedrera de Sant Andreu( 5,38 qm) , però no hi te cap atractiu. Mes endavant arribem a una cruïlla de camins( 5,45 qm), i anem pel centre en lleugera baixada per arribar una font que podem veure.

En pocs metres arribem a la Font dels Saiols, al costat d´uns grans plataners. Hi ha una taula de pedra, per sivolem aturar-nos una estona, però es un lloc força descuidat. Seguim pel camí en baixada, per un terreny molt mes agradable que no la baixada per la carena, fins que arribem a Sant Andreu.

 1. Església de Sant Andreu del Coll( 1,45 hores)( 5,64 qm)( alçada 604 metres).

Es un entorn, enmig del bosc, on tenim bones vistes. Seguim la marca groga d´itinerannia, que voreja pel mur de pedra, en direcció NE-E, en baixada per dintre del bosc.

Enllacem amb una pista( 5,77 qm); i poc després arribem a una cruïlla de camins( 5,84 qm). Seguim rectes, segons la marca groga( SE) i arribem a l´alçada d´una edificació abandonada.

 1. Castell del Coll( 1,50 hores)( 5,99 qm)( alçada 565 metres).

Trobem aquesta fortificació al costat del camí. Seguim pel camí uns centenars de metres enllà, trobarem un cruïlla de camins( 6,28 qm), on veurem el senyal G20 d´Itinerannia, que seguirem per la nostra esquerra; voregem un prat i de seguida, enllacem amb una pista, que deixem uns metres enllà, per agafar un camí a l´esquerra, on veurem una marca groga.

El camí fa baixada decidida. Hem canviat novament de vegetació, mes sembla a la primera part de pujada a Sant Miquel. No tenim vistes. Trobem un corriol a la dreta que no agafem, i mes endavant( 7,56 qm), enllacem amb una pista en baixada, que seguim, i ja veiem molta a prop Hostalnou de Bianya.

Es una pista ampla, amb vistes; coincidim amb una bifurcació per seguim rectes avall, fins que arribem a l´alçada d´una finca. Trobem una tanca, i girem a la dreta seguint la pista.

Una mica mes enllà, enllacem amb una pista cimentada.

Tornem a passar per la cruïlla de Can Dolores del principi( 8,69 qm), fins que arribem de nou al punt de sortida.

 1. Plaça Joaquim Burch-Hostalnou( 2,30 hores)( 8,85 qm).

Valoració de la sortida.

Ruta matinal que te punts d’interès com St Miquel del Mont i Sta Margarida de Bianya, així com les vistes des de l´atalaia de St. Miquel. Recomanem fer la sortida en dies assolellat; en dies ennuvolats, queda molt deslluïda.

Anècdotes.

Data de la sortida.

03/05/2018.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament d´Hostalnou de Bianya.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/hostalnou-de-bianya-a-st-miquel-del-mont-24555936

Cartografia: La Garrotxa-Itinerannia, Editorial Alpina, 1:50.000.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.