Rutes de senderisme

Ruta 135. Sant Jordi Desvalls-Sant Mateu-Diana i banc gegant.

Breu introducció.

Ruta per Sant Jordi Desvalls, que ens permet conèixer racons no gaire coneguts, de forma plàcida.

Dades tècniques:

  • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 3 hores, per a una persona acostumada a caminar, i sense comptar parades.

  • Quilometratge.

Aproximadament uns 10,43 quilòmetres.

  • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim aproximat serien poc mes de 60 metres, entre el punt mes baix a la vora del riu Ter i el mes alt un cop passat el poble de Diana. El desnivell acumulat serien una mica més de 120 metres, ja que es una sortida irregular, però de poca alçada.

  • Dificultats tècniques.

Cap de destacable.

  • Tipus de senyalització.

No es una ruta senyalitzada, per tant, seria recomanable portar un GPS.

  • Estat del terreny.

En bon estat, per camins i corriols i carreteres locals, en algun moment.

Època de l´any recomanada.

Es una sortida força exposada al sol, per la qual cosa, seria millor evitar els dies calorosos. La primavera seria potser la millor temporada per fer la ruta.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Església Sant Jordi: l´actual església es va acabar al segle XVIII, tot i que hi ha indicis que n´hi havia una al segle XII. L´emplaçament actual es va fer aprofitant l´existència de l´antic castell, del qual havia només es conserva una torre, que es va aprofitar per edificar el campanar de l´església. Aquesta església es troba a la part antiga de la vila “que ha conservat quasi intacte l’entramat dels carrers medievals i un bon nombre de cases que preserven la fesomia que tenien segles enrera, amb portals adovellats, llindes decorades i inscrites, o finestres d’estil gòtic i renaixentista” (web Ajuntament Sant Jordi Desvalls).

 

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: per la carretera GI633, entrem a Sant Jordi Desvalls a l´alçada de l´escola pública, pel carrer Doctor Messeguer; i just al primer carrer a la dreta -darrera de l´escola- hi trobem una àmplia zona d´aparcament de terra on podem aparcar. Retornem al carrer d´entrada al poble, i girem a la nostra dreta, passant a la vora d´una placeta on hi ha un local de l´ajuntament. Anem rectes pel carrer del Migdia, fins que arribem a la petita però bonica plaça de Clos Garriga.

 

  1. Sant Jordi Desvalls-plaça Clos Garriga (00.00 hores)(00,00 qm).

Som davant d´un lateral de l´església de Sant Jordi, on veurem un plafó informatiu i trobem una curiosa caseta de fusta, que es una mena de biblioteca de carrer per nens. Podem voltar una mica per aquest lloc, que es troba a la zona històrica de la vila.

De la plaça, agafem un petit carreró a l´esquerra, per arribar a la plaça Major, i on tot seguit hi ha la plaça del Doctor Robert, on a la nostra dreta, girem pel carrer de la Tarongeta, voltant l´antic castell, fins que girem a la dreta camí del Mas Masó, i després seguirem un senyal d´Itinerari saludable, en baixada, i ens anem allunyant del nucli urbà, anant per una carretera local, entremig dels prats.

Mes endavant creuem la carretera que porta al nucli de Diana, i passem a la vora de la granja Sant Jordi (0,69 qm). Som al veïnat de Mas Masó, ple d´explotacions agrícoles.

Passem per sota la línia del ferrocarril, i arribem a una altra carretera, que creuem i seguim una pista asfaltada, que després ja es de terra. Anem al descobert tota l´estona.

Passem a la vora d´una empresa d´extracció de grava i tot seguit trobarem dos camins a banda i banda, que descartem. Seguim recte fins arribar a una cruïlla (1,96 qm), a prop del riu Ter i girem a l´esquerra; creuem un rierol per un pont, i ja veiem la carretera a prop.

Mes endavant trobarem alguna zona on tindrem vistes a la vora del riu Ter. De seguida arribem a peu de la carretera GI-633 (3,39 qm), que la creuem i seguirem per una pista que veiem al davant nostre, i que en pujada s´acosta al bosc, fins que trobem un senyal de la “Calçada romana” a la nostra dreta (3,95 qm), on seguirem rectes.

Som en zona boscosa, i portar un GPS ens serà molt necessari, ja que trobarem dreceres i cruïlles: trobem una cruïlla i girem a esquerra; després en una nova cruïlla, anirem per una pista; deixarem algunes dreceres.

El camí fa lleugera baixada: trobem una pista a l´esquerra, però seguim rectes; arribem a una clariana del bosc, on deixarem la pista per on anàvem i girem a la dreta, per un camí estret, fins que arribem a la carretera (5,02 qm), que seguirem per la nostra dreta, durant una estona, sense agafar bifurcacions, fins que trobem un senyal de corba perillosa, i agafarem una pista de terra a l´esquerra (5,15 qm), on anirem per dintre de zona boscosa, en lleugera baixada, fins que arribem a una cruïlla (5,38 qm), on anirem per la dreta, fins enllaçar amb una pista i després creuem un torrent (5,50 qm).

El camí fa lleugera pujada, i anem vorejant prats, fins que arribem a peu de les vies del ferrocarril.

  1. Línia ferrocarril (5,84 qm).

Creuem amb precaucació les vies i agafem un camí pedregós a l´esquerra que va reseguint la via del tren, fins que arribem a l´entrada d´una zona urbana.

  1. Sant Mateu (6,32 qm).

Seguim per una pista cimentada, en pujada, i un cop passades les primeres cases, trobem una ermita a la nostra dreta, una mica apartada i amagada entre les alzines.

  1. Ermita de Sant Mateu (1.45 hores)(6,44 qm).

Podem aprofitar per a descansar una estona, aprofitant l´ombra dels arbres. Veurem Sant Jordi Desvalls ja a prop. Retornem a la pista que seguim en lleugera pujada, i en un revolt d´una finca, seguirem una pista de terra a l´esquerra; en una cruïlla, seguim a la dreta i una mica més endavant, trobem un senyal d´Itinerari saludable i anem pel mig.

Arribem a la carretera, i la seguim per l´esquerra, fins que arribem a un nucli urbà.

  1. Diana (2,07 hores)(7,69 qm).

Arribem fins la font del Lleroner; i agafem el carrer de la Riera, en baixada, per una carretera asfaltafa, que una mica mes enllà es fa de terra. Anirem voltant els prats.

Trobarem una pista a la dreta que no agafem, però una mica mes endavant, en una nova cruïlla, sí que girem a la dreta (8,28 qm) i pocs després agafem un corriol a l´esquerra, atapeït de vegetació, fins que enllacem amb una carretera, on la seguim a l´esquerra, i ja podrem veure el conegut banc gegant.

  1. Banc Gegant (2.27 hores)(9,11 qm).

El trobem a la nostra dreta, a uns metres de la carretera. Des d´aquí tenim molt bones vistes de la zona. Retornats a la carretera, la seguim en baixada, i abans d´arribar a la zona esportiva, girem a l´esquerra, per la carretera, fins que arribem pel carrer del Portal al centre de la vila, i només ens quedar girar cap a la Plaça del Doctor Robert i la plaça Major.

  1. Sant Jordi Desvalls-Plaça Major (2.45 hores)(10,43 qm).

Valoració de la sortida.

Ruta molt planera i senzilla de fer; ideal a la primavera.

Data de la sortida.

19/03/2023.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Sant Jordi Desvalls.

Ruta del Ter.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r135-sant-jordi-desvalls-sant-mateu-diana-banc-gegant-146246287

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.