Rutes de senderisme

Ruta 60. La Vajol, ruta de l´exili.

Avís incidència 28/09/2020: segons un usuari d´aquest bloc, al punt 6 de la ruta, Can Quera, el propietari del mas ha barrat el pas, la qual cosa, obliga a seguir la resta del camí per la carretera, de baixada a La Vajol.

Breu introducció.

Ruta que recorre part del trajecte i llocs per on varen passar milers de ciutadans espanyols fugint del final de la Guerra Civil i camí de l´exili. Al llarg del recorregut trobarem diferents monuments al record d´aquell moment tant històric.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 3.10/3.15 hores.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 10,500 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 196 metres, entre el punt mes baix, l´aparcament a l´entrada de La Vajol( 526 metres) i el mes alt, a prop del coll de la Manrella( 720 metres). El desnivell acumulat serien uns 382 metres.

El perfil de la sortida es de pujada força sostinguda sense ser dura, de La Vajol fins el coll de Lli; de baixada des d´allà fins el poble de Las Illes, i de pujada sostinguda fins el coll de la Manrella, i de nou de baixada fins La Vajol. Un perfil molt irregular, però no es fa esgotador, ja que son pujades i baixades però de no massa desnivell.

 • Dificultats tècniques.

Cap ni una.

 • Tipus de senyalització.

Trobarem marques grogues d´itinerannia, i alguna del GR. No hi ha marques a una part del recorregut, però seguint les indicacions d´aquesta guia i del track, no hi ha cap problema.

 • Estat del terreny.

En general en bon estat. Es combina talls per carretera o pista asfaltada, camins i corriols, en bon estat. La baixada de coll de Lli a Las Illas, en algun tall, el camí pot ser una mica relliscós, però només en dies humits o de pluja recent.

Època recomanada.

Es una sortida força protegida del sol; qualsevol època seria bona, tot i que recomanem la primavera, la tardor i l´estiu, si no fa temperatures altes.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Cap d´important.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem per la carretera GI-505, i just a l´entrada al poble, a la nostra esquerra, trobem el senyal que ens mena a una zona d´aparcament prou àmplia, a uns pocs metres.

 1. Aparcament La Vajol( 00.00 hores)( 00,00 qm)( alçada 526 metres).

Des de la zona d´aparcament, veurem algun plafó informatiu de la ruta de l´exili. Per sobre de l´aparcament, hi ha una pista asfaltada, que seguim a la nostra esquerra, en direcció al Monument de l´Exili; ben aviat es farà pista de terra, i arribem de seguida, en una petita esplanada, on trobarem aquesta escultura, que reprodueix una emotiva escena molt coneguda de l´exili republicà( 00.04 hores)( 0,260 qm).

Tornem de nou a l´aparcament, i seguim la carretera cap a dintre del poble. A pocs metres, trobem una cruïlla, seguim a l´esquerra les marques del GR, on trobarem a pocs metres, la font de l´Amor, on també trobarem records de la Ruta de l´Exili. Seguim pujant pel carrer, passant pel costat del restaurant La Conxita i de la seu de l´ajuntament.

Una mica mes enllà, arribem a una cruïlla de carrers( 0,875 qm): a l´esquerra, el carrer de la Generalitat i a la dreta de Lluís Companys, però seguim rectes. Una mica mes endavant, trobem una nova cruïlla: a l´esquerra, segueix el GR, i en direcció a la mina Canta i Maçanet de Cabrenys, anirem per la dreta, en pujada pel carrer de les Illes. Passem pel costat d´una finca força gran. Quan arribem a una cruïlla, seguim a la dreta en baixada.

Poc abans d´arribar a un senyal d´estop, veurem un corriol a la nostra esquerra.

Seguirem aquest corriol que, pel mig del bosc, ens estalvia anar per la carretera; anem en direcció NO( nord-oest); no tenim vistes, però el camí es agradable, de bon fet, amb una mica de pujada, fins que arribem a les proximitats del restaurant Manrella, on s´acaba el corriol, i hem de seguir per la carretera en lleugera pujada, fins que uns dos-cents metres enllà, trobem una pista a l´esquerra.

 1. Drecera coll de Lli( 00.45 hores)( 2,24 qm)(alçada 605 metres).

Trobem diversos pal senyalitzadors de diferents rutes. Seguim la pista de terra ampla, que porta a les Salines. Trobarem marques grogues d´Itinerannia. Mica a mica va fent pujada, per dintre del bosc; no tindrem vistes.

Una mica endavant la pista serà cimentada( 2,77 qm), però mes endavant tornarà a ser de terra. En plena pujada, trobem un senyal a la dreta, que indica la font del Cucut. Es troba a pocs metres de la pista, però es troba molt abandonada i no val la pena acostar-se.

Seguim per la pista, fins que arribem al costat d´una casa, molt ben restaurada. Som al coll de Lli.

 1. Coll de Lli( 1.00 hores)( 3.00 qm)( alçada 714 metres).

Just uns metres mes endavant de la casa, hi ha un pal senyalitzador d´Itinerannia, AE013. Recte amunt aniríem a les Salines, però hem d´agafar un corriol a la dreta, que uns metres enllà, passa per una tanca metàl·lica, i som amb un prat. Ara seríem en territori francès.

A la nostra dreta, trobem un monument commemoratiu de la passada per aquest lloc de membres dels govern de la República i la Generalitat, marxant cap a l´exili. Seguim rectes per una pista en suau baixada, camí del pobles de Las Illes. Es un trajecte molt agradable, pel mig del bosc. Enllacem amb una pista, i la seguim a la nostra dreta, i uns metres enllà, veurem una tanca. Al costat, surt un corriol, on veurem una marca groga, i l´agafem en baixada decidida. Cal anar una mica en compte. El terreny pot estar una mica humit.

