Rutes de senderisme

Ruta 138. Gualta a Fontanilles i Llabià.

Breu introducció.

Ruta quasi circular que passa pels 3 petits municipis del Baix Empordà, Gualta, Llabià i Fontanilles, amb un perfil força planer, majoritàriament per pistes de terra, vorejant prats i conreus.

Dades tècniques:

  • Durada de la ruta.

Aproximadament 2.10-2.15.

  • Quilometratge.

Aproximadament uns 10,80 quilòmetres.

  • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien un 80 metres, entre el punt mes baix a l´entrada de Gualta (10 metres) i el mes alt al Puig Pasquala (90 metres). Es una sortida molt planera, només hi ha una petita pujada de la sortida de Gualta fins Puig Pasquala, al prinicpi. La resta només hi ha petits desnivells.

  • Dificultats tècniques.

Cap de destacable.

  • Tipus de senyalització.

Trobarem marques del GR-92 en el trajecte de Gualta a Fontanilles i algun pal senyalitzador.

  • Estat del terreny.

En bon estat, majoritàriament per pista de terra.

Època de l´any recomanada.

L´estiu seria la menys recomanable.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Església Santa Maria de Gualta: no es conserva cap rastre de les antigues esglésies preromànica, romànica i gòtica. L´actual es d´estil neoclàssic i es va edificar al segle XVIII.

Església de Sant Martí, de Fontanilles: d´origen romànic, que va ser objectes de reformes i ampliacions en èpoques posteriors.

Església de Sant Romà, de Llabià, d´origen romànic, i que està datada del segle XIII.

Molí de Gualta: es un edifici medieval del segle XIV, i que te una aparença de castell o fortalesa, on hi havia un molí hidràulic amb canals i una bassa. En el seu origen estava destinat a ser un molí fariner i arrosser. Al 1898 es va convertir en una central elèctrica -una de les primeres de les comarques de Girona-, i també aprofitava per fabricar-hi gel.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem per una drecera de la carretera GI-643 a Gualta, i a la rotonda d´entrada, veurem una zona recreativa per a mainada, al darrera de la qual hi ha un aparcament de terra, prou ampli.

  1. Gualta-rotonda entrada (00,00 hores)(00,00 qm)( alçada 10 metres).

Som a la rotonda d´entrada a Gualta. Veurem un senyal del GR92 a l´inici del carrer Major i el seguirem rectes fins que arribem al davant de l´església de Santa Maria, on trobem una font i una zona per a seure. Seguirem pel carrer Major, fins arribar davant de l´ajuntament, on hi ha la plaça Major.

Veurem una marca del GR i seguim pel carrer Major, fins arribar al Rec del Molí.

  1. Molí de Gualta (00.05 hores)(0,307 qm).

Arribem en esta edificació, ben conservada, però en un entorn una mica deixat. Seguirem rectes, fins que arribem a la Plaça Catalunya, un espai molt obert, on veurem al mig, una zona esportiva i d´esbarjo.

Anirem per la dreta, pel carrer de les Oliveres, on trobarem algun senyal del GR92. Anem deixat enrere la zona urbana, per una carretera en pujada, fins que en arribar dalt de la pujada trobem un senyal indicatiu del GR92 (00,88 qm).

Hem de deixar la carretera i anar per l´esquerra per una pista de terra, enmig de la pineda. Deixarem a dreta accés al dipòsit d´aigua i l´esquerra una finca privada. La pujada s´intensifica, encara més, quan passem per la vora d´una casa, fins que arribem a la zona mes alta.

  1. Puig Pasquala (00.22 hores)(1,64 qm)(90 metres).

Arribem al punt geodèsic, on gaudim d´unes vistes esplèndides de la plana baixempordanesa, amb el massís del Montgrí, les Illes Medes, …

Seguirem per la carena, en baixada, i trobarem, en poc recorregut, diverses cruïlles, on hem de parar atenció:

Primer arribem a una cruïlla de tres camins: a la dreta en direcció a Llabià, al mig i a l´esquerra, amb marca del GR, per on anirem uns metres, fins arribar a una nova cruïlla, on girarem a la dreta seguint el GR i, en la tercera cruïlla, anem per una pista en baixada.

Ja veurem a una certa distància el petit nucli de Fontanilles; passem pel costat del cementiri, i arribarem fins la carretera, i anirem per la dreta fins entrar al poble.

  1. Fontanilles (00.35 hores)(2,77 qm)(24 metres).

Trobem una cruïlla de carrers: a la dreta, aniríem pel GR92 a Palau Sator; seguirem per l´esquerra, pel carrer Major i a l´alçada de l´establiment de turisme Can Bech, trobem un carreró cimentat que porta a l´església.

