Rutes de senderisme

Ruta 139. Aiguamolls de l´Empordà, estanys Cortalet, Túries i Europa, ruta 4.

Breu introducció.

Ruta que està dintre del Parc Natural dels Aiguamolls de l´Empordà, i que correspondria a la ruta 4 del parc, que arriba fins l´estany Europa.

Dades tècniques:

  • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 2.10/15 hores, per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.

  • Quilometratge.

Aproximadament uns 10,56 quilòmetres.

  • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

Es una ruta planera, amb un desnivell inapreciable.

  • Dificultats tècniques.

Cap.

  • Tipus de senyalització.

Trobarem senyals i plafons informatius en algunes cruïlles o punts de la ruta.

  • Estat del terreny.

En bon estat, majoritàriament per pistes de terra.

Època de l´any recomanada.

L´estiu seria l´època menys recomanable, però també cal considerar que si no hi ha prou aigua als estanys, tampoc seria recomanable.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic i natural).

Estany del Cortalet: es una llacuna artificial que va ser creada a la dècada dels 80 del segle XX, i es un dels mes rics en quan a la varietat d´ocells (font Parc Natural).

Estany Europa: va ser creat a la dècada dels 90 del segle XX, aprofitant les aigües tractades de la depuradora d´aigües residuals de Castelló d´Empúries. La vegetació aquàtica elimina l´excedent de nutrients orgànics (font Parc Natural).

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: agafem la carretera GIV-6216, i agafem el trencant en direcció a El Cortalet, on trobem una àmplia zona d´aparcament, a prop del centre d´informació. Aquest aparcament te un cost de 5€ -2022-, que serveix per nodrir de fons al Parc Natural. Hi ha zona de pícnic i dues zones de serveis, amb lavabos adaptats.

  1. El Cortalet (00.00 hores)(00,00 qm).

De l´aparcament ens hi acostem a l´edifici que trobem a la vora, que es el centre d´informació El Cortalet. Trobarem un plafó informatiu de les diferents rutes que podem fer. Trobarem un camí a la dreta, però seguirem rectes, passant pel davant de l´edifici El Cortalet, per seguir la ruta 4.

Ben aviat arribarem al primer observatori de la ruta -aguait-.

  1. Aguait Quim Franch (00.03 hores)(00,94qm).

Hi ha una bifurcació per arribar fins la caseta amb una passera de fusta per accedir-hi al seu interior. Tenim una vista no molt amplia de l´Estany del Cortalet.

Trobarem senyals blaus i de Pirinexus. Seguirem pel corriol fins enllaçar de nou amb la ruta 4, fins que trobem el segon observatori, amb el qual sí que haurem de deixar la ruta, per tornar després de fer la visita.

  1. Aguait Els Roncaires (00.09 hores)( 00,47 qm).

Hem de creuar una passera que salva un rec per arribar a l´aguait. Tenim una visió mes gran de l´estany. Fem marxa enrere i seguirem per la pista, que seguirem una bona estona, en una recta molt marcada.

Veurem a la nostra esquerra, les restes del mas Trencat, on hi ha un filat, donat que hi acostumar a pasturar vaques en aquest lloc.

El recorregut es planer i exposat al sol i al vent. Tenim grans extensions de prats a banda i banda, i podem veure la muntanya del Paní i la serra de Verdera, al fons.

  1. Cruïlla Can Comas (00.28 hores)(1,59 qm).

Trobem el senyal AE243 d´Itinerannia, que es una cruïlla de pistes: a l´esquerra anem a l´estany Europa; i a la dreta podem enllaçar amb la ruta 1 i 2 i la platja de Can Comes, però també podem acostar-nos a l´aguait de can Túries.

Ens acostem a aquest aguait i després hi tornarem a aquesta cruïlla. Trobarem una cruïlla, amb el senyal AE243, on a l´esquerra, ens acostem a can Túries, que queda a 600 metres.

  1. Aguait Can Túries (00.40 hores)(2,39 qm).

Trobarem una passera de fusta, per creuar una zona, que podria estar mullada, i que ens acosta en aquest observatori que, cas de tenir aigua, es força gran. Retornem fins la cruïlla del punt 04, i anirem a l´esquerra en direcció a l´estany Europa.

Passem pel costat de l´entrada al mas de can Comas i, poc després, trobarem un senyal de Pirineus i de la ruta 4 (4,32 qm). Hem de girar a la nostra dreta, passant entremig de dues columnes a banda i banda de la pista.

La pista farà un gir a la dreta, i anirem per una zona una mica arbrada, però força al descobert. Es una zona bonica, entremig de camps de conreu, fins que trobem a peu de pista dos observatoris molt propers.

  1. Aguaits estany Europa:

Trobem primer l´aguait dels Capons (5,06 qm) i poc després, l´aguait dels Rascletons (5,46 qm), que no està senyalitzat i que te una millor panoràmica de l´estany Europa.

Podem allargar la ruta, fins arribar al pont sobre el riu La Muga, i això seria opcional.

Seguirem rectes per la pista i trobem un senyal d´Empuriabrava; girem a la dreta i passem entre plantacions i ens apropem a la carretera on veure un pont de fusta força enlairat.

Creuem la carretera i pugem fins el pont que creu el riu, d´on tindrem una bonica perspectiva del riu que desemboca al Mediterrani. Es d´una certa alçada.

  1. Riu La Muga (1.25 hores)(6,13 qm).

Fem camí de retorn al punt de sortida. Quan hi passem per l´aguait dels Rascletons, a la nostra esquerra hi ha la depuradora d´aigües, i dalt hi ha un altre observatori.

  1. Aguait Bernat de Berriac.

Veurem que hi ha una portella i unes escales que pugen dalt d´una mena de terrassa, don podem tenir una vista d´aquest estany artificial. Retornem a la pista, i fem camí de retorn, fins que arribem de nou a El Cortalet.

  1. El Cortalet (2.10 hores)(10,56 qm).

Valoració de la sortida.

Es una ruta a recomanar si no hi ha sequera i a evitar a l´estiu, ja que està totalment exposada al sol i al vent.

Data de la sortida.

18/09/2022.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Parc Natural dels Aiguamolls de l´Empordà.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r139-aiguamolls-estanys-cortalet-turies-europa-ruta-4-153543088

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

1 thoughts on “Ruta 139. Aiguamolls de l´Empordà, estanys Cortalet, Túries i Europa, ruta 4.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.