Rutes de senderisme

Ruta 61. Capmany, itinerari megalític.

PlànolBreu introducció.

Ruta pels voltants de Capmany( Alt Empordà), que passa per diferents monuments megalítics, en una sortida molt planera.

Dades tècniques:

  • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 3 hores, per a una persona acostumada a caminar, i sense comptar parades. Podem allargar la sortida, si decidim fer una volta pels Estanys de La Jonquera, a prop del mas de l´Oliva.

  • Quilometratge.

Aproximadament uns 12 quilòmetres.

  • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim de la sortida serien uns 80 metres. L´acumulat es una mica superior, uns 129 metres. El perfil es irregular, però al ser de tant poc desnivell, es una sortida força planera.

  • Dificultats tècniques.

Cap ni una. Al recorregut posterior a trobar el dolmen de Querafumat I,anem per una zona de vegetació baixa, embardissada i punxeguda, i es millor no portar pantalons curts.

  • Tipus de senyalització.

Trobarem marques grogues i pals senyalitzadors d´Itinerannia. En algun lloc, les marques son molt espaiades o es troben amagades una mica per la vegetació, que va canviant.

  • Estat del terreny.

En bon estat. Es combina part per carretera local, camins i pistes de terra.

Època recomanada.

Totes, excepte a l´estiu, ja que es una ruta molt exposada al sol. Hem detenir en compte que també es pot fer molesta en dies de forta tramuntana.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Res a destacar fora dels monuments megalítics.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem al poble per la carreteraGI-602. Trobarem una primera cruïlla a esquerra, per entrar al poble, però seguim recte, i uns metres enllà, trobem una segona cruïlla, que ens indica una zona d´aparcament. Seguim el carrer d´Orient, fins que trobem l´entrada a un aparcament de terra molt ample, on veurem una plantació d´oliveres.

  1. Capmany-aparcament carrer Orient( 00.00 hores)( 00.00 qm)( 110 metres).

D´allà on deixem el cotxe, hem de pujar fins la part superior del´aparcament, on hi ha el carrer de Sant Climent. El seguim a l´esquerra uns metres; girem a la dreta, pel carrer Cantallops, en pujada fins que arribem a una rotonda, a les afores del poble i a prop d´unes naus industrials. Hem de creuar la rotonda, deixant les naus a la nostra dreta, i agafem una carretera asfaltada en direcció N-NE, en planer. Passem per una zona amb murs de pedra, i envoltats per prats.

Arribem a una cruïlla. Seguirem rectes per la nostra dreta, fins que a pocs metres, trobem un senyal, a la nostra esquerra, que posa Pedra Oscil·lant. Deixem la pista cimentada, i seguirem un corriol. Veurem un senyal groc i arribem poc després a la Pedra Oscil·lant.

Pedra Oscil.lant2.Cruïlla-Drecera Pedra Oscil·lant( 00.15 hores)( 0,776 qm)( alçada 141 metres).

Es una formació rocosa, certament curiosa. Veurem un rètol d´Itinerannia. Retornem a la cruïlla anterior, i ara seguirem la carretera, per la nostra dreta. Es una zona al descobert, i on veurem marques grogues.

Tot i que trobarem camins a esquerra i dreta, seguirem per la carretera. Veurem l´entrada a un mas, i la carretera de seguida fa baixada

3. Cruïlla de camins Font la Verneda( 00.35 hores)( 2,36 qm).

Veurem un senyal a la nostra dreta, Font de la Verneda, al costat d´una pista de terra.. Deixem la carretera i anem per la pista en baixada, fins que arribem a la font de la Verneda.

La font no te massa interès. A prop podríem trobar un dolmen però no es troba senyalitzat. Tornem fins la cruïlla de la carretera. A l´altra banda de la carretera, veurem un corriol, que es fica dintre del bosc. Veurem un senyal groc. Es un camí planer, i arribem a una cruïlla de camins.

Seguirem per l´esquerra, i pocs metres enllà, arribem a una nova cruïlla de camins, i seguim per l´esquerra( haurem d´estar atents a seguir el senyal groc). Poc després, trobem un plafó informatiu, i ens desviem per un corriol ala nostra esquerra, seguint els senyals, fins que arribem a un monument megalític.

Dolmen Querafumat

4. Menhir-Dolmen Querafumat( 00.50 hores)( 3,04 qm)( alçada 166 metres).

Trobem el menhir i a pocs metres el dolmen. Rodejem el dolmen per la nostra esquerra, i trobem un pal senyalitzador d´itinerannia, al costat d´una pista de terra. Tenim una bona vista de les muntanyes mes properes( la serra del´Albera i de la Balmeta).

Seguim la pista ampla a la nostra esquerra, en direcció O( oest); arribem a una cruïlla, i girem a l´esquerra, en direcció SO( sudoest). Arribem a una nova cruïlla i girem esquerra. A la dreta, tenim el mas Oliva. Voltarem la finca, fins que arribem a una cruïlla a tocar de la carretera.

 

5. Mas i Font de l´Oliva( 1.00 hores)( 3,52 qm)( alçada 160 metres).

Seguirem la carretera asfaltada per la nostra dreta. A pocs metres,trobem la font de l´Oliva, al costat de la carretera i  una gran alzina. Seguim rectes fins que arribem amb una nova cruïlla, al costat d´un menhir.

