Rutes de senderisme

Ruta 62. Setcases al Puig de les Agudes.

Breu introducció.

Ruta circular que arriba fins al cim del Puig de les Agudes, on tindrem una vista esplèndida de la vall i dels cims propers de Vallter 2000.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 3.45/4.00 hores, per a gent acostumada a caminar, sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 10 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 700 metres. L´acumulat serien uns 730 metres, ja que es una sortida amb un perfil molt marcat. La primera part es de pujada constant fins el Puig de les Agudes; després anem per la carena, en un recorregut força suau, i la resta de baixada, amb alguna estona planera.

 • Dificultats tècniques.

No hi ha cap a destacar.

 • Tipus de senyalització.

Es una ruta amb una part sense cap senyalització, i anar amb el GPS, ens seria imprescindible. La ruta per la carena no presenta cap problema. El camí de tornada, si ho fem pel vessant escollit en aquesta ruta, no presenta cap problema, ja que segueix les marques de GR-11 i Itinerannia.

 • Estat del terreny.

En general en bon estat, però haurem d´anar en compte en algun lloc, en que el terreny acostuma a estar mullat.

Època recomanada.

Es una sortida molt exposada a les condicions meteorològiques. Recomanem la primavera i l´estiu.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Cap a destacar.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem per la carretera GIV-5264 al municipi. Podem deixar el cotxe a l´entrada, o bé seguir una mica mes endavant, en direcció a Vallter 2000, i aparcar en una zona d´aparcament de terra a la nostra esquerra. Anem per la carretera amunt uns metres, fins arribar a un pont -davant l´hostal Falera-, que creua el Ter a la nostra dreta.

 1. Setcases -pont d´en Xecó( 00.00 hores)( 00,qm)( alçada 1.269 metres).

Trobem un pal senyalitzador. Creuem el pont, i seguim les marques grogues d´Itinerannia i del GR( blanques i vermelles), per un camí cimentat. En pujada, tenim un torrent a la nostra dreta, fins que trobem el senyal RG116 Pont de Vall-llobre. Creuem el pont, i anem en pujada.

Trobem un corriol a la nostra dreta que agafem( podem seguir rectes si volem, ja que es una drecera), i tornem a enllaçar amb el camí, fins que trobem una cruïlla de camins.

 1. Cruïlla camí Socarrats( 00.10 hores)( 0,397 qm)( alçada 1.330 metres).

A la tornada, tornarem a passar per aquesta cruïlla. A l´esquerra hi ha marca del GR i Itinerrannia, però anem per la dreta, rectes; seguim una marca blava. El camí va fent pujada constant, en direcció sud-oest( SO), en una zona molt a l´obaga. Una mica mes endavant tenim vistes, creuarem un torrent, i el camí es mes ample i la pujada mes suau.

En un revolt de la pujada, veurem una cabanya  ala nostra dreta. Es la Cabanya de Socarrats( 1,02 qm). Seguim per la pista, i veurem una marca blava i de sender local. Poc després en pujada, trobarem el rastre d´un corriol a la nostra esquerra.

El camí ample continua recte, apropant-se a uns arbres -on veiem una marca blava-.

En aquest lloc, la nostra ruta es complica per a seguir-la, ja que no tindrem uns camins o marques que seguir. Hem d´agafar aquest corriol, que fa pujada, pel mig de la vegetació baixa. No hi ha un rastre molt definit del corriol; hem d´anar en direcció sud-est sud( SE-S); i sortirem a un prat, fem una lleugera pujada d´uns metres, i girem en direcció est( E).

Veurem rastres d´un caminet. Arribarem a un altre prat, i girem a la dreta on veiem un camí en pujada, fins arribar al costat d´un torrent( 1,55 qm), que creuem i arribem a un prat molt extens. No hi ha un camí clar a seguir. Anem rectes a la mateixa alçada, fins que veurem, a unes desenes de metres, una mena de corral, al costat d´uns arbres. No hem d´arribar al corral.

Aqui podem començar a fer la part de pujada mes exigent del recorregut. No hi ha un camí marcat. Només hem de pujar en direcció sudest-sud( SE-S), pel mig del prat. La pujada es, en tot moment, constant.

Tenim grans vistes de tota la zona. Veurem una zona boscosa -d´avets- per la qual haurem de passar. Un cop passat aquest petit avetar, veurem un petit turonet o esperó rocós al costat d´uns arbres.

