Rutes de senderisme

Ruta 137. Queralbs-Font de l´Home Mort-Mina Zaragoza-Estret del Forn.

Breu introducció.

Ruta circular que surt de Queralbs (Ripollès), que combina trams pel mig del bosc, amb altres amb vistes panoràmiques, i que requereix un cert esforç físic. Passem per racons com la Font de l´Home Mort, la mina Zaragoza -on podem endinsar-nos al seu interior-, i el curiós lloc de l´Estret del Forn.

Dades tècniques:

  • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 4.30 hores, per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.

  • Quilometratge.

Aproximadament uns 16,25 quilòmetres. Podem prescindir d´arribar a l´Estret del Forn si volem escurçar el recorregut.

  • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim de la ruta serien una mica més de 600 metres, entre el punt mes baix a la Plaça del Raig i la Font de l´Home Mort; l´acumulat de pujada serien mes de 660 metres i una mica menys de baixada.

El perfil es de pujada sostinguda des de la sortida de Queralbs, fins arribar poc abans de la font de l´Home Mort. Aleshores fent una baixada suau fins la Mina Zaragoza, i poc després una baixada marcada pel camí de les vagonetes, fins enllaçar amb la drecera per anar a l´estret del Forn, on anirem ja planers.

  • Dificultats tècniques.

Cap de destacable.

  • Tipus de senyalització.

Trobarem marques del GR11 (blanques i vermelles) i grogues d´Itinerannia. Trobarem senyals en alguns punts o cruïlles importants de la ruta.

  • Estat del terreny.

En general en bon estat.

Època de l´any recomanada.

L´hivern seria potser l´època menys recomanable, i dies calorosos.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Església Sant Jaume, de Queralbs: d´origen romànic, hi ha documentació del segle X, però va ser reedificada al segle XII. A conseqüència dels terratrèmols del segle XV es va fer necessari refer la volta. Als segles XVII i XVIII es varen afegir altres parts de l´actual església.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem per la carretera GIV-5217, i podrem trobar una zona àmplia d aparcament just abans d´entrar a la zona urbana. També podem arribar pel cremallera.

  1. Queralbs-Plaça del Raig (00.00 hores)(00,00 qm)(alçada 1.201 metres).

Som en aquesta plaça d´entrada al nucli empedrat de Queralbs. Hi ha espai per aparcar uns quants vehicles, i trobem una font. Hi ha el senyal R114 d´Itinerannia, i veurem diferents recorreguts. Seguirem per la nostra esquerra, pel carrer del Pla, endinsant-nos dintre del nucli urbà. De seguida passem pel davant de la capella del Roser.

De seguida arribem a la plaça de la Vila, on hi ha la seu de l´ajuntament, on hi ha una cruïlla de carrers. Hem de seguir pel carrer de l´Església, on veurem un rètol d´església romànica i marca del GR11. Poc després arribem a una nova cruïlla de carrers, on veurem una imatge religiosa, en una casa. Aquí seguirem pel mig, seguint el carrer de l´Església.

  1. Església Sant Jaume (00.05 hores)(0,285 qm)(1218 metres).

Arribem al davant de l´església, a tocar de zona boscosa, i en un espai obert. Just en arribar en aquest lloc, trobem el senyal R115 d´Itinerannia, amb diferents rutes. Hem de seguir per la dreta per un carrer empedrat en direcció a la font de l´Home Mort.

Mes endavant trobem un camí cimentat a esquerra, però anem per la dret per un camí de terra; poc després enllacem amb un camí cimentat, que ens portaria a l´Estret del Forn, però anem per la dreta uns metres per arribar a l´ermita de Sant Sebastià.

A la tornada hi tornarem a passar per aquest lloc. Ara seguim el camí fins arribar a una nova cruïlla on trobem el senyal R221 Cabanya del Pintor -que quedaria a la nostra dreta-, i seguirem rectes, segons les marques del GR.

Ja tindrem vistes a la serra Estremera i a la pista que farem de baixada, després de passar per la Font de l´Home Mort. Enllacem amb una pista i la seguim rectes, per un terreny al descobert, fins que, un cop creuat un pont sobre un torrent, trobem un senyal d´Itinerannia.

  1. Senyal Prat del Barló (00.35 hores)(2,01 qm)(1.405 metres).

Trobem el senyal d´Itinerannia Q1 una mica amagat entre la vegetació, i hem de parar atenció, ja que haurem de deixar la pista, i seguim per un corriol entremig del bosc. De tornada hi passarem de nou per aquesta cruïlla.

Comença la part mes exigent de la sortida, amb una pujada força constant. Primer anirem per un corriol, arribem a un camí ample i girem a la dreta; uns metres enllà fa un revolt i unes desenes metres endavant, seguirem un corriol en pujada en direcció a la casa dels Plaus, passant pel seu costat, a la vora d´un filat, fins que trobem un senyal.