Menhir Querafumat I

6. Cruïlla Menhir Querafumat I( 1.05 hores)( 4.18 qm)( alçada 172 metres).

Al costat de la carretera, trobem el pal senyalitzador d´Itinerannia C13.Just al darrera, hi ha el menhir de Querafumat I. Des d´aquest lloc, trobarem uns camins a la nostra dreta, que son part de la Marxa dels dòlmens/Itineranidels estanys. Però seguirem per un corriol que s´apropa a una línia elèctrica propera, en direcció SO( sudoest).

Passem per una zona de vegetació baixa, una mica embardissada i que punxa. Haurem d´anar en compte, si portem pantalons curts. Es un camí agradable.

Arribem a una cruïlla( veurem senyal groc al terra) i girem a esquerra,per un camí ample, fins que trobem un senyal d´Itinerannia. Girem per la dreta;mes endavant, agafem un camí a la dreta, en lleugera pujada( 5.30 qm), que no està molt ben senyalitzat; i en una nova cruïlla, seguim rectes -dreta-, fins que trobem al costat de la pista, un senyal.

Es la drecera al dolmen del Mirgoler: seguim un corriol fins arribar al costat del dolmen, voltat d´un mur de pedra seca.

Dolmen Mirgoler

7. Dolmen del Mirgoler( 1.25 hores)( 5.60 qm).

Tornem del dolmen fins la pista; enllacem amb una altra pista i la seguim a la dreta. Trobarem alguna pista o camí, però seguirem per la pista principal.

No tenim vistes, estem al mig del bosc. El camí es agradable, fins que arribem a un nou senyal d´Itinerannia, SERRA COMANERA, que es una cruïlla de camins( 1.40 hores)( 6,53 qm).

 Per anar a veure el dolmen de Barraca del Lladre, hem de  seguir la pista a l´esquerra durant uns minuts en baixada, fins que trobem el dolmen al costat de la pista.

Dolmen Barraca del Lladre

8. Dolmen Barraca del Lladre( 1.45 hores).

No hi ha cap senyalització, i no pertany a Capmany, sinó a un altre municipi. Tenim bones vistes de les Salines i de cims de l´Alta Garrotxa. Fem camí de pujada de nou, fins la cruïlla anterior, i seguim la pista. Passem pel costat d´un dipòsit d´aigua, que deixem a la nostra dreta( 7.50 qm). La pista es ampla i planera, i aviat arribem a un altre monument megalític.

Pedra dreta Comanera II

9. Pedra dreta Comanera II( 2.00 hores)( 7.91 qm).

Trobem un plafó informatiu, just al costat de la pista; ens fiquem per dintre d´un corriol i a pocs metres trobem la pedra dreta. Tornem a la pista ila seguim en la direcció que portàvem; trobem un camí a l´esquerra que no seguim. La pista perd alçada, i arribem a una cruïlla, just al costat d´un plafó informatiu d´un altre suposat menhir.

10. Menhir Vidal( 2.10 hores)( 8,56 qm)

Sobre aquest menhir hi ha dubtes que ho sigui, però ho trobem al costat de la pista, per tant, no ens suposa cap esforç anar a veure´l. A la nostra dreta, trobem un camí en baixada, però seguim per la pista, ara en pujada. Passem per les runes d´una casa, i poc després arribem a una cruïlla de camins( 2.15hores)( 9,02 qm).

Trobarem un senyal, que posa Pedra del Sacrifici i Font del Capità. Cap ala nostra dreta, en baixada, aniríem a la font. Seguirem el camí que quedaria al mig/centre, en direcció la Pedra del Sacrifici, seguim una marca verda.Arribem a una cruïlla i seguim per l´esquerra, i de seguida arribem al monument megalític.

Pedra del Sacrifici

11. Pedra del Sacrifici( 2.20 hores)( 9,23 qm).

Trobem aquesta formació rocosa, on trobarem plafons informatius. Retornem a la cruïlla anterior, i seguim la pista que queda a la nostra dreta, en direcció N-NE, on veurem una marca groga, i que va fent baixada. Passem pel costat del tancat de dues finques, i anem per una pista cimentada, i posteriorment de passar pel costat d´una altra finca, anem per una pista de terra, fins trobar un senyal que posa Mas Martí.

Aqui deixem la pista, i agafem un camí que veiem a l´esquerra, que arriba a una font.

12. Font de la Mata( 2.30 hores)( 10,04 qm).

Trobem aquesta font, força ben arranjada, però eixuta. Seguim el corriol,que enllaça amb un camí en baixada, fins que arribem a un senyal que posa Vinya Morera, en una cruïlla. Anem per la nostra dreta, voltant unes vinyers. Trobem un senyal que posa Barraca i pedra granítica, però seguim rectes. La pista es fa cimentada, i ja veiem unes naus industrials. Anem per un camí estret fins que trobem un pal senyalitzador( 2.45 hores)( 11,35 qm), que posa “Antic camí de La Jonquera”, i girem a la dreta, en direcció a Capmany. passem pel costat d´un nau del celler Olivera, fins arribar a una cruïlla, on veurem un pal senyalitzador. Girem a l´esquerra i seguim pel carrer fins veure un altre pal d´Itinerannia, on ens acostem.

Seguim el carrer en pujada, fins que arribem a un senyal d´estop. Hema rribat a la rotonda del principi de la sortida. Ara només queda girar a la dreta en baixada, fins arribar de nou a l´aparcament.

13. Capmany-aparcament( 2.50 hores)( 12,01 qm).

Valoració de la sortida.

Passejada molt agradable, per gaudir d´aquest racó de l´Empordà.

Anècdotes.

Data de la sortida.

07/10/2018.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Capmany.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/capmany-ruta-megalitica-29393265

Cartografia: Alt Empordà-Itinerannia, Editorial Alpina; 1:50.000.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit ala ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.