Rutes de senderisme

Ruta 140. Garrigoles-St Grau-Puig Segalar-St Feliu Garriga-Palau Borrell

Breu introducció.

Ruta matinal per Garrigoles (Baix Empordà), per assolir el cim del Puig Segalar, passant per l´ermita del Sant Grau i -de tornada-, per Sant Feliu de la Garriga, on podem arribar fins l´entrada de l´església i el castell -en molt bon estat-, i pel petit nucli de Palau Borrell.

Dades tècniques:

  • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 2.30 hores, per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.

  • Quilometratge.

11,60 quilòmetres.

  • Desnivell de la ruta (màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 133 metres, entre el punt mes baix a la vora de Palau Borrell (42 metres) i el mes alt al Puig Segalar (175 metres). El desnivell acumulat serien uns 235 metres.

El perfil de la sortida seria de pujada de Garrigoles fins una cruïlla a la vora del Puig Segalar, després baixada fins l´ermita de Sant Grau, i pujada marcada fins el Puig Segalar. Desprès baixada i planer fins Palau Borrell, on comencem una pujada de nou, fins les proximitats de Garrigoles, on fem suau baixada.

  • Dificultats tècniques.

Cap de destacable.

  • Tipus de senyalització.

En part del recorregut trobarem marques del GR-1 (a la tornada) i a la part de l´inici, trobarem plafons i senyals en direcció al Puig Segalar, en algunes cruïlles.

  • Estat del terreny.

En general en bon estat.

Època de l´any recomanada.

L´estiu no seria recomanable ja que es una sortida força exposada al sol.

Altres observacions (patrimoni arquitectònic i natural).

Església Sant Sadurní: d´origen romànic fou construïda entre els segles XII i XIII.

Ermita de Sant Grau: es una capella d´origen romànic, datada al segle XI, i de la qual només en queda la nau. La façana actual es del segle XVIII.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: per la carretera GIV-6311 -a estones una mica estreta-, fins que poc abans d´entrar al petit nucli de Garrigoles, podem agafar un tros de camí de terra, que a pocs metres ens deixa al davant de l´església, on poden aparcar uns quants vehicles. O bé, entrem dintre del petit recinte del poble, on hi ha un espai ben limitat per a poder aparcar.

01.Garrigoles-plaça Major (00.00 hores)(00,00 qm)(alçada 87 metres).

Situats a la plaça Major, ens podem acostar a l´església que hi ha a pocs metres. En un lateral de la plaça, veurem un plafó informatiu que posa “Itineraris del Puig Segalar”, i agafarem el carrer Tramuntana -just al seu costat-, i de seguida trobem una cruïlla de camins, on trobem un senyal, i anirem a la dreta en direcció al Puig Segalar (a l´esquerra se’n va a Ventalló), per una pista, que va fent lleugera pujada, al descobert, fins arribar a una cruïlla de camins, on seguirem pel mig, en pujada (0,523 qm).

Trobem una altra senyal, on seguim direcció al Puig Segalar, per la pista del mig, que sembla que comença a planejar. Tindrem boniques vistes, mentre voregem la tanca d´una pista.

Quan deixem aquest prat, la pujada es torna a fer present, fins arribar a una nova cruïlla de pistes, on hi ha un senyal, que ens indica el camí a Puig Segalar i Sant Grau (1,18 qm)( 00.15 hores). Seguirem rectes, pel mig de la pineda baixa, deixant a banda diferents camins (unes 3 bifurcacions) fins arribar a una nova cruïlla de pistes (1,39 qm), on anirem per la dreta, pel mig de la pineda en lleugera pujada, fins arribar a una cruïlla amb un senyal de sender local (2,01 qm) on a la dreta podem anar a Maranyà i Tor.

Seguim rectes uns metres fins trobar un nou senyal.

  1. Drecera Puig Segalar ( 00.25 hores)(2,10 qm)(145 metres).

Trobem a la nostra esquerra el sender local que s´acosta al Puig Segalar; a la nostra dreta, un camí que s´acosta a Albons, i en baixada, a l´ermita de Sant Grau.

Anirem pel mig en baixada a l´ermita, per la pista, sense tenir en consideració cap rastre de camí o bifurcació fins que arribem al peu de l´ermita de Sant Grau, que queda a la vora de la pista.

  1. Ermita de Sant Grau (00.35 hores)(2,93 qm)(86 metres).

Deixem la pista i ens acostem a l´ermita, al davant de l´entrada, veurem un parell de curiosos seients de pedra. A la part del darrera, veurem un corriol que es fica dintre del bosc, que seguirem una estona, enllaçant amb un camí més ample, fins que ens acostem a un parell de coberts d´obra. Just abans d´arribar veurem un corriol a la nostra dreta.