  1. Església Sant Martí (00.40 hores)(3,11 qm).

Tindrem unes boniques vistes de les extensions de fruiters de la zona. Retornem fins al carrer Major i aleshores, el creuem i seguirem pel carrer de l´Església en baixada, passant per la font de Fontanilles i creuat un pont, arribem a una plaça on hi ha l´ajuntament.

Uns metres enllà, en una cruïlla de carrers, anirem per la dreta en direcció al Mas Vermell, i un cop passat, arribem en una cruïlla de carrers (3,48 qm), on anirem rectes per una pista primer asfaltada, però després de terra, on veurem una marca que no es ruta del GR.

Arribem a una nova cruïlla i girem a esquerra (3,65 qm) per una pista al descobert; anem seguim la línia elèctrica i passarem pel davant de dues entrades de finques rústiques, fins que arribem a una nova cruïlla (4,43 qm), a la vora de camps d´oliveres. Al davant nostre, tindrem l´entrada a una finca, amb xiprers.

Girem a la dreta per una pista planera en direcció sud-oest, en direcció a unes grans torres elèctriques, a sota les quals arribem poc després, en una cruïlla de camins.

En aquest lloc, girem a la nostra dreta, sota la línia elèctrica, en direcció a Llabià. Seguirem una pista ampla, molt planera, que no deixarem fins arribar a les proximitats d´aquest poble. Tindrem boniques vistes de l´antic estany d´Ullastret i del camp de vol.

Trobarem una pista a la dreta que s´acosta a un mas, que no seguim. I una mica mes enllà trobem una altra cruïlla.

  1. Drecera pista finca Cal Viudo (1.20 hores)(6,69 qm)(42 metres).

Trobem aquesta pista a la dreta que s´acosta a una granja. En aquest lloc, hi tornarem després de visitar Llabià. Ara seguim per la pista ampla fins que arribem a una cruïlla de camins, on per la dreta hi ha l´accés a la finca Les Comes. Seguirem per l´esquerra uns metres, fins que trobem una nova bifurcació a l´entrada de Llabià.

  1. Llabià (1.25 hores)(7,16 qm)(41 metres).

En aquesta bifurcació hi tornarem a passar en fer el recorregut per dintre de Llabià. Anirem per la dreta per un carrer asfaltat, on veurem tot un plegat d´escultures escampades fins l´entrada al carrer Major, per on seguirem fins arribar al carreró a la dreta que dona accés a l´església de Sant Romà( 7,43 qm).

Trobem una font i un bonic arbre, un garrofer, on trobarem lloc per seure una estona. Reculem fins al carrer Major i seguirem rectes fins arribar a la plaça Catalunya, on girem a l´esquerra, en baixada; tornarem a girar a l´esquerra i seguirem en baixada, voltant el carrer Major, fins arribar a la bifurcació de Les Comes. Aleshores tornem a seguir la pista que ens havia portat fins Llabià i arribarem a la cruïlla del punt 06 (8,41 qm).

Agafem el camí en lleugera pujada, deixem una nau a mig fer  a uns metres, i girem a l´esquerra, pasant a la vora d´una finca, amb oliveres.

Passada aquesta finca, arribem a una cruïlla de camins (8,74 qm), i anirem pel camí del mig, durant una estona, no fem cas de altres camins. Passem pel davant d´un local de desballestament de vehicles (9,97qm) i entrem a la zona urbana de Gualta, fins que arribem a la cruïlla amb un senyal de Puig Pasquala (9,97 qm), per on havíem passat al principi.

En aquest punt, podríem refer la ruta del principi, però agafem un carrer a l´esquerra -del Pedró- i ens acostem al nucli de Gualta; passem un pont, i arribem a una cruïlla de carrers, anirem per la dreta pel carrer Castellà i de seguida girem a esquerra, per arribar de nou a l´església. Del seu davant, ja fem camí de retorn fins la rotonda d´entrada a Gualta.

  1. Gualta (2.10 hores)(10,80 qm).

Valoració de la sortida.

Ruta planera i senzilla, on podem gaudir d´esplèndides panoràmiques a Puig Pasquala i del recorregut de racons a Gualta i Llabià.

Data de la sortida.

05/04/2021.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Gualta.

Ajuntament de Fontanilles.

Costa Brava Pirineu de Girona.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r138-gualta-fontanilles-llabia-153539190

Cartografia: Empordà Costa Brava, Editorial Piolet, 1:30.000.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.