Rutes de senderisme

Ruta 136. Oix-Vall Hortmoier-Roures del Rei-Puig Bestracà-Sant Andreu.

Breu introducció.

Ruta circular que surt d´Oix (La Garrotxa) i que permet gaudir de diferents llocs de la Vall d´Hortmoier, resseguint la riera d´Oix i de Beget, passant per la Plantada, els Roures del Rei i assolint el cim del Puig de Bestracà, i l´ermita de Sant Andreu.

Dades tècniques:

  • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 5 hores, per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.

  • Quilometratge.

Aproximadament uns 16,70 quilòmetres.

  • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim seria uns 700 metres entre el punt mes baix al Pont Trencat (357 metres) i el mes alt al Puig de Bestracà (1.057 metres). El desnivell acumulat de pujada serien uns 786 metres de pujada i 773 de baixada, aproximadament.

  • Dificultats tècniques.

El tram mes complicat seria la carena del Puig de Bestracà, ja que es pedregosa, una mica perdedora, i també el tram de pujada passat el coll Joell.

  • Tipus de senyalització.

Trobarem senyals d´Itinerannia en diferents punts del recorregut, i marques grogues d´Itinerannia i del GR-11 -d´aquest en una part de la ruta-.

  • Estat del terreny.

En general en bon estat, però la pujada al Bestracà i la seva carena, passem per zones pedregoses i, en algun lloc, haurem de fer servir les mans per fer alguna desgrimpada senzilla.

Època de l´any recomanada.

La primavera i la tardor; evitar els dies humits o que hagi plogut.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Sant Llorenç: església romànica, existent ja al segle X, modificada a posteriori per necessitats defensives. Al 1977, amb les obres de restauració, es va canviar la porta d´entrada, passant de estar a sota del campanar, a obrir de nou la porta romànica que hi havia a la façana orientada a migdia (cortesia Vikipèdia).

Sant Andreu de Bestracà: església romànica, de la qual no sembla que hi hagi una data segura, ja que es considera que es del segle XII, però apareix documentada al testament del comte de Besalú a l´any 977( cortesia Vikipèdia).

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem per la carretera GIV-5221 i podem estacionar el vehicle a una petita zona d´aparcament just al costat de l´església de Sant Llorenç. Si estigués ple, sempre podem trobar un ampli aparcament de terra, poc abans de l´entrada al nucli, en una zona d´esbarjo.

  1. Oix-Plaça Major (00.00 hores)(00,00 qm)(414 metres).

Situats davant l´església de Sant Llorenç, hi ha el senyal d´Itinerannia G10. Seguirem la ruta del Grau d´Escales i anirem per la carretera en direcció a Beget. Haurem d´anar en compte, ja que no hi ha espai per a vianants.

Veurem els cims del Bassegoda i la cresta del Ferran. Passem pel davant del castell d´Oix; mes endavant deixem a la nostra esquerra l´accés a una granja, fins que arribem a una bifurcació de la carretera( 0,778 qm).

Veurem un senyal, i seguim per la dreta en direcció a la Vall d´Hortmoier, i anirem ara per una pista de terra planera.

La pista va fent baixada, per un camí molt bonic, amb el fons de les cingleres. Passem pel davant del Can Pei -establiment de turisme rural-. Anem per una zona boscosa, i tenim la riera d´Oix a la nostra dreta. Veurem marques del PRC, de tant en tant.

Trobem un camí a la dreta( 1,63 qm), que creua la riera, però seguim rectes. El camí comença a pujar; creuem de nou la riera( 2,00 qm), i ara estem a l´obaga. Una mica mes endavant, la tornem a creuar ( aquí es mes ampla, però si no baixa gaire aigua, no tindrem problemes). El camí es planer, i passem per sobre de la riera d´Oix, per un pont cimentat.

  1. Pont Trencat (00.45 hores)(3,20 qm)(alçada 350 metres).

Abans d´arribar a aquest pont, que s´aixeca a força alçada sobre la riera, trobem el senyal MI04 d´Itinerannia. Creuem el pont i trobem una nova senyal, amb una bifurcació.

A la dreta trobem un corriol que s´apropa a l´església de Mare de Déu d´Escales. Hem de seguir rectes, seguint marques de PRC i Itinerannia. La pista es ample, una mica pedregosa, va voltant la cinglera; veurem una zona d´escalada i el conegut Pas dels Lliberals. El camí va fent baixada, i entrem a la vall d´Hortmoier, un lloc molt bonic, on es poden estacionar alguns vehicles.

03.Vall d´Hortmoier -La Plantada( 1.05 hores)( 4.50 qm( alçada 370 metres).

Trobem un senyal. A la nostra dreta, hi ha un corriol que s´acosta a la palanca del Samsó, en direcció a Talaixà. Hem de seguir rectes, ja dintre de la Vall d´Hortmoier.

Anirem per una pista planera a la vora de la riera. Trobarem una pista que creua la riera, però seguim rectes, fins que ens acostem a una tanca. Poc després de passar-la, trobem una drecera a la dreta per anar a veure els Roures del Rei i l´ermita de Sant Miquel.

