Rutes de senderisme

Ruta 133. Pont de Molins, camí natural La Muga, Les Escaules, Monestir Santa Maria del Roure.

Breu introducció.

Ruta circular per Pont de Molins (Alt Empordà), que segueix part del camí natural de La Muga i arriba fins el monestir de Santa Maria del Roure, una esplèndida atalaia de la zona.

Dades tècniques:

  • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 3.20 hores, per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.

  • Quilometratge.

Aproximadament uns 12,80 quilòmetres.

  • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 114 metres aproximadament, entre el punt mes baix a Pont de Molins, i el mes alt a la serra dels Tramonts. El desnivell acumulat de pujada serien 180 metres.

La ruta te un perfil molt planer de Pont de Molins fins Les Escaules; d´allà fins el monestir seria de pujada, i el camí de tornada de baixada.

  • Dificultats tècniques.

Cap de destacable.

  • Tipus de senyalització.

A la part del camí natural de la Muga, trobarem plafons en alguns punts, a la resta, no hi ha cap senyalització.

  • Estat del terreny.

En bon estat; anem per pistes i camins, majoritàriament i, en sortir de Les Escaules, fins arribara al mas Gavatx, anirem per una carretera local, sense voral per a vianants.

Època de l´any recomanada.

A evitar els dies amb calor, ja que la segona part es molt exposada al sol i al vent, també.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Monestir Santa Maria del Roure: antiga església que va acabar siguent un monestir. Aquesta edificació està documentada ja del segle XII, però sembla que la seva edificació -com a església-, devia ser anterior. Donada la devoció a la talla romànica de la Verge de Déu, es va constituir una comunitat d´agustins, fins que les guerres remences els varen obligar a marxar i a amagar la talla. Quan es varen acabar aquestes guerres i els monjos varen tornar no trobaven la talla, fins que un brau d´un remat, sempre gratava el terra i remugava a la vora d´un roure, i aleshores els monjos varen descobrir que era allà on era la talla. I d´aquí el nom del monestir. Això es la llegenda.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem a Pont de Molins per un ramal de la NII, i podem trobar estacionar el vehicle al davant de l´escola Tramuntana, on també hi ha la seu de l´ajuntament.

  1. Pont de Molins-Escola Tramuntana (00.00 hores)(00,00 qm)(alçada 46 metres).

De l´aparcament, seguirem per un carrer en pujada uns metres, i després anirem per l´esquerra, passant pel costat de la deixalleria i, poc després, per sota del pont de la linia del TAV. Uns metres enllà, agafem un carrer a l´esquerra que fa baixada i entrem al nucli de Molins. Passem pel davant del cementiri i l´església de Santa Maria, fins que arribem a la carretera i la creuem.

A l´altra banda, veiem un senyal d´Itinerari saludable, i a la dreta tenim la casa Sagrera, que sembla abandonada. Agafem un corriol en baixada que s´acosta al riu La Muga, i el creuem per un passallís de blocs de ciment.

El corriol fa una lleugera volta fins que enllaça amb el camí natural de La Muga (0,800 qm), i el seguirem cap a la nostra dreta, a la vora de prats i el riu a l´altra banda. Un entorn agradable sobretot a una primavera que hagi plogut.

Arribem a una cruïlla de tres camins, i seguirem pel mig (1,24 qm). Mes endavant, trobem un corriol a la dreta, que s´acosta a un pont vell, que no creuem; seguim pel corriol que passa pel costat d´un forn de calç molt abandonat (1,72 qm), i seguim fins enllaçar amb la pista que passa pel petit pont d´en molí d´en Jordà, i girem a la dreta uns metres, fins que trobem un altre senyal, en una altra cruïlla.

En aquesta cruïlla, anem per l´esquerra, a la vora del riu La Muga. En un moment determinat, veurem una resclosa a la que ens podem acostar un moment, i una mica més endavant arribem a un pont una mica llarg sobre el riu.