L´entorn es molt maco. Sentirem la remor d´un rierol proper; deixarem un parell de cruïlles a la nostra esquerra, i arribem a l´Hostal Les Trabucayres.

 1. Las Illes( 1.35 hores)( 4,39 qm)( alçada 555 metres).

Arribem en aquest hostal, on hi ha una mena de placeta. D’aquí seguirem el carrer Major de baixada per aquest petit nucli de Las Illes. Malauradament, es un lloc que sembla força abandonat, moltes cases en venda, tot i que està en un entorn tranquil i amb molt de bosc.

Arribarem a una cruïlla de la carretera, i anem per la nostra dreta, en direcció La Vajol. Al costat, trobarem un petit recinte, en record dels exiliats republicans espanyols.

Seguirem una bona estona per una carretera asfaltada. Es una pujada força constant, però es fa bé. Es un trajecte força a l´ombra dels arbres, en un entorn ben cuidat. Trobarem algunes cruïlles, on seguirem sempre per la carretera principal en direcció a La Vajol, fins que la pista cimentada s´acaba, i arribem a una cruïlla( 5,56 qm).

A la nostra esquerra, hi ha una pista de terra, en direcció a La Vajol, i recte, un camí s´apropa a un nucli de cases, que sembla que sigui privat només pels veïns. Els dos camins acaben convergint mes endavant.

Anem per la pista de l´esquerra, que una mica mes endavant i durant una estona, tornarà a estar cimentada, fins que coincidim amb un camí d´accés a una finca, i torna a ser de terra. Trobarem diferents dreceres però seguim sempre la pista, molt planera i ampla, i sense gaires vistes. Passada una zona amb avets, ja serem molt a prop del coll de la Manrella.

 1. Coll de Manrella( 2.15 hores)( 7,02 qm)( alçada 717 metres).

Arribem a una àmplia clariana dintre del bosc, i ja tornarem a ser a territori català. A la nostra esquerra, trobem el monument a Lluís Companys. Davant nostre, la pista es converteix amb la carretera GI-505. Seguirem per la banda esquerra de la carretera, fins que un centenar de metres enllà, trobem una pista de terra al costat, i la seguim. La pista fa una curta baixada, i trobem el senyal AE85 d´Itinerannia, i ens assenyala el camí de tornada a La Vajol, a la dreta.

Seguim  els senyals grocs en lleugera baixada, per dintre del bosc. Es una baixada molt tranquil.la però sense vistes. Una mica mes endavant trobem a la dreta, una pista que fa pujada, però seguim rectes.

 1. Cruïlla Can Quera( 2.45 hores)( 8,76 qm)( alçada 650 metres).

Trobem aquesta cruïlla, on hi ha un pal senyalitzador d´Itinerannia. Anem per l´esquerra, en direcció a La Vajol; passem pel mig de Can Quera, masia molt ben restaurada. Passada la finca, trobarem una petita zona de pícnic, al costat d´una petita font, on hi ha una taula de i cadires de pedra, on podem seure i descansar, si volem.

Seguirem per la pista, fins que en un revolt, veurem un camí a la dreta en pujada. Just al costat, hi ha un corriol que s´enfila amunt.

Deixem la pista, i agafem aquest corriol, on ja veurem un rètol que posa LA VAJOL. Veurem marques grogues. El corriol es molt planer i bonic de fer, fins que arribem a l´alçada de can Capelleres -una finca que sembla abandonada-, i el corriol es fa mes ample, i de seguida, arribem a la carretera( 10,02 qm).

La creuem i ja serem a la zona urbana de La Vajol. De seguida arribem a l´alçada del restaurant La Conxita i l´ajuntament. Just passat l´ajuntament, girem a la dreta, per l´estret carrer Ponent, i girem a la primera cruïlla, fins que arribem a la Plaça de l’Església. D´allà, seguim recte i passem per la Plaça Major, i seguidament, i en baixada, pel carrer Agullana, fins que tornem a arribar a l´aparcament.

 1. La Vajol-aparcament( 3.10 hores)( 10,47 qm).

Valoració de la sortida.

Una sortida molt agradable de fer, tot i que no es molt transitada, i que permet rememorar una part de la història, els difícils dies del final de la Guerra Civil i la marxa a l´exili.

Anècdotes.

Data de la sortida.

09/09/2018.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de La Vajol.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/la-vajol-ruta-de-lexili-28477890

Cartografia: Alt Empordà, Editorial Alpina, 1:50.000.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

3 thoughts on “Ruta 60. La Vajol, ruta de l´exili.

 1. Avui hem fet la ruta i malhauradament el nou propietari de Can Quera barra el pas perqué ningu passi per allà. No se si hi ha dret de pas però sap molt de greu que no es pugui completar la ruta i s’hagi de fer tota la baixada del Coll de la Manrella per la carretera.

  Gracies per les explicavions. Està molt ben detallat!

  M'agrada

  • Gràcies per la teva informació. Caram, sembla estrany. Aquesta part del recorregut forma part d´Itinerannia i suposo que son tots camins públics. Doncs ho preguntaré a Itinerannia, per veure si saben quelcom.

   M'agrada

  • Hola, he posat en coneixement d´Itinerannia aquesta situació, i encara no he rebut resposta. També he adjuntat una fotografia del lloc concret, per si de cas. Aviam si responen. No es la primera vegada que hi poso una queixa, i no rebo resposta.

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.