Rutes de senderisme

Ruta 141. Les Escaules-Salt de la Caula-Resclosa i castell de les Escaules

Breu introducció.

Passejada matinal pel nucli de Les Escaules, pertanyent a Boadella i les Escaules (Alt Empordà), que visita el salt i pou de glaç de La Caula, la resclosa i el castell de les Escaules, en una ruta sense cap dificultat destacable.

Dades tècniques:

  • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 1.15 hores, per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.

  • Quilometratge.

Aproximadament uns 4,23 quilòmetres.

  • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 88 metres, entre el punt mes alt, al castell de Les Escaules (152 metres) i el punt mes baix al pont de les Escaules (64 metres) El desnivell acumulat es d´uns 110 metres.

El perfil es molt planer, fins que a l´església de Sant Martí comença la pujada al castell de Les Escaules; la resta es de baixada.

  • Dificultats tècniques.

Cap de destacable.

  • Tipus de senyalització.

Trobarem algun senyal en determinats punts del recorregut, ja que coincideix amb altres rutes d´Itinerannia.

  • Estat del terreny.

En bon estat, per pista i camins i algun tall de carretera local.

Època de l´any recomanada.

La primavera i la tardor, i per gaudir del salt de La Caula, millor si ha plogut recentment a la zona.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic i natural).

Església de Sant Martí: d´estil barroc, construïda al segle XVIII.

Salt de la Caula: les aigües del torrent de La Caula, cauen uns 30 metres d´alçada, en aquesta cinglera de travertí, per desembocar al riu La Muga, ben proper, en un salt espectacular si hi ha suficient cabdal. Anteriorment hi havia un caminet que permetia caminar per sota de la caiguda del salt, però es troba tancat, degut a despreniments.

Castell de les Escaules: l´actual castell està datat del segle XIV-VI, però se´n te constància d´un antic castell al mateix lloc ja al segle XII. Conserva una torre i una part dels murs del recinte.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem per la carretera GIV-5041, on trobarem una drecera per entrar al nucli de Les Escaules, on trobem una zona d´aparcament -una mica deixat- just abans d´entrar a la zona urbana, no massa ampli.

  1. Les Escaules (00.00 hores)(00,00 qm)(77 metres).

De l´aparcament, anirem a visitar el salt i el pou de glaç de la Caula. Retornem a la carretera GIV-5041, i quan arribem girem a la dreta, creuant el pont sobre el riu, fins arribar a un restaurant. Al fons hi ha el salt de la Caula.

  1. Salt de la Caula (00.05 hores)(0.400 qm).

Si anem quan el torrent porta cabdal, es una caiguda força maca, en un entorn ben bonic.

Podem veure uns esglaons que porten al salt ja que, anteriorment, s´hi podia caminar per sota del salt, però es troba tancat, degut a uns despreniments al 2010. També abans la gent aprofitava per banyar-se en aquest lloc.

Retornem a la carretera, i seguirem uns metres mes a la dreta fins que trobem un corriol de terra, on hi ha un senyal que posa Pou de glaç. El seguirem un centenar de metres, fins que arribem al pou, força gran.

  1. Pou de glaç de la Caula (00.10 hores)(0,614 qm).

No podem apreciar el seu interior, i el seu entorn es troba descuidat. Ara retornem fins la carretera i la seguirem a l´esquerra, deixant enrere la drecera per on hem arribat a Les Escaules. Hem d´anar en compte perquè no hi ha espai pels vianants. Passem davant la parada del bus, i creuem un altre pont, estret, i un cop passat, veurem el senyal d´Itinerannia AE 30. Seguirem uns metres per la carretera, fins que agafem un camí de terra per l´esquerra, deixant la carreter (1,29 qm).

Veurem un senyal de la ruta 17 de BTT. Tindrem el riu La Muga a la nostra esquerra. Seguirem uns centenars de metres fins que trobem un corriol a la nostra esquerra, que ens acosta al peu de la resclosa.

  1. Resclosa de les Escaules (00.25 hores)(1,69 qm).

Podem contemplar-la la caiguda de l´aigua, acostant-nos per aquest corriol o bé per dalt, seguint la pista uns metres enllà.

Ara farem retorn de nou a Les Escaules; passant pel pont i agafem la primera entrada a la dreta, on veurem una marca groga d´Itinerannia. Passem sota la volta d´una finca, que s´enfila amunt, per un carrer en mal estat fins arribar a l´església.

  1. Església Sant Martí (00.35 hores)(2,24 qm).

Ens trobem al davant d´aquesta petita església, dintre del casc històric, i seguirem pel carrer Processó, estret, fins que poc després arribem a la Plaça, on hi ha el local de la Unió Escaulenca. Seguirem pel carrer d´Amunt, rectes, on veurem el senyal groc d´Itinerannia, que es força estret.

Poc abans d´arribar al final del carrer, quan es fa de terra, girem a l´esquerra, passant per davant d´unes cases, fins que anem per un corriol, que s´enfila amunt, acostant-nos al bosc, fins que trobem una bifurcació de corriols (2,83 qm), on anirem per l´esquerra per dintre d´un paratge forestal, fins que arribem a la cruïlla del castell de les Escaules.

Agafarem aquest camí a l´esquerra (3,19 qm) fins arribar al castell.

  1. Castell de les Escaules (00.50 hores)(3,20 qm)(152 metres).

Arribem en aquesta construcció, força ben conservada en quan a la torre, a on podem accedir per contemplar una esplèndida vista de tota la zona.

Retornem fins la cruïlla anterior i seguim camí ja en baixada. Passem pel dipòsit d´aigua i, en una cruïlla, anem per pista cimentada, que passa a ser de terra una estona, fins que passada una tanca, torna a estar cimentada, fins que arribem de nou al punt de sortida.

  1. Les Escaules (1.15 hores)(4,23 qm)

Valoració de la sortida.

Caminada distreta i amb diferents punts d´interés vinculats amb l´aigua i les vistes des del castell de les Escaules.

Data de la sortida.

12/09/2021.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Boadella i les Escaules.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r141-les-escaules-salt-de-la-caula-resclosa-i-castell-de-les-escaules-154915835

Cartografia: Alt Empordà, Editorial Alpina, 1:50.000

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.