Rutes de senderisme

Ruta 59. Volta per Sta Magdalena, castell de Colltort, Fageda d´en Jordà i Croscat.

Breu introducció.

Ruta molt completa, que ens permet conèixer diferents llocs del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, que son una atracció molt popular a la tardor, per la bellesa dels boscos i dels paratges, com el volcà de Santa Magdalena, la Fageda d´en Jordà i el Croscat.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 4/4.30 hores per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 15,00 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 335 metres aproximadament, entre el punt mes baix a les rodalies de la cooperativa La Fageda( 565 metres) i el mes alt a les rodalies de la collada de Fontpobra( 900 metres). El desnivell acumulat serien uns 460 metres tant de pujada. El perfil de la sortida seria de pujada i irregular( pujada sostinguda amb petites baixades) des de la sortida fins el castell de Colltort; i la resta de la sortida seria de baixada fins la Fageda, i la resta molt planer.

 • Dificultats tècniques.

Cap ni una.

 • Tipus de senyalització.

Trobarem pals senyalitzadors del Parc Natural; senyals del GR2, GR83 i grogues d´Itinerannia. En general està força ben indicada. La part mes complicada pot ser el trajecte pel mig de la Fageda d´en Jordà, ja que hi ha molts camins i dreceres. En aquesta part del recorregut, sempre hem de seguir la ruta 1.

 • Estat del terreny.

En general en bon estat; no obstant, de Sant Miquel Sacot fins les rodalies de la cooperativa La Fageda, es camí es molt abrupte, relliscós, cal vigilar en dies humits, perquè podríem tenir un bon ensurt. No es un tall molt llarg.

Època recomanada.

La tardor ens depara les millors estampes, amb els colors de les fulles de la Fageda, però la primavera també es una època idònia.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Ermita Santa Margarida: està al bell mig del cràter del volcà de Santa Margarida. Inicialment era d´origen romànic, però diferents terratrèmols als anys 1427-1428, varen destruir. Al 1865 va ser reedificada( cortesia vikipèdia).

Església de Sant Miquel de Sacot: era un petit temple d´origen romànic, que també va patir els efectes dels terratrèmols al segle XV, quedant molt afectada. Va ser objecte de reconstrucció i  ampliació al segle XVIII en un estil neoclàssic. Al costat de l´església hi ha la rectoria.

Castell de Colltort:

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: per la carretera GI-524, arribarem cap al qm.7 a la zona d´aparcament de Santa Margarida, que queda a la nostra dreta si venim des d´Olot. Abans haurem passat per la zona d´aparcament de can Serra i de can Xel. Aquest aparcament es molt ampli, i es de pagament a l´estiu, i els caps de setmana. Tot i això, si arribem d´hora al matí, ens podem trobar que no haguem de pagar res, ja que no hi ha control d´entrada.

 1. Aparcament Santa Margarida( 00.00 hores)( 00.00 qm)( alçada 620 metres).

A la part del final de l´aparcament, agafarem un caminet, on hi ha un plafó informatiu; fins trobar una cruïlla on girarem a la nostra dreta, en direcció al volcà de Santa Magdalena. Anirem per una pista que anirà guanyant alçada. Passem pel costat del mas Caselles, i  el camí es fa molt sorrenc, propi de la terra volcànica. En pujada no presenta cap problema, però mes en baixada, i en dies humits.

Arribarem finalment fins la part superior del volcà de Santa Magdalena, a la vora d´una casa situada just a primera fila, Can Santa. Hi ha una barana de fusta, que delimita aquesta zona. Agafem un caminet que surt a l´esquerra en baixada, per anar al cràter del volcà, on hi l´ermita.

 1. Ermita Santa Magdalena( 00.25 hores)( 1,35 qm)( alçada 689 metres).

Som al bell mig del cràter, on podem apreciar la mida del volcà. L´ermita es troba en molt estat, ja que va ser objecte de reconstrucció. D´allà anem a l´altra banda, i agafem un caminet en pujada, fins que arribem de nou a la part superior del volcà -estem a l´altra banda de Can Santa-. Som en una cruïlla, i seguim el senyal del GR/Sant Miquel Sacot cap a la nostra esquerra, per un camí ample que seguim fins trobar una cruïlla( 2,44 qm), amb un pal senyalitzador, on anem per la dreta, seguint la ruta 5 “Can Xel, GR2, St Miquel Sacot”, deixant a l´esquerra el camí al volcà Rocanegra. Una mica mes endavant trobem una cruïlla, i seguim la ruta 5.

El camí surt de la zona boscosa, i ens ofereix unes vistes esplèndides, durant una estona, passant poc després pel costat del mas Bassols.

El camí comença a guanyar alçada, i anem per un terreny de terra volcànica, fins que arribem a la font de Fontpobra.

 1. Fontpobra( 1.15 hores)( 4,08 qm)( alçada 820 metres).

Trobem aquesta font, de la qual surt un petit rajolí d´aigua. L´entorn es troba molt descuidat, amb molta vegetació. Trobem el senyal G88 d´Itinerannia. En pujada per la pista, continua la ruta 19, però seguim un corriol en pujada, a la vora del senyal, seguint la ruta 5, direcció al castell de Colltort. Al final de la pujada, trobem un altre senyal, i seguim la ruta 5, cap a la nostra dreta. Passem per una fageda molt maca. El camí es fa estret, i trobarem alguna marca groga.

