Rutes de senderisme

Ruta 142. Orfes-Les Anglades-Vilert-L´Estopera.

Breu introducció.

Ruta matinal pels voltants del nucli d´Orfes, de la comarca del Pla de l´Estany, que combina trams per zona boscosa amb altres a la vora dels prats, amb l´atractiu de visitar el bonic veïnat de Vilert i la seva resclosa.

Dades tècniques:

  • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 2.45 hores, per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.

  • Quilometratge.

Aproximadament uns 11,36 quilòmetres.

  • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 90 metres, entre el punt mes baix a prop d´Orfes i el mes a prop del nucli de L´Estopera; l´acumulat de pujada serien uns 180 metres. Es una sortida força planera, excepte en dos trams que hi ha dues pujades.

  • Dificultats tècniques.

Cap de destacable.

  • Tipus de senyalització.

No hi ha cap senyal.

  • Estat del terreny.

En general en bon estat, però el recorregut a la vora del rec del Remirol, en època de pluja, pot estar enfangat.

Època de l´any recomanada.

La primavera i la tardor.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic i natural).

Església Santa Maria de Orfes: d´estil barroc, la seva construcció s´estima del segle XVIII.

Església Santa Maria de Vilert: tot i que està documentada al segle IX, ha sofert nombroses renovacions i es fa complicat determinar les dates de construcció. Hi ha parts que podrien ser de segle XI i altres parts dels segles XII o XIII.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: per la carretera GI-554 agafem el carrer d´entrada a Orfes i de seguida som a la  Plaça Major, on podem tenir la sort de trobar alguna plaça d´aparcament, si no, podem girar per un carrer a l´esquerra, i al davant de l´església de Santa Maria podem trobar una altra zona d´aparcament. Es una vila petita i de carrers estrets. Podem tenir mes facilitat d´aparcament a Vilert, si anem uns quants vehicles.

  1. Orfes-plaça Major (00.00 hores)(00,00 qm)(alçada 72 metres).

De la plaça Major, i encarats al restaurant La Barretina, agafarem un carrer per la nostra esquerra, fins que arribem a la plaça de la Constitució, on hi ha l´església de Santa Maria, i on hi ha un espai d´aparcament per a 4-5 vehicles.

  1. Església Santa Maria (00.03 hores)(00,13 qm).

Trobem una zona enjardinada, bonica, però la portalada de l´església està força deteriorada. Del davant de l´església, anirem carrer amunt i quan som a la vora del campanar, trobem una cruïlla de carrers, i anirem per l´esquerra en pujada.

No veurem rètols dels carrers. Una mica mes enllà, girem a la dreta en pujada, fins que arribem a la part superior del poble, on trobarem una mena de caseta, que es el pou del poble. Deixarem la zona urbana per una pista a la nostra esquerra, que va vorejant uns camps.

Veurem a la dreta un cobert (0,604 qm); la pista s´endinsa al bosc i ens acostem a un torrent, que no arribarem a creuar-lo i anirem per la dreta en pujada. Deixarem corriols a banda i banda, seguint la pista principal.

Anem per una zona solitària, amb poques vistes, i molt a l´obaga.

Mes endavant, haurem de creuar el torrent, que hem tingut a la nostra esquerra (1,74 qm), on hi ha algunes pedres que ens ajuden a creuar-lo. El camí fa pujada i tornem a creuar el torrent per un passallís (1,85 qm).

Trobem uns plataners força alts, i el camí fa una pujada, deixant enrere el torrent; voregem un prat força gran fins que arribem a una cruïlla (2,46 qm), on girem a la dreta en direcció Orfes.

Trobarem una pista a la nostra esquerra -que no agafem-, i uns metres enllà, en una nova cruïlla, anirem per l´esquerra (2,72 qm).

Mes endavant arribem en una nova cruïlla de pistes (3,04 qm), i anirem pel mig, en planer, per dintre del bosc, fins que anem al descobert, vorejant prats, on tindrem vistes de Rocacorba i del Pirineu.