  1. Pont del molí d´en Calbet (00.42 hores)(2,53 qm).

Creuem aquest pont una mica estret, i arribem al costat de l´hotel El Molí, en un entorn ben cuidat; anem donant la volta a l´hotel fins que arribem una cruïlla de camins, on seguirem per la dreta, en lleugera baixada, fins que arribem a una bonica resclosa.

03.Resclosa del Molí (00.50 hores)(2,94 qm).

Es un lloc bonic de veure, si el riu porta un cabdal suficient. Seguirem pel camí natural de La Muga que el voreja; passem dues vegades per sota del pont de la carretera, per una pista planera al descobert. Veurem el senyal del quilòmetre 27 del camí de La Muga, i ja veurem al fons el castell de Les Escaules, fins que arribem al peu de la carretera.

  1. Les Escaules (1.25 qm)(5,36 qm)(alçada 64 metres).

Som a l´entrada a aquest nucli, i trobem el senyal AE30 d´Itinerannia. Seguirem la carretera GIV-5014, cap a la nostra dreta en lleugera pujada, durant mes de 500 metres.

Haurem d´anar amb precaució, ja que no hi ha espai per a vianants. Veurem un mas solitari, una mica mes endavant cap a la nostra dreta. Quan arribem a la seva alçada, deixem la carretera i seguim per la pista que passa pel seu costat (5,96 qm).

El camí ara ja va fent pujada al descobert, que es farà mes pedregosa, fins que arribem a una cruïlla de camins (6.58 qm), on a esquerra i dreta fan baixada, i anem per la dreta.

En un altre encreuament seguirem recte i el camí torna a fer pujada, pel mig de la serra de Tramonts, fins que arribem a la zona de mes alçada fins el moment, entremig d´una pineda jove. Ara el camí torna a fer baixada, fins arribar a una nova cruïlla (8,46 qm), amb una pista cimentada a l´esquerra i seguim per la dreta per un camí de terra, que mes endavant enllaça amb un camí mes ample i que torna a fer pujada, fins arribar a una carretera.

  1. Carretera GIV-5043 (2.25 hores)(9,25 qm)(alçada 152 metres).

Ja podem veure el monestir del Roure a prop nostre. Creuem la carretera, i seguim per una pista davant nostre, i uns metres enllà, la deixem per seguir un corriol amb vegetació baixa per l´esquerra i que, poc després, enllaça amb una pista ampla, que ens porta al monestir.

  1. Monestir Santa Maria del Roure (2.45 hores)(10,52 qm)(alçada 150 metres).

Podem visitar una part del monestir, fins i tot, hi ha unes escales interiors per pujar a la part superior. Hi ha una altra part que es tancada al públic. Trobem a una desena de metres, una església annexa, de la quals es conserven els murs i que també podem visitar.

Es un lloc amb vistes molt àmplies i fins i tot hi ha una bancada on podem seure una estona i descansar.

A la vora d´aquesta església, hi ha un corriol en baixada que seguirem fins que girem a la dreta per un corriol on hi ha un mur de pedra seca, que seguirem fins enllaçar amb una pista cimentada que seguirem avall (11,83qm).

Arribem al nucli de Molins pel darrera, i tornem a enllaçar amb el camí pel qual havíem passat al principi, i fem camí de tornada a Pont de Molins.

  1. Pont de Molins (3.15 hores)(12,71 qm).

Valoració de la sortida.

Ruta amb dues parts molt contraposades, la primera arran del riu La Muga i la segona al descobert, on podem gaudir d´esplèndides vistes a les parts mes altes.

Data de la sortida.

22/04/2023.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Pont de Molins.

Ajuntament de Boadella i Les Escaules.

Camí natural de La Muga.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r133-pont-de-molins-cami-natural-la-muga-les-escaules-sta-maria-del-roure-144517587

Cartografia: Alt Empordà, Editorial Alpina, 1:25.000.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.