Arribarem a una clariana dintre de la fageda, on veurem el tronc d´un faig caigut. Veurem un pal senyalitzador que posa Castell de Colltort, però no hi ha un camí molt evident, donat que hi ha molta fullaraca en aquest lloc. Anem en direcció O-NO( oest-nordoest).

El camí fa una baixada, i passem pel faig conegut com a Faig Rodó( 5,10 qm), que es troba arran de l camí -no està senyalitzat-.

 1. Collada Colltort( 1.45 hores)( 5,39 qm)( alçada 801 metres).

Arribem en aquesta cruïlla, on hi ha el senyal G89 d´Itinerannia. A la nostra esquerra, hi ha el camí al castell, i en baixada rectes, seguiria la ruta 5 en baixada a St. Miquel de Sacot. Anem a veure les restes del castell però després tornarem a aquest lloc.

El camí es fica endins del bosc per un corriol, on trobarem marques grogues. Es fa necessari passar per sobre d´algunes roques, per salvar un terreny abrupte. Cal anar en compte en dies humits, ja que es una pedra molt llisa.

 1. Castell de Colltort( 1.50 hores)( 5,72 qm)( alçada 837 metres).

Trobarem les restes força malmeses del castell. Pràcticament es conserva la part inferior del recinte. El millor son les esplèndides vistes que tenim del Parc Natural i els seus volcans, i el Pirineu i la Garrotxa.

Fem baixada de nou a la collada de Colltort, i ara agafem el camí de baixada, seguint la ruta  a Sant Miquel de Sacot/Fageda. El camí fa baixada, per un corriol estret, en direcció NE-E( nordest-est). Veurem alguna marca groga d´Itinerannia. La baixada es fa lenta, ja que hi ha molta fullaraca, i pedres, i no tenim vistes.

Enllacem amb una pista que seguirem a la nostra esquerra( 6,52 qm), on trobarem un senyal. Passem pel costat d´un parell de cases, ja en planer, i tindrem a la nostra esquerra unes vistes panoràmiques de l´Alta Garrotxa. Ja veiem molt a prop l´església de St Miquel de Sacot, i arribem a una cruïlla de camins.

 1. Cruïlla St Miquel/Fageda( 2.25 hores)( 7,29 qm)( alçada 650 metres).

Trobem el senyal G120 d´Itinerannia. A la nostra dreta podem acostar-nos a l´església, que es troba a un centenar de metres. Però seguim per la nostra esquerra, pel GR2/83, en direcció a la Fageda d´en Jordà. Anem per un corriol en baixada, pedregós, i amb molt de sots. Cal anar amb certa precaució i, sobretot, en dies humits; arribem a un mas i enllacem amb un camí molt planer i suau per la nostra dreta, i passem pel costat de la cooperativa La Fageda per un camí asfaltat.

Quan arribem a la porta de la cooperativa, seguim per la carretera per la dreta, seguint la marca groga i del GR, fins que trobem un senyal a la nostra esquerra( 8,65 qm), i deixem la carretera i seguim per l´esquerra, i entrem dintre de la Fageda d´en Jordà.

En aquest lloc, trobarem a vegades molts camins. Sobretot quan som a la zona central. Seguirem aquest camí principal, deixant algunes cruïlles que trobem, fins que arribem al peu d´un camí ample, on trobem un senyal. Creuem el camí i seguim rectes, seguint la ruta 1 Can Serra/Croscat.

Podem gaudir del passeig pel mig de la Fageda d´en Jordà, en un camí planer i molt agradable, seguint el camí principal.

Arribem a una cruïlla amb un senyal amb quatre direccions( 10,66 qm), al peu d´un petit turonet, i seguim la ruta 1, en direcció al centre d´informació de Can Serra. El camí ja es una mica mes irregular, fins que passem per un túnel i arribem al punt d´informació.

 1. Centre informació Can Serra( 3.20 hores)( 11,28 qm)( alçada 570 metres).

Aquest centre disposa d´una zona d´aparcament de vehicles( de pagament); així com atenció al visitant i també alguns serveis, mes adreçats a turistes i mainada.

Des d´aquest lloc, hem de seguir la ruta 1, en direcció al Croscat. Anem per un camí de terra, una mica irregular. Hi ha senyals a les cruïlles, fins que enllacem amb una pista ampla i planera, i seguim en direcció al Croscat( 12,33 qm).

Anem per una zona al descobert, i podrem veure a la nostra dreta part del Croscat; anem arribant a un terreny cada vegada mes de terra volcànica, fins que enllacem amb una carretera asfaltada i que seguim per la dreta, fins que arribem a un camí, a la nostra dreta, que porta a veure les grederes del Croscat( 14,24 qm).

 1. Drecera volcà Croscat( 4.00 hores)( 14,24 qm).

Si no volem anar al Croscat, seguim per la carretera, passant per la vora d´un parell d´establiments de restauració, fins que arribem a la carretera GI-524, la creuem i arribem de nou a l´aparcament del Santa Magdalena.

 1. Aparcament Sta Magdalena( 4.10 hores)( 15,00 qm).

Valoració de la sortida.

Ruta molt completa, en que passem per llocs poc concorreguts com altres plens a vessar( La Fageda d´en Jordà).

Anècdotes.

Data de la sortida.

18/11/2017.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Santa Pau.

Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

Turisme Garrotxa

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/volta-per-sta-margarida-colltort-sacot-fageda-croscat-28320715

Cartografia: La Garrotxa, Itinerannia, Editorial Alpina 1:50.000; La Garrotxa Parc Natural Zona Volcànica, Editorial Alpina, 1:25.000.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.