Com a referència, i per encarar bé la pujada, aquest esperó ens hauria de quedar a la nostra esquerra quan passem pel costat, en pujada. Mes endavant, ja veiem un altre turó boscós pel qual haurem de passar.

Pocs abans d´arribar passem per una zona mig empedrada, i ens fiquem ja per aquest petit bosc d´avets, en la mateixa direcció de la pujada( SE), fins que arribem a una tanca( 3,58 qm), i la passem. Girem a la nostra dreta, seguint el filat, fins que arribem al cim que es troba a poca distància i de fàcil pujada.

 1. Puig de les Agudes( 1.50 hores)( 3,63 qm)( alçada 1.975 metres).

Hi ha un punt geodèsic, i un petit cercle empedrat, per protegir-nos del vent. Les vistes son esplèndides, a banda i a banda.

Del cim, tornem enrere fins on hem creuat el filat, i seguim la carena en direcció oposada a Les Agudes, pel costat del filat. El camí fa baixada, per un terreny pedregós. Després tornar a fer pujada. Trobarem una petita portella, però seguim rectes per la carena.

En un moment determinat, el nostre camí al costat del filat, se´ns farà mes complicat, perquè a la dreta el bosc queda molt aprop del filat. Es millor passar a l´altre costat  del filat, i continuar per la carena, però amb el filat al nostre costat dret.

Arribem a una zona de prat, on trobem rastre d´un caminet a l´esquerra, però seguim pel costat de la tanca; fem una lleugera pujada fins que arribem al Pla de Bigues, on veurem una portella força gran, on hi ha marques del GR i Itinerannia.

 1. Portella Pla de Bigues( 2.20 hores)( 5,66 qm)( alçada 1.880 metres).

Si continuem rectes amunt, aniríem al Puig Sistra, però farem camí de tornada a Setcases. Ara ja tindrem com a referència les marques del GR. Al ser un prat molt obert, costa de trobar les marques. Des de la portella, anem en direcció oest( O) en suau baixada; a la nostra dreta tenim una zona boscosa, de la qual estarem separats unes desenes de metres, fins que veurem un camí amb marques de roderes, i veurem un pal senyalitzador del GR, i poc després arribem a una pista ampla.

Al costat de l´inici de la pista, hi ha un corriol, amb una marca del GR, i travessem la pista i anem pel corriol en baixada. Es pedregós i cal vigilar una mica, ja que hi ha pedra solta.

Quan el camí fa un gir brusc, arribem a una zona amb diferents caminets. Hem de seguir pel mig, a la vora d´una mena de torrentera, seguint una marca del GR. Una mica mes endavant, tornarem a trobar diferents caminets, i anirem a la vora del torrent, pel mig.

Una mica mes endavant deixem d´anar per aquest caminet abrupte, i enllacem amb un camí ample i planer, i amb bones vistes. Creuem un torrent( 7,18 qm); i de seguida, anem per un camí estret i pedregós, fins entrar amb una pineda. El camí fa un revolt molt sobtat, i la baixada s´intensifica. Trobarem fites de pedra i marques de GR i Itinerannia.

Travessem un petit torrent( 7,90 qm), i el camí es fa mes irregular; creuem un altre torrent, i fem un gir en baixada, on cal anar anar en compte, ja que el terreny pot estar mullat i cal vigilar de no relliscar. El camí es fa mes planer; travessem un nou torrent i arribem a una cruïlla, on cal anar per la dreta, en forta baixada.

El camí va fent baixada, a estones mes suau, a estones per camí pedregós.

Arribarem a una cruïlla( 9,14 qm). Per l´esquerra, el camí fa pujada; anem per la dreta en baixada, apropant-nos ja a Setcases. Poc després arribem a la cruïlla del camí a Socarrats per on ja havíem passat al principi( punt 02).

 1. Cruïlla camí Socarrats( 3.40 hores)( 9,63 qm).

Ara ja només resta fer el mateix camí que havíem fet al principi, en baixada.

 1. Setcases( 3.45 hores)( 9,99 qm).

Arribem de nou al pont.

Valoració de la sortida.

Sortida on podem gaudir de esplèndides vistes des del cim de Puig Agudes i la seva carena. La primera part, tota de pujada, recomana fer un esforç constant.

Anècdotes.

Data de la sortida.

09/09/2018.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Setcases.

Cartografia: Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, Editorial Alpina, 1:25.000.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/setcases-al-puig-de-les-agudes-28573675

 

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.