Rutes de senderisme

Ruta 134. Colomers-els Masos-Sant Llorenç Arenes-Sant Romà de Sidillà.

Breu introducció.

Ruta circular per Colomers (Gironès), que passa pels nuclis dels Masos i de Sant Llorenç de les Arenes i arriba fins l´entorn del conjunt arqueològic i monumental de Sidillà, format per l´església, el poblat i l´edifici de Sant Sebastià, a banda de creuar el riu Ter per la presa de Colomers.

Dades tècniques:

  • Durada de la ruta.

Aproximadament 2 hores.

  • Quilometratge.

Aproximadament uns 9,45 quilòmetres.

  • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

Es una ruta força planera, ja que el desnivell acumulat de pujada no supera els 100 metres. El desnivell màxim no supera el 50 metres.

  • Dificultats tècniques.

Cap ni una.

  • Tipus de senyalització.

No es una ruta senyalitzada, només trobarem en algunes cruïlles pals senyalitzadors de la xarxa cicloturística i a la zona de Sidillà, algunes marques.

  • Estat del terreny.

En general en bon estat.

Època de l´any recomanada.

L´estiu seria l´època menys indicada, si fa calor.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Sant Romà de Sidillà: Surt esmentat en documents a finals del segle X. La primera església sembla que es devia construir al segle VIII o anteriors; però als segles X-XI es varen fer remodelacions guanyant en amplitud.

Al seu costat hi ha un poblat que sembla està vinculat amb l´ampliació de l´església. Una mica mes allunyat d´aquest entorn, hi ha una construcció, coneguda com Sant Sebastià, que sembla era un edifici funerari.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: per la carretera GI-634, on trobem una esplanada de terra, a la vora de la carretera, a prop d´un zona d´esbarjo i pícnic, just al costat de les instal.lacions de l´empresa Kayak del Ter.

  1. Colomers (00.00 hores)(00,00 qm)(alçada 25 metres).

Si estem a l´entrada de l´aparcament, a la vora de les instal.lacions de Kayak del Ter, hem de seguir fins l´altra banda de l´aparcament, pel camí de terra a la vora de la carretera. Un cop passada la zona d´aparcament, seguim a la vora de la carretera, i poc després arribem a la font de l´Escaleta (0,24 qm), que queda a la nostra esquerra.

Aquí veurem un camí per la dreta, però seguim per l´esquerra, a la vora de la carretera, passant pel costat d´un mur de pedra, fins que, abans de deixar el terme municipal, agafem una carretera local a la nostra dreta, que seguriem unes desenes de metres, fins que trobem una cruïlla a la nostra dreta (0,61 qm), on a l´esquerra, hi ha un senyal de la xarxa cicloturística a Jafre i Verges.

En aquesta cruïlla, a la tornada agafarem el camí que, ara, queda a la nostra dreta. Però ara seguirem rectes per la carretera, passant pel davant d´un conjunt d´immobles en evident estat d´abandonament i poc després arribem a una cruïlla amb un senyal de la xarxa cicloturística (1,12 qm).

Deixem la carretera, i anem per la dreta per un caminet de terra, i trobarem una plafó de la Ruta del Ter, fins que arriba a la resclosa o presa de Colomers.

  1. Resclosa de Colomers (00.15 hores)(1,13 qm).

Som al davant de la resclosa o presa, que creuem per un pont ample i en arribar a l´altra banda, trobem una cruïlla de camins. En aquest lloc hi tornarem a la tornada. Ara girem a la nostra dreta, seguint les marques de la Ruta del Ter i de la xarxa cicloturística, per un camí que s´endinsa en zona boscosa, fins que enllacem amb una pista on hi ha un senyal de la xarxa cicloturística, i seguim rectes en direcció a Sant Llorenç.

Passem a la vora d´una petita caseta, a tocar d´un prat, i poc després trobem una camí a l´esquerra, però seguim rectes fins que trobem un senyal de Camí dels Masos, on el camí es fa asfaltat (3,79 qm).

Passarem a la vora de diverses finques, ja que entrem al veïnat de Els Masos, en lleugera pujada, un passat aquest nucli, seguirem per la carretera fins arribar al següent nucli.

  1. Sant Llorenç de les Arenes (00.56 hores)(4,75 qm).

Es un petit nucli, on podem acostar-nos a la seva petita església. De baixada, arribem a la carretera, on trobem un senyal de la xarxa cicloturística. Anirem per l´esquerra en pujada, en compte, perquè no hi ha vial pels vianants. La seguirem uns centenars de metres, fins que trobem a la nostra esquerra, un camí de terra, en direcció a Sant Romà.

  1. Drecera Sant Romà de Sidillà (1,05 hores)(5,40 qm).

Anem vorejant prats i boscos, per un terreny planer, i descartant dreceres i caminets. Ens endinsem en una pineda i arribem a una cruïlla de pistes (6,45 qm), on girem a la dreta, i tornem a estar en zona boscosa, fins que sortim a una zona mes oberta, fins trobar un corriol que passa pel mig d´una pineda, i que seguim fins arribar a Sant Romà.

  1. Sant Romà de Sidillà (1.26 hores)(7,23 qm).

Trobem aquesta església entremig de la pineda, en un entorn ben cuidat. Podem entrar dintre de l´esglèsia, i visitar el poblat, que queda just al costat. A la vora del poblat, hi ha un corriol on hi ha un senyal de color blau.

Seguirem aquest senyal fins arribar a l´edifici conegut com Sant Sebastià (7,41 qm). Seguirem els senyals blaus que trobem fins enllaçar amb un pista (7,54 qm), on trobem un plafó de l´entorn de Sidillà i un senyal de la xarxa cicloturística.

Aqui hem de girar a la nostra esquerra; una mica mes endavant, trobem una cruïlla de pistes, i seguim pel mig, i ja sentim la remor del riu i veiem a prop Colomers.

Tornem a trobar una cruïlla de pistes, on hi ha senyal de la xarxa cicloturística i de la desembocadura del Ter, i seguim pel mig, fins arribar de nou al pont de la presa de Colomers, per on havíem passat al principi. Ara hem de refer el camí fins la cruïlla que havíem trobat al punt quilomètric (0,61 qm) del principi, i girem a l´esquerra, per no repetir el camí.

Anirem per un corriol que voreja els prats i s´acosta a una planta de tractament del rec; haurem de creuar dos petits ponts, en una zona una mica deixada i bruta. Passada aquesta zona, ja arribem a l´amplia zona d´esbarjo, on hem deixat el vehicle.

Ens acostem a una caseta d´observació i arribem a l´aparcament.

  1. Colomers (02.00 hores)(9,45 qm).

Valoració de la sortida.

Ruta molt senzilla, sense cap dificultat i que ens acosta a una zona poc transitada.

Data de la sortida.

01/01/2023.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Colomers.

Ruta del Ter.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r134-colomers-els-masos-st-llorenc-arenes-st-roma-sidilla-146243175

 

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.