Al segon cobert, hi ha una font (3,32 qm), que segurament trobarem eixuta. Retornem uns metres enrere fins agafar el corriol que hem vist a la dreta, que en una curta pujada una mica abrupte, ens porta a un camí ample, que seguirem per l´esquerra, fins arribar a un camp d´oliveres, que anem vorejant per la nostra esquerra. Al final del camp, trobem una bifurcació, on a la dreta un corriol s´enfila i anirem per l´esquerra en planer (3,67 qm).

Però ben aviat comença a fer pujada fins que enllacem amb un camí mes ample i anirem per l´esquerra en pujada, pel mig del bosc. Trobarem una nova cruïlla i seguirem en pujada, ja al descobert, per un caminet per vegetació baixa, que assoleix el cim.

  1. Puig Segalar (1.00 hores)(4,24 qm)(175 metres).

Tindrem unes vistes esplèndides de l´Alt i Baix Empordà, per una banda, i per una altra del massís del Canigó i el Pirineu Oriental, tot i que una mica llunyanes. Del cim agafem el camí que baixa fins un senyal proper i agafem una pista ampla a la nostra dreta, es pedregosa, i cal parar compte.

Ens anem acostant a Sant Feliu de la Garriga, que ja veurem proper, fins que arribem a una cruïlla (5,31 qm), on trobem un senyal: a la dreta a Viladamat i a l´esquerra a Palau Borrell.

Girem a la dreta fins acostar-nos a Sant Feliu que es troba a un centenar de metres.

  1. Sant Feliu de la Garriga (1.15 hores)(5,42 qm).

Arribem fins aquest castell que es troba en bon estat exterior -es una propietat privada-, i que conserva en un estat precari la seva església. Trobarem una tanca metàl·lica, que ens permet acostar-nos fins la porta d´entrada a l´església (barrada degut al seu estat), i podem arribar fins la porta d´entrada al castell i admirar aquesta edificació.

Hem de retornar fins la cruïlla anterior, i seguim en direcció a Palau Borrell per una pista que transita boscos i prats. En un revolt de la pista, trobem un camí a l´esquerra que, si seguim un centenar de metres, trobem la font d´Ermedàs (5,94 qm).

Seguim per la pista, passem per un pont i arribem a una cruïlla, on seguirem per la dreta en pujada (6,02 qm). Mes endavant, arribem una pista mes gran, a la vora d´un prat, on veiem un senyal groc en un pal de la línia elèctrica, i girem esquerra, seguint el senyal (6,93 qm).

Anem vorejant camps de conreu, i seguint la línia elèctrica, fins que arribem al senyal AE 273 Palau Borrell: a la dreta, anem a Viladament, però seguirem el GR1 rectes.

Mes endavant, trobem una nova cruïlla, on el GR1 segueix per l´esquerra, però seguim rectes, fins que arribem a Palau Borrell.

  1. Palau Borrell (1.40 hores)(7,59 qm)(58 metres).

Trobem un camí cimentat a esquerra, pel qual accedim a aquest petit nucli, on trobem una petita ermita i algunes cases, en una zona dintre del bosc. Deixarem enrere el nucli, i tornem a enllaçar amb el GR1, per una zona boscosa en pujada suau.

En un revolt a l´esquerra, veurem un pont que salva el torrent, i a pocs metres hi ha la font de Palau.

  1. Font de Palau (1.50 hores)(8,16 qm)(70 metres).

Tornem a la pista que va fent pujada; passem davant l´entrada del mas Notari on trobem una cruïlla, i anem pel mig, seguint la marca del GR1.

Hi trobarem camins o pistes, però seguirem la pista principal o seguin les marques del GR1. En trobarem tres camins espaits a esquerra, i seguirem rectes sempre, fins que arribem  una cruïlla de pistes, on a la dreta podem veure el massís del Canigó (10,13 qm).

Aqui girem a l´esquerra, seguint la marca del GR1 i ja som a prop de Garrigoles, on arribem poc després.

  1. Garrigoles (2.25 hores)(10,92 qm).

Valoració de la sortida.

Matinal per aquesta zona no gaire concorreguda, on trobem molts de corriols, amb grans vistes des del Puig Segalar.

Data de la sortida.

11/12/2022.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Garrigoles.

Turisme Baix Empordà.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r140-garrigoles-sant-grau-puig-segalar-st-feliu-garriga-palau-borrell-154855363

Cartografia:

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.