Agafem aquesta drecera i trobem el senyal AG7, i arribem a la riera de Beget. Trobarem algunes pedres que ens ajudaran a creuar-la -es una mica ample-. Si no porta gaire aigua, no ens suposarà cap problema. Un cop creuada, seguirem una pista i arribarem a un prat.

  1. Roures del Rei (1.35 hores)(6,29 qm)(alçada 390 metres).

Tindrem unes vistes esplèndides del Tossal Gros, encarat als dos grans roures que tindrem a una banda del prat. Una vegada, hem admirat aquests arbres, tornem a creuar la riera i  retornem fins la drecera d´abans i ara seguim camí amunt, pel mig del bosc, fins arribar a un bosc, on veurem marques del Camí de Sant Jaume, grogues i del GR11 en un arbre.

Anem inicialment cap a la nostra esquerra però després hem de girar cap a la dreta, per zona molt boscosa, en una pujada en ziga-zagues, fins arribar a les runes de Les Feixanes.

  1. Les Feixanes (2.30 hores)(9,50 qm)(659 metres).

En aquest lloc, hem d´anar en compte. Hem de ficar-nos pel mig de la finca en runes, i un cop passada, trobem una marca de GR i Itinerannia en un arbre, i uns metres enllà una bifurcació de camins: a la dreta hi ha marques grogues i del GR11, però seguirem per l´esquerra, per un corriol en pujada, i trobarem algunes marques verdes.

Sortim a un prat, on veurem alguna fita, i rastre de corriol que seguirem, pel mig del prat, fins que es fica dintre de la pineda, començant una nova pujada, fins arribar a una zona planera, com una mena de coll, conegut com la Portella, al costat d´unes pedres.

Veiem una fita a la nostra dreta, però seguirem el corriol a la nostra esquerra en pujada, passant mes enllà pel mig d´una tartera, on podem tenir una certa sensació d´alçada, i poc després una segona tartera, on podrem gaudir d´esplèndides vistes.

  1. Castell i Puig de Bestracà (3.35 hores)(11,87 qm)(1.056 metres).

Arribem a les restes del castell de Bestracà, del qual es conserven alguns murs, i passem pel cim geodèsic del Puig. Seguirem la carena per un camí no massa clar, on podrem gaudir en alguns llocs, de vistes esplèndides dels cims de l´Alta Garrotxa: Comanegra, Bassegoda, Ferran, …

Es una carena pedregosa i, en algun lloc, haurem de fer servir les mans per desgrimpar algun petit desnivell, sense gaires problemes.

Veurem algunes marques blaves i fem ja camí de baixada marcat, fins arribar a l´ermita.

  1. Ermita de Sant Andreu de Bestracà (4.05 hores)(12.73 qm)(873 metres).

En aquesta ermita tindrem una bona excusa per a fer un petit descans i contemplar les vistes del lloc. De l´ermita, seguirem un camí ample, que volta una finca que està una mica a sota de l´ermita, fins que arribem al coll proper on veurem un senyal.

  1. Coll de Bestracà (4.15 hores)(13.39 qm)(806 metres).

Trobem el senyal G8 d´Itinerannia, i seguim les marques grogues a la nostra esquerra, per una pista en lleugera baixada, en direcció ja a Oix.

Mes endavant arribem a un mas.

  1. Mas el Pairer (4.30 hores)(14,37 qm)(737 metres).

El trobem a la dreta de la pista, que seguirem en baixada, creuant els camps del Pairer, i quan veiem un senyal d´Itinerannia, girem a esquerra, en direcció a la carretera, on arribem pocs després, al quilòmetre 13, on veurem un corriol en baixada just a l´altra banda, que seguirem.

Seguirem les marques grogues, que ens faran anar en baixada per un corriol per un terreny relliscós, ja a prop d´Oix. Mes endavant, travessem un altre camí pel mig, seguint aquest corriol, que enllaça amb un camí ample, i s´apropa a la zona urbana, arribant al carrer Nou, fins arribar a un senyal, on girem a la nostra esquerra per un carrer on trobem una font i un petit oratori. Ja som al carrer Major i ara només resta baixar pel carrer fins arribar a la plaça Major, on hi ha l´església.

  1. Oix (5.05 hores)(16,59 qm).

Valoració de la sortida.

Ruta amb una certa exigència física, degut al desnivell a superar, i que compensa pels esplèndids racons que amaga, per una vall molt solitària.

Data de la sortida.

10/10/2021.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Montagut i Oix.

Espai Natural Protegit de l´Alta Garrotxa.

Cartografia: Alta Garrotxa, Editorial Alpina, 1:25.000

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r136-oix-vall-hortmoier-puig-bestraca-sant-andreu-bestraca-149010582

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

9 thoughts on “Ruta 136. Oix-Vall Hortmoier-Roures del Rei-Puig Bestracà-Sant Andreu.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.