Enllacem amb un altre camí (3,35 qm), anant per l´esquerra; en una altra cruïlla, seguim la pista principal, deixarem l´accés a can Fonoll i arribem al peu d´una carretera (4.00 qm), que seguirem a la nostra dreta en baixada.

Ben aviat veure diferents finques que conformen el nucli de Les Anglades, destinats la majoria a turisme rutal, com can Prat i can Sot.

  1. Carretera entrada Les Anglades (1.05 hores)(4,68 qm).

Hem d´anar en compte ara. Haurem de seguir la carretera en direcció a Vilert -a la nostra esquerra- durant uns 600 metres i no hi ha vial pels vianants.

Veurem un parell de masos aïllats. Quan trobem un senyal que posa “Les Caselles Font de beu i tapa”, deixem la carretera i anem per la dreta, per un pista cimentada en baixada, fins arribar poc abans del riu Fluvià, i agafem un caminet a l´esquerra.

Tindrem una bonica vista del riu, amb força presència de plataners. Trobem un esglaons de pedra i arribem a la plaça major, on agafem el carrer església.

  1. Vilert- església Santa Maria (1.15 hores)(5,26 qm).

Es un petit nucli, de carrers estrets, però agradable de visitar. Passem pel davant de l´església de Santa Maria, i agafem un camí de baixada empedrat. De forma opcional, ens podem acostar fins la resclosa.

Només haurem de seguir el rastre d´un caminet cap a la nostra esquerra fins poder-la trobar, sense cap dificultat.

  1. Resclosa de Vilert (1.25 hores)(5,84 qm).

Ara ens tocaria fer camí de retorn, primer fins el nucli de Vilert, i després quasi fins arribar a l´entrada del veïnat de Les Anglades. Just abans d´arribar, trobem un camí ample a l´esquerra, en baixada, que seguirem.

Se´ns ajunta un camí per la nostra esquerra, que vindria de la finca de can Ferran, i seguim rectes, acostant-nos a zona boscosa. Deixem un camí que s´apropa al riu i anem per una zona a l´obaga, guanyant alçada, i sortim a la vora d´un camp, anant per la dreta, pel marge, fins arribar al davant d´unes naus, on seguirem per un caminet a l´esquerra, voltant el tancat de la granja.

Enllacem amb un camí a esquerra, al final del prat; trobarem caminets, fins que en arribar a un que hi ha un senyal de prohibit aparcar, el camí gira a la dreta en pujada fins arribar a la carretera.

La seguirem a la nostra esquerra, passant pel davant de can Mademon, i uns metres enllà, veurem un caminet a l´altra banda de la carretera, que seguirem.

  1. Drecera can Mademon (2.00 hores)(8,96 qm).

Seguim aquest corriol en pujada, entremig de la vegetació; enllacem amb un camí mes ample, on trobem una cruïlla, i anem pel mig en baixada (9,39 qm); creuem una pista, i tornem a anar per un camí, pel mig, en baixada; en una nova cruïlla, fem el mateix.

Fins ara ha sigut un corriol pel mig de bosc, molt a cobert, i l´anem deixat, i ja veurem alguna finca propera.

En una cruïlla de pistes, anem a l´esquerra, per una pista cimentada, però que poc després es fa de terra, i ens acostem al nucli de L´Estopera. I poc després enllacem amb una carretera local, que seguirem a la dreta, acostant-nos a una granja, que queda a la dreta.

  1. Veïnat L´Estopera (2.20 hores)(10,35 qm).

Passem pel davant de la finca de cal Rajoler i can Llobera. Només hem de seguir la carreta, deixant a diferents accessos a finques de la zona.

Ja veurem aprop Orfes, fins que arribem a la cruïlla per la que havíem passat a l´inici de la sortida. Ara ja només cal retornar fins la plaça Major.

  1. Orfes (2.35 hores)(11,36 qm)

Valoració de la sortida.

Passejada sense cap dificultat, però que ens obliga a estar pendents de seguir correctament el camí, ja que trobarem molts de camins.

Data de la sortida.

26/12/2021.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament d´Orfes-Vilademuls.

Ajuntament de Vilert-Esponellà.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r142-orfes-les-anglades-vilert-lestopera-156543908

 

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.