  1. Font dels Plaus (00.55 hores)(2,92 qm)(1.545 metres).

Una mica amagada entre la vegetació, hi ha aquesta petita font, on podem aturar-nos un moment, ja que la pujada ha sigut constant, però encara ens queda camí.

Seguim pel corriol i arribem a un sortint de la muntanya, amb unes vistes panoràmiques molt maques. Passem pel davant d´una cabanya de pastor (3,98 qm), i el corriol sembla fer-se mes suau però irregular. Sentim la remor del riu de Tosa; el camí s´endinsa per la pineda, fent les darreres pujades, molt curtes, fins que arribem a una zona molt oberta, on ens acostem al riu, on trobem un pont de fusta, una mica precari, que el creua.

  1. Font de l´Home Mort (1,50 hores)(5,72 qm)(1.827 metres).

Trobem el senyal Q2 d´Itinerannia, on podem seguir diferents rutes. Es un entorn esplèndid, amb boniques vistes, i on podem descansar una mica i refrescar-nos una mica, aprofitant el riu. Uns metres enllà hi trobem la font, tot i que no te gaire interès (5,78 qm).

Hem de creuar el pont i de seguida agafar una pista de baixada, que va resseguint el riu a una certa distància. La pista, al descobert, ens permet veure ara tota l´altra banda de la muntanya, fins que arribem a un plafó informatiu.

  1. Mina Zaragoza (2.25 hores)(7,88 qm)(1.640 metres).

Trobem informació d´aquesta mina, i a uns metres a la nostra dreta veurem una petita cavitat a la muntanya. Si volem accedir a l´interior de la mina, veurem una corda -una mica precària- que ens pot ajudar a superar el desnivell. Podem entrar i anar pel dintre de la mina per una cavitat en bon estat, però cadascú ha de valorar el risc.

Seguirem pista avall, fins que trobem un altre senyal.

  1. Drecera camí vagonetes (2.30 hores)(8,06 qm)(1.625 metres).

Trobem el senyal Q3 Roc Punxegut, i deixem la pista, i seguirem un corriol en una baixada molt marcada, on cal anar en compte, ja que es un terreny abrupte i pedregós.

La baixada es suavitza i passem per una bonica pineda; mes endavant creuem una palanca metàl·lica, a una certa alçada sobre el riu; passem pel costat de la balma Paredada i anirem pel camí de les vagonetes, molt planer, i en lleugera baixada.

Arribem a una cruïlla de pistes (10,13 qm), i anirem per la dreta en planer, ara ja al descobert i poc després trobem un senyal.

  1. Mines Pepita i Pepita 2 (3.10 hores)(10,56 hores)(1.370 metres).

Trobem un senyal molt tapat per la vegetació, on hi ha l´entrada a aquestes mines, però es un entorn molt descuidat i pràcticament ens pot passar desapercebut. No es pot entrar, ja que tot tapat per la vegetació.

Una mica mes endavant tornem a enllaçar amb la cruïlla del punt 03 Prat del Barló (10,80 qm). Ara hauríem de refer el camí que hem fet al principi, fins l´ermita de Sant Sebastià. Un cop passada, deixem a esquerra el camí a Queralbs, i girem a la dreta per una pista cimentada en baixada, que de seguida es farà de terra. Es un camí planer.

Arribem a una cruïlla de la ruta 8 Estret del Forn, i seguirem per l´esquerra.

  1. Font del Coronel ( 3.40 hores)(13,00 qm)(1.247 metres).

Es una font petita, on trobem un petit espai per seure. Seguirem per un camí molt planer i agradable, que s´endinsa al bosc i va resseguint el riu de Tosa, amb una mica de pujada.

Haurem de creuar el riu un parell de vegades, per dos ponts de fusta, molt ben condicionats, fins arribar al final.

  1. Estret del Forn (3.55 hores)(13,95 qm)(1.300 metres).

En aquest punt del riu, aquest passa per una escletxa entremig de les parets de roca, i podem -si anem ben calçats-, caminar una estona, entremig de l´escletxa entre les roques, pel mig del riu, si volem.

Fem camí de retorn, fins el trencall passat l´ermita de Sant Sebastià, tot i que just abans d´arribar, veurem una drecera de la ruta 8, i podem anar per un corriol, per arribar de nou a Queralbs, o be seguir el camí que havíem fet a l´inici.

  1. Queralbs-plaça del Raig (4.25 hores)(16,23 qm).

Valoració de la sortida.

Ruta d´una certa exigència física, però compensat amb les vistes que tenim i l´entorn, i l´alicient d´entrar a la Mina Saragossa i arribar-nos fins l´Estret del Forn, caminant pel riu, entremig de les parets de roca.

Data de la sortida.

28/08/2022.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Queralbs.

Vall de Núria.

Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser.

Cartografia: Vall de Núria-Puigmal, Editorial Alpina, 1:25.000

Track: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r137-queralbs-font-home-mort-cami-vagonetes-mina-zaragoza-estret-del-forn-149014226

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.